Program pro mastering

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
KubaLokaj
Kontaktovat uživatele:

Program pro mastering

Příspěvek od KubaLokaj »

Zdravím,
potřeboval bych zmástrovat pár skladeb a zároveň se to i učit a chtěl bych se zeptat, jakej je mezi muzikanty oblíbený mastrovaci program? Nějakej dobrej, ale zároveň ne moc složitej...
Díky Jakub
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Re: Program pro mastering

Příspěvek od rain »

Jde o to co si představuješ pod pojmem "zmástrovat", jaký je vstupní materiál a jaký chceš výsledek. Já používám už léta SoundForge (verze 4.5 a 7), někdo dělá mastering přímo v multitracku, někdo míchá tak, že už mástrovat nepotřebuje...
cerfotoc
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cerfotoc »

Možná zkus program T-RackS.
schecter damien 7(w/ EMG 707), engl e530, l-amp 50W 6L6 poweramp, engl e212v
line6 relay g90, ehx memory toy, korg dtr-1000, rocktron hush super c, the t.racks pc200

Obrázek
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2rain: dobře shrnuto, ale dovolil bych si oponovat: mastering je třeba chápat jaksi komplexně, takže pokud chce někdo dát své věci na CD, tak musí masterovat vždy, tomu se prostě nevyhne :wink:

2kuba: docela si to protiřečí ty požadavky, protože "dobrej mástrovací program" nemůže nebýt složitý; pak by totiž nebyl "dobrej" :lol: ale tohle je zase relativní pojem, protože kdo v nějakém programu na cokoli umí, tak mu nepřijde složitý.... Určitým "standardem" lze chápat programy typu WaveLab, Sound Forge apod.

2all: dá se říci, že "jakýs takýs mastering" lze udělat ano, i v multitracku. Ale viz moje první poznámka - na mastering jsou speciální programy a v přesném výkladu tohoto termínu tedy nelze masterovat v multitracku, pokud pro tento účel nemá funkce a možnosti. Myslím, že má smysl držet se přesně terminologie.

Takže když učit, tak multitrack nedoporučuji. Nebo se pak spíš neohánět tím, že "umím masterovat", když je to v tomto případě maximálně "určitá finalizace zvuku nahrávky".

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

To ti teda musim oponovat, masterovat se da v multitracku v pohode - je jedno, jestli vyexportujes stereo stopu a pracujes s ni, anebo uz jen pracujes s efektama na Master savli.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Wohma: já jsem neřekl, že se v multitracku nedá masterovat - ale že to není mastering ve svém pravém slova smyslu (jako terminus-technicus) :wink: K masteringu patří všechny věci poplatné k podkladům pro výrobu CD, takže proto jsem označil multitrack jako nevhodný, protože obvykle není vybaven.

Viz poslední odstavec mého příspěvku; ale já chápu, že termín "mastering" jaksi zobecněl a vím, co tím spousta lidí myslí......ale to, že někdo Limiterem natlačí skladbu na -9 dB RMS zdaleka neznamená, že "to zmástroval" a "že umí masterovat" nebo nedejbože "umí dobře masterovat". :lol: Takhle jsem to myslel.

P.

heczis

Příspěvek od heczis »

pavlii píše:... termín "mastering" jaksi zobecněl a vím, co tím spousta lidí myslí...
Můžeš to pls trochu rozvést (co ten termín znamená původně)? Nebo někam odkázat? Jen mě to zajímá ;-)
fretless a 6tka od Petra Minaříka, jazzbass od Jardy Ubla, hlavy Peavey MAX160 a Eden WTX260, 2x box Hocke 1x12", mulťák Zoom B2.1u, trombon King 3B
http://bandzone.cz/sunday4
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2herczis: "Mastering" je kompletní označení přípravy podkladů pro výrobu (budeme mluvit o CD, ale existuje i mastering pro vinyl například) CD a výrobu "glassmasteru", čili lisovací matrice. Být úplně nejpřesnější, tak bez toho kroku výroby glassmasteru by se ten proces měl spíše označovat "pre-mastering", což zahrnuje sebrání skladeb, které mají na CD být, minimálně srovnání jejich hlasitosti (případně další "kosmetické" úpravy, je-li třeba), seřazení za sebe (výroba stopáže), nastavení indexů (případně i sub-indexů), eventuelní kreativní práci s prolínačkami a skrytým audiem, zadání CD-Textu a kontrolu, zdali je vše správně.

Výsledkem je jeden dlouhý WAV/AIFF soubor s tzv. "CUE-sheet" souborem, což dohromady vlastně tvoří IMAGE kompletního audio CD (ano, toto lze pak vypálit v prakticky libovolném vypalovacím programu - NERO, Alcohol apod.) a toto je finální produkt, na jehož základě se CD dál vyrábí hromadně. Místo WAV/AIFF + CUE lze použít i DDP výstup, což jest skoro totéž, ale přenosové médium je páska, předpokládám třeba DDR2 typ (tohle jsem nestudoval, DDP řešení nemám zakoupené, protože je to celkem drahá sranda na to, že v tomhle oboru nevydělávám).

Ufff - zhruba takto - stačí? :wink:

P.

heczis

Příspěvek od heczis »

pavlii píše:stačí?
Výborně, díky.
fretless a 6tka od Petra Minaříka, jazzbass od Jardy Ubla, hlavy Peavey MAX160 a Eden WTX260, 2x box Hocke 1x12", mulťák Zoom B2.1u, trombon King 3B
http://bandzone.cz/sunday4
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“