Foto:
Pořízeno: červenec 2007, nová, cena cca 14 000,- Kč
Testováno na: Mesa Boogie F-50 Combo, Roland Cube 30
Základní charakteristika
Tělo: Masivní mahagon + top z fládrovaného javoru
Krk: Mahagon, průchozí skrz tělo
Hmatník: Palisandr
Snímače: HB - HB, Seymour Duncan Designed
Elektronika: 3 polohový switch, 2x Volume, 1x Tone
Menzura: 628 mm
Počet pražců: 22
Kobylka: pevná, Gibraltar III (tune-o-matic), struny skrz tělo
Ibanez SZ520 je elektrická kytara s tělem z masivního mahagonu překrytého deskou z fládrovaného javoru, krk je též mahagonový, průchozí skrz tělo, hmatník z palisandru. Osazena je dvěma humbuckery Seymour Duncan Designed, elektronika dále sestává z klasického 3 polohového snímače (krkový HB / vnitřní cívky obou / kobylkový HB), jedné tónové clony a dvou separátních potenciometrů hlasitosti. Mezura je 628 mm (ála Gibson), na hmatníku je nasázeno 22 pražců, polohy jsou značeny křivkou kardiogramu. Kobylka je pevná typu Tune-O-Matic Ibanezem zvaná Gibraltar III, struny za ní jdou skrze tělo. Moje verze je v tzv. „transparentní“ černé barvě, HW je chromovaný, na krku a hlavici je světlá lemovka, boční strana javorového topu není pod barvou, takže je zde taky jakási „pseudo-lemovka“ na těle. Přes barvu je vidět kresba dřeva.
Nástroj byl ve výrobě od roku 2005 do konce roku 2007, pak byl nahrazen novou řadou SZR, která mě osobně přišla kvalitativně o něco níže.
Pozn.: Kytaru jsem přizpůsobil obrazu svému, aktuálně je osazena snímači DiMarzio D-Sonic u kobylka a DiMarzio Air Norton u krku. Též elektronika je upravena. Zůstal 3 polohový přepínač, který nyní přepíná krkový HB / oba HB / kobylkový HB. Volume krkového HB je push/pull a přepíná mezi sériovým a paralelním zapojením, místo Tone mám druhý 3 polohový switch, který přepíná zapojení kobylkového snímače, a to sériově / vnitřní cívka / paralelně.
Zpracování (+ pohodlnost hraní)
Z hlediska zpracování není nástroji co vytknout. Řemeslná práce byla odvedena perfektně. Nástroj jsem dostal do ruky seřízený, to bylo sice díky tomu, že mi to můj milý pan Huml před koupí v obchodě seřídil, nicméně říkal, že moc toho upravovat nemusel.
Ladění drží nástroj dobře, mechaniky pracují plynule a jemně, v zásadě ladím jen po přenášení a při znatelných změnách teploty, vlhka apod., znatelné rozladění během hry nastává v pouze případě extrémního bendování. Původní potenciometry byly zcela OK, slabší byl ale přepínač snímačů – brzo se ochodil a nedržel tak pevně, neměl skoro žádnou vůli proti přepínání. Tudíž byl vyměněn. Úchyty na řemen mě velmi příjemně překvapily, v kombinaci s kvalitním pásem nehrozí vyklouznutí nástroje z řemenu (nepoužívám zámky a nikdy se mi to nestalo).
Nástroj mi skvěle padnul do ruky, je to sice opravdu slušný kus dřeva, avšak s příjemnou váhou a dobrým tvarování, takže se na něj dobře hraje jak vestoje, tak vsedě. Krk je pravděpodobně profilem „Déčko“ (to Ibanez neuvádí), není to takový špalek jako u LP, nicméně k nim má asi nejblíže. Hlavice má za nultým pražec znatelnou patku, což byl ze začátku trochu nezvyk, ale člověk si brzo zvykne a teď to beru spíš jako bonus, protože se o ni zarazí ruka, když sjíždím z vyšších pozic na pozice hned za nultým pražcem. Přístup na pozice za 12. pražcem je dobrý, nicméně znám i kytary, u kterých je lepší.
Zvuk
Na kytaře asi první zaujme poměrně dost výrazný zvuk nasucho – mahagonový masiv s průchozím krkem a pevnou kobylkou se nezapře. Už tak je barva zvuku vyrovnaná, sustain docela dost slušný, na hmatníku nejsou žádní „vlci“. Celkově je poznat, že kytara hraje od dřeva, tělo i krk hezky rezonují, což je při hraní poznat nejen v ruce držící krk, ale i na břiše. Vzhledem k tomu, jak je kytara postavená, je zvuk spíš do středů, možná středobasů. Mahagon je tam fakt poznat, navíc co rozjasní javorový top, to zase o něco přitmaví mahagonový krk.
Zcela prapůvodní zvuk nástroje s původní elektronikou jsem měl možnost ozkoušet zejména na Roland Cube 30, nicméně se mi dostalo na chvíli pod ruku i pár lampových aparátů (bohužel si nevybavím co vše). Zvuk krkového snímače se mi docela dost líbil, hodnotil bych ho jako jeden z nejlepších „stock“ snímačů, co jsem měl možnost poznat. Jak čisté, tak zkreslené polohy zvládal velmi hezkym moc pěkný kulatý zvouček. Kobylkáč byl o dost slabší. Ne že by to byl vyloženě průšvih, ale šlo prostě o takový tovární standard, co rozhodně nenadchne. Na zkreslené doprovodné riffy ještě docela ušel, ale na čistý to nebylo nic moc – uječené, převýškované, moc agresivní, nebylo to hezké. Mezipoloha zvuk hezky pročistila, na čisté akordové doprovody nebo vybrnkávání to bylo bezvadné, při zkreslení nebyl žádný problém s brumem, lezl z toho vyvedený crunch. Suma sumárum – snímače nebyly zlé, rozhodně to bylo lehce nad standardem, ale určitě u kobylkového snímače byly značné rezervy. Celkově mi ale zvuk sedl.
Po výměně snímačů nevím, na kolik je třeba zvuk hodnotit – samozřejmě že bych mu dal absolutorium co do kvality, tak všestrannosti zvuku (teoreticky mám možnost až 11 typů zapojení, tudíž není problém najít si ten zvuk, co je třeba). Recenze se týká kytary a ne nových snímačů, takže to nebudu dále rozvádět. Snad jen řeknu, že kvalitativní skok byl docela značný.
Spolehlivost
V této kategorii nemám nástroji co vytknout. Pominu-li již zmíněný vykotlaný přepínač, tak na nástroji nevidím chybu. Jen čas od času dotáhnu konektor pro kabel a tím to končí.
Shrnutí
S nástrojem jsem zcela spokojen a jsem opravdu rád, že jsem koupil zrovna SZ. Když spočtu investice do nástroje a pak do elektroniky, dostanu celkovou sumu někde kolem 19 000 korun a troufám si tvrdit, že zpracováním, kvalitou materiálů, pohodlností hraní, variabilitou a zvukem se teď tahle kytara může směle rovnat s konstrukčně podobnými nástroji v cenové kategorii kolem 25 tisíc korun.
Kdyby mi nástroj ukradli, koupil bych si ho znovu?
Na 100%.
Fotografie
http://nero2.rajce.idnes.cz/Ibanez_SZ520/