Netypická konstrukce kytary

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
woro90

Netypická konstrukce kytary

Příspěvek od woro90 »

Jak už jsem psal v topicu Homemade kytara, chystám se postavit si superlevnou kytaru ve stylu let šedesátých až sedmdesátých, tedy Tune-O-Matic kobylka s rolnami a vibratový struník z Irisky, šikmý pas, vrtaná zepředu s velkým pickguardem, šroubovaný stratovský krk, menzura 25.5". Tvar podobný Danelectru 67 a Jaguaru. A pořád řeším jak vyřešit tělo. Dnes jsem brouzdal po internetu a přečetl jsem si, že Danelectro 56 nemá přední a zadní desku z masonitu ale z centimetrového (3/8") masivu - nevím jestli to není chyba přepisu, ale zaujalo mě to, neboť mám v dřevníku pěkné centimetr tlusté police z hodně staré skříně. Myslíte že by mohla konstrukce těla ve stylu Danelectra, ale s normálním dřevem (obávám se že je to smrk, ale pod dýhu nevidím, náhradní řešení spoje krku ale mám vymyšlené) a kupříkladu modřínovou vnitřní strukturou, znít dobře?
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Netypická konstrukce kytary

Příspěvek od Nero »

S tím danelectrem to je pravda. Horní a spodní deska jsou ze dřeva, jen prostředek je z masonitu.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
woro90

Příspěvek od woro90 »

Nero píše:S tím danelectrem to je pravda. Horní a spodní deska jsou ze dřeva, jen prostředek je z masonitu.
Tak moment, to jako že je oproti ostatním "naruby"? Nebo jsem jejich konstrukci pochopil úplně špatně? Já jsem se dočetl že u reissue je kostra z topolové překližky, přičemž původně byla snad z javoru, a většina kytar Danelectro měla z masonitu právě desky... Divná věc, začínám v tom mít bordel :?
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Hele, tak teď si mě zmátl. Já žiju v domění, že masonitový je střed, desky jsou dřevo. Přijde mi to i logické. Nicméně je možné, že se pletu a sám jsem se v tom zamotal... :shock:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tak jsem se pletl, tys měl pravdu :wink:

Současné reissue (tzn ty 2006/7 a později) mají masonitové přední a zadní desky, kostra je z lipové překližky. Ty předchozí reissue (druhá polovina 90. let, skončili 2001) měli masonitové desky, konstra byla překližová, u různých modelů se používala lípa nebo topol.

U originálu bylo většinou víc typů, ale většinou masonitové desky (ale byly i verze s masivníma deskama), kostry byly jak masivní, tak překližkové, používala se různá dřeva, hlavně javor, lípa a topol.

... aspoň co jsem měl možnost dohledat...

PetrPeter 1975 - 2008
knedlousek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od knedlousek »

to co tu popisuješ s tou kosntrukcí mi připomíná mojí jolanu star
AXL-Badwtaer(vlastní modifikace)-->Peavey Rage Transtube 258 nebo 60W tranďák
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“