ART & LUTHERIE - vše o těchto akustických kytarách

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

ART & LUTHERIE akustické kytary

Příspěvek od dayslypper »

Obrázek
Art & Lutherie - oficiální stránky

Art & Lutherie - kde koupit (bazar)
Art & Lutherie - ebay.com (kvalitní fotky reálných kytar)

Distributor v Čr: Praha Music Center spol. s r.o.

Jak se vyrábí kytary Art & Lutherie a Seagull:
Můj starší popis pro e-shop:
Kanadská firma Art & Lutherie patří stejně jako Seagull, Simon & Patrick, Norman či LaPatrie pod křídla renomované společnosti Godin. Doménou značky Art & Lutherie jsou akustické a elektro-akustické kytary střední třídy. Nástroje jsou ručně vyráběny v městečku Princeville v kanadské provincii Québec.
Kytary Art & Lutherie se vyznačují vysoce kvalitním a detailním řemeslným zpracováním. Podle měřítka kvalita/cena jsou ve své třídě těžkým soupeřem.

Materiál z 95% kanadského původu
Získávání materiálu i výroba jsou velmi šetrné k životnímu prostředí. Zbývajících 5% procent tvoří hmatník a kobylka z indického palisandru. Vrchní rezonanční deska je podle modelu buď masivní cedr (spíše hřejivý medový tón) nebo masivní smrk (spíše jiskrný zvonivější zvuk). Tyto desky jsou podrobeny tlakovému testu pro ověření tuhosti, která přímo ovlivňuje schopnost přenášet harmonické kmitání. Všechny kytary Art & Lutherie mají spodní desku a luby z třívrstvé laminace divoké třešně, kde je prostřední vrstva z klasického „lehkého“ javoru. V tomto materiálu se tedy snoubí charakter měkkého tónu mahagonu s jiskrnými odezvami javoru. Na krk je použit stříbrolistý javor, který má oproti klasickému javoru podstatně hustší kresbu, je tedy podstatně tužší a tónem i mechanickými vlastnostmi se podobá spíše mahagonu.

"Knihové párování" při výrobě vrchní desky
Vrchní deska je vyrobena technologií "bookmatching". To znamená, že dřevo je v půli rozříznuto, rozloženo jako kniha a oba kusy jsou následně slepeny.

Funkční povrchová úprava
Art & Lutherie nabízí mnoho variací vysoce jakostních povrchových úprav. Lak umožňuje vrchní desce dýchat a neomezuje její kmitání, což napomáhá přirozenému procesu zrání, kdy nástroj časem získává lepší a lepší zvuk působením vibrací při samotné hře. (pozn.: smrk zraje pomaleji než cedr).

Moderní uchycení krku
Uchycení krku je tuhé a vysoce odolné proti změnám klimatu. Při výměně strun většinou není potřeba seřizovat průhyb krku, pokud se struny tvrdostí neliší více jak o jeden stupeň.

Nultý pražec a vložka kobylky Graphtech
Zde je využito patentovaného materiálu TUSQ®, který by měl mít lepší zvukové vlastnosti než klasická slonovina. Eliminuje nestálost sustainu (dozvuku, doznívání) u základních tónů a u vyšších harmonických tónů i sustain výrazně prodlužuje.

Elektronika od firmy EPM
Aktivní elektronika Godin EPM Quantum I - kvalitní elektronika připravená pro pódiové hraní, snímač v sedle kobylky, čistý a plný zvuk, decentní design nenarušuje přírodní vzezření nástroje.
• Napájení: 9V baterie
• Výdrž baterie: 200 hodin hry
• Ovládání: Volume, Bass, Treble (před zapojením kytary k aparátu se doporučuje stáhnout Volume na minimum)
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 24.08.2009 20:33, celkem upraveno 4 x.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Technická poznámka k pražcům
Asi se vás tento případ už týkat nebude, ale starší typy měly pražce trochu jiné, užší, než které se vyrábějí nyní. Možná jsou to ty v tom videu z YouTube)

Já radši ty nové. Ty jsou širší a navrchu mírně zploštělé. Asi jako tady:
http://i168.photobucket.com/albums/u188 ... grain2.jpg

Osobně musím říct, že mě tyto kytary tak trochu učarovaly, nejen nádhernou povrchovou úpravou, ale i zvukem (cedrový top).

Dle mého v dané cenové kategorii je fakt jedna z nejlepších.

Nyní se jen rozhoduji, jestli mám oželet hybridní elektroniku Godin, kterou má Seagull. Ale ta elektronika, co tam je, je i tak fakt dobrá.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Mam konkretne tenhle model - http://kytary.cz/art-lutherie-westernov ... therie:1:0
Je uz postarsi (asi 7let) a je to na ni i videt, ale hraje porad velice dobre. Jak uz nekdo psal v starsim vlakne asi pred 1/2 rokem - diky cedrove masivni desce je zvuk pomerne dost silny, s barevnymi stredy, vysek je trochu mene (proti smrku) ale velmi dobre reaguje na dynamiku. Jedina nevyhoda je, ze lak je velice tenky a vrchni deska z mekkeho dreva, takze bohuzel pri mene setrnem zachazeni vypada kytara zachvili jako kdyby na ni hral medved drapama :( (netyka se decentnich folkovych vybrnkavacu hrajicich prstama).

Dnes uz je v teto cenove kategorii dost kvalitnich konkurentu (napr me mile prekvapily kytary LAG), ale pred tema 7mi lety byla A+L bomba mezi nastrojema do 10tisic.
Srovnaval jsem tu svou A+L v obchode napr s lacinejsim Seagullem (velice podobny nastroj jen s ozvucenim a cutaway navic) a zvuk byl hodne podobny (Seagull nepatrne lepsi, ale taky stal o 4tis vic).
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Ten lak je fakt tenoučký, skoro jakoby tam snad ani žádný nebyl, to má ale prý i dobrý účinek na zvuk a samozřejmě i rychlejší zrání dřeva.
Filip616

Art & Lutherie

Příspěvek od Filip616 »

Tak pod to ze ma ta kytara dusi bych se hned podepsal... mam tuhle http://www.artandlutherieguitars.com/dr ... black.html a kdyz jsem ji kupoval tak nebyla v tehle cenove relaci srovnatelna zadna jina... (7200,- cca) sel jsem do obhcodu s tim, ze si nejspis vezmu nejakyho epiphona, ale stacilo jednou brnknout na tuhle a bylo to... maximalne doporucuju
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Smazány posty reklamního charakteru. Tohle sem opravdu nepatří.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
banjokid777
Kontaktovat uživatele:

Re: ART & LUTHERIE - vše o těchto akustických kytarách

Příspěvek od banjokid777 »

Zvuk je docela pěkný , ale na můj vkus hodně syrový a ostrý. Na druhou stranu zase nemohu očekávat stejnou kvalitu zvuku jako u desetkrát dražších kytar. 8)
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Můžeš uvést typ? Nebo alespoň, jestli to mělo smrkovou nebo cedrovou vrchní desku?
Jazzman
Rádce

Kanadský gigant

Příspěvek od Jazzman »

Kytaru, na kterou se ptáš vyrábí značka Godin. Nevím, jestli se spojilo pár firem pod jeden distribuční kanál nebo jde o záměr Roberta Godina ( zřetelně oddělit jednotlivé řady produktů ), ale nabídka na www.godinguitars.com je neuvěřitelná. Proti třeba Fenderu omezená jen tím, že nevyrábí v Asii, což je stále ještě velké plus.

Kytary Godin zkouším a sleduji skoro 20 let, neboť je sem začali vozit velmi brzy PMC a po Evropě je v obchodech mají. Firma se snaží být pokroková ( MIDI kytary, Acusticaster,piezo. ), používat kvalitní materiály a držet dole ceny ( což se jí může dařit, protože má úlevy od kanadské vlády a kvalitní dřevo je v Kanadě přeci jen dostupnější než v Saudské Arábii :) ) Až se jim podaří vyrobit Archetyp, jako je Stratocaster, Dreadnought, Les Paul........budou v první lize. Zatím jsou nejblíž se Seagullem S6, což je dost dobrá polomasivní kytara a asi se celých 20 let i hodně prodává. Jediná drobnost, kterou jsme na ní s kytarářem našli je nesetřene lepidlo na žebrech.

ART & LUTHERIE je, podle mě cesta, jak chytit začínajícího muzikanta hned na začátku, nechat jej zvyknout na nástroj a pak mu prodávat další.

Netradiční kombinace cedru, javorového krku a menzúry 625 mm znamená pohodlné hraní, sametový tón a dobrou reakci kytary na hru. Mně se ta kytara líbí. Dohmat vyřeší seřízení krku, to je práce na 2 minuty, případně stažení kobylkového plátku, což je 10 minut.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Re: Kanadský gigant

Jazzman píše:stažení kobylkového plátku
Tím myslíš sbroušení?
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Ano, povolit struny, vyndat plátek a zespoda zbrousit. rovně, opatrně a málo, raději celé opakovat než shánět nový a celé to dělat jen v případě, že mám seřízený krk, t.j. po zmáčknutí struny na 1. a posledním pražci je uprostřed struny mezi strunou a pražcem 0,5 - 1 mm.
dayslypper píše:
Jazzman píše:stažení kobylkového plátku
Tím myslíš sbroušení?
woro90

Příspěvek od woro90 »

Jazzman píše: 0,5 - 1 mm
:shock: Milimetr? Není to mnoho, Antone Pavloviči? Já mám 0,6 s poměrně vysokým dohmatem a připadá mi to moc...
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

je to maximum. už jsem ale viděl asijské nástroje, které měly pod tenkým e 0,5 a pod E měly 1mm, tak raději uvádím větší rozpětí :)

woro90 píše:
Jazzman píše: 0,5 - 1 mm
:shock: Milimetr? Není to mnoho, Antone Pavloviči? Já mám 0,6 s poměrně vysokým dohmatem a připadá mi to moc...
Otas27

Příspěvek od Otas27 »

Ahoj všem hudebníkům tady na foru,
Kytárku od tohoto výrobce jsem si koupil asi před dvěma lety. Předem uvedu, že ač jsem hráč s patnáctiletou zkušeností, hraju tak nějak pouze pro sebe, či s klukama tramské písničky u ohně. Absolutní sluh nemám ale poznám rozdíl mezi kytarou mojí a kytarou od Yamahy mého kamaráda. Jeho Yamaha byla okolo 12 tis, moje Lutherka za 8.
Jasně může to být i strunami ale ta moje má prostě zvuk o třídu jasnější a zvučnější. Oboje kytary jsou westernovky-to pro rejpaly kteří budou psát že nemůžu srovnávat dva druhy kytar :-)
Takže naprostá spokojenost.
Pouze jsem na ní nechal dotáhnout krk u pana Webera v Chotusicích a hraje jak z praku. Mimořádný cit pro detajl, bez jediné výtky k výrobku.
Po půl roce co mi stála v koutě protože nebyl čas hrát se nerozladila.
Určitě jsem slyšel i kytary které hrály ještě lépe ale né v ceně do 10 tis. jak jsem již napsal výše, obrovskou zásluhu nesou i struny.
A na závěr poprosím o jednu věc. Jsme tady všichni co máme rádi muziku. Big-beat,rock, country, černý, bílý, mladý, starý- lidi pište konstruktivně a né se urážet. Tak ahoj všem. S pozdravem Oťas
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Tak jsem už nějaký pátek vlastníkem 6-tistrunné elektro-akustiky a nemohu si stěžovat.

Jinak nemáte tu někdo zkušenosti, jaký kryt proti zpětné vazbě dobře pasuje?
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Noo na tuhle kytaru sem hrál v hudebnim domě,
http://hudebni-dum.cz/good.php?goodId:5 ... ska-kytara
na tuhle konkrétnějc, a je to vážně skvělá kytara... Sám sem byl překvapený, protože o téhle značce sem předtím neslyšel.
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

jakub.kubaaa píše:Noo na tuhle kytaru sem hrál v hudebnim domě,
na tuhle konkrétnějc, a je to vážně skvělá kytara... Sám sem byl překvapený, protože o téhle značce sem předtím neslyšel.
Pan Godin prostě umí... Jo a mimochodem - esli jí tam mají za tuhle cenu, tak je to hooooodně dobrá nabídka... :shock: Kdybych neměl plný stav, asi bych neváhal :D
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Tyhle kytary mají opravdu excelentní akustick zvuk. Piezo zvuk je samozřejmě v přímém porovnání slabší (jako u téměř každé kytary.

Je to kvalitně udělaný nástroj a nechá se perfektně seřídit krk pouze prohnutím krku bez dalších úprav.
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

rocky77 píše:
jakub.kubaaa píše:Noo na tuhle kytaru sem hrál v hudebnim domě,
Pan Godin prostě umí... Jo a mimochodem - esli jí tam mají za tuhle cenu, tak je to hooooodně dobrá nabídka... :shock: Kdybych neměl plný stav, asi bych neváhal :D
Joo bylo to asi před týdnem co sem jí tam zkoušel, za tyhle peníze ... A zrovna sem si řikal že kdybych zrovna kupoval akustiku, tak bych měl jisto....

Akorát mi přišla taková křehká, málo bytelná ... Ale tak to mi přijde hodně kytar oproti mýmu Washburnovi, ten bych řekl že je nezničitelnej po tom co všechno zažil :lol:
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Ano, je, z vlastni zkusenosti, je to tank :lol:
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“