Kytara na Hardrock a metal
Pravidla fóra
Re: Kytara na Hardrock a metal
Jako manifest odporu vůči "nu-svinstvu" jsem to zrovna nemyslel (občas si něco poslechnu rád, ale musí to být originální) - ať si to pánové numetalisté užijí, hlavně ať v tom pytlovitém oblečení ale nechodí moc blízko k drakům (znalci vědí), ať si každý hraje co chce, ale podle mě je tam ta tlustá svině navíc a dělá v tom jenom binec, prostě už je to středobasové pásmo moc nacpané a slévá se to v souvislý hučivý kravál. Do těchto podivných stylů ano, možná ještě industrial metal by to uživil, ale tam, kde se používají melodie a basák s kytaristou tvoří nerozlučnou dvojici, bych sedmu netahal. Spodky patří base, vršky kytaře, a mezi nimi musí být určitý odstup, kam se vleze kopák, tomy a (pokud je zpěvák zdatný) growl. Prostě by byla škoda jen kvůli tomu, že někdo vyrábí ty mrchy se strunami tlustými jako slušné lanko, redukovat celou tvrdší větev rockové hudby na tupé riffování v co nejnižších polohách přes šílené aparáty. Sedma je dobrý nástroj pro sólistu nebo pro člověka s takovou kapelou, že mají všechny nástroje od sedmistrunky dostatečný odstup (nebo mají takový zvuk, že se s ní netlučou). V klasické metalové nebo hardrockové kapele je až moc "rozpínavá". Vždyť klasický zvuk "tunová koule" se vytváří pomocí dvou nástrojů, ne jednoho - na to by byla potřeba osmistrunka nebo barytonka s přidanou sedmou basovou strunou. Ten těžký spodek vytváří basa - a kytara mu dává tvar o oktávu až dvě výš. V tom je ten trik, a ne v šíleném zkreslení a sedmé struně. Někteří kytaristé ale potřebují být nejdůležitější, a proto hrají čistě instrumentálně (nebo s občasnými štěky jednoho ze dvou namyšlenců) v sestavě dvou kytar, basy a bicích na sedmistrunky, aby pokryli i ty spodky. Odmítají připustit, že to, co pořádně protřepe všechny před pódiem, je basa. To už je prokletí všech těch zakomplexovaných guitar heroes. Podle mě sedmá struna jen překáží v rozvíjení melodií, protože tam dole je pro ně poněkud těsno. A powerchordy tak nízko jak to jen jde? Občas se hodí, například v nějakém intru, v kombinaci s pákou, ale stavět na nich celý svůj projev považuji za zhovadilost. Buď kapelu nebo sedmistrunku, obojí podle mě moc dobře nejde.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
jedno slovo-korn
to s tim ze sedmistrunka dela bordel v kapele jsou kecy. vsechno to je o ekvalizaci nastroje a aparatu, volny hadry s tim nemaj nic spolecnyho 
Jedna z mála kapel, kde sedm strun zní dobře, ale po pravdě - jak často tu tlustou svini používají a jak moc je slyšet basa?McKozias píše:jedno slovo-korn
Jak chceš ekvalizací změnit fakt, že H 1 už je trochu moc nízko na to, aby se do toho moc nemotala basa a bicí?Kinx píše:to s tim ze sedmistrunka dela bordel v kapele jsou kecy. vsechno to je o ekvalizaci nastroje a aparatu, volny hadry s tim nemaj nic spolecnyho
Ale dobře, je to otázka vkusu, vám to očividně zní dobře, já odjíždím držet se odlehčených harmonií kamsi do kempu, tak pápá
- Dark Axel
- Kontaktovat uživatele:
... to zaprvéKinx píše:to s tim ze sedmistrunka dela bordel v kapele jsou kecy. vsechno to je o ekvalizaci nastroje a aparatu
zadruhé koukám, že máš, woro, na sedmistrunky hodně omezený názor
a ikdyby na to někdo řezal powery... pokud to udělá zajímavě a s nějakou invencí, tleskám. CHce to u toho hraní myslet, ta sedmá struna může trochu svádět k pouze tvrdému hraní... ale když člověk myslí a dovede si představit další možnosti nástroje, je to o něčem jiném
Sedmička může být hodně dobrá volba, ale tady u nás máme
1)velmi malý výběr
2)když už, tak většinou za velmi přemrštěné ceny (viz Ibanez 7321ka, která je v americe jednou z naprosto budget sedmiček, kterou si kupují začátečníci)
3)omezenou distribuci slušných sedmistrunných nástrojů za dobré ceny... neboli kytar Schecter
pokud se přes tyhle trable člověk přenese, vyhrál
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Na sedmistrunky v hardrocku a metalu. To znamená většinu času se zkreslením, kde se podle mě musí hledání dalších akordů změnit v boj s temperovaným laděním. Jinde sedmy vítám. V metalu je povětšinou moc nemusím (snad až na ty Korny, ale jejich hudba je postavená na něčem trochu jiném). Ano, "ve funku, v jazzu" mi něco říká - jsem možná omezenec, ale omezenec hudební. Tady je ale řeč o trochu jiných stylech.Dark Axel píše:koukám, že máš, woro, na sedmistrunky hodně omezený názorto, že na to hrají numetalisti neznamená, že se to nedá využít i nějak konstruktivnějí (ve funku, v jazzu, říká ti to něco? )
Zníš jako jedna slečna, která mě hrozně nenáviděla a pak se snažila o další neúspěšný vztah se mnou, zajdi si za sexuologem - tohle je totiž typicky slečinkovský trik pro vnucení pocitu viny, nespletl sis náhodou prášky? Pokud se k tvým příznakům přidá ještě emoční labilita a tvůj hudební projev začne nápadně připomínat to, čemu se dnes říká emo (původně se tak říkalo něčemu trochu jinému, to abych neurazil emaře starší 13 let), je pravděpodobně něco špatněDark Axel píše:mohl bych pokračovat, ale stejně ti to bude jedno
edit: Pokud bys to po vzoru několika nejmenovaných bral jako osobní urážku, za týden jsem zpátky a vyřešíme to, teď už ale vážně musím.
- Dark Axel
- Kontaktovat uživatele:
OK, omlouvám se, nějak jsem měl pocit že ti vadí sedmičky celkově
takhle tě chápu... ale i v rocku a metalu může platit to, co jsem psal o hrátkách s basy akordů a novými akordy
jak říkám - chce to myslet
PS: emocionálně labilní občas jsem, obvzláště v podzimním a zimním období, ale o mých problémech se tu nebudeme rozepisovat, proč? Emo vyznávat nehodlám. a slečinka občas tak trochu jsem, takže tohle máme vyřešené a ani dneska, ani za týden to už není třeba řešit
PS: emocionálně labilní občas jsem, obvzláště v podzimním a zimním období, ale o mých problémech se tu nebudeme rozepisovat, proč? Emo vyznávat nehodlám. a slečinka občas tak trochu jsem, takže tohle máme vyřešené a ani dneska, ani za týden to už není třeba řešit
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
jak moc nizko? muzes to trochu rozvinout prosim? tomuhle dost dobre nerozumim, ze H1 je moc nizko na to aby se do toho nemotala basaworo90 píše:Jak chceš ekvalizací změnit fakt, že H 1 už je trochu moc nízko na to, aby se do toho moc nemotala basa a bicí?Kinx píše:to s tim ze sedmistrunka dela bordel v kapele jsou kecy. vsechno to je o ekvalizaci nastroje a aparatu, volny hadry s tim nemaj nic spolecnyho
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
woro90:korny mam naposlouchany od zvrchu dolu,a tu tlustou svini pouzivaji velmi casto, a basa je casto slyset daleko vice nez cokoliv jineho..neivm jestli korny poslouchas nebo ne, ale asi ne protoze bys jinak nerikal ze basa neni slyset, secko tam ma sve misto a da se to rozlisit..zkousel sem korny hrat na sestistrunce a neslo to, dycky mi jedna struna chybela, at uz spodni A pri ladeni DGCFAD nebo vrchni D pri ladeni ADGCFA, vyuzivaji secky struny, nerikam ze v uplne kazde pisnicce sjedou stupnici od zrvhu dolu, ale ze by hrali jen na jednu strunu se fakt rict neda
A pak se podívej na takovýho Satrianiho nebo Vaie, ti pánové po většinu času používaji 6 struné kytary, ale když se pozorně zadívaš třeba u Satrianiho na písničku Searching tak uvidíš že má 7 strunou kytaru, a Vai má dokonce i 7 strunou signaturu, takže tyto kytary se využívají i při solovém hraní, použití je zcela pochopitelné, daleko větší rozsah ve stupnicích...
Fender Stratocaster MIJ, Fender Showmaster, Orange Rockerverb RK50C212 MKII.....