Spravny prstoklad a zrychleni leve a prave ruky

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
banana bonus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od banana bonus »

jn, budu i nadále hrát tak, jak se mi hraje pohodlně.
kytara:ESP-LTD MH1000 STB
kytara: Epiphone Les Paul Custom Plus
snímače: EMG 81 bridge, EMG 85 neck
hlava: Orange Dark Terror 15W
box: 2X Krank Rev Jr 1x12
kapela: http://scarlettavenue.eu
loos

Příspěvek od loos »

no pohled na ty ruce je strašnej ale proti gustu... :wink:
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

tak s rovnyma prstama se daj vklidu hrat ty powerchordy(jinak to asi ani nepojde ze)ale jinak si tim musis tlumit tenci struny ne?
ulipispirus

Příspěvek od ulipispirus »

OK, ohledně rovných prstů:
zrovna jsem se chtěl zeptat, zda-li nevadí, že při zmáčknutí struny nižší
než nejvyšší tlumím prstem strunu vyšší.
Zdá se mi, že odpověď jsem již dostal z předchozích příspěvků - nevadí :D ...
Naposledy upravil(a) ulipispirus dne 3.05.2009 0:19, celkem upraveno 1 x.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Teď nevím, jestli myslíš vyšší jako tenčí nebo vyšší jako výše na hmatníku. Ale ani v jednom případě to nevadí, naopak se to (u powerů) vyžaduje.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
ulipispirus

Příspěvek od ulipispirus »

Myslel jsem strunu vyšší tónově.
Ešče bych měl jeden dotaz:
Když hraju prázdnou nižší strunu (např. E) a potom nějaký tón na vyšší struně
(např. A) a potřebuju ukončit tón na E, jak to správně udělat?
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

No tak opět třeba v případě power akordů s kořenem na 5. struně se to dělá tak, že máš ukazováček na Ačku a máš ho na ní položený tak, že se z boku lehce dotýkáš E struny. U všech ostatních, co nemají kořen na 6. ani 5. struně je to stejné. Jen bývá potřeba ještě dalšího prstu.

V ostatních případech si můžeš pomoci jakýmkoliv volným prstem (třeba i palcem) nebo pravou rukou, což je ale podle mě těžší.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

DL
Kontaktovat uživatele:

Re: Spravny prstoklad a zrychleni leve a prave ruky

Příspěvek od DL »

Já když hraju třeba tohle (C)

E -x-
B -x-
G -5-
D -5-
A -3-
E -x-

tak zelený struny tlumím ukazovákem a na červenou si pokládám prostředníček
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
Mr.Wrath

Příspěvek od Mr.Wrath »

tak to mě se kroutí prsty..v tomhle priapde hluboky ecko tlumim prostrdnickem..
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Zarýpu si - pokud prostředníček přiložíš, tak ti z toho nechtěně můžou lézt flažolety, pozor... Proto je optimální přitlomovat to i špičkou ukazováku.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Dariel
last.fm: http://www.last.fm/user/darieel
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/dariel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dariel »

Nero píše:Zarýpu si - pokud prostředníček přiložíš, tak ti z toho nechtěně můžou lézt flažolety, pozor... Proto je optimální přitlomovat to i špičkou ukazováku.
Zvláštní, zrovna při tlumení špičkou ukazováku mi to ten flažolet dělá, to se mi u tlumení prostředníkem nestává....
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Přečti si to ještě jednou - "i špičkou ukazováku". I je spojka pro slučovací poměr, takže to znamená jak prostředníkem, tak ukazovákem :wink: Nejjistější řešení. Při položení jen jednoho prstu ti prostě může vzniknout uzlový bod, z kterýho ti vyleze flažolet. Při použí dvou prstů to už nejde, a to i v případě že se ten ukazovák jen velmi lehce dotýká.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
loos

Příspěvek od loos »

pravda...čím více způsobama se dá tlumit...použij jich co nejvíc najednou ať to máš jistější :D samozřejmě ne za každou cenu :!: (je to tak trochu citace mého učitele... :wink: )
Epiphone Firebird VII, Blade Delta Classic (Telecaster), Hughes and Kettner ATTAX 100, Wah-Volume Michalík a spousta kravinek k tomu!
mr.Satriani

Příspěvek od mr.Satriani »

teckovane - prvni hrat s teckou, druhou normalne - jakoby houpavej rytmus
Čoje to to teckovanie? :?:
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Nota s tečkou hraje o polovinu déle jak ta samá nota bez tečky.

banjokid777
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od banjokid777 »

Nejprve by mě zajímalo, jak dlouho tu příspěvky straší.
Na seznamu jsem popsal metodu pro zrychlení hry na banjo a po půl roce to smázli. Pak mi kleknul PC, takže bych to musel vypilovat znovu. Myslím , že metoda má obecnou platnost, jen nemíním plýtvat časem pro krátkodobé pokecání. Mě to pomohlo pro zrychlení z 60 na 120 čtvrtin za minutu u všech zvládnutých skladeb během necelých 3 měsíců, což odpovídá 480 jednoduchým úderům za minutu a při ozdobách až 960 tónů za minutu.
Rychlost však není samospasitelná. Je dobré umět zahrát rychle na jamu, protože pak nemusíš myslet na techniku. Daleko důležitější je správná dynamika a přesné rytmické oddělování dob.
Obrácením techniky se dá nacvičit extrémně pomalé hraní a tím vycvičit cit pro přesné doby. V pomalé rychlosti se pak snáze odstraňují zlozvyky.
Docela vážně uvažuji, že ji vydám knižně a nechám jí zakomponovat do GPro5. 8)
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Příspěvky zde straší trvale, pokud se nestane nic neočekávatelného, tak odsud jen tak nezmizí.

PetrPeter 1975 - 2008
pehve

Příspěvek od pehve »

banjokid777: docela by mě zajímala tvoje metoda a možná nejen mě :)
myslim že jsi našel konečně to správný místo , jak říká Nero, tady to budeš mít na věčný časy jako v šutru :mrgreen:
woro90

Příspěvek od woro90 »

pehve píše:banjokid777: docela by mě zajímala tvoje metoda a možná nejen mě :)
myslim že jsi našel konečně to správný místo , jak říká Nero, tady to budeš mít na věčný časy jako v šutru :mrgreen:
Nevím jestli určitě jako v šutru, tady u nás se tomu říká spíš "jako pod hromadou hnoje" :wink: Taktéž na věčné časy, ale stejně se to málokdo bude obtěžovat hledat. Zajímalo by mě kolik lidí už tady má sáhodlouhé články o seřizování elektrik (s různými osobními zlepšováky) a stejně se všichni pořád ptají stejně.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
freelancer02

Příspěvek od freelancer02 »

Na osamostatnění levé ruky je skvělá tato věc (snad to tady už nepadlo). Čapněte kytaru v páté poloze, 3.4. prst položte na strunu g, na 7.8. pražec. Ukazováček a prostředníček zůstanou volné. A s nimi začnete hrát tento postup:
e-----------------------------------5--6-------------------------------------------
h---------------------------5--6-----------5--6------------------------------------
g-------------------------------------------------------------------------------
D-------------------5--6--------------------------5--6----------------------------
A------------5--6----------------------------------------5--6---------------------
E----5--6------------------------------------------------------------------------
Ukazováček jede V. pražec prostředníček VI. Všechno vázaně, nechat znít co nejdéle. Prsteníček malíček se nesmí zvednout ze struny g.
Na to se nechá udělat variace např. držíte na V. pražci ukazovák, na VIII. malíček a běhate prostředníčkem, prsteníčkem. čili:
e-----------------------------------6--7-------------------------------------------
h---------------------------6--7-----------6--7------------------------------------
g-------------------------------------------------------------------------------
D-------------------6--7--------------------------6--7----------------------------
A------------6--7----------------------------------------6--7---------------------
E----6--7------------------------------------------------------------------------
a pořád dokola. Kdo zvládne držet například ukazovák a prostředník a běhat jenom prsteníčkem a malíčkem, je dobrej. stejně tak držet ukazovák prsteník a běhat prostředníkem proti malíčku.
Snad jsem to vysvětlil trochu srozumitelně, ono se to takhle říká blbě. Mít kameru, nebo foťák můžu nahrát např na youtube spoustu videí o cvičení techniky( protažení, levá, pravá ruka, flažolety (přirozený umělý), na klasice, elektrice), všechno na co si vzpomenete. Jestli máte někdo možnost vzít kameru, foťák, můžem se dohodnout, myslím že by to byl přinos pro všechny na tomhle fóru (nejen).
(Zní to trochu namyšleně, co? :D )
Epiphone LP Custom, Marshall DSL40 + nějaké blbosti kolem
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“