Staré vs. nové Fender Stratocaster

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Michal.K

Staré vs. nové Fender Stratocaster

Příspěvek od Michal.K »

Myslíte si, že původní Stratocastery vyráběné v 50., 60. letech jsou kvalitnější jako ty, které se vyrábí dnes?

Nemyslím teď snahu o dosažení charakteristického vintage zvuku a snahu o dosažení zvuku některého oblíbeného kytaristu.

Jde mi čisto o to, že většinou když se něco vyrábí dlouhou dobu, tak se ten produkt doladí a vychytají se chyby.
A za těch 50 let i pokročila technologie, výrobní procesy, přesnost, možnosti kontroly kvality a pod.

=> myslíte si, že kvalita stratů nešla nahoru?
Když si koupím strata v r. 2009 (myslím US standarda nebo de luxe => ne vintage), bude horší, nebo lepší ten původní? A proč?

P.S. Nejde mi o kupovaní kytary, jedná se mi jen o teoretickou úvahu, případně vaše názory, zkušenosti.
+ nechci řešit Mexiko vs. USA, vintage modely nebo customy.
Jde mi jen o rozdíl mezi sériovkami dob minulých a dnešních.
Tonda

Re: Staré vs. nové Fender Stratocaster

Příspěvek od Tonda »

Zajímavý téma :D
- dovedu si představit mnohastránkovou debatu..
Rovnou za sebe ale budu trochu OT (protože se Stratama nemám žádnou zkušenost),
Takže spíš obecně:
Jak starý tak nový sériovky se budou lišit kus od kusu, u všech výrobců, i při strojový výrobě některý /stejný/ dřevo prostě nebude tak dobře hrát.

Starší nástroje mají výhodu kvalitnějšího a líp ošetřenýho (vysoušení) dřeva (zrovna u Fenderů ale to nebude tak zlý, olše je dost a jasanu i bahenního snad ještě taky), některý dřeva se dneska už nesmí používat vůbec (brazil.palisandr), za mahagon teď některý výrobci vydávaj kdeco - khaya,sapele,nato a kdoví co ještě..

U novejch nástrojů považuju za hlavní výhodu hratelnější (větší) pražce - kdo někdy hrál na vintage pražce víc než jen akordy tak ví, co tím myslím.

Takže jako ideální vidím spojení kvalitních (a dnes těžko dostupných) materiálů - nejen dřevo, ale laky (nitro bez těch plasticizérů co těď do toho dávaj), lepidla... a vůbec tradičních, složitějších = dražších postupů, a některýho modernějšího hardwaru (hlavně ty pražce, jiný věci byly dobrý hned od začátku - Tele vintage kobylka, Gibson wraptail nebo i klasickej Tune-o-matic..).

Příklad: Nocaster s medium jumbo pražci.. Nebo Gibson celá řada Historic..

Ale sorry - zrovna se Stratama ti nepomůžu .. :wink:
I´m wheels... movin´wheels
Regular John

Příspěvek od Regular John »

Dnešní American Standardy hrají jinak než původní modely, jestli je to dobře nebo špatně, to už je subjektivní věc. Strat prošel určitým vývojem a jak šla doba, tak se na něm měnilo víceméně všechno - pickguard, kobyla, snímače, přepínač, ladící kolíky, truss rod atd. American standardy se nikdy nesnažily napodobit ty originály až do nedávna, kdy do těch kytar začali ve fabrice cpát staré mechaniky a začali nanášet menší vrstvu laku.

Za tu dlouhou dobu se určitě zlepšila kvalita zpracování, některé modely z 80. a 90. let, které jsem zkoušel vypadaly oproti těm novým dost "lacině".

Prostě american standard si jde tak trochu svou cestou, pokud někdo chce klasiku, tak musí sáhnout po modelech "vintage reissue", které opravdu hrají jako originály z 50. a 60. let a liší se jen stářím/kvalitou dřeva...

Můj názor - nový strat mám raději než původní, sám vlastním model American Standard 2007
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

nove straty jsou z jinacich materialu (drevo z rychlosusicek, u pre cbs kytar bylo minimalne 40 let nekde v susarne), maji jine a jinak navinute snimace, kobylka a spol jsou z jinch kovu...presto kytara z roku 2003 a z roku 63 bude pravdepodobne znit podobne - jako strat. osobne mam stare straty rad, ale co jsem zatim mel v ruce vsemozen kytary od roku 61 do roku 2009 tak vsechny byly kus od kusu. imho je to dany konstrukci a taky filozofii fenderu, tj. stavebnicova kytara s co nejmensima nakladama na vyrobu.

jednou bych si rad nejakyho staryho strata dopral, ale pri stale stoupajicich cenach to nevidim uz moc realne :)
Naposledy upravil(a) Kinx dne 3.09.2009 14:24, celkem upraveno 1 x.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

sam mam strat z roku 2003 a v primym porovnani se stratem z roku 63 obstal pomerne se cti, ten z roku 63 hral samozrejme lip (delsi sustain, masitejsi zvuk) :) ale nehral 20x lip (takovy rozdil byl v cene)
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Bohužel těžko říci, rozdíl v kusech je propastný v obou obdobích. IMHO můžeme narazit na špatný kus jak v původních tak v nových stratech a to v novějších těch subjektivně horších kusů bude více, a to z jediného důvodu - čím více stratů se vyrábí proti letům minulým, tím více subjektivně horších se objeví. Já osobně fandím spíše vintage nástrojům a zesilovačům (kytaru vyměním, za něco staršího, nebojte se).
Moje slabost pro ně je jednoduchá - dřevo se dříve používalo kvalitnější - honduraský mahagon se už těžit nemůže, takže zásoby se tenčí. Kvalitní dřeva s ideálním vysušením stojí každou minutou více a více.

Strat je sám o sobě pojem - subjektivně se každému jeví kytara jinak, takže jednoduchá odpověď, který bude lepší neexistuje.
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
citizen.one

Příspěvek od citizen.one »

asi to bude kus od kusu, nicmene stary jsou stary, takze kdyby mi nekdo postavil vedle sebe stejne hrajici kytary a jedna byla o 30-40 let starsi i kdyz vyrazne drazsi, sel bych do stary, uz jen tim, ze se ten zvuk nebude mit tendence menit a sedat si...
nehlede k tomu, ze me na rozdil od novejch kytar ty stary vic inspirujou...
woro90

Příspěvek od woro90 »

Další věc je, že staré nástroje se dožijí současnosti jen v dobrých rukou - a v těch většinou končí dobré kusy. Stradivari určitě vyrobil mraky mizerných houslí, ale také pár vynikajících kusů, a ty díky tomu měly perfektní péči a předávaly se z generace na generaci. U stratů je tento jev omezen tím, že se vyrábí teprve 56 let a díky sériové výrobě a stavebnicové konstrukci mezi nimi nejsou vyloženě mizerné ani vyloženě úžasné kusy.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“