lepší lepený nebo šroubovaný krk ?

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
woro90

Re: lepší lepený nebo šroubovaný krk ?

Příspěvek od woro90 »

Tonda píše:
woro90 píše: A vypadá to, že spoj krku a těla by nemusel ovlivňovat barvu zvuku - když lidé nepoznali rozdíl. .
to se myslím takhle nedá říct - celý to bylo zaměřený jen na sustain.. v TOM lidi nepoznali rozdíl

+ ono taky barva zvuku se těžko -pokud to vůbec jde- objektivně měří (nevím jak dělal tu "power analysis", o lidech a subj.vnímání už vůbec nemluvě..)
No jo, možná máš pravdu... Teď jsem konečně dohledal spektrogramy: http://www.luth.org/downloads/AL91/sustain5.jpg , nahoře průchozí, uprostřed šroubovaný a dole lepený krk. Je vidět že to lepidlo tlumí výšky. Skutečně tlumí, ne že přidává basy. Proto je fajn mít srovnání s průchozím krkem. To je, myslím si, docela zajímavá věc pro naše drahé kytaráře. Může to dokonce znamenat, že LP možná ani nepotřebuje tak tlustý javorový top, stačilo by vylepšit připojení krku.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Herri

Příspěvek od Herri »

asi je blbost dávat tuhle otázku. Jsou 2 základy el. kytary - LesPaul a Stratocaster, oba tyto vynálezy jsou dokonalé a dokolale hrajou. Pokud je nástroj správně a kvalitně technologicky zpracován, není co řešit. Pokud tomu tak není, může hrát blbě jak šroubovaná tak lepená kytara.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Herri píše:asi je blbost dávat tuhle otázku. Jsou 2 základy el. kytary - LesPaul a Stratocaster, oba tyto vynálezy jsou dokonalé a dokolale hrajou. Pokud je nástroj správně a kvalitně technologicky zpracován, není co řešit. Pokud tomu tak není, může hrát blbě jak šroubovaná tak lepená kytara.
Kde jsi vzal že jsou dokonalé a že jsou to jediné dva základní typy?
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Herri

Příspěvek od Herri »

woro90 píše:
Herri píše:asi je blbost dávat tuhle otázku. Jsou 2 základy el. kytary - LesPaul a Stratocaster, oba tyto vynálezy jsou dokonalé a dokolale hrajou. Pokud je nástroj správně a kvalitně technologicky zpracován, není co řešit. Pokud tomu tak není, může hrát blbě jak šroubovaná tak lepená kytara.
Kde jsi vzal že jsou dokonalé a že jsou to jedniné dva základní typy?
dobře, opravuju se: byli 2 základní konstruktéři masívní el. kytary pan Les Paul a pan Leo Fender. Oba machři si šli svoji, naprostou odlišnou cestou a dospěli k nástrojům, které se staly základem pro dnešní nástrojem a obě základní kytary jsou dodnes v podstatě nepřekonané a dodnes se vyrábějí a používají v podstatě beze změn. Nepočítám jakési vytuningování strata zámkama, HB a 2 oktávama (superstrat).
Kde jsem vzal že jsou dokonalé ? Asi z toho, že se dodnes hojně používají tak jak byli svořeny před 60ti lety a stále drží převahu nad nástroji, které z těchto základů vzešly (PRS, superstrat apod.). Otázka sustainu je spíše ve kvalitě použitého materiálu a zpracování, než v konstrukční technolologii
woro90

Příspěvek od woro90 »

Herri píše:dobře, opravuju se: byli 2 základní konstruktéři masívní el. kytary pan Les Paul a pan Leo Fender. Oba machři si šli svoji, naprostou odlišnou cestou a dospěli k nástrojům, které se staly základem pro dnešní nástrojem a obě základní kytary jsou dodnes v podstatě nepřekonané a dodnes se vyrábějí a používají v podstatě beze změn. Nepočítám jakési vytuningování strata zámkama, HB a 2 oktávama (superstrat).
Kde jsem vzal že jsou dokonalé ? Asi z toho, že se dodnes hojně používají tak jak byli svořeny před 60ti lety a stále drží převahu nad nástroji, které z těchto základů vzešly (PRS, superstrat apod.). Otázka sustainu je spíše ve kvalitě použitého materiálu a zpracování, než v konstrukční technolologii
Těsně vedle. Konstruktérem lespaulky byl Ted McCarty, Les Paul přišel jen s tom myšlenkou - předtím si totiž postavil The Log (kládu), kterou ale u Gibsonů nechtěli. Lespaulka byla reakcí na Telecaster - lepený krk byl zvolen proto, že Telecaster vypadal levně a měl šroubovaný krk, tak nechtěli aby na LP bylo něco podobného teleti. Ten samý důvod mají oblé tvary LP - u Gibsonu chtěli, aby ta kytara vypadala tradičně gibsonovsky a velmi luxusně v konstrastu s Telecasterem. Podle McCartyho se s Paulem bavili jen o struníku a javorovém vršku. Paul chtěl původně javorové tělo a mahagonový top. A změněno toho na ní bylo dost - je starší než humbuckery, elektroniku gibsoňáci předělali, ten javorový top nebyl na šech modelech (původní Custom - "Black Beauty" je komplet z mahagonu), původní LP měla jinou kobylku a struny byly uchyceny trochu jinak. Byla osazena P-90, protože humbucker byl vynalezen až v roce 1957, tedy pět let poté. A ostatně SG je redesignem LP a kdyby Paul nepožadoval odstranění svého jména z kytary, se kterou neměl nic společného, jmenovalo by se to pořád Gibson Les Paul SG. Mrkni na wikipedii, tam je to všechno shrnuto.

Stratocaster je v podstatě úprava Telecasteru spočívající v druhém výřezu, osazení třetím snímačem, změnou přepínání snímačů a zabudováním tremola. Byl také upravován - například "typický stratovský zvuk" kobylkového a středového snímače vznikl dost dlouho po uvedení strata na trh, a to tím způsobem, že si u Fendera všimli, jak někteří kytaristé blokují přepínače sirkou v mezipoloze aby získali jiný, tehdy neobvyklý zvuk. Až pak vyměnili třípolohový přepínač za dnešní pětipolohový. A olšové tělo také není úplně původní.

Nepřekonané jsou, protože pokud je návrh dotažený do konce, neexistuje rozdělení "horší/lepší". Existuje jen "vyhovuje mým potřebám/nevyhovuje mým potřebám". Co do pohodlí, ani jedna kytara není nejpohodlnější, ale nejsou tak nepohodlné aby se na ně nehrálo. Zvukově jsou dost charakteristické a každá se hodí na něco jiného a nebyly ničím nahrazeny proto, že kytara hrající jako strat ale lepší než strat by pořád vypadala dost jako strat, jen by měla šikmý pas, hlubší výkroje, pohodlnější kobylku a možná jiné uspořádání ovládacích prvků. Kytara hrající jako LP ale pohodlnější by vypadala jako tlusté, zakulacené SG s šikmým pasem. Ani jedno by nebylo hezké a hlavně by to za sebou nemělo tradici - proto se doteď používají v podstatě zastaralé konstrukce kytar. Prostě proto, že v umění nemůže nic zastarat - a na rozdíl od ryze praktických věcí zde hraje velkou roli i tradice.

Co se týče použitého materiálu a zpracování, bavíme se v teoretické rovině, tedy je možné nebrat v úvahu fakt, že spousta kytar po obchodech má nějaké vady způsobené hlavně sériovou výrobou. A sustain? Myslíš že Fender Stratocaster má delší sustain než kopie LP od Staggu (myslím dobrý kus, kde je krk jakžtakž slušně přilepený)? Ani omylem. Hlavní rozdíl v sustainu je v tom, že LP je těžká mrcha.

Jinak fenderovský šroubovaný krk už byl dávno překonán - nikdo jsi neslyšel o "bolt-in" krku? Ostatně i tvarovaná patka krku a asymetrické uchycení bez plechu je vylepšení oproti původní fenderovské konstrukci - jen to stojí víc, ale bavíme se o tom, co je nejlepší, ne co se nejvíc vyplatí. O gibsonovském lepeném se to nedá říct, protože na LP se vystřídaly snad všechny druhy lepených spojů. Long tenon, short tenon, dovetail... České názvy neznám, nejsem kytarář. Na stavbě těla se toho moc vylepšit nedá - prkno jako prkno, ať si je z jednoho kusu nebo ze dvou. A u kobylek se toho také moc vylepšit nedá - jen tremola se ještě donedávna vyvíjela. Tolik k nepřekonanosti.

(sorry za tak rozměrný OT, ale když jsem napsal začátek, už jsem se nemohl zastavit)
B.Mikey
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od B.Mikey »

Inu, mezi těmi postovanými kytarami bych bral s lepeným krkem. A než se kolega začne ptát proč, tak na to můžu odpovědět snad jen proto, že k LP se šroubovaný krk nehodí. Ale o tom už jste také psal, proč by tam dávali šroubovaný krk? Třeba by to znělo líp, ale tradice je tradice :wink: .
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

hele k LP patří lepený krk.. A rozhodně konstrukce spojek tělo krk má obrovský význam. pocit při hraní i to chování je jiný.... lepenej je takovej měkej. JE tam vyloženě cítit ta přechodová vrstva.. v attacku se to dost podepisuje. 3roubovanej je prostě takovej tvrdší, ale občas jakoby víc rozbije ten tón. Pro mě je toto větší rozdíl, než dřevo ze kterýho je tělo. šroubovanej je rozhodně pevnější, lepenej zase vytváří větší spojení tělo krk. Ani bych se nebavil tak o sustainu. Zažil sem ale lidi, co zkoušeli ty dva fokusy (lepenejvs. šroubovanej) a odnesli ten šroubovanej. Je to věc názoru a pocitu. Má hlavní kytara má lepenej, má první měla šroubovanej, teď si dělám jednu se šroubovaným.
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
metaliks

Příspěvek od metaliks »

spousta lidí dvrdí že lepený je u lp prostě podstatná věc ale mě zajímá jestli je dobrá volba ten lepený u takovéto značky :wink: jestli je kvalitně slepený :lol: (už sem hrál na lp fokus se šroubovaným krkem a
přišlo mi to celkem kvalitně udělaná kytara,četl sem i recenzi o týhle kytaře, prý je poměr cená-výkon výborná)
prostě mě zajímá jak hraje ten lp fokus s lepeným krkem :? jen taky jestli nemáte někdo stou kytarou nebo značkou zkušenosti :wink: :?:
Cort M 600 is good !
Herri

Příspěvek od Herri »

metaliks píše:spousta lidí dvrdí že lepený je u lp prostě podstatná věc ale mě zajímá jestli je dobrá volba ten lepený u takovéto značky :wink: jestli je kvalitně slepený :lol: (už sem hrál na lp fokus se šroubovaným krkem a
přišlo mi to celkem kvalitně udělaná kytara,četl sem i recenzi o týhle kytaře, prý je poměr cená-výkon výborná)
prostě mě zajímá jak hraje ten lp fokus s lepeným krkem :? jen taky jestli nemáte někdo stou kytarou nebo značkou zkušenosti :wink: :?:
ja bych taky mel rad zkusenost s nejakou LP od Fokusu ale bohuzel Svehla mi psal ze je budou mit skladem az pristi rok na jare (tedy levoruke provedeni). Tak jsem koukal na LP od Bachu, ty mi pripadaji jeste poctivejsi a stojej podobne jako Fokus. Teda SG ma Bach urcite lepsi nez Fokus....
Herri

Příspěvek od Herri »

Lespaulka byla reakcí na Telecaster...

Hele nejmenoval se nahodou Telecaster nejdriv BROADCASTER ? :wink:
A pokud se vratime k vubec prvni masívní el. kytaře, která už vypadala jako ty dnešní (ne steel pánvička od Rickenbakera), tak to byl prototyp Bigsby-Travis. Z týhle kytary podle mě dost čerpal právě Leo Fender, porovnej design...
Mastr

Příspěvek od Mastr »

Já osobně v tom nevidím zas takový zvukový rozdíl. Spíše vidím rozdíl v pocitu ze hry. Nevím jak to popsat, ale myslí, že každý kdo máte možnost porovnat oboje mi dáte za pravdu Pocit ze hry je jiný. Já osobě cítím i poslepu jestli hraju na šroubovaný krk nebo lepený. Sakra... těžko se to popisuje... prostě když hrajete na lepený krk cítíte i poslepu, že je ta kytara jeden kus, kdežto když hrajete na šroubovaný máte z té kytary takový "stavebnicový" pocit :lol: nevím jak jinak to nazvat
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

woro90, Tonda a zbytek:
To Gibson ani Fender (ci nekdo jiny) nikdy nezverejnili nejake oficialni odborne studie ohledne konstrukci a jejich vlivu na zvuk?
metaliks

Příspěvek od metaliks »

jak už sem říkal :? hrál sem na lp se šroubovaným krkem ud fokus ale prostě to nebylo vono (hrálo se naní podobně jak na tele a podob. a neměla takovej medovej zvuk vtěch vejškách . nebo já nevim jak bych to vysvětlil :wink: takže podle týhle diskuze bych měl zkusit tu stim lepeným :?:
Cort M 600 is good !
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

hrál jsem na fokus LP custom, standart se šroubovaným krkem a 60s s lepeným. Nejlíp hrál asi ten 60s (ale měl měněnej snímač. Custom byl asi lepší, než standart, ale i tak to je dobrá kytara...
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Herri

Příspěvek od Herri »

wikxzen píše:woro90, Tonda a zbytek:
To Gibson ani Fender (ci nekdo jiny) nikdy nezverejnili nejake oficialni odborne studie ohledne konstrukci a jejich vlivu na zvuk?
NEJPIS NE - A PROC JAKO ?! :wink: BUDTO SE TI ZVUK A SUSTAIN TOHO KONKRETNIHO NASTROJE ZAMLOUVA NEBO NE. DO TAKHLE EMOTIVNICH ZALEZITOSTI JAKO JE SUBJEKTIVNI VNIMANI ZVUKU NASTROJE TAHAT VĚDU A NĚJAKÉ TEORIE JE ASI MIMO MÍSU. JASNĚ CHÁPU, ŽE DNESKA LIDI MUSEJ ZKOUMAT A PITVAT ÚPLNĚ VŠECHNO ALE VOCAŤ POCAŤ
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Jsem zvedavy (a na kapsloky dosti haklivy...).
Herri

Příspěvek od Herri »

wikxzen píše:Jsem zvedavy (a na kapsloky dosti haklivy...).
sorry zapomel jsem to odcvaknout, pouzivam ted k praci caps....me osobne zase vadi hudebni teoretici i kdyz pisou malejma :wink:
Wraith
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wraith »

ten šroubovanej krk by mohl mít výhodu že u těhle kytar člověk neví jestli se ten krk nezkroutí, to dřevo maj v nějakejch rychlosušárnách a za půlroku z toho bude vrtule, když budeš mít šroubovanej tak to snadnějš vyměníš
Custom Guitar @ ENGL Screamer
Dunlop CryBaby | SansAmp GT-2 | MXR EVH Phase 90 | Boss CE-3
woro90

Příspěvek od woro90 »

Herri píše:Lespaulka byla reakcí na Telecaster...Hele nejmenoval se nahodou Telecaster nejdriv BROADCASTER ? :wink:
A pokud se vratime k vubec prvni masívní el. kytaře, která už vypadala jako ty dnešní (ne steel pánvička od Rickenbakera), tak to byl prototyp Bigsby-Travis. Z týhle kytary podle mě dost čerpal právě Leo Fender, porovnej design...
Hele ty lovče teoretiků, ta typová řada byla přejmenována na Telecaster tak se jmenuje Telecaster, nebo snad SGčku říkáme Les Paul SG? :wink: A nechci ti do toho kecat, ale Paulova kláda z r.41 nevypadala jako kytara? Pravda, tělo nebylo z desky ale z rozříznuté jazzovky. Ovšem ten Bigsbyho prototyp měl průchozí krk a dutá "křídla" těla, tudíž se dá už jakžtakž mluvit o elektrické kytaře s plným tělem.
Btw co se porovnání designu týče - vidím desku ve tvaru španělky s netypicky tvarovaným výřezem, kobylku a struník z jazzovky, jeden snímač u kobylky motaný kolem planžety a krk, který se očividně zalíbil Fenderovi.

Jen tak pro zajímavost - toto rozmístění mechanik (6 v řadě) se prý používalo už od roku 1833 na akustikách zn. Martin.

wikxzen: Proč by něco zveřejňovali? A proč by vůbec dělali nějaké studie? Ohrozili by tím prodejnost svých starších modelů a ty nové by jim každý okopíroval. Velkovýrobci hudebních nástrojů nejsou charita a nechávají si všechno pro sebe. Třeba jeden maník v USA prodává za dost vysoké ceny struny, které mají vyvážený tah a měly by být tudíž daleko příjemnější - a nenapíše jak jsou tlusté, aby mu je někdo neokopíroval a on nepřišel o tržby. Otevřený výzkum se děje spíš mezi kytaráři, kteří každou chvíli zkoušejí něco nového a své poznatky ventilují, protože bez zdůvodnění, proč například ta zelená mandolína má všude díry, by nikdo jejich experimentální nástroje nekoupil, a "obyčejné" nástroje se dají sehnat levněji z masové výroby. Od velkých firem, které navíc nejvíc vydělávají na svých nejstarších typech kytar, se těžko něčeho dočkáme.
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Hele, ja tu nemluvim o nejakem vyzrazovani vyrobniho tajemstvi, stejne jsou tyhle kytary do posledniho puntiku uz rozebrane a po svete lita x firem, co delaji kopie vseruznych kvalit prece.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“