R.M.S
Pravidla fóra
R.M.S
Dobrý den, chtěl bych se zeptat co znamená R.M.S...například výkon u reproduktoru 200W R.M.S / 250W Max.
Děkuji za odpověď
Děkuji za odpověď
- einsteincz
- Kontaktovat uživatele:
Re: R.M.S
http://cs.wikipedia.org/wiki/Efektivní_ ... an_Square)
Každopádně musí být udáno pro jaký signál (pro audio 1kHz sinus)
Každopádně musí být udáno pro jaký signál (pro audio 1kHz sinus)
http://www.ozvuceni-quartet.cz - light and sound service, Kurzweil player 
přeloženo do lidštiny
RMS je trvalý výkon ,max je maximální špičkový (v řádu milisekund)
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- 3x Mmjuz aparáty, FR kombo Yamaha Stageplan 200 BTR
- krabiček a efektů kýbl
- Monikad
- Rádce
- Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17
Já doplním naprosto po lopatě:Lachim píše:přeloženo do lidštiny
RMS, tedy trvalý výkon - v praxi to značí, že je to tolik výkonu, kolik bez újmy přežije reproduktor při nonstop hraní.... špičkový výkon vydrží jen "chvíli"...
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Ja,ja
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- krabiček a efektů kýbl
- Jens Ludwig
- Odborník
což v praxi znamená, že pokud vezmu reprobox - třeba JBL JRX 125, kterej má udáváno RMS 500W a 4 Ohm, neni problém k takový bedně připojit zesilovač, jenž dává do 4 Ohmů klidně i 750W... A to díky tomu, že (pokud teda nejsem uplněj trotl a nikde nepřebuzuju) mi nikdy zesilovač neje soustavně v kuse na 100%, ale pouze ve špičkách (PEAK) a ty se objevujou jednou za čas...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +
omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
No,tak bude to chodit,ale repro může sčudnout (bez limitéru a s prasetem uživatelem). Ony i zesilovače (ty slušnější) mají výkon v RMS a špičkovej. Repro by ale mělo mít vůči zesilovači rezervu. Protože silič při přetížení zapne ochrany nebo zakreslí,ale reprák může jít do věčných lovišť.
- krabiček a efektů kýbl
- krabiček a efektů kýbl
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Ovšem pokud budeš třeba 500W repro krmit jen 100W zesilovačem, který poženeš "za roh", signál se bude zkreslovat, kmitačka repra nebude lítat tak jak výrobce počítal, tím pádem se nebude chladit a ty klidně 100W zesíkem spálíš 500W repro. Rezerva Ti bude úplně k ničemu.
No dneska kazdy slusnejsi zesilovac ma ochranu proti prehrati...
Jinak jsem moc nepochopil to s tou kmitackou repra a chlazenim? Muzes to trochu rozvest?
Jinak jsem moc nepochopil to s tou kmitackou repra a chlazenim? Muzes to trochu rozvest?
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Taky mmjuze moc nechápu. Ale uvedl přesně typ uživatel - prase
- krabiček a efektů kýbl
- krabiček a efektů kýbl
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Je to úplně jednoduché a pro snadné pochopení jsem to úmyslně přehnal, proto 100W do 500W bedny. Je nesmysl si myslet, že by měla mít bedna nějakou rezervu. Klasický basový, či středobasový reproduktor v PA bedně, nebo v odposlechu se spíš zničí slabším zesilovačem, než silnějším. Když budu mít například 500W bednu a budu ji přetěžovat zesilovačem o výkonu 600W, tak to samozřejmě není úplně optimální, a zkracuji zřejmě životnost reproduktoru, ale je to pořád lepší, než bednu krmit slabším zesilovačem a říkat si že můžu jet naplno, že se nemůže nic stát, páč mám rezervu. Pokud nebude v cestě kvalitní limitér, tak se prostě může stát, že v některém případě pojedu na plný knedlík, budu hulit zes jak o život, zvuk mi začne kreslit, do repráku půjde signál pomalu v podobě různých obdélníků a cívka která nebude ve štěrbině magnetu kmitat v maximálním rozsahu se prostě neuchladí a spálí se. To je známá věc. A tyhle případy se nestávají jen prasatům. Nejvýraznější je tento problém u subbasových reproduktorů s vysokým zdvihem. Prostě to tak je. Když mám bednu na 500W, tak ji krmím zesilovačem, který má 500W. Ani více, ani méně. Žádné rezervy nejsou potřeba. Ovšem nutno používat kvalitní zboží, u kterého se uvedeným technickým datům dá věřit.
Diky za vysvetleni.
Ohledne technickych dat - ono to kolikrat neni jednoduchy, i treba RCF v tom maji slusnej bordel a na strankach kolikrat uvadi jiny veci nez v manualu a podobne (i ohledne vykonu!).
Ohledne technickych dat - ono to kolikrat neni jednoduchy, i treba RCF v tom maji slusnej bordel a na strankach kolikrat uvadi jiny veci nez v manualu a podobne (i ohledne vykonu!).
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Tak to jó. Ale tady na fóru asi nebude mnoho zazobanějších adeptů ozvučování,co by si koupili ty kvalitnější věci i s bižuterií (limiter,Low. filter,potlačovač vazby..). A ta rezerva je vpřípadě těch sračkoidních výrobků (myslím tím hlavně repra) jistější. A když si tady nějakej user přečte,že může naprat 500W do 100W repra ,tak to udělá,v rauši tomu přikouří,cívka si klepne o dno (o magnet),vychílí se a z repráku je rázem chrchlák.
- krabiček a efektů kýbl
- krabiček a efektů kýbl
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
No jasně, Lachime, proto jsem napsal, že je optimum 1 ku 1 a orientovat se jen na osvědčené výrobky. Technická data je opravdu téma na nekonečný rozhovor. Ale u RCF bych se toho vůbec nebál.
Hm, teď si vzpomínám, pamatujete někdo aktivky od Krampery Class A ASS500? Takové celkem malé a těžké mrchy s 12´´ + horna, asi 1,5´´, ale to nevím jistě. Zesilovač dával solidních 300W a basáček byl použitý BC z řady PE, dnes se už nevyrábí. Podle údajů výrobce byl určen jen na 200W. Určitě se mu to moc nelíbilo, ale já s nimi dělal 4 roky, byly koupené už použité a nebyl problém.
Hm, teď si vzpomínám, pamatujete někdo aktivky od Krampery Class A ASS500? Takové celkem malé a těžké mrchy s 12´´ + horna, asi 1,5´´, ale to nevím jistě. Zesilovač dával solidních 300W a basáček byl použitý BC z řady PE, dnes se už nevyrábí. Podle údajů výrobce byl určen jen na 200W. Určitě se mu to moc nelíbilo, ale já s nimi dělal 4 roky, byly koupené už použité a nebyl problém.
Jasný. RCF je klasa. Tyto profi výrobky vydrží mnohem víc. Jsou holt ještě pořádně dělaný. Ne jak ty ošulený Omnitronici atp,který i ty papírový parametry dosáhnou tak maximálně jednou 
- krabiček a efektů kýbl
- krabiček a efektů kýbl