Jak "vyhrát" kytaru
Pravidla fóra
Jak "vyhrát" kytaru
Našel jsem docela zajímavý video ohledně vyhrávání kytar. http://www.youtube.com/watch?v=MPh9_gFH ... re=related Co na to říkáte?
- tallicaman
Re: Jak "vyhrát" kytaru
je to tak, taky mam takove zkusenosti, ze zacatku nova kytara moc nehraje v porovnani s tim, jak se rozehraje, kdyz nani hrajes, kdyz ji das k repraku tak se taky rozehraje... jeste to ale urcite zavisi i na teplote a vlhkosti, nebo ja kdyz necham kytaru doma a za tyden se vratim, tak nekdy hraje jak akustika a nekdy se ji moc nechce, je to veda.. 
BaCH "Gary Moore" Les Paul, Roland Cube 30X, Hendrix WAH
Docela mě zaujalo i to, jak říkal, že občas slyší kytaru, která má nádhernej zvuk,a le když si pak na ni zahraje on, tak už to tak dobrý není. Že je "zvyklá" na určitý hraní (přirovnával to tam k akordům G,C,D), ale jak se na ni zahraje jinak, (zase přirovnání akord F), tak nezní. Zajímalo by mě, jestli se tohle týká jen drahých celomasivů, nebo to funguje u všech kytar.
Mé postřehy za 20 let hraní, sežizování a zkoumání:
1. Kytara hraje v průběhu let jinak. Subjektivně má měkčí výšky a barevnější středy.
2.Cedrová deska se rozehraje rychleji a u kytary s kovovými strunami je do 15ti let po ní, protože udělá za kobylkou vlnu a je po dobrém zvuku. Kvalitní smrk by měl vydržet jednu generaci. Mimo dlabaných jazzových kytar se nepočítá s tím, že by měla kytara životnost, jako třeba housle. I velmi drahé klasické kytary jdou po 50ti letech do muzea.
3.Překližková kytara se časem nezlepšuje, naopak. Jediné, co se na ní může rozehrát je max. krk.
4.Kytaru jde, na rozdíl od žešťových nástrojů, málokdy špatným hraním zkazit. Když někdo dlouhodobě neladí na trubku, je po ní, nový majitel ji nepřinutí hrát dobře. Kytara je v tomto ohledu blbuvzdorná.
5.Vlky a jiné problémy s vyrovnaností tónu se rozehráváním zhoršují.
6.Dávat kytaru před bedny je blbost. Dovedete si představit, jaký akustický tlak byste museli na nástroj vyvinout, aby ji rozkmital jako když je vybuzená drnknutím? Pokud někomu hřmí v obýváku 1000 W bedny, má šanci
7.Uretanové a akrylátové laky celý proces brzdí.
8.Kvalitní nástroj hraje i nový.
1. Kytara hraje v průběhu let jinak. Subjektivně má měkčí výšky a barevnější středy.
2.Cedrová deska se rozehraje rychleji a u kytary s kovovými strunami je do 15ti let po ní, protože udělá za kobylkou vlnu a je po dobrém zvuku. Kvalitní smrk by měl vydržet jednu generaci. Mimo dlabaných jazzových kytar se nepočítá s tím, že by měla kytara životnost, jako třeba housle. I velmi drahé klasické kytary jdou po 50ti letech do muzea.
3.Překližková kytara se časem nezlepšuje, naopak. Jediné, co se na ní může rozehrát je max. krk.
4.Kytaru jde, na rozdíl od žešťových nástrojů, málokdy špatným hraním zkazit. Když někdo dlouhodobě neladí na trubku, je po ní, nový majitel ji nepřinutí hrát dobře. Kytara je v tomto ohledu blbuvzdorná.
5.Vlky a jiné problémy s vyrovnaností tónu se rozehráváním zhoršují.
6.Dávat kytaru před bedny je blbost. Dovedete si představit, jaký akustický tlak byste museli na nástroj vyvinout, aby ji rozkmital jako když je vybuzená drnknutím? Pokud někomu hřmí v obýváku 1000 W bedny, má šanci
7.Uretanové a akrylátové laky celý proces brzdí.
8.Kvalitní nástroj hraje i nový.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
podle mě se to týká všech kytar a všech hudebních nástrojů. Jsou lidé, kterým hraje, na co sáhnou. Znám kytaristu z romské kapely, kterému všechny elektriky hrají jako Stratocaster. Je to úhozem, vibrátem, ohýbáním.....tón si nosíme s sebou. Nástroj pomůže nebo ne. U perkusí jde o ještě markantnější jev. Conguero Giovanni Hidalgo má vždy zvuk jasanových cong a to i ve chvílili, kdy má půjčené nástroje z dubu nebo laminátu. Je to naprosto neuvěřitelné.
kip píše:Docela mě zaujalo i to, jak říkal, že občas slyší kytaru, která má nádhernej zvuk,a le když si pak na ni zahraje on, tak už to tak dobrý není. Že je "zvyklá" na určitý hraní (přirovnával to tam k akordům G,C,D), ale jak se na ni zahraje jinak, (zase přirovnání akord F), tak nezní. Zajímalo by mě, jestli se tohle týká jen drahých celomasivů, nebo to funguje u všech kytar.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
-
charliealpha
Možná je to jen moje psychická úchylka, ale nerad půjčuju svojí kytaru (polomasivní smrk) cizím lidem, protože když ji dostanu nazpět, tak mi její zvuk trhá uši a trvá mi přibližně půl hodiny než se zase přizpůsobí mýmu držení a sluchu. Mimochodem není to způsobeno odlukou od kytarym protože, když leží doma v kufru třeba čtrnáct dní, tak se s ní hned ztotožním, ale běda, kdyby si ji mezitím někdo půjčil 
PS: Úplně nejhorší je, když jí půjčím přítulkyni a ona na ní hraje svým způsobem, tedy že si ji položí do klína a mačká tóny zeshora jako na dobro. Když mi jí vrátí, tak bych kytaru nejradši roztřískal
PS: Úplně nejhorší je, když jí půjčím přítulkyni a ona na ní hraje svým způsobem, tedy že si ji položí do klína a mačká tóny zeshora jako na dobro. Když mi jí vrátí, tak bych kytaru nejradši roztřískal
Naposledy upravil(a) charliealpha dne 9.08.2009 20:38, celkem upraveno 1 x.
Tomu se říká psychoakustika - moje to občas dělá taky, a občas se mi mstí za pitícharliealpha píše:Možná je to jen moje psychická úchylka, ale nerad půjčuju svojí kytaru (polomasivní smrk) cizím lidem, protože když ji dostanu nazpět, tak mi její zvuk trhá uši a trvá mi přibližně půl hodiny než se zase přizpůsobí mýmu držení a sluchu. Mimochodem není to způsobeno odlukou od kytarym protože, když leží doma v kufru třeba čtrnáct dní, tak se s ní hned ztotožním, ale běda, kdyby si ji mezitím někdo půjčil
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...