Mám tu jeden zajímavý vrak - AXA by Delicia, roundback (jako ovationy, ale plast, ne laminát), menzura 620, tenký krk, ale bez výztuhy. Blbečci blbí ji vymysleli měkkou, jako opak starých španělek s hrazdovým struníkem, stavěných pro kovové struny. Úzký krk, ale kovovky nevydrží. Tak uvažuji o tom, že bych výztuhu nějak doplnil zezadu podomácku. A ptám se:
1.) Nevíte někdo o nákresu uložení výztuhy ve 14-pražcovém krku u akustiky? Byl bych radši za variantu s maticí na hlavě.
2.) Chtěl bych kanál pro výztuhu frézovat zezadu pomocí horní frézky a dřevěných vodítek, zakřivených podle tvaru kanálu. Jenže tvar těchto vodítek je křivka v konstantní kolmé vzdálenosti od křivky kanálu. Víte někdo o nějakém volně přístupném softwaru nebo mám prostě vzít trojůhelník a křivítko a vyřešit to ručně graficky?
3.) Čím mám kanál s osazenou výztuhou zakrýt? Je jedno jaké dřevo použiju nebo by mělo mít vlastnosti co nejvíc podobné původnímu materiálu krku?
Dodatečná montáž výztuhy krku
Dodatečná montáž výztuhy krku
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Re: Dodatečná montáž výztuhy krku
Zbytecne slozity a pracny. Odlep nad parou hmatnik, pak si krk za patku krku prichytis sverkou ke stolu a mas rovnou plochu, kde to pujde dobre vyfrezovat. Nezapomel krk podlozit nejakou tkaninou/kuzi. Pri tomhle postupu ani nebudes potrebovat dalsi drevo. Pak zacistis stykovy plochy a zase nalepis.. Tady je link na navod, jak odlepit hmatnik: http://projectguitar.com/tut/removal.htm
Vystuhu bych tam dal tu nejkratsi: http://www.bachmusik.com/c132/vyztuha-krku/
Kdyby si to chtel delat podle toho svyho postupu, tak bych pouzil palisandr, krk by pak vypadal takhle:

Ale tam je hodne problemu, tezko se ti podari na uz naformatovanem krku udelat rovnou a presnou drazku. A potom tezko ohoblujes ten vkladany kus dreva, tak aby tam pasoval a tezko to stahnes svorkama, aby se to dobre slepilo. Tohle vsechno se totiz dela jeste, kdyz je to jeste hranol dreva..
Vystuhu bych tam dal tu nejkratsi: http://www.bachmusik.com/c132/vyztuha-krku/
Kdyby si to chtel delat podle toho svyho postupu, tak bych pouzil palisandr, krk by pak vypadal takhle:

Ale tam je hodne problemu, tezko se ti podari na uz naformatovanem krku udelat rovnou a presnou drazku. A potom tezko ohoblujes ten vkladany kus dreva, tak aby tam pasoval a tezko to stahnes svorkama, aby se to dobre slepilo. Tohle vsechno se totiz dela jeste, kdyz je to jeste hranol dreva..
Asi si nerozumíme. Hmatník odlepovat nebudu, přilepili to nějakým sajrajtem. Na kanál frézovaný zepředu budu stejně potřebovat vodítka, aby měl správný prohnutý tvar. Navíc bych pod nevím kolikátý pražec (asi 7.) musel dát rozpěrku. Že lepení toho pruhu bude peklo, s tím počítám, ale snad mi pomůže, když vršek drážky a ten vložený proužek dřeva udělám klínovité. pak bych to stáhl svěrkami kolmo na (zakrytý) hmatník. Hoblovat by to mělo jít, dobrousil bych to mojí oblíbenou metodou - brusným hranolem s krytím původního dřeva lepicí páskou. Nicméně díky za ten návod, u jiné kytary se mi určitě bude hodit.
Palisandr je klasika, ale používá se jenom protože je to hezký proužek nebo je ještě nějaký, důležitější důvod?
Palisandr je klasika, ale používá se jenom protože je to hezký proužek nebo je ještě nějaký, důležitější důvod?
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Ja pochopil, jak to chces udelat, ale podle me by bylo lepsi to reseni, jak jsem ti napsal.. (frezujes rovnou plochu, nepotrebujes dalsi drevo, odpadne finalni brouseni, lakovani a spoustu dlasich problemu...) Nevim jakou vyztuhu tam chces davat, ale pro vyztuhy se dneska delaj rovny kanalky..
Jak chces udelat otvor u hlavy pro matici vyztuhy? To bys musel frezovat az na hmatnik a az k hlave nastroje.. A pokud bys chtel u patky tak bys zase musel frezovat celou patku (u akustiky..) Navic to vsechno frezujes na oblouku.
Drevo tam muzes dat jakykoliv z tvrdsich (javor, jasan, buk, dub...). Ten palisandr je tam hlavne na paradu, ale zaroven se podili na zvuku, tezko rict na kolik..
Jak chces udelat otvor u hlavy pro matici vyztuhy? To bys musel frezovat az na hmatnik a az k hlave nastroje.. A pokud bys chtel u patky tak bys zase musel frezovat celou patku (u akustiky..) Navic to vsechno frezujes na oblouku.
Drevo tam muzes dat jakykoliv z tvrdsich (javor, jasan, buk, dub...). Ten palisandr je tam hlavne na paradu, ale zaroven se podili na zvuku, tezko rict na kolik..