První kytara

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Jazzman
Rádce

Re: První kytara

Příspěvek od Jazzman »

Člověče ty jsi přestal hrát přesně ve chvíli, kdy to tady začalo jít. :!:
Tak drnkej jako divoch, ať všechno doženeš. Na Portě už se po tobě ptali :wink:
Darth Maul píše:Zdravím zdejší starousedlíky svým prvním postem.

Po nějakých 20 (!!!) letech jsem se rozhodl, že se zkusím vrátit ke hře na kytaru a protože moje "skvělá", 25 let stará španělka za 500 Kčs už měla 5x lepenou kobylu (kvůli kovovým strunám), rozhodl jsem se po přečtení zdejších názorů pro trošku riskantní investici.

Ačkoliv jsem vůbec netušil, zda mi to ještě půjde, zakoupil jsem sobě v kamenném obchodě westernovou kytaru WASHBURN D10SB http://kytary.cz/washburn-d10sb/103505/?SE5918:0:0:1:0 , která mi přišla jako optimální kompromis mezi značkou, cenou a provedením. Věděl jsem jenom, že španělku s nylonkama nechci a v krámě mi oblý úzký krk westernovky učaroval svou ovladatelností...

Využil jsem akční slevy, a jako bonus jsem si koupil kapodastr Dunlop a moje první pořádné struny ELIXIR Extra Light (Phosphor bronze) NANOWEB, které tu všichni chválili. Uznávám, že tvrdost 10 bude spíš pro slečinky a tuhle kytaru budou spíše degradovat, ale já slibuji, že až mi zaschnou strupy, dám tam tvrdost větší.

Tak mi držte palce - jde se na to... :twisted:
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Darth Maul

Příspěvek od Darth Maul »

Jazzman píše:Člověče ty jsi přestal hrát přesně ve chvíli, kdy to tady začalo jít. :!:
To víš, kariéra, koníčky jako manželky a děti a tak podobně... dneska jsou děti velké, manželky vyselektované a tak je najednou čas se vrátit ke starým láskám na vyšší kvalitativní úrovni. :mrgreen:

Docela jsem zíral, co je na netu k sehnání textů a akordů, a to včetně možností transpozice do pro mě hratelnějších akordových sestav - jsem ještě z generace, která si zpěvníky psala na stroji nebo v lepším případě xeroxovala.

Jinak kytara je úžasná a tyhle struny vůbec neřežou jako ty před 20 lety. O to víc mám samozřejmě namožené konečky prstů, protože jsem dnes v noci nějak zapomněl na čas a kůže na prstech mě nevarovala... :twisted:

Jenom bych se chtěl zeptat, jestli je tahle kytara už v takové kategorii, abych ji nemusel třeba po roce hry měnit za něco lepšího? Koncertovat se samozřejmě nikdy nechystám a k nástroji se chovám slušně, ale třeba v téhle recenzi mě zarazila věta "If you are a beginner, this is the guitar for you!" - http://topguitars.info/guitars/view/444 ... fault.html
BaCH Les Paul, snímače Gibson 490R/498T
Squier Affinity Stratocaster
Jay Turser Precision Bass
Bugera V5 + EHX Metal Muff
Line 6 POD Studio UX2 + ADAM Audio A3X + Sennheiser HD 555
Washburn D10SB
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Darth Maul píše: Jenom bych se chtěl zeptat, jestli je tahle kytara už v takové kategorii, abych ji nemusel třeba po roce hry měnit za něco lepšího? Koncertovat se samozřejmě nikdy nechystám a k nástroji se chovám slušně, ale třeba v téhle recenzi mě zarazila věta "If you are a beginner, this is the guitar for you!" - http://topguitars.info/guitars/view/444 ... fault.html
Jestli Ti vyhovuje, tak to vůbec neřeš. Časem třeba zjistíš, že potřebuješ něco lepšího a potom si to koupíš. BTW vždycky jde postupovat s koupí nástroje neustále nahoru (vždy existuje lepší nástroj než máš), otázkou je, jestli to má cenu pořád a pořád dávat více peněz, když úroveň hry je pořád stejná :wink:
Jinak přeji hodně dobré nálady při hraní.
Darth Maul

Jester píše:Jestli Ti vyhovuje, tak to vůbec neřeš. Časem třeba zjistíš, že potřebuješ něco lepšího a potom si to koupíš. BTW vždycky jde postupovat s koupí nástroje neustále nahoru (vždy existuje lepší nástroj než máš), otázkou je, jestli to má cenu pořád a pořád dávat více peněz, když úroveň hry je pořád stejná :wink:
Jinak přeji hodně dobré nálady při hraní.
Nálada je zatím skvělá (i když prstíky bolí) a kytara vyhovuje dokonale.
Jen mě prostě trochu zarazlo to MADE IN CHINA na krabici, když v popisku na webu bylo u Washburnu napsáno "V současnosti většina nástrojů stále vzniká ručně v USA, výroba nižších sérií byla přesunuta do Indonésie a Číny".
Holt jsem žil v trochu nereálných cenových kategoriích... :lol:
Washburn D10SB
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

I čínský nástroj může hrát slušně, pokud Ti ten zvuk vyhovuje. Myslím, že k prvnímu "lámání chleba" dojde ve chvíli, kdy si zahraješ s někým zručnějším a s lepším nástrojem a když Ti jej pak půjčí na vyzkoušení, má motivace k nákupu něčeho kvalitnějšího zpravidla vyhráno. :lol:
Tak mnoho zdaru
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Myslím, že tato kytara je v kategorii slušně ladících a přiměřeně hrajících. Pokud se ti líbí, tak nic neřeš. Popisoval jsi, jak to bylo s manželkami...............dělej to s kytarami stejně. Měj ji doma, dokud tě baví a pak ji vyměň. U kytary je výhoda, že jí nemusíš nechat barák a ještě za ni v bazaru něco dostaneš :wink:
Darth Maul píše:
Jazzman píše:Člověče ty jsi přestal hrát přesně ve chvíli, kdy to tady začalo jít. :!:
To víš, kariéra, koníčky jako manželky a děti a tak podobně... dneska jsou děti velké, manželky vyselektované a tak je najednou čas se vrátit ke starým láskám na vyšší kvalitativní úrovni. :mrgreen:

Docela jsem zíral, co je na netu k sehnání textů a akordů, a to včetně možností transpozice do pro mě hratelnějších akordových sestav - jsem ještě z generace, která si zpěvníky psala na stroji nebo v lepším případě xeroxovala.

Jinak kytara je úžasná a tyhle struny vůbec neřežou jako ty před 20 lety. O to víc mám samozřejmě namožené konečky prstů, protože jsem dnes v noci nějak zapomněl na čas a kůže na prstech mě nevarovala... :twisted:

Jenom bych se chtěl zeptat, jestli je tahle kytara už v takové kategorii, abych ji nemusel třeba po roce hry měnit za něco lepšího? Koncertovat se samozřejmě nikdy nechystám a k nástroji se chovám slušně, ale třeba v téhle recenzi mě zarazila věta "If you are a beginner, this is the guitar for you!" - http://topguitars.info/guitars/view/444 ... fault.html
miraslozil

Příspěvek od miraslozil »

Buď rád,že je vyrobená v číně,jinak by stála 2x tolik.Ještě před nedávnou dobou sehnat Washburna-s logem Washburn za takové peníze bylo nemyslitelné.Viděl jsem už pár kousků této značky a jsou to fakt solidní kytary.
Darth Maul

miraslozil píše:Buď rád,že je vyrobená v číně,jinak by stála 2x tolik.Ještě před nedávnou dobou sehnat Washburna-s logem Washburn za takové peníze bylo nemyslitelné.Viděl jsem už pár kousků této značky a jsou to fakt solidní kytary.
Njn, asi máš pravdu... v tomhle si nechám raději poradit a vysvětlit neb je to pro mě neznámý terén. Kytara je ale subjektivně určitě dost dobrá a ne nadarmo je často uváděná jako představitel nejprodávanější modelové řady na světě (D10S).

Jinak po několika dnech "cvičení" jsem narazil na první překážku - kytara začala divně drnčet a naopak přestala znít harmonicky, a to i přesto, že podle ladičky je naladěná přesně. Jak jistě mnozí tuší, limitem se staly mé zevnitř i zvenčí zdevastované prsty, které mi už ani s obstřikem neumožňují domáčknout akordy naplno. Chtě nechtě si budu muset dát pár dní pauzu, i když hlava by těch několik hodin denně klidně cvičila dál... :cry:
Washburn D10SB
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

To je chybné rozhodnutí. Drsný folkař, ošlehaný větry a dešti by si koupil bottle neck a cvičil by hru slidem. Na tu nepotřebuješ domačkávat, vlastně ani nesmíš
woro90

Příspěvek od woro90 »

Jazzman píše:To je chybné rozhodnutí. Drsný folkař, ošlehaný větry a dešti by si koupil bottle neck a cvičil by hru slidem. Na tu nepotřebuješ domačkávat, vlastně ani nesmíš
Drsný folkař by si koupil flašku vodky, vypil by ji a urval by jí krk, kterým by pak nalitý pod obraz hrál (pokud by nezačal díky anestetickým účinkům ethanolu hrát zase normálně a nezničil si ty prsty úplně) :wink:
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
zrezik

Příspěvek od zrezik »

caves ludia,

tak aj ja rozmyslam nad tym, ze zacnem sa ucit hrat na gitare a preto uvazujem o nejakom tom nastroji.
do gitary chcem dat maximalne 100€ a mala by to byt dreadnought akustika mozno by som bral aj Jumbo ale skor ten dreadnought.

Uvazujem nad

Marris D220M
Nashville NW20
Epiphone AJ100 alebo DR100
Ibanase V50 pack

Ktoru by ste mi z nich odporucili a ak niekto ma tak ake ma s nimi skusenosti ... popripade odporucili cosi ine do toho cenoveho maxima.

diki moc :-)
Gitara: MARRIS D220MC
miraslozil

Já bych nebral ani jednu-hlavně prosímtě neber toho Marrise,měl jsem 2 kytary od této značky,s novýma,kvalitníma strunama zněly jakš-takš,ale po pár hodinách hraní,šel zvuk do kytek,navíc všechno bylo zamazané od lepidla atd.No co se dalo čekat v této ceně,každopádně se poohlídni třeba po Cortech.
ipetrk

Příspěvek od ipetrk »

Co máte proti tý Ibanezce V50 Pack? Já původně brousil po Stagg 1310. Ale po naléhání jsem se zhlídl právě v tý Ibanezce. Jako nic, shořela mi mikrovlnka, takže místo kytary, kupuju troubu. Ale jak budou prašule, tak jsem myslel na tu V50... Lepší, než STAGG, ne :D
zrezik

Příspěvek od zrezik »

no ja som priklanal k tej marriske lebo som na nu cital same dobre recenzie a posty. na druhom mieste je ta nashvillka ale tak teraz neviem
woro90

Příspěvek od woro90 »

A co nějaká stamarka? Podle mě v této kategorii podstatně lepší než epina - sice je to také dost o kusu, ale dá se poměrně levně koupit slušný polomasiv, navíc i hezky vypadají a zpracování u mnou zkoušených kusů nebylo vůbec špatné.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
miraslozil

Marris a Stamar,je jedna a ta samá značka,jen dřív to byl Stamar a teď už vyrábí pouze pod značkou Marris,nebo Dowina.Je to možné,že drívější stamarky byly o něco kvalitnější,ale pořád je to low end a určitě jsou lepší kytary i v této ceně.Dowina-to už je něco úplně jiného,to jsou velmi kvalitní kytary a plomasív se dá sehnat už kolem 9000kč a je to opravdu špička v dané třídě,ale tady se bavíme o nejlevnějších kytarách.Já jsem měl od Marrise superjumbo v celomahagonové překlížce a potom myslím elekrtoakustické D220ME.Tu první jsem asi po měsíci reklamoval a nechal si ji vyměnit za ten druhý typ,ze začátku se mi zdál zvuk pěkný,byly na ní nové D'Addaria EXP,což jsou takové lepší struny,ale jakmile se tyto struny ohrály,tak ten zvuk nestál naprosto za nic.Zvuk přes kombo byl taky špatný a tak mi nezbylo,než prodat ji v bazaru a řekl jsem si,že už nechci žádnou levnou kytaru ani vidět.Za nějaký čas jsem si koupil naprosto perfektní LAG 300JCE,který zněl po těchto kytarách jako rajská hudba.
uzlac

Příspěvek od uzlac »

Kup cokoliv jiného než stag ..... ten cort nevypadal vůbec špatně
zrezik

Příspěvek od zrezik »

teraz silno rozmyslam nad tou ibanezkou v packu. maju na nu dobru cenu ... 98€ ... myslite, ze sa to oplati?
Rendy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rendy »

S Ibanezkou zkušenost nemám, ale hrál jsem na levnější Cortky a jsou vážně slušný zvukově. Samozřejmě v rámci cenové relace.
Rendy - Cort E100
miraslozil

Připojuju se k Eddymu,teda k Rendymu :mrgreen:
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“