Struny síla 11 a 12
Pravidla fóra
Struny síla 11 a 12
Na koncertech střídám nástroje a mám problém se strunami. Na elektriky používám, po letech laborování, Ernnie Ball 11, na akustiky Martin 11. Výrobci jazzovek a dreadnoughtů ale doporučují sílu 12, jenže Strat hraje na dvanáctky blbě,potřebuje neovinuté G a když mám na akustikách 12, nejsem už schopen hrát technicky náročné party na elektriku. Struny mi ujíždějí pod pravou rukou a špatně je cítím pod levou. Slyšíte velký rozdíl, když dáte na akustiku o číslo tenčí struny? Já ano, ale nevím, jestli si to jen nenamlouvám. Rozhodně mi připadají tišší.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Re: Struny síla 11 a 12
Mně také připadají tišší, ale větší rozdíl je právě v pocitu v rukách. Jedenáctky už mi připadají strašně měkké, přitom mám normálně dvanáctky, tj. rozdíl jen o číslo. Ale ve zvuku mi přijde větší rozdíl i v hlasitosti když natáhnu jiné struny stejné tloušťky (jiný výrobce, jiný materiál).Jazzman píše:Na koncertech střídám nástroje a mám problém se strunami. Na elektriky používám, po letech laborování, Ernnie Ball 11, na akustiky Martin 11. Výrobci jazzovek a dreadnoughtů ale doporučují sílu 12, jenže Strat hraje na dvanáctky blbě,potřebuje neovinuté G a když mám na akustikách 12, nejsem už schopen hrát technicky náročné party na elektriku. Struny mi ujíždějí pod pravou rukou a špatně je cítím pod levou. Slyšíte velký rozdíl, když dáte na akustiku o číslo tenčí struny? Já ano, ale nevím, jestli si to jen nenamlouvám. Rozhodně mi připadají tišší.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
- 60'Rock_N'_Roll
Jacka Whita na tebe.
Jenže princip "hlavně se s tím nes*at" nefunguje vždycky60'Rock_N'_Roll píše:Jacka Whita na tebe.
Dtto, ale chtělo by to slyšet na stejný kytaře vedle sebe. Psychoakustika je sviňa.Jazzman píše: Slyšíte velký rozdíl, když dáte na akustiku o číslo tenčí struny? Já ano, ale nevím, jestli si to jen nenamlouvám.
Jinak já 11 používal jenom proto, že jdou o něco líp vytahovat. Pak jsem zjistil, že to mý vytahování stejně za nic nestojí a dal tam jednou provždy 12 (BTW na elektrice mám 10).
- miraslozil
Já používám 11ky odjakživa,mám je na jumbu a jsem spokojený,měl jsem na dreadnoughtu i 10ky,zvuk je určitě tišší,ale to'n mi přišel hezčí a barevnější,takový jemnější a basy čitelnější,každopádně při hraní přes kombo atd. je to jedno.V silnějších strunách vidím význam pouze na finger style,blue gras atd.Na rock,blues a beglajty jsou podle mě 11ky ideální.
Potíž je, že na hraní prsty se prý ( dle výrobců strun i kytar ) 12 vůbec nehodí. Na jumbo se 11 používají standartně. Jenže proč??
miraslozil píše:Já používám 11ky odjakživa,mám je na jumbu a jsem spokojený,měl jsem na dreadnoughtu i 10ky,zvuk je určitě tišší,ale to'n mi přišel hezčí a barevnější,takový jemnější a basy čitelnější,každopádně při hraní přes kombo atd. je to jedno.V silnějších strunách vidím význam pouze na finger style,blue gras atd.Na rock,blues a beglajty jsou podle mě 11ky ideální.
- miraslozil
Asi protože to stačí,tento typ kytary je dost hlasitý i tak a i s těma 11tkama tam mám hlubokých tonů dost,někdy až moc,ale jsou čitelné.Samozřejmě kvalita kytary je prvořadá a bez ní můžeš na kytaru natáhnout co chceš a stejně to nebude hrát.Jazzman píše:Potíž je, že na hraní prsty se prý ( dle výrobců strun i kytar ) 12 vůbec nehodí. Na jumbo se 11 používají standartně. Jenže proč??
miraslozil píše:Já používám 11ky odjakživa,mám je na jumbu a jsem spokojený,měl jsem na dreadnoughtu i 10ky,zvuk je určitě tišší,ale to'n mi přišel hezčí a barevnější,takový jemnější a basy čitelnější,každopádně při hraní přes kombo atd. je to jedno.V silnějších strunách vidím význam pouze na finger style,blue gras atd.Na rock,blues a beglajty jsou podle mě 11ky ideální.
Když jsem měl svůj první dreadnought Ibanez PF10,tak tam byly nataženy z výroby 13ky struny.Zvuk to mělo naprosto jalový,dal jsem tam proto 10ky obyč Martin bronze a zvuk byl daleko lepší,barva zvuku byla mnohem hezčí,jako by ty tenší struny byly pro tu kytaru stravitelnější.
A kruciš, hraju prakticky jenom prsty. A na dvanáctky. Asi si tam budu muset narvat zpátky 11ky, když to někde píšou ...Jazzman píše:Potíž je, že na hraní prsty se prý ( dle výrobců strun i kytar ) 12 vůbec nehodí.
- rastakvajanasta
Přesně tak. Až napíšou v Blesku "Vyskákejte z oken..."Jester píše:A kruciš, hraju prakticky jenom prsty. A na dvanáctky. Asi si tam budu muset narvat zpátky 11ky, když to někde píšou ...Jazzman píše:Potíž je, že na hraní prsty se prý ( dle výrobců strun i kytar ) 12 vůbec nehodí.
Důležitý je hrát na to, co člověku vyhovuje. Je sice pravda, že silnější struny produkují lepší zvuk, proto není od věci si na ně zvykat. Ale lepší hrát uvolněně na desítky než křečovitě s bolavýma prstama na třináctky.
Já hraju fingerstyle na dvanáctky a je to pro mě ideální kombinace. Troufnu si říct, že každej kdo hraje aspoň 3/4 hod denně si na tuto tloušťku brzy zvykne a bude mu vyhovovat. Podmínkou je slušně seřízená kytara.
Spatřuji určitý rozdíl mezi Bleskem a doporučením výrobce.
Dnes jsme hráli v parku Gypsy-jazz, jako sólový nástroj jsem použil předválečnou lubovku a i když to není konstrukcí nejhlasitější nástroj v kapele, byla slyšet všude. Vzít tam Jumbo, perkuse by mě smazaly. Občas se vyplatí dát si práci pochopit, o co výrobci nebo konstruktérovi šlo.
- miraslozil
S tím samozřejmě souhlasím,proto když tady někdo píše,že chce elektro-akustické jumbo do kapely,tak vždy píšu,že tento typ kytary není moc vhodný do kapel,kde je basa a bicí,protože se dle svého charakteru ani nemůže prosadit ať je to sebelepší nástroj.Jinak je to ale nástroj s velmi krásným zvukem a barvou tonu,(pokud je samozřejmě dostatečně kvalitní)a který svou dynamikou a rozsahem přehraje nejeden dreadnought. Zvuk lubovek se mi taky líbí.
jo jo, přesně
miraslozil píše:S tím samozřejmě souhlasím,proto když tady někdo píše,že chce elektro-akustické jumbo do kapely,tak vždy píšu,že tento typ kytary není moc vhodný do kapel,kde je basa a bicí,protože se dle svého charakteru ani nemůže prosadit ať je to sebelepší nástroj.Jinak je to ale nástroj s velmi krásným zvukem a barvou tonu,(pokud je samozřejmě dostatečně kvalitní)a který svou dynamikou a rozsahem přehraje nejeden dreadnought. Zvuk lubovek se mi taky líbí.
zdravím,
po několika dnesch a hodinách zkoušek jsem pomalu, ale jistě přišel na jednu věc.
1) 11 struny jsou tišší to naprosto souhlasim
2) líp praskají (jsou tenčí)
3) hlavně pro začínající jako jsem já důležité info když máte 11 ano lépe to umáčknete ale VÍCE to řeže do prstů
4) doporučuji začínat rovnou na 12kách strunách je to podle mého méně bolestivější a hlavně pokud jste hrmotluk jako já tak vám to ani nepříde při tom mačkání že máte silnější stisk
Samozřejmě je to člověk od člověka
po několika dnesch a hodinách zkoušek jsem pomalu, ale jistě přišel na jednu věc.
3) hlavně pro začínající jako jsem já důležité info když máte 11 ano lépe to umáčknete ale VÍCE to řeže do prstů
4) doporučuji začínat rovnou na 12kách strunách je to podle mého méně bolestivější a hlavně pokud jste hrmotluk jako já tak vám to ani nepříde při tom mačkání že máte silnější stisk
S dvanáctkami pro začátek nesouhlasím. Mám dva metry a nemám zrovna slabé prsty, ačkoli nejsem zrovna hromotluk (s 82kg nic moc), ale stejně mi přijdou pro začátek jedenáctky lepší. Že by tolik řezaly se mi nezdá, a teď jsem natáhl na kytaru místo dvanáctek třináctky a hraje se mi na to mizerně. Takže uvidím jestli si zvyknu nebo půjdou dolů. Hlavně basy v barré občas drnčí a občas dokonce nestíhám včas domáčknout (např. Nohavicův Pochod marodů, na barré jdu až na F, ne na G, protože to zní lépe a zůstávám v první poloze, ale to basové F mi tam občas zazní dost mizerně, někdy vůbec). Navíc nevýhoda tlustých strun pro začátek tkví v tom, že si člověk zvykne mačkat je silou a pak má ruku v křeči a nemůže pořádně hrát a diví se, že je ta levačka zoufale pomalá. Napoprvé klidně i desítky, ať si ruka zvykne na hmaty, aniž by byla v křeči ve snaze mačkat struny až ke hmatníku (čímž se to také parádně rozladí). To je zlozvyk kterého jsem se zbavil až poté, co jsem si pořídil elektriku. Také proto mám problém s přechodem na tlustší struny, jsem prostě zvyklý mačkat jen takovou silou, jaká je potřeba pro dobrý tón, ale ne víc. A o číslo tlustší struny jsou pro mě nezvyk. Ale struny mi vydrží déle a hlavně mi všechno ladí tak dokonale, jak jen dovoluje kytara.Herdemond píše:zdravím,
V tomhle ohledu máš opravdu pravdu.woro90 píše: S dvanáctkami pro začátek nesouhlasím. Mám dva metry a nemám zrovna slabé prsty, ačkoli nejsem zrovna hromotluk (s 82kg nic moc), ale stejně mi přijdou pro začátek jedenáctky lepší. Že by tolik řezaly se mi nezdá, a teď jsem natáhl na kytaru místo dvanáctek třináctky a hraje se mi na to mizerně. . Navíc nevýhoda tlustých strun pro začátek tkví v tom, že si člověk zvykne mačkat je silou a pak má ruku v křeči a nemůže pořádně hrát a diví se, že je ta levačka zoufale pomalá. Napoprvé klidně i desítky, ať si ruka zvykne na hmaty, aniž by byla v křeči ve snaze mačkat struny až ke hmatníku (čímž se to také parádně rozladí). Také proto mám problém s přechodem na tlustší struny, jsem prostě zvyklý mačkat jen takovou silou, jaká je potřeba pro dobrý tón, ale ne víc. A o číslo tlustší struny jsou pro mě nezvyk. Ale struny mi vydrží déle a hlavně mi všechno ladí tak dokonale, jak jen dovoluje kytara.
Je pravdou že z této strany jsem se nad tím nezamyslel a musím s tebou souhlasit.
Ale hromotluk opravdu nejsi