Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Příspěvek od Stanley06 »

mmjuz: použij úpravu pro spojení předešlých příspěvků prosím...

další postup:
"překreslil" a po korekci s ohryzkem jsem dodělal schéma na tu 5W "plexinu" tak jak to má on... zde je odkaz:
http://nhmaniaci.wz.cz/plexi5w001.jpg
a podle tohoto schématu také budu zatím shánět součástky a následně snad i postavím zesilovač, zatím mám el. ECC83 a EL84, ostatní elektronky co jsem vydražil (ECC85, EF80, EF80, EZ80) momentálně nikam nepoužiji, pokud je někdo chcete určitě se domluvíme... na druhou stranu sháním ještě jednu ECC83 a vhodná trafa, kdybyste někdo o něčem věděl, napište mi sem pls... díky :wink:
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

Stanley06 píše:mmjuz: použij úpravu pro spojení předešlých příspěvků prosím...

další postup:
"překreslil" a po korekci s ohryzkem jsem dodělal schéma na tu 5W "plexinu" tak jak to má on... zde je odkaz:
a podle tohoto schématu také budu zatím shánět součástky a následně snad i postavím zesilovač, zatím mám el. ECC83 a EL84, ostatní elektronky co jsem vydražil (ECC85, EF80, EF80, EZ80) momentálně nikam nepoužiji, pokud je někdo chcete určitě se domluvíme... na druhou stranu sháním ještě jednu ECC83 a vhodná trafa, kdybyste někdo o něčem věděl, napište mi sem pls... díky :wink:
doufám že ti nevadí když to schéma použiju taky?
krásně si to překreslil (v ty origo verzi sem se za boha nemoch vyznat)
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

...mě to vadit nebude... jen jestli to nebude vadit ohryzkovi, doufam že mi (nám) dá vědět a řekne nám jestli je to správně, něco už po mě kontroloval ale ne tuhle "finální" verzi :) když nás bude stavět víc aspoň když něco nepude poradíme si... jinak jsem ted snad sehnal už i trafa z Tesly 427A - POEZIA, takže mi schází ještě jedna ECC83 a objednat součástky a pak čekat až to všechno přijde... :twisted:
St.Anley Tube Amps
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

Stanley06 píše:...mě to vadit nebude... jen jestli to nebude vadit ohryzkovi, doufam že mi (nám) dá vědět a řekne nám jestli je to správně, něco už po mě kontroloval ale ne tuhle "finální" verzi :) když nás bude stavět víc aspoň když něco nepude poradíme si... jinak jsem ted snad sehnal už i trafa z Tesly 427A - POEZIA, takže mi schází ještě jedna ECC83 a objednat součástky a pak čekat až to všechno přijde... :twisted:
super držim palec :-)
ja bych chtel zkusit 6P14P v konci a 2x 6N2P v předzesu (jestli se mi je povede za slušnou cenu sehnat)
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Hohó, chlapci, myslíte si, že vám signál z katodového sledovače přes korekce plně vybudí tu koncovou EL84? I v předzesu je pár drobných kopanců, ale ty by nebyly tak závažné. Např. C5 by měl být aspoň 33mikro, ale u Marshalu se, tuším, dávalo i 100mikro, nebo víc. Bright - C8 je úplně blbě, musí přece překlemovat pot ze začátku dráhy na jezdce, dal bych tam tak 150p. Ale dá se experimentovat, tak aby zvuk byl dost ostrý, ale zároveň neztrácel úplně basy. Pořád nechápu, co si lidi slibují od třípásmových korekcí..... Krom toho hodnoty potů v nich jsou nesmysné. Poznámka u elytů ve zdroji: "min na 50V" je přímo sebevražedná atd. Najděte si na netu schema 15W aparátu Fender Pro Junior a ten udělejte. Je to jednoduché a hraje to jako kráva, tohle je zbytečně vynaložená energie, finance, čas...
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

mmjuz píše:Hohó, chlapci, myslíte si, že vám signál z katodového sledovače přes korekce plně vybudí tu koncovou EL84? I v předzesu je pár drobných kopanců, ale ty by nebyly tak závažné. Např. C5 by měl být aspoň 33mikro, ale u Marshalu se, tuším, dávalo i 100mikro, nebo víc. Bright - C8 je úplně blbě, musí přece překlemovat pot ze začátku dráhy na jezdce, dal bych tam tak 150p. Ale dá se experimentovat, tak aby zvuk byl dost ostrý, ale zároveň neztrácel úplně basy. Pořád nechápu, co si lidi slibují od třípásmových korekcí..... Krom toho hodnoty potů v nich jsou nesmysné. Poznámka u elytů ve zdroji: "min na 50V" je přímo sebevražedná atd. Najděte si na netu schema 15W aparátu Fender Pro Junior a ten udělejte. Je to jednoduché a hraje to jako kráva, tohle je zbytečně vynaložená energie, finance, čas...
to s tema kondikama vim...
asi se na to vecer kouknu a skusim ty korekce u konce predelat (jenom na tone)
edit: tak double error 2x 6l6
www.black-audio.net
hal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hal »

Ibanez GAX30,Digitech RPx400,flašková 5W hlava HOMEMADE,flaškové 5W kombo HOMEMADE (pokus o JCM800)
ohryzek36

Příspěvek od ohryzek36 »

mmjuz píše:Hohó, chlapci, myslíte si, že vám signál z katodového sledovače přes korekce plně vybudí tu koncovou EL84? I v předzesu je pár drobných kopanců, ale ty by nebyly tak závažné. Např. C5 by měl být aspoň 33mikro, ale u Marshalu se, tuším, dávalo i 100mikro, nebo víc. Bright - C8 je úplně blbě, musí přece překlemovat pot ze začátku dráhy na jezdce, dal bych tam tak 150p. Ale dá se experimentovat, tak aby zvuk byl dost ostrý, ale zároveň neztrácel úplně basy. Pořád nechápu, co si lidi slibují od třípásmových korekcí..... Krom toho hodnoty potů v nich jsou nesmysné. Poznámka u elytů ve zdroji: "min na 50V" je přímo sebevražedná atd. Najděte si na netu schema 15W aparátu Fender Pro Junior a ten udělejte. Je to jednoduché a hraje to jako kráva, tohle je zbytečně vynaložená energie, finance, čas...
Vypadá to, že bude ještě další verze schémata - už jsem to se Stanleyem konzultoval, a snad to bude lepší (vím - moje písmo je na prd a tyto schémata jsem si psal jako svoje poznámky - nepočítal jsem s tím, že to bude číst i někdo jiný :D ) - neboli C5 - místo nano tam má být mikro, bright se fakt sekl bokem - je tak, jak píšeš, ale já ho tam beztak nemám - zvuk byl potom až moc ostrý, ty korekce sice moc nepoužívám, ale taky nevím, proč je tam nedávat - vždyť jsou to jen tři potenciometry a pár odporů (ty hodnoty jsou trochu vedle - mají být K a ne M), ohledně elektrolytů - těch min. 50V má být jen ten v katodě EL84, ostatní mají být na víc (já mám 350V) a u svitků dtto (já 630V).

Ohledně toho vybuzení - jo, je to trochu problém, já to sice používám jen na doma, tak jede to pořád jen na půl výkonu (na "opravdové" hraní mám pod hlavou 50W kombo :twisted: ), ale teď jsem to schválně přeměřil (generátor -> zesilovač -> zátěž + osciloskop) a tak na 3/4 výkonu (master volume) se sinusovka zvětšuje a pak už (20V při 4ohmech - 5W) se jenom nakresluje - mohlo by to být v maximální poloze sice o něco víc, ale v místnosti 3X4m je to už dost :twisted: (slyšet to jde samozřejmě taky, ale já ten zvuk moc dobře obkecávat neumím - prostě hrát to hraje :D )

P.S: jestli máš ale nějaké návrhy a připomínky na vylepšení - třeba zrovna větší vybuzení té koncové lampy - tak sem s nima - ničemu se nebráním :D
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Když už jste u kondenzátorů.. Té JCM800, co chci teoreticky zkusit (zatim jen studuji) jsou 2 velkokapacitní elektrolyty 50+50u, 500V a jeden 50+50, 450V ->
1) Můžou se použít všechny tři na 500V, nebo tady to musí bejt přesně?
2) Chlápek na joepopp.net montuje dva na šasi a jeden dovnitř, kdežto nějakej němec všechno navrch.. Jak moc na tom záleží?
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

...tak jsem to po konzultaci s ohryzkem upravil... snad už tam těch chyb moc neni...
ještě snad časem dodám (pokud mi ohryzek ještě poradí) zbytek potřebného k správnému sestavení :wink:
za předešlé chyby se omlouvám :oops:
St.Anley Tube Amps
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

no uz to vypada lip...
ted sem zkoumal schema JCM800 superlead a tam je este navic v powerampu buzeno dalsi ECC83?
nebo na co tam ta lampa je?
http://www.dreamtone.org/images/1959%20 ... 201988.gif
www.black-audio.net
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

A proč to neuděláte tak, jak se dělají běžně skoro všechny 15W? K čemu Ti je čtyřdíra, když tam neuděláš bright a prakticky Ti hrají oba kanály stejně, nebo jen minimálně odlišně. Proč pořád trváte na tom jednočinném konci? Já malá komba řeším takto: Na stupu dvojitá trioda s vysokým zesílením ( ECC83, ECC803S, E83CC, 12AX7, 6N2P....), za prvním stupněm korekce ( je jedno, jestli jedno, dvou, či třípásmová, stejně na to časem přijdete, že v dobrým zesu, s dobrou bednou a kytarou stačí jednopásmová a naopak nepomůže ani ekvalizér o deseti pásmech ), hned potom volume a druhý stupeň. Tím je vyčerpaná celá první dvojitá trioda a hotový preamp. Klidně může mít dva vstupy, každý s jinou vstupní impedancí, můžou se tam dát různé přepínače fatt, bright a pod. Je toho na netu spousta. Z preampu vezměte signál standartně z anody přes vazební kond do invertoru ( dvoučinného konce ) který tvoří další dvojitá trioda, může mít i menší zesílení ( ECC81, ECC82,12AU7, 12AT7, 12AY7, 5965, ECC802S, 6N1P.....) ale klidně i ta ECC83 a její ekvivalenty, ale je jí tam škoda. V invertoru si udělejte ve zpětné vazbě z VT proti zemi pot Presence a za invertor hrkněte 2 X EL84. V konci je stejně jen pár součástek a ta lampa není nijak drahá. EL84 se dá běžně koupit kolem 100,-Kč ( např. www.denkl.cz ). Na dvoučinný zesík koupíte výstupák snadno, v nejhorším i nějaký děs v Gesu, ale ani od Hammond v sos electronic to nebude nijak drahé. Pokud se vám z nějakého důvodu zdá 15W moc, snižte AU třeba na 200V, nechte přes elektronky téct cca 45 mA a budete mít nějaký 8W max. 10W zesík v Á třídě s krásným zvukem. Využijte tohoto prográmku: http://www.webervst.com/tubes1/calcbias.htm

Při konstrukci se inspirujte tím Fenderem Pro Juniorem, je nejvděčnější.

Moolek: já nevím, jestli by ses do toho měl pouštět, když nechápeš takto jednoduchou věc, jako jsou elyty ve zdroji. Hlavně si sežeň trafo, které bude mít přesně to, co má originál, rozhodni se, jakým způsobem napětí usměrníš (osmistovka má spoustu verzí ) a pak řeš elyty. Možná i těch 500V bude málo a budeš muset dát třeba dva 350V do serie, jako to bývá u Fenderů.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

mmjuz píše: Moleek: já nevím, jestli by ses do toho měl pouštět, když nechápeš takto jednoduchou věc, jako jsou elyty ve zdroji. Hlavně si sežeň trafo, které bude mít přesně to, co má originál, rozhodni se, jakým způsobem napětí usměrníš (osmistovka má spoustu verzí ) a pak řeš elyty. Možná i těch 500V bude málo a budeš muset dát třeba dva 350V do serie, jako to bývá u Fenderů.
Řikám, že jsem ve fázi teoretických příprav, takže zatim sháním dostatek informací.... Tohle jsem se víceméně ujišťoval..... Jinak mám tohle schéma, protože mi přijde poměrně "jednoduché" a hlavně přehledné: http://www.mrbobo.com/mods/JCM800_2204.gif
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

koukam ze to asi vypada ze se na to schema vybodnu a postavim neco takoveho:
Obrázek
odladeny schema, zjistim kolik tam tece a nasledne ho upravim na tech 8W
www.black-audio.net
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Moleek píše:
mmjuz píše: Moleek: já nevím, jestli by ses do toho měl pouštět, když nechápeš takto jednoduchou věc, jako jsou elyty ve zdroji. Hlavně si sežeň trafo, které bude mít přesně to, co má originál, rozhodni se, jakým způsobem napětí usměrníš (osmistovka má spoustu verzí ) a pak řeš elyty. Možná i těch 500V bude málo a budeš muset dát třeba dva 350V do serie, jako to bývá u Fenderů.
Řikám, že jsem ve fázi teoretických příprav, takže zatim sháním dostatek informací.... Tohle jsem se víceméně ujišťoval..... Jinak mám tohle schéma, protože mi přijde poměrně "jednoduché" a hlavně přehledné: http://www.mrbobo.com/mods/JCM800_2204.gif

Dokázal bych si napoprvé představit ještě jednodušší a přehlednější verzi "osmistovky". Jaké odhaduješ náklady na komponenty?

Ta 18W verze je přesně to, o čem tady celou dobu mluvím. Tohle je na začátek optimální. Jen zbytečně nešetřit na komponentech, když už, tak ať to má aspoň šťávu.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

mmjuz píše: Dokázal bych si napoprvé představit ještě jednodušší a přehlednější verzi "osmistovky". Jaké odhaduješ náklady na komponenty?
Tak to klidně postni.....
Náklady.. No je mi jasný že to nebude málo, ale když šasi a bednu nějak naimprovizuju, tak z drahejch věcí jsou tu trafa, elektrolyty, lampy a patice - pokuď se nepletu tak obvod samotný už tak draho nevyjde....

mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Tak na netu jsem tu prapůvodní základní verzi, z které pak vznikaly tyhle modifikace nikde nenašel, ale doma v archivu ji mám. Leč nemám scanner a jsem doma na neschopence. Takže až půjdu k doktorce na kontrolu, někde to okopčím a pošlu Ti to v obálce. Jde jen o předzesilovač, konec se prakticky dělá už od pravěku pořád stejně. Pokud se rozhodneš o objednání výstupáku přes Sos elektronic, jak jsem Ti radil, objednej si i nějakou tlumivku do zdroje, je to také dost drahá záležitost a blbě se u nás shání.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

mmjuz píše:Tak na netu jsem tu prapůvodní základní verzi, z které pak vznikaly tyhle modifikace nikde nenašel, ale doma v archivu ji mám. Leč nemám scanner a jsem doma na neschopence. Takže až půjdu k doktorce na kontrolu, někde to okopčím a pošlu Ti to v obálce. Jde jen o předzesilovač, konec se prakticky dělá už od pravěku pořád stejně. Pokud se rozhodneš o objednání výstupáku přes Sos elektronic, jak jsem Ti radil, objednej si i nějakou tlumivku do zdroje, je to také dost drahá záležitost a blbě se u nás shání.
Děkuji za nabídku, ale myslím, že to nebude nezbytné... Podle těchto novějších schémat staví většina dalších stavitelů, tím pádem jsou dostupné různé layouty a podobně.. Myslím, že těch pár součástek navíc už nebude takový problém.

turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

ta tlumivka nebude uplná nutnost... pokud ti de o udělání něceho slabšího, tak bych se an to vybod. Já Já teda nemám tlumivku ani na 100w hlavě, ale na další už ji dám....
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Pokud bude usměrňovat polovodičem, tak tlumivka není bezpodmínečně nutná, ale stejně je lepší ji tam dát. Pokud ji vynechá, nutno nahradit aspoň odporem cca 470R min. 5W a nejlépe dráťák.
Dá se říci, že spousta věcí, která v tom schématu je, není nutnost....
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“