Jak zahrát akord

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
dodo

Jak zahrát akord

Příspěvek od dodo »

Nikde jsem nenašel akord v podobě zápisu Bmi 4/13. Můžete mi někdo poradit jak ho zahrát. Dík.
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zahrát akord

Příspěvek od pupack »

dodo píše:Nikde jsem nenašel akord v podobě zápisu Bmi 4/13. Můžete mi někdo poradit jak ho zahrát. Dík.

Bmi je bud české Bmol (pokud je to z českých tabů, českého songu atd) anebo s největši pravděpodobností je to v čechách označovaný Hmol , jinde ve světě je totiž to co mi máme jako Hdur, Hmol označováno jo B a Bmi, ale o tom tu je mraky vláken

to 4/13 (opravte mě jestli se pletu vy zkušenější) podle mě nic neznamená, nikdy jsem takovýto číselný zápis u akordu neviděl.

Nemáš odkaz kde jsi k tomuto zápisu přišel?
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

pokud to správně chápu, bude akord obsahovat tyto tóny

Prima, pak malá tercie, kvarta, kvinta, septima, nona, undecima a terdecima

jelikož je to sedm tónů (vcelku nehratelné na kytaru), tak u té 13ky můžeme vypustit pár tónů - bvykle undecimu, nónu, nebo kvintu

čili zápis by vypadal cca takhle

Kód: Vybrat vše

--0---------------------
--3---------------------
--2---------------------
--4---------------------
--2---------------------
-----------------------

kdyžtak ať mě teoretici zkontrolují :-)

edit: koukám že se mi vytratila terdecima, ovšem na to jsem krátký.. .ať ji tam hodím jakkoliv, zní to špatně
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
shmootik

Příspěvek od shmootik »

obávám se, že to číslo něco znamenat bude, jelikož Bm13 akord existuje... a jelikož v tom je lomítko tak by tam moh taky bejt zašitej nějakej slajd (jakože z Bm4 do Bm13), vim že už jsem někde něco takovýho čet, ale víc nevim bohužel :|

áha vzdělanější se dostavil, ale co stejně to sem píchnu, třeba to někoho pobaví :lol:
ec401vfsh1sh4ns2jcm2000dsl401lpstd2dp155sc2sg1bksh8ehxmmwtb490r498tod2jh1xt2exl110m80
logo na hlavě nástroje nedělá žádnej zvuk
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

ok, rychlá konzultace s nerem mi pomohla... musíme tam navíc hrát ještě tu terdecimu v podobě G na tenkém e ( to se to potom musí chyxtat barré) ale ten souzvuk už není tak hezký jako moje Bmi4/7 :-D omlouvám se, chybka... v teorii se zaběhávám :-) navíc sjem zapomněl vypustit kvintu... ojojoj

čili

Kód: Vybrat vše

--3---------------------
--3---------------------
--2---------------------
--2---------------------
--2---------------------
-----------------------
(omlouvám se, měl jsem tu trochu zmatek, smazaný post je neplatný)
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Než se z toho zblázníme všichni, Darkovi jsem po lapáliích vnutit řešení x22233, což odpovídá tomu, co asi chceš.

Nicméně si myslím, že ten zápis je špatně, mělo by to být Bmi 13 sus4 .
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

jinde ve světě je totiž to co mi máme jako Hdur, Hmol označováno jo B a Bmi, ale o tom tu je mraky vláken
Dobátko bych Tě opravil - v německy hovořících zemích se rovněž používá "h".
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Martz

Příspěvek od Martz »

Tak v zápisu akordu Bm 4/13 je rozhodně někde chyba. Můžeme si to vykládat 2ma způsoby:

a) jako Bm 13 sus 4 - to je asi pravděpodobnější varianta. To znamená tóny b (prima), e (kvarta [zároveň undecima] - která u sus 4 akordů nahrazuje tercii - v tom se liší Xsus4 a Xadd11), f# (kvinta), a (septima), c# (nona) a g (tercdecima). Vyhodíme kvintu, jednak ji není potřeba hrát, jednak tvoří s 13kou velice nelibozvučný interval 9b. takže nám zbývá 5 tónů - ty poskládáme na hmatník jako x22223. :D

b) prostě jako Bm 13, protože 4 je stejný tón jako undecima, proto je zbytečné ji do zápisu akordu psát. Pak by akord nejlíp vypadal asi tak jak ho napsal Nero, tzn. bez nony a s tercií - tónem d.

Dofám, že je to alespoň trochu srozumitelné :D :D Asi by pomohlo, kdybysi jsi napsal do čeho to potřebuješ.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

To je kouzlo kytary - jen 6 strun, takže holt některé tóny musíš vynechat. A stačí to udělat trochu jinak a hned to má úplně jiný nádech, jak x22233, tak x22223 zní velmi hezky :wink:

Jinak abych "bránil" svou teorii Bmi 13 sus 4 a zápisu x22233: Tu 13 tam dávám kvůli tomu, že jí autor chce a skutečně takm zní, sus4 dávám protože malou tercku skutečně nahrazuje kvarta (druhý pražec D struny) tu tercii (3 pražec h struny) tam dávám schválně, aby tam byla slyšet, když to je Bmi. Samozřejmě že i terku jde vynechat, ale radši vynechám nonu než tercii... :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Martz

Příspěvek od Martz »

Nero: Teď jsme si asi úplně neporozuměli - právě když tvrdíš, že je to sus 4, tak to znamená tohle:
Martz píše:... e (kvarta - která u sus 4 akordů nahrazuje tercii - v tom se liší Xsus4 a Xadd11),...
nemusí to samozřejmě být jenom Xadd11, ale cokoliv co obsahuje undecimu, tzn. i 13tka - všechny tyhle akordy mají tercii i kvartu (teda undecimu), zatímco sus 4 jenom kvartu.

nicméně tohle už je tak rozvinutý akord, že dohadovat se o c# nebo d je vcelku žabomyší válka :wink:
- baskytara - kontrabas - tuba -
Dobrohošť, Irish Dew, Harmcore Jazz Band, Jazz Blend, Puss'O'Liqour, Johny Capler Orchestra a další...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Pravda, pravda - je to tak jak říkáš...

Udělal jsem tuto chybu: Osobně žiju v představě, že je rozdíl mezi tercií a decimou - on tam je, oktáva. Proto říkám, že jsem dal sus 4 (nahradil tercii),ale vyjádřil jsem se nepřesně - protože to, že tam je to D na h struně. Už vlastně není tercie, ale decima. Nicméně hlediska zvuku tam ta decima plní funkci tercie - určuje "mollovost" toho akordu.

A nějak jsem zapoměl počítat s tím, že když dám sus4, tak ta kvarta nenahrazuje jen tercii, ale i "pseudotercii" decimu...

Teď se v tom pomalu zamotávám, snad nemelu vyloženě blbosti :D

PetrPeter 1975 - 2008
Martz

Příspěvek od Martz »

Jasně no. Akorát že při výstavbě akordů se podle mě moc na rozlišování tercie, decimy a vůbec intervalů o oktávu větších moc nehraje - už vzhledem k tomu, že se běžně používaj akordy v obratech a pak by v tom byl hroznej bordel (že jo :D).

Jinak decima se příliš v zápisu akordů neobjevuje, jedině pokud bys chtěl aby zněla zároveň třeba malá i velká tercie, tak si to dokážu představit, i když se spíš asi použije zápis X9b (nebo teda 9#, ale u alterovaných intervalů se dají hrát oba,, ať je to # nebo b).

Samozřejmě se teď bavíme o harmonii jak jí známe z jazzu a populární hudby, klasika by samozřejmě měla spoustu připomínek :D :D.

A zdůraznit mollovost tercií není potřeba, protože tenhle charakter akordu tady vyjadřují i ty vyšší stupně, které patří do Bmoll aiolské a ne do B ionské. Jen tak na okraj :D :D.
- baskytara - kontrabas - tuba -
Dobrohošť, Irish Dew, Harmcore Jazz Band, Jazz Blend, Puss'O'Liqour, Johny Capler Orchestra a další...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Já vím, že se na to nehraje, jen jsem na to zapomněl a asi chtěl být papěžtější než papež :mrgreen: A nepovedlo se :D

A klasiku bych fakt nechal stranou, tu bych do toho netahal ani omylem. :P

PetrPeter 1975 - 2008
dodo

Příspěvek od dodo »

Tento akord je v písničce Nad hlavou zpívající drát od Kamelotů. Jinak dík za všechny poučné odpovědi :D .
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Hele a nebude to lomítko stupidní zápis změny basu? Že by se to basovalo kvartou...
Naučit se pentatoniku je jako naučit se plazit. Pokud nechceš žvýkat hlínu, nauč se teorii.
http://www.bandzone.cz/fan/nesst
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

To by byl hodně stupidní zápis - bas se zapisuje písmenem tónu a dává se až jako poslední symbol značky akordu. Tzn. že tady se basovalo pěkně pitomě zapsanou tercdecimou, a to, uznejme, je pěkná ptákovina.

Zůstaňme tedy u nedokonale zapsaného Bmi13 případně Bmi13sus4...

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“