Propojení keyboardu s PC přes MIDI.

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Fox_25

Propojení keyboardu s PC přes MIDI.

Příspěvek od Fox_25 »

Čau, mám pár dotazů. Před rokem jsem si koupil keyboard Yamaha Portatone PSR225. Když jsem je cca před půl rokem připojil k zesilovači zjistil jsem že mají neuvěřitelně zprzněný a hnusný zvuk klavíru. Doba pokročila a já jsem začal zjišťovat k čemu že je tam MIDI IN\OUT. Pak jsem vyzkoušel jak dobrý zvuk(SB S-Fi) má MIDI v PC a zjistil jsem že výborný. Tady jsem narazi na problém
Moje zvuková karta nemá midi\gameport konektor, tak jsem vyhrabal starou SB live! která má gameport i HW MIDI. Tak jsem si podle návodu co jsem našel na netu udělal redukcina gameport(pouze MIDI OUT --> MIDI IN), zapl sound font bank manager od creativu, vše nastavil ale přes keyboard jsem nevyloudil žádný zvuk. Přes RASTER MIDI KEYBOARD PLAYER taky nic. Redukci jsem proměřoval, je v pořádku.
Protože jsem něco podobného nikdy nedělal nevím jestli neni chyba v tom že jedna zuková karta mi slouží jako MIDI a druhá přehrává, ale když jsem zkoušel pouze tu co má MIDI stejně to nefungovalo. Taky nevím jaký SW použít. Taky je možné že v redukci jsem použil pomalý optočlen, ale ten by zase způsoboval výpadky v přenosu signálu.
Ještě jsem zapoměl připsat že klavír má MIDI IN\OUT a já zapojil pouze MIDI OUT.
PS> Pokud by měl někdo zájem vyměním výše uvedený keyboard a USB midi klávesy, jde mi jen o co nejlepší zvuk klavíru.

PSS> Nevěděl jsem do jaké sekce dotaz zařadit, pokud je špatný nebráním se přesunu dotazu.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Propojení keyboardu s PC přes MIDI.

Příspěvek od pavlii »

A jsi si jistý, že jsi vytáhnul správný "fous" z toho gameportu? :lol: ono je to totiž občas matoucí, protože někteří výrobci označují konektor na kabelu jako "MIDI IN", čili "strč mě do MIDI OUT" a někteří zase podceňují nás chytré uživatele, takže kabal "MIDI IN" se kupodivu podle nich má strčit do "MIDI IN", protože "je na kabelu napsáno, kam se to má strčit". Takže to bylo na úvod.

Pro experimentování s laděním MIDI komunikace sem/tam doporučuji freeware MIDI-OX, který dokonale zanalyzuje veškerý pohyb na MIDI kanálech a za pomoci třebas Hubi`s Loopback se dá "vřadit" do cesty MIDI dat, takže ho lze mít spuštěný i se sekvencerem nebo jiným programem, kde se pracuje s MIDI a online koukat, co si klávesy a sekvencer vyměňují - v obou směrech.

K MIDI je třeba přistupovat asi tak, že zapojení je natolik blbé, že jediná chyba se snad dá udělat v tom, že se přehoděj kabely IN a OUT - jinak to musí fungovat snad vždycky :wink:

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Fox_25

Příspěvek od Fox_25 »

Spíš to vydím na neověřené schéma redukce. Samozřejmě klavír midi out zvukovka midi in a a obráceně. Midi OX mám, přes midi neteče nic. Musím udělat redukci znovu. Udělal jsem první zapojení co jsem našel a s tím co jsem naše potom můžu říct že je velmi zjednodušené.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Mhm - ano, to je dobrá myšlenka; otázka standardizovaného zapojení gameportu u různých výrobců..... Ještě pohledej, tohle opravdu vypadá na HW problém (zapojení apod.).

P.

Fox_25

Příspěvek od Fox_25 »

Ale jinak, až bude redukce v pořádku tak to zapojím, zapnu klavír, nějaký midi keyboard player a mělo by to začít hrát? Nic nemusím nastavovat nebo tak něco? Jsem sice odborník přes počítače apd. ale tohle je pro mě prostě nové neprobádané území.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano - stačí v dané aplikaci správně nastavit používané MIDI IN a případně i OUT porty. Není třeba (pro základní používání) zacházet do detailnějších nastavení, defaultní jsou v poho.

P.

Fox_25

Příspěvek od Fox_25 »

Díky moc, asi ti budu muset koupit pivo :D
Fox_25

Příspěvek od Fox_25 »

Vyřešeno, někdo nezakreslil do schématu dva odpory a dělalo to binec. Ještě jednou díky za rady.
danoš

Příspěvek od danoš »

Dobré poledne.Prosím o radu.Nedávno jsem koupil použité klávesy casio ctk 671.Od tohoto modelu výše se dají stahovat data na CASIO MUSIC SITE.Proto jsem si koupil midi kabely od f.Delock.Problém je už u načítání cd-načítá to asi do půlky a pak se objeví error a anglické nápisy(anglicky neumím).Jinak jsem z netu pochopil,že IN se zapne do OUT a naopak.V převodníku jsou tři diody-jedna svítí stále,druhá,když se zmáčkne klávesa,nebo hraje doprovod a třetí nedělá nic-to bude zřejmě ten problém.V návodě ke klávesám toho moc o midi nepíšou,a bývalý majitel to prý nezkoušel.Pomůže mi někdo?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Mno - jako hodně by pomohly právě ty anglické nápisy :wink:

P.

pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Takže odpíchnu se od SZ a požaduji:

1. O co vůbec jde (jedná se o stahování dat do počítače nebo natahování dat do kláves - zřejmě o to druhé, ale prosím potvrdit), o jaká data se jedná a vůbec co nejvíce podrobností.

2. Jaký software je k tomu používán?

3. Ta chybová hláška se objeví v tom software předpokládám (nebo na displeji kláves?)

4. Pro základní ověření správného propojení MIDI okruhu doporučuji freewarový program MIDI-OX. Ten umí i případné upload/download akce také.

P.

danoš

Příspěvek od danoš »

Dík za Váš čas.1.Jedná se o stahování do kláves,protože v menu na display je kolonka midi,pod kterou je dalších asi pět podkolonek včetně 6-ti user-pamět(ale nic to nedělá),navíc na samotných klávesách je napsáno INTERNET MUSIC SITE.2.Jaký software je k tomu používán jsem z návodu nevyčetl,jen píšou,že poskytovatel služby internet je opět CASIO MUSIC SITE.3.Ta chybová hláška se objeví na PC,jak se načítá instalační CD k midi kabelům,nikoliv na klávesách.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Aha. Ještě dotaz k propojení - jak je to realizované? MIDI 5-ti kolíky na straně kláves a na straně PC je USB? Nebo máte MIDI rozhranní, takže kabel má 5-ti kolíky na obou stranách?

Problém je zatím zapeklitý v tom, že nedokáži posoudit, zdali se ta chyba týká datového přenosu (vypadá to tak) nebo instalačního procesu. Může být vadné CD nebo nesprávný instalační postup, nevím. Zkusil bych případně instalaci na jiný počítač, pro kontrolu (nebo zkontrolovat CD na chyby, NERO má k dispozici freeware utilitku na to).

P.

danoš

Příspěvek od danoš »

Zdravím.Má to pětikolíky do kláves,in,out,převodník s diody a usb do pc.Klávesy mám dál od pc,tak jsem koupil kvalitní usb prodlužku.Napadlo mě,že to ztrácí data,tak jsem to dal bez prodlužky,ale nic nepomohlo.Ptal jsem se v prodejně,kde sem je koupil,řekli,že to ještě nikdo nevrátil,nebo nereklamoval.Jinak jsem to zkoušel na starším,pomalejším pc a opět ten nápis a error.CD vypadá čistě a nepoškrábaně,nechápu to.Ještě Vám napíšu něco z návodu.Samozřejmě vynechám,co je to midi a k čemu slouží.PŘÍJEM MIDI ZPRÁV.Nástroj umožnuje současný příjem po všech 16 kanálech Mixeru.PŘENOS DAT-doprovodné rytmy,skladby,zvukový rejstřík,DSP a obsah reg.paměti stejně jako software pro přenos dat je k dispozici ke stažení na CASIO MUSIC SITE.Tento software umožnuje přímý přenos dat z web.stran CAS.MUS.SITE do nástroje stejně tak jako jejich uložení ve vašem pc.Data tak můžete přenést do nástroje kdykoliv později.Software je vybaven pokyny pro obsluhu(jen v angličtině).PŘIPOJENÍ K PC-1.Připojte midi interface vašeho pc ke konektorům midi in/out vašeho nástroje.2.Zapněte nástroj a pak zapněte pc nebo připojený přístroj(co tím myslí?).3.Spustte software,který chcete používat na vašem pc.POZNÁMKA-Před použitím nainstalovaného software se ujistěte,že na displeji nástroje je zvoleno menu volby zvukových rejstříků(menu,které se objeví po zapnutí nástroje).Tak nevím,jestli Vám to trochu napoví,ale já jsem z toho jelen.Jak tam píší,že to komunikuje přímo s jejich webem-pokud jsem neudělal někde chybu-nekomunikuje!!!
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Mno - zatím mám pocit, že klávesy vůbec nekomunikují s počítačem. Je potřeba nainstalovat ovladač toho USB převodníku pro MIDI rozhranní. Je-li správně nainstalován a funkční se lze přesvědčit ve Správci Zařízení - Hardware, zdali je tam něco takového (pravděpodobně pod Zařízení zvuku, videa a her, případně Zařízení USB). Pokud nainstalujete MIDI-OX, lze se o tom přesvědčit i tak, že dané MIDI rozhranní (čili ten USB převodník) se bude nabízet v seznamu použitelných vstupních a výstupních portů.

Dokud nebude potvrzena správná funkce převodníku, nemá cenu se pouštět dál.

P.

Fox_25

Příspěvek od Fox_25 »

Pokud je to jen možné vyzkoušel bych midi kabel s redukcí pro gameport. Pokud není gameport v PC není problém koupit zv. kartu s gameportem(tak jsem to vyřešil já) a na zv. výstup používat jinou zv. kartu. Měl jsem doma midi usb kabel se specifikací GM midi a prostě u 4front true pianos a pianoteq se prostě nechytal i když bylo vše vč. ovladačů nainstalované jak má. Navíc to vyšlo levněji než midi usb kabel. Jen je problém řešit to takhle u notebooku protože ten jaksi PCI slot nemá, má "pouze" pcmcia.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Případně použít USB MIDI rozbočovač (třeba 4-portový) a následně propojovat standardními MIDI kabely.

P.

Norman

Příspěvek od Norman »

Zdravim, chtel sem se zeptat.... mam obyc yamaha klavesy s MIDI in/out, chci pri nahravani v pc vyuzivat program Minimoog V (simulator syntaku) kterej hraje jen pres MIDI. Zkousel sem pripojeni midi kabelu do out ( u klaves ) a druhej konec jack do line in ( u pc ), je to blbost? Staci kdyz si koupim kabel USB/MIDI?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Je to blbost - nejde propojovat MIDI a audio porty!

USB/MIDI kabel by měl stačit; osobně nemám s žádným typem tu čest, tak nemohu sloužit zpětnou vazbou, tak tyto převodníkové kabely funují.

P.

Paranoid_Android
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paranoid_Android »

Nechci zakládat nový topic, tak to píšu sem, snad si toho někdo všimne:-)
Mám nějaké postarší klávesy yamaha, které se teda snad dají propojit s pc. Mají tam midi in a out a mám kablík, který je zakončen game portem. Vím, že ten funguje, už jsem přes něj jedny klávesy zapojené měl, ale ty hrály jen přes svůj program, který byl příšerný, nedal se nahrávat, nic. No chtěl bych ty klávesy zprovoznit tak, abych z nich mohl nahrávat např. do Cubase a netuším jak na to. Zapojím tedy midi out, pak do game portu a co dál? Jaký program bych potřeboval, aby se klávesy nějak rozběhly. Instalační cd není, netuším dokonce ani co přesně jsou to za klávesy, papíry nemám a na nich samotných to napsané není. Díky moc za případnou pomoc. :-)
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“