dohmat

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
johny_cze

dohmat

Příspěvek od johny_cze »

mam problem, moje kytara ma dohmat až 5 mm na 21 pražci. při hraní sol potom nestiham. problem je že když je skusim dat blíž a tak my struny brnkají o snímače. hraju asi rok, jsem tedy skoro začatečnik a chěl bych vědět jestli třeba nejdou snimače posunout vice do těla nebo něco takového. diky
DL
Kontaktovat uživatele:

Re: dohmat

Příspěvek od DL »

Zdarec,

se snímači pohybuješ pomocí šroubů.

Obrázek
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

hádej - od čeho jsou ty šroubky vedle snímačů? :-) - ale počítej s tím, že jakmile je ,,zasuneš zpět" tak se ti trochu změní zvuk. Budeš mít o něco slabší výstup.
Jinak myslím, že těch 5 mm ještě není žádná katastrofa
shmootik

Příspěvek od shmootik »

co je to za typ kytary? snímače by měli jít vejškově nastavit bez problémů. já teda mam dohmat na obou kytarách stejnej nebo možná eště vižší (vod voka) a nemam problem, ale taky je fakt že nejsem žádnej sólař :lol:

Prejdák: pokud zasune snímače a struny dá níž, čiliž se nezmění vzdálenost od strun, tak nebude slabší výstup
ec401vfsh1sh4ns2jcm2000dsl401lpstd2dp155sc2sg1bksh8ehxmmwtb490r498tod2jh1xt2exl110m80
logo na hlavě nástroje nedělá žádnej zvuk
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

shmootik píše:co je to za typ kytary? snímače by měli jít vejškově nastavit bez problémů. já teda mam dohmat na obou kytarách stejnej nebo možná eště vižší (vod voka) a nemam problem, ale taky je fakt že nejsem žádnej sólař :lol:

Prejdák: pokud zasune snímače a struny dá níž, čiliž se nezmění vzdálenost od strun, tak nebude slabší výstup
Jo, na to jsem už zapomněl, sorry... my bad
johny_cze

Příspěvek od johny_cze »

jo tak fakt dik. na co jsou ty šroubky jsem ani netušil :D :D
CORT X-2 super strat red metallic
RANDALL RX25RM
Amid

Příspěvek od Amid »

že 5 mm není katastrofa? mno nevím nevím,když standart je kolem 2 mm. sám sem na kejtře měl takový problém,tak sem to dal kytarařovi,aby mi snižil dohmat. no a potom? no,rozdíl tam určitě byl a ne malinkej
shmootik

Příspěvek od shmootik »

to Amid: kolem 2mm nad dvacátym prvnim pražcem? are you sure?
ec401vfsh1sh4ns2jcm2000dsl401lpstd2dp155sc2sg1bksh8ehxmmwtb490r498tod2jh1xt2exl110m80
logo na hlavě nástroje nedělá žádnej zvuk
duri

Příspěvek od duri »

Výška strun - "action" je u každého individuální. Je u každého výrobce doporučen. Hezký článek o seřizování kytar byl v časopise MUZIKUS 10/2008. Např. action u Gibsonů by měl být dle výrobce 2mm nad 12 pražcem u struny E6 a 1,2mm u E1. Ale jak jsem již řekl, je to individuální!
PRS Hollowbody II SE Piezo, EB Music Man JP6 Piezo, Fractal FM3.
obiprimopt

Příspěvek od obiprimopt »

zdravim, sem začátečník a chtěl bych se zepat dohmat je tedy vzdálenost od struny k pražci, a kolik je teda takový standart a nad kolikátym pražci se to měří (kytaru mám ibanez rg321) ? a co dělat, když si to zmenším a začnou ty struny vrzat o pražce...
Velda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Velda »

Jj, dohmat je výška struny nad pražcem. Já bych asi přesný čísla neřešil, pohraj si s tim, jde hlavně o to aby se ti pohodlně hrálo, zas to ale není možný cpát úplně dolů, aby to pak nedrnčelo. Na stránkách Ibanezu jsou ke stažení návody (http://www.ibanez.co.jp/world/manual/gu ... ar2009.pdf), ale ten jsi možná dostal ke kytaře. Tam něco o štelování dohmatu píšou.
PRS SE Mark Tremonti Signature (+ DiMarzio Air Norton, Tone Zone), Fender Telecaster Am. Std., Fender Supersonic 22, Smrčka OD Station III TB, Dunlop Cry Baby, Zoom G3, TC Polytune Mini, Line6 Relay G30
Garret
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Garret »

Zdravím mám menší problém s dohmatem.Tlusté a tenké vůbec nedrnčí ale struny mezi nima drnčí o pražce.
Chci se zeptat je možné zvýšit dohmat pouze u těch strun(protože pražce jsou trochu zaoblené)?aby byl dohmat každé struny nad každým pražcem stejný?
kytara:AXL Marquee
Kombo:Crate Flex Wave Series FW15R
Efekt:zatím kabel ibanez
pár trsátek ale hlavně dunlop 2mm
duri

Příspěvek od duri »

Takže které struny drnčí? Jmenovitě!
PRS Hollowbody II SE Piezo, EB Music Man JP6 Piezo, Fractal FM3.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Garret píše:Zdravím mám menší problém s dohmatem.Tlusté a tenké vůbec nedrnčí ale struny mezi nima drnčí o pražce.
Chci se zeptat je možné zvýšit dohmat pouze u těch strun(protože pražce jsou trochu zaoblené)?aby byl dohmat každé struny nad každým pražcem stejný?
Samozřejmě že to jde - na Marquee je stratovská kobylka, která má nastavení dohmatu pro každou strunu zvlášť. Dělá se to pomocí těch dvou malých inbus šroubků procházejících každým kamenem kobylky. Pak nezapomeň doladit intonaci ("oktávy") křížovým šroubem držícím každý kámen v kobylce.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Garret
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Garret »

Zkusil funguje dobře ale teď mám problém s tlustým E nejde naladit pořádně oktáva pořád je trochu rozladěná a u kobylky jsem nadoraz
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Nemáš už moc staré struny? Dost často je neladění způsobeno tímto faktorem.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Garret
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Garret »

struny jsou skoro nové staré asi měsíc
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“