Scream (řvaní)
Pravidla fóra
Re: Scream (řvaní)
Tak o tomhle myslím něco vím...
Vtahování je k ničemu,člověk si musí zvykat a kazí si hlasivky.
Já zvládám obojí bezbolestně,ale piju,jinak by hlasu asi za pár let nebylo moc dobře
Cannibal Corpse,Suffofacion,CoF,Arch enymy - ti všichni to dělají ven
Hlas si lze upravit rukou,ale zakládat na tom svůj zpěv není dobře
Ostré jídla,žízeň,pití,cigarety - to všechno je na hlas mor
Trénujte
Když to moc bolí,děláte to špatně
Správným screamem si hlas nezničíte
Vzduch se má tlačit břichem
Hudbu na tom lze založit nebo jí tím přikořenit a proto upřímě nemám rád lidi,kteří nemají rádi scream
... toť můj názor
Vtahování je k ničemu,člověk si musí zvykat a kazí si hlasivky.
Já zvládám obojí bezbolestně,ale piju,jinak by hlasu asi za pár let nebylo moc dobře
Ostré jídla,žízeň,pití,cigarety - to všechno je na hlas mor
Trénujte
Hudbu na tom lze založit nebo jí tím přikořenit a proto upřímě nemám rád lidi,kteří nemají rádi scream
... toť můj názor
Naposledy upravil(a) NosThrill dne 8.02.2010 21:17, celkem upraveno 1 x.
http://screamuj.blog.cz/ - jediný web o screamingu a growlingu
- DaveMurray
Výborně
Oni totiž i Amon Amarth exhalujou
A taky jak říká Infidelamsterdam (youtbe odkaz), tak inhale není dost hlasité!
Rukou to neupravuji, napřed se naučit growlit normálně; jinak to je jako omítnout nenahozenou zeď
Jím jen tupá jídla, žízeň nemám, nehasím ji alkoholem a nekouřím - na můj hlas tedy žádný mor nejde.
Trénuji pořád, i v mluvení
Ale nesmím to přepínat, protože na to nejsem ještě zvyknutý.
Ano, v to doufám, že si hlas nezničím
Ano, vzduch se má tlačit břichem (někteří na youtube rádi zdůrazňují, že se má vzduch nabírat do břicha a dýchat břichem (do žaludku se jí, vzduch jde ale vždy do plic, ne?))
Může se mi něco stát, když jsem první den growlu pociťoval tlak z levé strany a z pravé strany okolo vohryzku? Další dny už nic. Takže to bylo jen z nové "pozice", nebo jsem něco ničil?
Nerad bych umřel mlád 
Rukou to neupravuji, napřed se naučit growlit normálně; jinak to je jako omítnout nenahozenou zeď
Jím jen tupá jídla, žízeň nemám, nehasím ji alkoholem a nekouřím - na můj hlas tedy žádný mor nejde.
Trénuji pořád, i v mluvení
Ano, vzduch se má tlačit břichem (někteří na youtube rádi zdůrazňují, že se má vzduch nabírat do břicha a dýchat břichem (do žaludku se jí, vzduch jde ale vždy do plic, ne?))
Může se mi něco stát, když jsem první den growlu pociťoval tlak z levé strany a z pravé strany okolo vohryzku? Další dny už nic. Takže to bylo jen z nové "pozice", nebo jsem něco ničil?
To s tím nádechem do břicha je myšleno tak, že existují dva mechanizmy, které hýbou plícemi. První je otáčivý pohyb žeber nahoru a dolů, což je "dýchání do hrudníku", více se uplatňuje při pohybu, a druhý je svislý pohyb bránice (hladký sval pod plícemi, odděluje je od dutiny břišní), což je ono "dýchání do břicha", více se uplatňuje ve spánku. Schválně si lehni na záda, zklidni se, nemysli na dýchání a pak si všímej jak dýcháš - daleko více používáš spodní část plic, dýcháš do břicha, žebra se téměř nepohnou. Pokud ale vstaneš, je přirozenější dýchat do hrudníku, pomocí mezižeberních svalů, protože dýchání do břicha překážejí napnuté břišní svaly, které drží pánev v pozici vhodné pro stání a zpevňují břišní stěnu. Proto musíš dýchat do břicha vědomě - je to složitější, ale horním (hrudním) dechem nedosáhneš dostatečného tlaku, navíc se občas hodí využít většinu kapacity plic, což ale nejde jinak, než že se rychle nadechneš do hrudníku i do břicha. Typický nádech trumpetisty je právě takový, ale musí být rychlý - o objem stejně až tolik nejde, pokud nestihneš nástup nebo ten vzduch nevyužiješ, případně nejseš schopný kontrolovat jeho tlak. Pak následuje něco jako výdech z hrudníku, ale směřuje to jakoby dolů - s uvolněnou bránicí. Tím žebra klesnou, hrudník se zpevní a většina využitelného objemu vzduchu se přesune do spodní části plic, nebo někam na půl cesty, a s takto zpevněným hrudníkem je možné pomocí bránice dosahovat jinak nemožných tlaků. Hraju na trubku dost dlouho na to, abych měl techniku dýchání dobře nacvičenou, a spousta lidí nevěřícně zírá, když je potřeba zařvat na někoho v dálce a já předvedu jaký tlak se dá získat správnou technikou - jen to pochopitelně nestíhají hlasivky, takže polovina výsledného řevu vzniká hlouběji v krku a dá docela práci to zvládnout tak, aby tomu bylo rozumětDaveMurray píše:VýborněOni totiž i Amon Amarth exhalujou
A taky jak říká Infidelamsterdam (youtbe odkaz), tak inhale není dost hlasité!
Trénuji pořád, i v mluveníAle nesmím to přepínat, protože na to nejsem ještě zvyknutý.
Může se mi něco stát, když jsem první den growlu pociťoval tlak z levé strany a z pravé strany okolo vohryzku? Další dny už nic. Takže to bylo jen z nové "pozice", nebo jsem něco ničil?Nerad bych umřel mlád
...to co jsi cítil, byly jen mírně namožené svaly krku, které si musely zvyknout na neobvyklou pozici krku - nevěřil bys kolik svalů potřebuješ zapojit jen pro vyloudění jakéhokoli zvuku z hlasivek.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
- Stanley
- Kontaktovat uživatele:
Ven béká jen Dani z CoF, všichni ostatní mam pocit vtahujou, Cannibal Corpse naprosto určitě i Angela z Arch Enemy, Suffocation si netroufam tvrdit... a když to nebolí, tak tonic neničí, s tim břichem máš pravdu, dává ti to větší objem a plynulý dýchání...Rammsteinmv píše:Tak o tomhle myslím něco vím...
Vtahování je k ničemu,člověk si musí zvykat a kazí to hlasivky.
Já zvládám obojí bezbolestně,ale piju,jinak by hlasu za pár let nebylo dobře
Ostré jídla,žízeň,pití,cigarety - to všechno je mor na hlas
Nejlepší je asi trénovat
Hudbu na tom lze založit nebo jí tím přikořenit a proto upřímš nemám rád lidi,kteří nemají rádi screa
... toť můj názor
Basuju: Jackson C20
Kejtruju: Apollo DMG-1200
Apec: Laney H160b, Peavey Blazer 158, Kustom KLA 10
Kejbly, struny: Warwick
Prcátka: Dunlop .68, Brain .71
Kejtruju: Apollo DMG-1200
Apec: Laney H160b, Peavey Blazer 158, Kustom KLA 10
Kejbly, struny: Warwick
Prcátka: Dunlop .68, Brain .71
Stanley: v Cannibal Corpse growlí stoprocentě směrem ven,stačí poslouchat,případně se podívej na nějaké intervium,na youtube lze najít pár videí,kde to například Corspegrinder a jiní ukazují. A už jen to,že Dani z CoF zpívá určitě ven by ti mohlo stačit (už jsem to někam psal,sám ho považuju za hlasového génia). I ve videích jako jsou různé How to scream jdou všichni ven. Koho vůbec napadlo vzduch vtahovat? A třeba u Coreyho Taylora ze Slipknot můžeš dokonce slyšet,jak se nadechne a screamuje ven...
Naposledy upravil(a) NosThrill dne 8.02.2010 21:19, celkem upraveno 1 x.
Tak mě napadlo: jak se říká tomu,co dělá Max Cavalera (Sepultura,Soulfly,Cavalera conspiracy)? Když se řekne scream,představím si hlavně věci jako hardcore,metalcore.... a když se řekne growling,vidím hlavně death a black metal. Ale jak se říká Maxovu vokálnímu projevu?
Black? Děláš si řiť? V drtivé většině současného black metalu se používá dost vysoký scream, občas chrčivé šeptání a chcípání, ale pořádný growl jsem v blacku ještě neslyšel (pravda, moc ten styl neposlouchám, texty mi většinou přijdou jako od dvanáctiletého spratka co se naučil mluvit jako kniha a shledává potěšení vykřikovat jak strašně nenávidí). Skutečně si na "černou kovovou hudbu", jak to překládají stroje, moc nepotrpím, ale přehled snad mám.Rammsteinmv píše:a když se řekne growling,vidím hlavně death a black metal. Ale jak se říká Maxovu vokálnímu projevu?
To bych označil za nízký scream - prostě řvaní z plna hrdla (ne úplně, dosahuje toho spíš pomocí techniky než síly, a má tuhle barvu hlasu vrozenou, ale je to tomu nejblíž). Něco jako kdyby Hetfield zařval pořádně, ale ještě s vrozenou dávkou "špíny" v hlase.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
-
bakernewbie
- Kontaktovat uživatele:
lol to co dela ten Cavalera je podle me lehkej growl s tim, ze se vypousti vic vzduchu... pekne tezky
>cenda: RO je ragnarok online
jo este jedna dulezita vec: napodobujte ostatni. pro me byvalo dulezity si to zezacatku pustit repraky pekne nahlas - aby se clovek moc neslysel a mohl se vic odvazat (je to taky hodne o psychice).
btw lidi sem taky alergik a mam potize s hlenama xD obcas to udelůa takovej prilis hlasitej chraplavej zvuk... jinak bez problemu. nevite co s tim? ze bych pouzival na to inhalator?

>cenda: RO je ragnarok online
jo este jedna dulezita vec: napodobujte ostatni. pro me byvalo dulezity si to zezacatku pustit repraky pekne nahlas - aby se clovek moc neslysel a mohl se vic odvazat (je to taky hodne o psychice).
btw lidi sem taky alergik a mam potize s hlenama xD obcas to udelůa takovej prilis hlasitej chraplavej zvuk... jinak bez problemu. nevite co s tim? ze bych pouzival na to inhalator?
Dovolím si sem postnout adresu svého nového webu o screamování a growlení: http://screamuj.blog.cz/. Pořád se rozšiřuje,případně pokud tomu rozumíte,můžete mi s ním i pomoct (napsat mi něco o pigsqualu třeba).
-
bakernewbie
- Kontaktovat uživatele:
praveze polykani nepohama, hned se zase tlakem vzduchu vysunou. da se tomu zabranit zmenou techniky, ale ja bych rad pouzival oboje.
btw to s tim prechazenim ze screama na zpev a naopak bych to tak blede nevidel... me to taky zezacatku delalo potize, ale postupem casu jsem se to jakstaks naucil... chce to trpelivost (jestli myslite to, co je treba u funeral for a friend - red is the new black)
btw to s tim prechazenim ze screama na zpev a naopak bych to tak blede nevidel... me to taky zezacatku delalo potize, ale postupem casu jsem se to jakstaks naucil... chce to trpelivost (jestli myslite to, co je treba u funeral for a friend - red is the new black)
- Red Bull
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Největší blbost co tady zazněla. Hleny se nepolykají, musí se dostat z těla ven.Rammsteinmv píše:Hleny? Polykat
Hleny se zahušťují potravinami, jako je například mléko, hustého hlenu se hůře zbavuje, proto je potřeba ho naředit.
- vyvarovat se potravin zahušťující hlen a brát mukolytika (léky rozpouštějící hlen).
"MOJO" kills modern music...
Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny. Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]
http://www.7daysgallery.com
Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny. Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]
http://www.7daysgallery.com
Já se dosud setkával s názorem,že by člověk neměl plivat a že polykání vzlhčuje sliznici (asi ne moc,ale je přece zbytečné 'plýtvat')Red Bull píše: Hleny se nepolykají, musí se dostat z těla ven.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Jistě ti víc pomůže, když budeš pít...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
-
bakernewbie
- Kontaktovat uživatele:
ty mukolytika sem nezkousel, ale zjistil jsem, ze kdyz se hodinu, dve neji a hodne pije cistou vodu, je to lepcejsi.
-
-strawberry-
Zdravím.
Mám dotaz zda se da natrénovat tento zpěv od Sonic Syndicate. http://www.youtube.com/watch?v=e1paHht1QGY Zajímá mě zda se dá tento zpěv naučit! Zkušenosti již mám ale tohle je pro mě něco nového proto se prám zkušených:)
Díky
Mám dotaz zda se da natrénovat tento zpěv od Sonic Syndicate. http://www.youtube.com/watch?v=e1paHht1QGY Zajímá mě zda se dá tento zpěv naučit! Zkušenosti již mám ale tohle je pro mě něco nového proto se prám zkušených:)
Díky
Určitě se něco podobného naučit dá,ale snažit se znít třeba na chlup stejně nedoporučuju.-strawberry- píše:Zdravím.
chcel by som sa spytat na techniku screamu??? ako sa to da naucit...
za vsetky odpovede vopred dakujem

- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
dyz si to tu proctes tak to tu je nekde napsane..myslim neco ve stylu rvat tak dlouho dokud to prestane bolet..ale brzdit stim..ale radsi si to procti, nechcu mit tvuj hlas na svedomi:D
Existuje více technik. False chord,fry... Obecně rvát to z břicha,experimentovat a hodně pít.MISHIXKO píše:chcel by som sa spytat na techniku screamu??? ako sa to da naucit...za vsetky odpovede vopred dakujem
![]()
![]()
Já myslím,že koho to bolí,dělá to špatně.McKozias píše:dyz si to tu proctes tak to tu je nekde napsane..myslim neco ve stylu rvat tak dlouho dokud to prestane bolet..ale brzdit stim..ale radsi si to procti, nechcu mit tvuj hlas na svedomi:D