----------------
Model: Ibanez PF20-NT
Foto:

Pořízeno: léto 2004, nová, tehdy stála necelých 6000,- Kč
Testováno na: -
Základní charakteristika
• Akustická kytara
• Typ těla: Dreadnought
• Horní deska: smrk, masiv
• Luby a zadní deska: mahagon
• Krk: mahagon
• Hmatník a kobylka: palisandr
• Počet pražců: 21
Zpracování (+ pohodlnost hraní)
Kytara byla při koupi vybírána z více kusů (ne mnou, protože až na ní jsem se začínal učit hrát, ale zkušeným kytaristou), tudíž se vybral kus, který byl opravdu na úrovni. Řemeslné zpracování je zcela v pořádku, vše sedí, jak má, pražce usazené perfektně, nultý pražec též. Nástroj je dobře postaven a ladí na všech polohách. Jedinou výhradu jsem měl výšce dohmatu, což jsem později jednoduše napravil zbroušením plastového plátku v kobylce. Ladění nástroje bylo zachováno v pořádku, šlo jen o kosmetickou úpravu.
Vzhledem k tomu, že jde o nástroj, na který jsem se učil hrát, tak jsem si na něj přivykl, tudíž dle něj se vyformovaly mé představy o pohodlné kytaře. Krk je do ruky příjemný, hmatník pro prsty též, na nástroj se dobře hraje vsedě i vestoje. Ohledně pohodlného hraní nejde jen o můj názor, ale i názor lidí, co s touto kytarou mají zkušenosti.
Zvuk
Z hlediska zvukového jsem s nástrojem spokojen. Samozřejmě nejde o top třídu, ale je už na něm příjemně poznat, že to je polomasiv. V rámci kytar v cenové kategorii mezi 5 a 7 tisíci si vede velmi dobře, jistě patří do té lepší části spektra.
Tón je vyvážený, basy pevné, středy hezky průrazné, výšky zpívají, ale nekřičí. Neřekl bych, že nástroj má „vlky“, ale od 10. pražce výš se už začíná ztrácet sustain a taková ta plnost tónu. To je bohužel nešvar levných kytar, a PF je na tom stejně. Nicméně protože jde o dreadnought bez výřezu, tak se vaše prsty takto nahoru dostanou málokdy, za 12. pražcem už se hraje hodně těžko. Nicméně v těch hratelných polohách si PF vede dobře, a to je důležité.
Na kytaře se mi hodně libí, že dobře reaguje jak na prstovou hru, kterou u akustik preferuji, tak i na trsátko. Zvuk je pořád dobrý. Ať jde o doprovodné akordové hraní, rozklady akordů nebo melodické hraní, nástroj zní.
Spolehlivost
V tomto nemám PF co vytknout. Zažila toho se mnou už mnoho od hraní u táboráků po přenášení v hadrovém obalu ve sněhové bouři. Hrála v zimě, v teple, v suchu i vlhku a není to na ní vůbec poznat. Žádné problémy. Přesně ten typ nástroje, co potřebujete, když hledáte společníka na cesty, na zábavu s přáteli a podobně. Za celou dobu, co PF mám, se s ní nikdy nic nestalo, jediná potřebná údržba je výměna strun + čistění strun a hmatníku Fast Fretem.
Shrnutí
Suma sumárum považuji PF20 za skvělý nástroj ve své cenové relaci. Myslím si, že je minimálně srovnatelná a spíš předčí to, co se dnes nabízí za její cenu. Rozhodně mi přijde kvalitnější než její současník PF60. V době pořízení bylo 6000 docela značná investice, ale stojím si za tím, že se vyplatila. Pro začátečníka nebo pro člověka, co s kytarou hraje i jinde než v suchu a teplu domova to je ideální nástroj.
Kdyby mi nástroj ukradli, koupil bych si ho znovu?
Stěží, protože PF20 se vyráběla jen v letech 2001 až 2003. Navíc kdyby se s ní něco stalo, tak už bych dnes koukal po nějakém výrazně kvalitnějším nástroji. Nicméně být začátečníkem, tak bych tento model za jiný neměnil a hodně by mě štvalo, že ho nemůžu sehnat znova. Z této fáze jsem ale již „vyrostl“ a hledal bych nástroj 3x či 4x dražší než PF. I tak by mě ale štvalo, že bych přišel o svého kamaráda k táborákům.
Ukázky
Nahráváno: AKG Perception 120 (kondenzátorový mikrák) -> Behringer Mic100 (lampový preamp) -> Lexicon Alpha (externí zvukovka) -> PC (Audacity).
První nahrávka je trsátkem, druhá prsty. Uslyšíte tam takové kovové pazvuky - to nedělá kytara, ale kontaktní ladička, kterou jsem zapomněl sundat z krku a pak jsem byl línej to nahrát znovu bez ní
Fotografie