Jak ošetřovat kytaru?
Pravidla fóra
Jak ošetřovat kytaru?
Čím mám ošetřovat kytaru proti mastnotě apod. prostě aby byla furt jak nová?
ty kytary mám už hodně dlouho a nikdy jsem je ničím neošetřovala, takže fakt nevím 
Re: Jak ošetřovat kytaru?
Na všechno existujou přípravky, koupíš v každých hudebninách. Já používám slabý mýdlový roztok, kterým kytaru očistím a přeleštím flanelem. Struny ošetřuju kupovaným přípravkem na struny.
Rendy - Cort E100
- Darth Maul
Zrovna dneska jsem vyměňoval struny na svém Washburnu a tak jsem to vzal podle tohoto videa na Tayloru:
http://taylorguitars.com/see-hear/Video ... 1_high.wmx
Mám kytaru v lesklé černé a tam je to po pár týdnech fakt hnus, takže jsem zakoupil tenhle čistič na hmatník:
http://kytary.cz/dunlop-pripravek-pro-c ... 15:0:0:1:0
Kytaru jsem vzal do čista slabým saponátovým roztokem a naleštil s tímhle voskovým přípravkem:
http://kytary.cz/dunlop-vosk-na-lesteni ... 15:0:0:1:0
Vzhledem k tomu, že ji budu takhle pucovat jen při výměně strun, ignoroval jsem všechny přípravky na jejich čištění...
http://taylorguitars.com/see-hear/Video ... 1_high.wmx
Mám kytaru v lesklé černé a tam je to po pár týdnech fakt hnus, takže jsem zakoupil tenhle čistič na hmatník:
http://kytary.cz/dunlop-pripravek-pro-c ... 15:0:0:1:0
Kytaru jsem vzal do čista slabým saponátovým roztokem a naleštil s tímhle voskovým přípravkem:
http://kytary.cz/dunlop-vosk-na-lesteni ... 15:0:0:1:0
Vzhledem k tomu, že ji budu takhle pucovat jen při výměně strun, ignoroval jsem všechny přípravky na jejich čištění...
BaCH Les Paul, snímače Gibson 490R/498T
Squier Affinity Stratocaster
Jay Turser Precision Bass
Bugera V5 + EHX Metal Muff
Line 6 POD Studio UX2 + ADAM Audio A3X + Sennheiser HD 555
Washburn D10SB
Washburn D10SB
Jj, díky tomu videu od Tayloru jsem konečně zjistil, jak odhadnout délku struny při výměně....

Rendy - Cort E100
Čím že to napouští ten hmatník? Zrovna v místě, které mě zajímá, mu není rozumět...
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
- Darth Maul
Nějaký semínkový olej, ale jaký, tomu fakt není rozumět... možná lněný (linseed oil)...woro90 píše:Čím že to napouští ten hmatník? Zrovna v místě, které mě zajímá, mu není rozumět...
BaCH Les Paul, snímače Gibson 490R/498T
Washburn D10SB
Washburn D10SB
-
charliealpha
Moje akustika je zahnojena az za usima. Kdyz se na ni objevi nejakej extra hnusnej flek, tak si plivnu na rukav a vylestim. Jo...akorat jednou za pul roku musim vysypat vajgly a popel z ozvucnyho otvoru. To poznam podle toho, ze ma takovej hluchej a zatlumenej ton, kdyz je plna.
Tak teď jsem si pořídil Dunlop 6582 Ultraglide 65 String Conditioner, modrá etiketa, a hmatník jsem tím na povrchu lehce napustil. Vzhledem k tomu, že nepíšou že by to bylo nevhodné pro fretless a podobně, jen že se přebytek má prostě setřít hadrem, jsem usoudil, že to hmatník skutečně nesežere, a podle místního kytaráře se to dá napustit čímkoli olejovitým. Že prý olej na šicí stroje funguje perfektně a na rozdíl od lněné fermeže nesmrdí. A výsledkem je skutečně opět příjemný hmatník. Tak jsem skutečně zabil dvě mouchy jednou ranou, i když jsem si místo toho mohl dát jedno a půl pětipíva.
Jinak na čištění všeho používám normálně mýdlovou vodu, staré trenky a papírové utěrky na doleštění. Struny po hraní vždy přetřu rukávem nebo kapesníkem, když je použitelný. Pokud je na nich víc humusu, vezmu to papírovým kapesníkem omotaným kolem struny - pevně sevřený kapesník táhnu podél struny a sbírám to svinstvo. Pokud ale začne struna výrazně reznout (když se používáním zničí stříbrný povrch), musí pryč. Při každé výměně strun kontroluji odpor mechanik a dotahuji je, pokud mají šroubovací vložky, dotáhnu i ty. Podívám se také na pražce, zanádávám si a případně je silichromem trochu zaleštím. Prohlédnu nultý pražec a začistím odřená místa nebo zauvažuji o jeho výměně. Pak vezmu kartáček a mýdlovou vodou vydrhnu hmatník, dám si záležet u pražců. Pak hmatník otřu do sucha starými trenkami. Možná se přitom leknu jak je suchý a začnu hledat, čím bych ho napustil. Po jeho napuštění umyju mýdlovou vodou krk, kde je lepkavý či mastný sajrajt nejnepříjemnější. Pak lehce očistím hlavu, ta většinou bývá jen zaprášená, a pustím se do těla stejným způsobem jako v tom videu od tayloru. Nakonec natáhnu nové struny, namažu je, naladím, ještě jednou naladím, ještě jednou naladím, ještě naladím a poté co naladím desetkrát, už struny drží ladění perfektně. Poté vyrážím s nablýskanou kytarou do hospody, kde se na ni zase nabalí humus a neustálým třískáním odejdou struny. Doma vystřízlivím a proces opakuji.
Jinak na čištění všeho používám normálně mýdlovou vodu, staré trenky a papírové utěrky na doleštění. Struny po hraní vždy přetřu rukávem nebo kapesníkem, když je použitelný. Pokud je na nich víc humusu, vezmu to papírovým kapesníkem omotaným kolem struny - pevně sevřený kapesník táhnu podél struny a sbírám to svinstvo. Pokud ale začne struna výrazně reznout (když se používáním zničí stříbrný povrch), musí pryč. Při každé výměně strun kontroluji odpor mechanik a dotahuji je, pokud mají šroubovací vložky, dotáhnu i ty. Podívám se také na pražce, zanádávám si a případně je silichromem trochu zaleštím. Prohlédnu nultý pražec a začistím odřená místa nebo zauvažuji o jeho výměně. Pak vezmu kartáček a mýdlovou vodou vydrhnu hmatník, dám si záležet u pražců. Pak hmatník otřu do sucha starými trenkami. Možná se přitom leknu jak je suchý a začnu hledat, čím bych ho napustil. Po jeho napuštění umyju mýdlovou vodou krk, kde je lepkavý či mastný sajrajt nejnepříjemnější. Pak lehce očistím hlavu, ta většinou bývá jen zaprášená, a pustím se do těla stejným způsobem jako v tom videu od tayloru. Nakonec natáhnu nové struny, namažu je, naladím, ještě jednou naladím, ještě jednou naladím, ještě naladím a poté co naladím desetkrát, už struny drží ladění perfektně. Poté vyrážím s nablýskanou kytarou do hospody, kde se na ni zase nabalí humus a neustálým třískáním odejdou struny. Doma vystřízlivím a proces opakuji.
super , jestli ještě takhle nějak podobně hraješ tak to musí bejt paráda poslechcharliealpha píše:Moje akustika je zahnojena az za usima. Kdyz se na ni objevi nejakej extra hnusnej flek, tak si plivnu na rukav a vylestim. Jo...akorat jednou za pul roku musim vysypat vajgly a popel z ozvucnyho otvoru. To poznam podle toho, ze ma takovej hluchej a zatlumenej ton, kdyz je plna.
-
charliealpha
U nas v Nadrazce si chlapi nestezujoupehve píše:super , jestli ještě takhle nějak podobně hraješ tak to musí bejt paráda poslechcharliealpha píše:Moje akustika je zahnojena az za usima. Kdyz se na ni objevi nejakej extra hnusnej flek, tak si plivnu na rukav a vylestim. Jo...akorat jednou za pul roku musim vysypat vajgly a popel z ozvucnyho otvoru. To poznam podle toho, ze ma takovej hluchej a zatlumenej ton, kdyz je plna.
V hospodě nádražní léčím se z opice, absence peněz mi brání zas opít se. (J. H. Krchovský, autor známého dvojverší "Ach život je tak trapný, Bože, jak uprdnutí do soulože")charliealpha píše:U nas v Nadrazce si chlapi nestezujou
- miraslozil
Tak to je maso.charliealpha píše:Moje akustika je zahnojena az za usima. Kdyz se na ni objevi nejakej extra hnusnej flek, tak si plivnu na rukav a vylestim. Jo...akorat jednou za pul roku musim vysypat vajgly a popel z ozvucnyho otvoru. To poznam podle toho, ze ma takovej hluchej a zatlumenej ton, kdyz je plna.