struny?
Pravidla fóra
Re: struny?
Je to průměr struny v palcích, tedy .012" = dvanáct tisícin palce, .012-.053 je průměr nejtenčí a nejtlustší struny. Ty dvanáctky jsou tvrdé dost, tenčí podle toho, jak ti to bude vyhovovat. Já bych to viděl tak, že si skočíš pro nějaké šmejdy 11ky, třeba Olympia, DADI nebo GorStrings (možná radši od Gorčíka - GorStrings, např. Sirius, nebo fosforbronzové DADI, jestli se dělají jako 11ky, ty Olympie jsou strašné), případně pokud chceš slušný zvuk tak D'Addario 85/15 American bronze. Pak uvidíš, jestli je v pohodě umáčkneš (volejbal ti v tomhle moc nepomůže), kdyžtak to budeš ještě chvíli zkoušet a pak si dojdeš pro desítky. Pokud zjistíš, že ti jedenáctky vyhovují, není co řešit, pak si můžeš koupit ty elixíry. Ale je zbytečné kupovat drahé struny když nevíš jestli ti vůbec bude vyhovovat tloušťka kterou si koupíš. A pak je sundávat a kupovat nové kvůli tomu, že je neumáčkneš nebo ti uhýbají pod rukama, to není zrovna příjemné. Nejdřív na levných strunách zjisti, jaká tloušťka je pro tebe vhodná (to nezjistíš dřív, než se ti vytvoří mozoly na bříškách prstů) a pak podle toho kup lepší struny. Kup si takové struny, na které vydržíš hrát aspoň půl hodiny v kuse bez problémů.
Materiály:
80/20 - nejměkčí bronz, má velmi výrazný, jasný a zvonivý zvuk, ale nemá výdrž - brzy se opotřebuje.
85/15 - American bronze, o něco kulatější a teplejší barva zvuku, vydrží déle, můj oblíbený, i když střídám 85/15 a fosforový, mám radši "kulatější" zvuk.
Fosforový bronz - odolný, ale ne tak jasně znějící - fajn věc na domácí hraní, na blues a k pivu, tak rychle se neopotřebuje (85/15 mám ohrané za jednu nebo dvě propité noci, přece jen se do toho pod vlivem docela řeže) a tak jasně nezvoní, zvuk mi přijde spíš takový "dřevěný".
Mosaz - tepelně upravenou mosaz používá snad jen Gorčík na strunách Sirius, má to poměrně jasný, hezky zvonivý zvuk, ale vydrží to zhruba tolik, kolik to stojí - jsou to oblíbené struny k táboráku, jsou levné a zní dobře a po návratu z čundru jsou zralé na vyhození.
Stříbřené něco - taktéž od Gorčíka, .010 Alfa, .011 Resonet a .012 Rekord - struny s výrazným spíše perkusivním zvukem, nemají moc výrazné výšky a zvuk je nepatrně podobný banju. Používají se hlavně na country a bluegrass, ale nejsou špatné ani na folk a na pivní hraní, zvuk je čitelnější než u zvonivějších strun.
Nikl, poniklovaná ocel, nerez - struny na elektriku, z akustik vhodné pro jazzové kytary ("gibsonky") a kytary osazené magnetickým snímačem.
Tlustší struna = pevnější zvuk, ale dobře znějí i poměrně tenké, záleží na kytaře. Ze začátku je daleko důležitější pohodlí při hraní.
Tenčí struny sice mívají větší rozkmit, ale dvanáctky či třináctky (.013 už je celkem prasárna) na smrkových předních deskách mají ten důvod, že do smrku se musíš trochu opřít aby se pořádně rozezněl. Prostě je lepší na hlasitější hraní, takže moje odpověď zní: Ne, dohmat by měl být na kytaře stejný pro všechny tloušťky strun, tlustší ale dávají možnost více zabrat. Ze začátku ale stejně nebudeš řešit jak z toho vymáčknout víc zvuku, to spíš jak ty struny nepřervat.
Materiály:
80/20 - nejměkčí bronz, má velmi výrazný, jasný a zvonivý zvuk, ale nemá výdrž - brzy se opotřebuje.
85/15 - American bronze, o něco kulatější a teplejší barva zvuku, vydrží déle, můj oblíbený, i když střídám 85/15 a fosforový, mám radši "kulatější" zvuk.
Fosforový bronz - odolný, ale ne tak jasně znějící - fajn věc na domácí hraní, na blues a k pivu, tak rychle se neopotřebuje (85/15 mám ohrané za jednu nebo dvě propité noci, přece jen se do toho pod vlivem docela řeže) a tak jasně nezvoní, zvuk mi přijde spíš takový "dřevěný".
Mosaz - tepelně upravenou mosaz používá snad jen Gorčík na strunách Sirius, má to poměrně jasný, hezky zvonivý zvuk, ale vydrží to zhruba tolik, kolik to stojí - jsou to oblíbené struny k táboráku, jsou levné a zní dobře a po návratu z čundru jsou zralé na vyhození.
Stříbřené něco - taktéž od Gorčíka, .010 Alfa, .011 Resonet a .012 Rekord - struny s výrazným spíše perkusivním zvukem, nemají moc výrazné výšky a zvuk je nepatrně podobný banju. Používají se hlavně na country a bluegrass, ale nejsou špatné ani na folk a na pivní hraní, zvuk je čitelnější než u zvonivějších strun.
Nikl, poniklovaná ocel, nerez - struny na elektriku, z akustik vhodné pro jazzové kytary ("gibsonky") a kytary osazené magnetickým snímačem.
Tlustší struna = pevnější zvuk, ale dobře znějí i poměrně tenké, záleží na kytaře. Ze začátku je daleko důležitější pohodlí při hraní.
Tenčí struny sice mívají větší rozkmit, ale dvanáctky či třináctky (.013 už je celkem prasárna) na smrkových předních deskách mají ten důvod, že do smrku se musíš trochu opřít aby se pořádně rozezněl. Prostě je lepší na hlasitější hraní, takže moje odpověď zní: Ne, dohmat by měl být na kytaře stejný pro všechny tloušťky strun, tlustší ale dávají možnost více zabrat. Ze začátku ale stejně nebudeš řešit jak z toho vymáčknout víc zvuku, to spíš jak ty struny nepřervat.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
- Dark Axel
- Kontaktovat uživatele:
woro, není to spíše 12 setin palce?
překlepy se stanou, vím 
osobně ze zkušenosti doporučuju 80/20 bronze, fosforbronz mi nesedl (mám celomahagonovou masivní kytaru), tloušťka je pro mně ideální .011 a výrobce Martin nebo Elixir (ikdyž tam si tí msložením nejsem úplně jistý, neručím za to že je to 80/20 bronz)
pro inspiraci doporučuju v akustické sekci přečíst akusticke-kytary/jake-pouzivate-struny-t746.html
osobně ze zkušenosti doporučuju 80/20 bronze, fosforbronz mi nesedl (mám celomahagonovou masivní kytaru), tloušťka je pro mně ideální .011 a výrobce Martin nebo Elixir (ikdyž tam si tí msložením nejsem úplně jistý, neručím za to že je to 80/20 bronz)
pro inspiraci doporučuju v akustické sekci přečíst akusticke-kytary/jake-pouzivate-struny-t746.html
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Myslím že to není překlep - 0,012 je opravdu 12 tisícin. Nejlepší bude, když si to zkusíš ponásobit. Palec je 25 mm, nejtlustčí struna E podle tebe 0.6 (60 setin) tj. 15 mm tlustá, podle wora 0.06 (60 tisícin), tj. 1,5 mm tlustá.Dark Axel píše:woro, není to spíše 12 setin palce?překlepy se stanou, vím
![]()
- Dark Axel
- Kontaktovat uživatele:
kruci, to dává smysl
ranní epic fail, pardon
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
joj s těma bříškama, jasný.. právě se ptám dopředu.. teď to doklepu s těma z výroby, a až se to ustálí, tak budu kupovat... zatím je to na poloviční cestě... Dobrá rada s tím si nejdřív vyzkoušet na šmejdech jaká tvrdost a potom řešit so za zanačku a materilál...
I když mě teď napadá, že taky ta struna se může při stejné tvrdosti a jiným materiálem chovat jinak, cože?? no uvidím
každopáďně díky 
Takže si myslíš, že 12 jaou na tuho Corta moc?? lepší míň tvrdý?? nebo to je z toho důvodu abych na to byl schopnej hrát??
I když mě teď napadá, že taky ta struna se může při stejné tvrdosti a jiným materiálem chovat jinak, cože?? no uvidím
Takže si myslíš, že 12 jaou na tuho Corta moc?? lepší míň tvrdý?? nebo to je z toho důvodu abych na to byl schopnej hrát??
Ty struny mají podle materiálu jen různý zvuk, tedy podíl jednotlivých vyšších harmonických, podle toho, které frekvence daný materiál omotávky tlumí. Jádro je stejné, ocelový drát. Většina strun má tedy při stejné tloušťce podobný tah a při stejném rozkmitu podobnou hlasitost.papik píše:I když mě teď napadá, že taky ta struna se může při stejné tvrdosti a jiným materiálem chovat jinak, cože?? no uvidímkaždopáďně díky
Ta kytara snese i tvrdší struny, ale bude se ti na to hrát špatně.
nedavno sem řešil podobnej problém a koupil sem ernie ball 10-52 a vyhovujou mi,tak mlžu doporučit
a jak už tu někdo psal určitě se vyplatí koupit cca za dvacku tu kličku na natahování, dost ti to ulehčí
poradí mi někdo vhodné struny nebo hybridy na ladění A? mám kalsický 11 a ta Ečková struna je na to ňáká měká
stačí víc zmáčknout a je to v pytly
A už je hluboká barytonka, kup si tvrdé struny na barytonku. Nebo myslíš akustiku v open A? To bys měl docela problém...MAN5ON píše:poradí mi někdo vhodné struny nebo hybridy na ladění A? mám kalsický 11 a ta Ečková struna je na to ňáká měkástačí víc zmáčknout a je to v pytly