Ibanez Edge III Tremolo

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Ibanez Edge III Tremolo

Příspěvek od dayslypper »

Pokud nemáte žádné zkušenosti se seřizováním dvojzvratného tremola nebo ani nevíte, co to dvojzvratné tremolo je, pak si nejdřív prostudujte toto téma:
http://www.hudebniforum.cz/viewtopic.php?t=3865
nebo Googlujte.

Až budete vědět, co seřízení tremola obnáší (seřízení tahu pružin atd.), pak teprve čtěte dále.

Rozdíl Edge III od normálních tremol
S tělem kytary má být rovnoběžná SPODNÍ hrana tremola, která je za normálních okolností schována několik milimetrů pod úrovní těla.

Vše je nádherně vidět z následujícího videa od firmy Ibanez

IBANEZ VIDEO: - THE TREM IS YOUR FRIEND

Nyní shrnu poznatky z videa.

Díra pro uchycení vibr-páky musí být logicky kolmo vzhledem k tělu kytary.

Obrázek

Mechaniky pro jemné ladění by měly být zašroubovány uprostřed svého rozsahu. To odpovídá tomu, že by paky kamenů měly být rovnoběžně s tělem kytary (potažmo s dolní hranou tremola).

Obrázek

Můj tip - jak si vynést spodní hranu tremola nad úroveň těla pro snadnější seřízení?
To můžete provést tak, že vyšroubujete sedla nožů, aby byla celá nosná deska tremola nad úrovní těla kytary. V případě na obrázku je to provedeno přesně ustřiženým a nalepeným proužkem bílé lepičky. Ta má i takovou výhodu, že na ní můžete dodatečně dokreslovat čáry tužkou.

Jak lze na první pohled vidět, tato ryska není rovnoběžná s horní hranou tremola, podle které radí seřizovat nezasvěcení. :roll:

Obrázek

Dále se lze orientačně řídit pomocí pohledu na zakrytovanou zadní stranu kytary. V krytu je otvor pro INBUS, který slouží k nastavení výšky páky. Při kolmém pohledu byste měli šroub vidět přibližně uprstřed průsvitu.

Obrázek

Dál přikládám pár obrázků, které nepotřebují komentář.

Obrázek

Obrázek

Příbuzná fóra - řešení problémů s tremolem Edge III
http://www.guitarmasterclass.net/guitar ... topic=8634
http://www.ultimate-guitar.com/forum/sh ... ?t=1020703
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 10.02.2009 19:39, celkem upraveno 13 x.
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

Rovnoběžnost tremola zároveň s kytarou, se neodvíjí od toho jakej tvar maj všechny kameny a ladění, ale jde vždy o tu základní desku! Ta musí být rovnoběžná s kytarou, na tom tvém obr. je to zrovna špatně, tady mrkni na ty čáry co jsem dokreslil. V podstatě jaké koliv tremolo at má jaký koliv tvar, základní deska na keré je to vše osazeno je vždy stejná.
Obrázek
Tyto dvě čáry musí být rovnoběžné.
Tady je taky nějaké info. http://www.jimkim.de/flash/floydrose_demo.htm
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Nikoliv!!!

Když se mi kytara s tímto tremolem dostala poprvé do rukou, byl jsem stejného názoru, jako ty. Říkal jsem si, jak to v té továrně nebo obchodě mohli seřídit tak blbě, a začal jsem to seřizovat, jak uvádíš na obrázku. No, byl jsem idiot. :lol:

Kdybys tuto kytaru vlastnil a takto si ji nastavil, tak by ti tremolo rozhodně nedrželo. Vím to z vlastní zkušenosti.

Každopádně díky za obrázek, trochu jsem ho upravil, abych uvedl věc na pravou míru.

Obrázek
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 12.01.2009 5:16, celkem upraveno 1 x.
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Tyjo, dík za video. Ale mají ho zahrabané pěkně. Našel jsem ho jen přes Google.

http://www.ibanez.com/news/default.aspx?ceId=2016

EDIT: Návod v prvním příspěvku dokončen.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Jedno mi však stále vrtá hlavou. Proč pod kamenem pro strunu B je od výroby podložka.

Proč pod kamenem pro strunu B je od výroby podložka?
Struna je o poznání výš než ty vedle ní. Má snad struna B nějaký větší rozkmyt, že je nutné takto kámen podkládat? Zatím jsem podložku ještě neoddělal, ale chystám se na to.

Obrázek
prcek

Re: Ibanez Edge III Tremolo

Příspěvek od prcek »

Už z fotky je patrné, že jde o výrobního šotka. Podložka tam být sice má, nicméně na druhé straně kamene pod hlavou imbusu tak jak je tomu u vedlejších kamenů 8)
ibanezedgeiiiwasher500lc9.jpg
ESP-LTD EC-1000FM ASB - Boss GT-10 - Hughes&Kettner TubeMeister 18 Head&Box - Sennheiser EH350 - Sure 58
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Hej, máš recht. :lol: Normálně okem bych to nezaregistroval, pokud bych tremolo celý nerozmontoval. Jsem já to ale slepoň.
prcek

Příspěvek od prcek »

hh okem na tremolu bych to asi taky přehlídl, ale z té fotky to bylo vidět fajně :D
ESP-LTD EC-1000FM ASB - Boss GT-10 - Hughes&Kettner TubeMeister 18 Head&Box - Sennheiser EH350 - Sure 58
Herri

Příspěvek od Herri »

já osobně jsem neměl problémy se seřízením tremola EDge III. Jednak bylo vše na 95% OK (IB RG 370DXLeft) a taky jsem již kdysi měl kytaru s tremolem (LO-TRS II). Pouze jsem zvedal horní opěrný šroub asi o jeden závit, protože drnčelo tlustý E. Víc práce bylo se samotnou pákou tremola, musel jsem ji ve svěráku naohýbat podle svého gusta, z výroby je páka na mě příliš nízko nad kytarou a pak jsem řešil povolování páky - nedržela v poloze. Nakonec jsem musel celé tremolo vyndat z kytary a přešroubovat dolní červík do horní díry abych se k němu dostal imbusem při seřizování. Nevím proč jsou v tremolu díry pro 2 červíky, když se k té spodní stejně nejde při seřizování dostat. Jinak co se týče kvality tremolo mechaniky tak drží ladění perfektně kned od začátku, ani si to nepotřebovalo sednout. Jedinné rozladění vzniká při natahování strun, konkr. nedrží segment na tenkých strunách strunách b a e v nultém pražci. Snad si to sedne, případně odrousím barvu se segmentu ať je kov na kov.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

prcek píše:hh okem na tremolu bych to asi taky přehlídl, ale z té fotky to bylo vidět fajně :D
Teď jediný problém, jestli tu originální podložku ještě najdu.
prcek

Příspěvek od prcek »

Hh no držím palce, ale pokud ho nenajdeš, tak nebude problém někde v železářství sehnat stejnou za korunu 8)

add Herri : stejná zkušenost drnčelo "E" taky jsem zvedal, zbytek byl ok a "e" si sedlo samo.
Ať vám to hraje
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Podložku jsem našel. Jen v zápětí se mi dostalo zklamání, že jsem objevil, že mi chybí pro změnu na jiné Ibanezce, se ktrou jsem já nic nedělal, takže originál už nedohledám. :?
prcek

Příspěvek od prcek »

dayslypper píše:Podložku jsem našel. Jen v zápětí se mi dostalo zklamání, že jsem objevil, že mi chybí pro změnu na jiné Ibanezce, se ktrou jsem já nic nedělal, takže originál už nedohledám. :?
tak pak jedině nějaké to železářství, baumax nebo tak :D
Fanatic

Příspěvek od Fanatic »

Takže jestli jsem to pochopil dobře, tak mám tremolo dostat do určené polohy a pak jen doladit tema spuntama dole? :D
Ibanez RGD 320
minibb

Příspěvek od minibb »

Nevíte jak seřídit vibrapáku, aby zůstávala na místě, kde ji ruka opustí? Ta moje sice zůstává, ale jde moc lehce, takže si stačí s kytarou povyskočit a páka spadne dolů.
Ibanez roadstar II RG530WP (Seymour Duncan+DiMarzio)
Engl Thunder 50
St.Anley 112V
Ivan.ps
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.ps »

Páka je prdpokladám zasúvacia. Mám taký pocit, že tam pomôže asi iba výmena tých plastových krúžkov na páke (ak sú zodraté), ale vôbec netuším kde by sa dali tieto zohnať. O inej možnosti neviem, ale možno nás oboch niekto poučí!
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

když zatlačíš na vybrapáku aby se ti povolili struny tak by se ti měl na spodní straně ukázat malej červík a tim si seřizuješ hladkost otáčení páky . možná budeš muset uplně to tremolo vyndat aby si se na něj dostal . Obrázek
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

U Edge III je na to inbus, který je přístupný, když tremolo dáš extrémně nahoru (povolíš struny).
Nessino

Příspěvek od Nessino »

Ahoj Vy, jenž tremolo EDGE III používáte :D
Chtěl bych se zeptat, jaké máte s tímto tremolem zkušenosti, hlavně jak je na tom materiál.
►Ibanez RG421M / Epiphone Nighthawk MIK / Cort M520 / Jolana Strat Bastl / Jolana Strat
►Digitech Hardwire CM-2 / Ibanez TS mini
►Ampeg GVT15 / Blackstar HT-1M
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“