Masiv Smrk? Cedr? Jasan?

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
blackwhite81

Masiv Smrk? Cedr? Jasan?

Příspěvek od blackwhite81 »

Čau ,zajímalo by mě které dřevo na Top je nejlepší na akustickou rockovou kytaru (líbí se mi sound ala NIRVANA) tak když tak pište z jakého masivu máte Top a který by byl pro mě nejvhodnější (písnětě i jaké máte vy požadavky na Top )požaduji hlavně dobré basy a výšky .díky za názory

smrk(masiv) http://kytary.cz/fender-cd-140s-western ... 73:0:0:1:0
jasan (masiv) http://kytary.cz/washburn-d-11-an/10452 ... 18:0:0:1:0
Cedr (masiv) http://kytary.cz/dowina-akusticka-kytar ... 28:0:0:1:0
jasan (masiv) http://www.bachmusik.com/p224/bach-443gn-super-jumbo/
Jazzman
Rádce

Re: Masiv Smrk? Cedr? Jasan?

Příspěvek od Jazzman »

Milý kolego,

jasan nemůže být masiv ani omylem. Jako masiv je používán na korpusy jen na el. kytarách, případně jako vrchní vrstva překližky, kvůli hezké kresbě.

Nevím, jestli mé pozorování odpovídá všeobecnému, ale materiály na vrchní desku bych dělil asi takhle:

Smrk, různé druhy - jasný tón, syčivé výšky, čisté basy. Nejstabilnější vrchní desky. Podívej se na předválečné Martinky, už by měly být zbořené a na mnoho z nich jde stále hrát. Někomu nevyhovuje tvrdší a sušší zvuk.

Cedr- měkčí dřevo, náchylné na otěr, barevný zvuk. Nejčastější použití na folkové kytary ( menší korpusy ). Rychle se vyhrávají, mají menší životnost. Všiml jsem si, že slušně zahrají i tenčí struny.

Mahagon - hraje, jak vypadá. Sametový, měkký, tmavý, méně výrazný, zvuk. Martin D 15 je super kytara, hlavně na blues.

Koa, cocobolo a jiná exot.dřeva - tvrdší hrají hlasitěji, měkčí barevněji. Rozdíly ve zvuku jsou slyšet hlavně při srovnávání kytar. Většinou jde o hodně drahé nástroje.

Dýhy, různé - na akustiku nevhodné, zvuk krabicovitý, na el.akustiky to tolik nevadí. Kvalitní dýhy kombinují vlastnosti různých dřev, použitých ve vrstvách, ale ty se nepoužívají na levné kytary.

Kompozity - pryskyřice s uhlíkem nebo kevlarem - zvukové zajímavé, málo používané, v budoucnu asi půjde o častý materiál, spíš na el.akustiky, případně na žebování apod.

Na zvuk kytary má vliv vše, konstrukce, velikost, kvalita materiálu, síla krku.............ale největší tvoje hra.

Zvuk Cobainovy el.akustiky mi připadá hnusný, ostrý, krátký. Co se ale nelíbí mně.............Jde o Martinku, se zničenou deskou, ( vyřízlá díra pro snímač na místě křížení žeber ) osazenou singly pro el. kytaru. Jestli chceš podobný zvuk, tak použij magnetický snímač do otvoru kytary. Do rockové kapely bych asi použil raději některou z el.akustických "placatek" se slabým tónem a variabilním snímáním, kvůli vazbě.
Naposledy upravil(a) Jazzman dne 6.09.2009 1:31, celkem upraveno 1 x.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
banjokid777
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od banjokid777 »

jasan nemůže být masiv ani omylem. Jako masiv je používán na korpusy jen na el. kytarách, případně jako vrchní vrstva překližky, kvůli hezké kresbě.

Mám pocit, že na elektroakustické Ibaněze jsem měl masiv jasan. Na sucho to bylo hluché jak tetřev a jen o trochu hlasitější než klasická fošna. Přes aparaturu to pak ožilo a zvuk byl fantastický. Nechal jsem ji právě rockerovi , neboť mě vyhovují spíše kytary Martin, Rozawood, Michálek, Kočvara, Furch, Yamaha, Ibanez a Dowina se smrkovými deskami a palisandrovými zády.
O cedrové VKV mě obral zase jeden folkař. Na beglajt se mi moc nezdála, ale na jemnou prstovou techniku byla fantastická.
Mám také velice zajímavou celobambusovou masivní kytaru od Yamahy. Byl to experiment pro ověření možností tohoto skvělého dřeva v době, až se nebudou moci těžit klasická dřeva. Zvuk je výborný. Experiment nevyšel spíše v tom smyslu, že zpracování bambusu je moc náročné a proto výsledná cena odpovídá dražším masivním kytarám z klasických materiálů. Zvuk je spíše středový s mohutnými basy. Ten bas je ale jiný než nabučené palisandry.
Nezapomeň, že zvuk hodně závisí i na použitém trsátku. Mám snad všechny prodávané druhy a stejná kytara se použitím jiného trsátka zvukově úplně promění. 8)
woro90

Příspěvek od woro90 »

banjokid777 píše:Nezapomeň, že zvuk hodně závisí i na použitém trsátku. Mám snad všechny prodávané druhy a stejná kytara se použitím jiného trsátka zvukově úplně promění. 8)
Do kamene s tím. Mám tolik různých trsátek že se v nich nevyznám, a většinou si nevybírám ani tvrdost podle tvrdosti strun a pohodlí při hraní, ale podle zvuku jaký chci. Teď jsem zjistil že mi nejvíc vyhovuje taková špička jako měla dnes už téměř nesehnatelná trsátka od Jolany, tak jsem nakoupil perleťové staggy 0.81mm a ostříhal jsem je. Je neuvěřitelné jaký je zvukový rozdíl mezi Dunlop Nylon 0.73 a 0.88, stejný tvar a materiál, jen o jednu velikost jiná tloušťka.
A struny také udělají hodně. Na kytaru, na kterou se skoro nedalo hrát, protože zněla strašně plechově (bulharka s volnou kobylkou a masivní přední deskou), jsem natáhl Resonety a ten zvuk byl nádherný.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

myslím, že to byl doopravdy jen pocit :D
banjokid777 píše: jasan nemůže být masiv ani omylem. Jako masiv je používán na korpusy jen na el. kytarách, případně jako vrchní vrstva překližky, kvůli hezké kresbě.

Mám pocit, že na elektroakustické Ibaněze jsem měl masiv jasan. Na sucho to bylo hluché jak tetřev a jen o trochu hlasitější než klasická fošna. Přes aparaturu to pak ožilo a zvuk byl fantastický. Nechal jsem ji právě rockerovi , neboť mě vyhovují spíše kytary Martin, Rozawood, Michálek, Kočvara, Furch, Yamaha, Ibanez a Dowina se smrkovými deskami a palisandrovými zády.
O cedrové VKV mě obral zase jeden folkař. Na beglajt se mi moc nezdála, ale na jemnou prstovou techniku byla fantastická.
Mám také velice zajímavou celobambusovou masivní kytaru od Yamahy. Byl to experiment pro ověření možností tohoto skvělého dřeva v době, až se nebudou moci těžit klasická dřeva. Zvuk je výborný. Experiment nevyšel spíše v tom smyslu, že zpracování bambusu je moc náročné a proto výsledná cena odpovídá dražším masivním kytarám z klasických materiálů. Zvuk je spíše středový s mohutnými basy. Ten bas je ale jiný než nabučené palisandry.
Nezapomeň, že zvuk hodně závisí i na použitém trsátku. Mám snad všechny prodávané druhy a stejná kytara se použitím jiného trsátka zvukově úplně promění. 8)
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
charliealpha

Příspěvek od charliealpha »

Copak tomuhle vsemu co ste vyjmenovali se da rikat masiv? Jediny masiv co znam, je kamen...
http://www.novinky.cz/kultura/106957-st ... ytaru.html
Uznejte, ze je to MASIVNI :-D
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

charliealpha píše:Copak tomuhle vsemu co ste vyjmenovali se da rikat masiv? Jediny masiv co znam, je kamen...
http://www.novinky.cz/kultura/106957-st ... ytaru.html
Uznejte, ze je to MASIVNI :-D
THE rock guitar :D
miraslozil

Příspěvek od miraslozil »

Tak to bych si rád poslechl,může to mít zajímavý zvuk-ale i cenu. :mrgreen:
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“