lepší lepený nebo šroubovaný krk ?

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
metaliks

lepší lepený nebo šroubovaný krk ?

Příspěvek od metaliks »

chci si pořídit fokus lp a nevim jestli je lepší tahle http://www.fokuskytary.cz/154-kytara-ky ... 215&typ=LP nebo http://www.fokuskytary.cz/154-kytara-ky ... 247&typ=LP :lol: tak prosim poradte :lol:
Cort M 600 is good !
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Re: lepší lepený nebo šroubovaný krk ?

Příspěvek od aivn86 »

Všeobecně se víc doporučuje lepený krk. Ale je to hlavně kvůli tomu, že origo LP ho má lepený. I kytary se šroubovaným krkem hrají výborně. Např. všechny Fendery.

Jinak ono by stačilo použít tlačítko hledat:
elektricke-kytary/novacci-popis-kytary- ... t4755.html
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/s ... t3703.html
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
woro90

Příspěvek od woro90 »

Někteří tvrdí dokonce přesný opak. Že prý stažení šrouby nasucho má lepší vlastnosti než vrstvička lepidla. Musel by někdo postavit naprosto identické kytary lišící se jen uchycením krku, což je ovšem s dřevem neproveditelné. Musel by se použít nějaký alternativní materiál těla jako např. yamahácký Luthite (stejně to nespíš budou všechno piliny z mahagonu slepené dohromady), aby bylo jedno tělo jako druhé. Vybrat dva stejné krky snad až takový problém nebude.

Já věřím že na tom až tolik nezáleží, jsem přesvědčen že ta poptávka po lepených krcích je zůsobená právě konstrukcí LP, jak psal aivn86, ovšem dobrý zvuk a úžasný sustain LP je způsobený hlavně konstrukcí těla a částečně i mohutností (tuhostí) krku. Pokud se rozhoduješ mezi lepeným a šroubovanáým krkem u stejných kytar, prostě zajdi do obchodu vyzkoušet obě, a kup tu, která ti bude vyhovovat víc - bez ohledu na to, jak je postavená. Jednou z rozhodujících věcí ale také může být tvar spojení krku a těla. U lepeného krku je spoj celkem pohodlný, nevím jak bude provedený spoj u šroubovaného (hlavně tvar patky).

Jedna z výhod lepeného krku totiž spočívá v tom, že se to špatně vyrábí, tudíž kytara s lepeným krkem by měla svědčit o určité zručnosti dělníků či kytaráře, a o slušně vybavené dílně. Je to ale také náchylnější k různým přehmatům při výrobě, takže můj přístu by byl asi takový, že bych od neznámého výrobce zkusil kytaru s lepeným krkem, a pokud by byla dobrá, hrábl bych po podobné, ale se šroubovaným, protože by neměla být horší a určitě by byla levnější :D
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

je to blbost srovnávat... většinou se lepí a šroubujou uplně jiné krky do uplně jiného těla....
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Wraith
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wraith »

lepenej krk má lepší kontakt (resp by měl mít) krk-tělo a zvuk by měl bejt lepší
Custom Guitar @ ENGL Screamer
Dunlop CryBaby | SansAmp GT-2 | MXR EVH Phase 90 | Boss CE-3
woro90

Příspěvek od woro90 »

Wraith píše:lepenej krk má lepší kontakt (resp by měl mít) krk-tělo a zvuk by měl bejt lepší
A odůvodnění? :wink: Tohle není hlasování, tohle je diskuse... už to vidím - "Výsledky zkoumání rezonančních vlastností různých konstrukcí kytar ukázalo, že lepený krk má lepší zvuk, rozhodlo se pro něj 64% dotázaných kytaristů" :mrgreen:
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Wraith
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wraith »

woro90 píše:
Wraith píše:lepenej krk má lepší kontakt (resp by měl mít) krk-tělo a zvuk by měl bejt lepší
A odůvodnění? :wink: Tohle není hlasování, tohle je diskuse... už to vidím - "Výsledky zkoumání rezonančních vlastností různých konstrukcí kytar ukázalo, že lepený krk má lepší zvuk, rozhodlo se pro něj 64% dotázaných kytaristů" :mrgreen:
no tak když to slepíš tak ti to bude rezonovat víc než když tam dáš šrouby, mimo jiné to říkal i Libor Kobrle
stejnej příklad máš struny skrz tělo a struny na např tune o matic
woro90

Příspěvek od woro90 »

Wraith píše:
woro90 píše:
no tak když to slepíš tak ti to bude rezonovat víc než když tam dáš šrouby, mimo jiné to říkal i Libor Kobrle
stejnej příklad máš struny skrz tělo a struny na např tune o matic
To jsi napsal úplně to samé co předtím, možná ještě méně. Odvolávání se na Libora Kobrleho je blízké tomu hlasování, a příklad s uchycením strun je nepoužitelný, protože tam se uplatňují úplně jiné principy.

Má tady někdo tušení co se skutečně děje mezi krkem a tělem nebo tady všichni víme stejné nic a jenom se tu omílají "obecné pravdy" a jejich zastánci se bez jakýchkoli logických argumentů překřikují s těmi, kteří někde slyšeli něco jiného?

Mně je osobně putýnka co je lepší, beru jakýkoli dobře udělaný spoj krku a těla na jakékoli dobře udělané kytaře, ať si to je třeba jen navlečené na ocelové tyči, hlavně když to hraje dobře.
Wraith
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wraith »

otázka byla jestli je lepší nebo šroubovaný, napsal sem svuj názor někym alespoň podepřenej, ty tady akorát bezdůvodně útočíš

tušení co se děje mezi krkem a tělem ti tady nikdo nepoví a když ti nestačí názor ani kytaráře tak nevim co chceš
woro90

Příspěvek od woro90 »

Wraith píše:otázka byla jestli je lepší nebo šroubovaný, napsal sem svuj názor někym alespoň podepřenej, ty tady akorát bezdůvodně útočíš

tušení co se děje mezi krkem a tělem ti tady nikdo nepoví a když ti nestačí názor ani kytaráře tak nevim co chceš
Já neútočím, a už vůbec ne bezdůvodně. Jen mě zajímalo jestli o tom skutečně něco tušíš nebo jen opakuješ to, co zopakovali jiní. I kdyby to řekl Ježíš, chci vědět co ho k tomu vedlo - jestli na to přišel sám nebo to říkají všichni, tak to poslal dál, nebo jestli někde viděl vysvětlené, co se tam vlastně děje. To považuješ za útok? Když mi nestačí názor ani kytaráře... Ani nejlepšího kytaráře na světě (což nejde posoudit) v tomto neuznávám jako autoritu, které bych to slepě věřil. Buď to logicky zdůvodní, podepře nějakým (alespoň polo)vědeckým výkumem či teoreticky, případně řekne že za ta léta praxe kytary s lepenými krky zněly téměř vždy lépe, nebo je pro mě v tomto ohledu jeho názor stejně důležitý jako názor kohokoli jiného. A tvoje přirovnání k uchycení strun jsem odmítl proto, že je to očividný nesmysl. Pokud trváš na tom že to nesmysl není a chceš zdůvodnění, milerád ti ho zítra poskytnu.

...btw jak víš že mi to tady nikdo nepoví? :wink:
Wraith
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wraith »

tak člověk kterej vyrábí a seřizuje kytary asi jen tak nestřílí do vzduchu názory že tohle a tamto
to že kus prkna kterej slepim dohromady bude rezonovat líp než když ho sešroubuju ví každej, nevim co hledáš za odpoveď, obrázky z nějakejch audifilních přístrojů a vzorečky?
woro90

Příspěvek od woro90 »

Wraith píše:to že kus prkna kterej slepim dohromady bude rezonovat líp než když ho sešroubuju ví každej
Zkoušel jsi to? Nezkoušel. Nejspíš jsi ani nikdy nic nelepil ve svěrkách a nešrouboval na hranici únosnosti materiálu. Vysvětli mi jak to chceš poznat. Mimochodem pokud by to záleželo na přítlačné síle krku vůči tělu, byly by na tom lépe šrouby. A navíc mezi krkem a tělem není další materiál. Skutečně je to tak jasné? Mně to tak jasné nepřipadá, přijde mi že jen tak rozhazuješ slova a doufáš že v nich bude nějaký smysl sám od sebe.

Ano, hledám obrázky z přístrojů, konkrétně spektrálních analyzérů, které se používají hlavně při vývoji akustických nástrojů, a vzorečky. Nebo někoho kdo to dokáže vysvětlit i bez nich a jen na ně případně odkázat.

edit: A usmívej se, vždyť na tebe nikdo neútočí. Jen zpochybňuji argumenty, které nepovažuji za relevantní :wink:
Wraith
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wraith »

nemam náladu se tady s někym hádat, přečti si třeba co tady psal petrpeter
napsal sem jedinej přízpěvek se slovy "měl být" s ano, obecnou pravdou, lehce podloženou (což tady dělá každej a prakticky jinak ani nemůže), přiznám se že sem neviděl obrázky kytar ze spektrálního analyzéru (ano vim co je, měl sem to pod rukou), neznám vzorečky, proto ti to veděcky neodvodím ale sdílim názor lidí který tomu rozumí víc a který trochu respektuju

nahoře je dyštak takovej nápis "diskuze" což znamené diskutovat a né se natvrdle ptát proč proč. asi nevíš jak se disktuje s lidma normálním způsobem a proto timhle končim (počítám že budeš mít poslední slovo takže si tvuj post milerád přečtu ale reagovat na něj nebudu)
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

V mem pripade:
mam dva sroubovane krky a jeden lepeny (ackoli u GP na I. pohled to vypada ze je pruchozi). Jedna kytara je celomahagon, ty dve zbyvajici africka limba (korina) spojene s javorovym krkem. Ac je korina pribuzna mahagonu, tak to srovnavani neni moc na miste.
Takze s nadhledem:
u lepeneho je citit "teplejsi" a delsi (ale o moc ne zase) prednes, ale u tech sroubovanych zase "jasnejsi" rezonance v prstech a brichu. Korina obecne ma konzistentnejsi ton a javorove drevo (krk) ma zas typickou barvu tonu.

Tezko se to vysvetluje. Urcite bych ale podle toho nevybiral kytaru, kdyz nekdo na foru placne, ze lepeny krk je lepsi a druhy zase, ze sroubovany.

Z ciste mechanickeho hlediska je dobre mit sroubovany, ze jo... si muzu pak menit krky jak se me zlibi. U lepeneho to jaksi bych doma nezvladl opravit popripade vymenit...

Nevim jestli muj prispevek ma nejakou valnou hodnotu. :lol:

P.S. Jinak tyhle diskuse maji pokazdy "vybusnou" atmosferu! :lol:
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

souhlasím... lepenej se chová jinak jak šroubovanej... ale k tomu LP bych volil lepenej....
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
woro90

Příspěvek od woro90 »

turbo_MaCk píše:souhlasím... lepenej se chová jinak jak šroubovanej... ale k tomu LP bych volil lepenej....
Jěště jednou se natvrdle zeptám proč :wink: Teď jsem si pročítal různé články a z toho, co tvrdí zkušení kytaráři ( :D ), jsem vyrozuměl, že i šroubovaný krk se dá "zbavit twangu" a přitom mu dát delší sustain vhodným návrhem tvaru dosedacích ploch a pevným utažením šroubů. A za šest tisíc bych se možná bál odfláknutého lože krku, což u lepených znamená docela problém. Já bych si vybral bez ohledu na způsob spojení krku a těla, podle zvuku.

2 wikxzen: a ono to ještě ke všemu může být způsobeno klidně jen rozdíly ve dřevě, že jsou řezané z jiného stromu - možná že šroubovaný způsobuje twang a lepený měkkost, možná ne :lol: Je zvláštní jak jsou takové diskuse výbušné - přitom nikdo vlastně neví jak to je, protože ten rozdíl není slyšet - nenajdeš dvě stejné kytary lišící se jen upevněním krku. A nikdo nedělal pokusy v laboratorních podmínkách ani neviděl výsledky cizích pokusů.

EDIT: Mimochodem kolik sustainu kurňa potřebujete? Půl roku? Hraju na hodně upravovanou setovou behringerku, je to lehoučká lípa a měkký celojavor a lože krku by potřebovalo vybrousit, je tam půl tuny barvy ve které jsou hrby. A hraju.

Teď mě napadlo že vlastně možná srovnáváme nesrovnatelné - wikxzene, mají ty kytary stejné kobylky a úhly strun za kobylkou a za nultým pražcem?
Naposledy upravil(a) woro90 dne 26.08.2009 10:38, celkem upraveno 1 x.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Tenhle kytarář postavil 3 identický kytary lišící se jen typem spoje (set neck, bolt on a průchozí)
... a vyšlo mu to údajně obráceně, než se myslí :mrgreen:

Mottola, R.M. “Sustain and Electric Guitar Neck Joint Type”
American Lutherie #91, 2007, p. 52.

/na netu to bohužel není celý k přečtení/

The power analysis results suggest that the relationship between sustain and neck joint type is the reverse of the conventional wisdom on the subject. Longest sustain was associated with bolt-on necks and shortest sustain with neck through construction.

takže nejdelší sustain šroubovaný, pak lepený, nejkratší průchozí... divný, co ?? :twisted:

Poslechově to ale nikdo nepoznal:
"The study also included listening evaluations of recordings of single notes. Subjects could not detect differences in sustain among neck through, set neck and bolt-on neck configurations."
I´m wheels... movin´wheels
woro90

Příspěvek od woro90 »

Tonda píše:Tenhle kytarář postavil 3 identický kytary lišící se jen typem spoje (set neck, bolt on a průchozí)
... a vyšlo mu to údajně obráceně, než se myslí :mrgreen:

Mottola, R.M. “Sustain and Electric Guitar Neck Joint Type”
American Lutherie #91, 2007, p. 52.

/na netu to bohužel není celý k přečtení/

The power analysis results suggest that the relationship between sustain and neck joint type is the reverse of the conventional wisdom on the subject. Longest sustain was associated with bolt-on necks and shortest sustain with neck through construction.

takže nejdelší sustain šroubovaný, pak lepený, nejkratší průchozí... divný, co ?? :twisted:

Poslechově to ale nikdo nepoznal:
"The study also included listening evaluations of recordings of single notes. Subjects could not detect differences in sustain among neck through, set neck and bolt-on neck configurations."
Jojo, o tom jsem psal v noci, plus pár dalších článků, epos asi na půl stránky, ale tady byla šílená bouřka a já vůl jsem si to neuložil, takže je to pryč.

A vypadá to, že spoj krku a těla by nemusel ovlivňovat barvu zvuku - když lidé nepoznali rozdíl. To by i dávalo smysl, protože spoj krku a těla je přece tak i tak šíleně tuhý - v každém případě má na zvuk daleko větší vliv kobylka a nultý pražec, a také výška a šířka pražců. A mimo jiné také ruce.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

woro90 píše: A vypadá to, že spoj krku a těla by nemusel ovlivňovat barvu zvuku - když lidé nepoznali rozdíl. .
to se myslím takhle nedá říct - celý to bylo zaměřený jen na sustain.. v TOM lidi nepoznali rozdíl

+ ono taky barva zvuku se těžko -pokud to vůbec jde- objektivně měří (nevím jak dělal tu "power analysis", o lidech a subj.vnímání už vůbec nemluvě..)
I´m wheels... movin´wheels
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

woro90:
Ja si toto vse uvedomuju, proto jsem svuj prispevek na konci zpochybnil, protoze faktoru, ktere ovlivnuji celkovy dojem, je hodne.
Ani jedna nema struny skrz telo (vsechny maji Arkay 10ky struny), dve (Reverend) se sroubovanymi krky (jsou zcela identicke) maji klasicke TOM kobylky a ctyri srouby spojujici krky s tely.

Treti kytara ma (Eastwood) kobylku jinou:
http://www.eastwoodguitars.com/GTRs/eas ... Pblack.jpg

O sustainu jsem az tak moc nepsal, spise o tom, jak to zni. Twang je na Reverendech samozrejmosti. Pisu jen to, co citim, paklize nekdo o tom pochybuje, tak prosim, ja mu to neberu. Je mi to celkem sumafuk, protoze jsem do zjeveni teto diskuse vubec nepremyslel nad tim, jake jsou rozdily v kytarach s odlisnou metodou uchyceni krku.

Proste ja na kytary hraju, nestuduju, zda jsem neudelal spatne, ze jsem si poridil se sroubovanym nebo lepenym.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“