Rozladovani e a H

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Zejus

Rozladovani e a H

Příspěvek od Zejus »

Zdravim. Mam problem s rozladovanim tenkeho ecka a hacka na mojem stratocasteru. Problem je, ze se dost rozladi behem jedne pisnicky nebo behem par minut ikdyz ani nehraju. Poradte mi prosim v cem muze byt problem? Ladici mechaniky? Tremolo? Dekuju za kazdou odpoved :wink:
woro90

Re: Rozladovani e a H

Příspěvek od woro90 »

Zejus píše:Zdravim. Mam problem s rozladovanim tenkeho ecka a hacka na mojem stratocasteru. Problem je, ze se dost rozladi behem jedne pisnicky nebo behem par minut ikdyz ani nehraju. Poradte mi prosim v cem muze byt problem? Ladici mechaniky? Tremolo? Dekuju za kazdou odpoved :wink:
Máš je špatně namotané. Nevím co se to tady rozmohlo za fámu že tremolo musí kytaru nutně rozlaďovat, zvlášť ta její varianta, která tvrdí, že to platí i bez jeho použití. Pokud se to rozlaďuje i když kytara stojí v koutě, nemůžou to být ani mechaniky. Ty jsou navíc ve většině případů jen špatně seřízené. Jak jinak by mohly hrát minulé generace, když jejich mechaniky byly na úrovni dnešní nejlevnější čínské produkce? Výměna mechanik se hodí jen u stratů a jiných kytar s tremolem bez zámků, a to za zamykací mechaniky. Pokud bys chtěl naplno využívat tremolo, je to nejlepší způsob jak to vyřešit bez floyda. Tohle ale naprosto určitě budou špatně namotané struny.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Zejus

Příspěvek od Zejus »

jsi si tim fakt jisty? Jak teda maji byt namotane?? nikomu koho znam to tohle nedela a to nijak specialne struny nenamotavaji :|
woro90

Příspěvek od woro90 »

Pokusil jsem se vytvořit obrázek jak to namotávám, nechtělo se mi dělat se s moc kulatým tvarem, tak je kolík osmihranný :)

Pokud u těch dvou hladkých strun namotáš ještě o jednu nebo dvě otočky víc, mělo by to držet jako čert. Ale nepřežeň to, skutečně jen o jednu či dvě, ne víc. Pak už se to zase chová divně (dlouho se to usazuje, při bendech se to podlaďuje a po doladění se to pak pomalu nadlaďuje...)
Přílohy
struna.jpg
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Zejus

Příspěvek od Zejus »

aha...dekuju moc za obrazek....pochopil jsem spravne ze neni dobre mit namotanou celou strunu ze?
woro90

Příspěvek od woro90 »

Zejus píše:aha...dekuju moc za obrazek....pochopil jsem spravne ze neni dobre mit namotanou celou strunu ze?
To rozhodně ne. Tenhle zlozvyk jsem už u několika lidí viděl a někteří z nich se na kytaru vykašlali protože to prý neuměli "ani naladit, natož na to něco zahrát". Na nenaladitelnou kytaru se totiž moc hrát nedá. Čím méně je namotáno, tím méně se to rozlaďuje, pokud je toho ovšem dost na to, aby to drželo. U tlustého E stačí i něco přes jednu otáčku.
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Jo, taky to mám většinou tak na 2 otočky, než začnu točit.
Drží to fakt dobře a dlouho.
Strata ladím [cenová relace pod 10K] sice každý den, ale to kvůli tomu, že jsem perfekcionista.

Jinak byla doba, kdy jsem na to kašlal a ladilo to docela slušně třeba i 2 týdny.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Pánové, asi je to dost paradox, ale když jsem měl kytaru tak před měsícem v hudebninách kvůli nuláku, tak mi samozřejmě byly vyměněny a namotány struny a to krásným, profi způsobem - přesně jako na obrázku - tedy tak, jak se mi to ještě nikdy nepovedlo. :lol:
No a zjistil jsem, že se to tak rozlaďuje podstatně víc, než když to namotávám já tím svým praseckým způsobem (až budu měnit struny, můžu poskytnout foto :D). Mít tremolo, tak možná mluvím jinak. Ale tohle je pro mě prostě fakt.

Maucta.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Stačí namotat tak 2 cm struny, víc je zbytečný, když to člověk udělá pořádně.

Jinak to rozlaďování může být způsobeno i starýma ohranýma strunama...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

No takový mi tam určitě nedával. :lol:
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Zejus

Příspěvek od Zejus »

a co udelat se zbytkem struny?
duri

Příspěvek od duri »

Odstříhnout nebo smotat. Pokud nechceš spoluhráčům vypíchnou oči. Ale znám kytaristy, co je jejich image, mít rozevláté struny od hlavy kytary...
Někde najdu obrázek, jak navíjet tenké (neomotané struny, aby držely)
PRS Hollowbody II SE Piezo, EB Music Man JP6 Piezo, Fractal FM3.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Mně ty struny takhle drží, ale jsou i méně hezké metody kdy jednu smyčku struny překřížíš přes druhou, takže to drhne ještě víc. Nebo jako u španělky, že to provlečeš, dvakrát omotáš volný konec okolo struny a pak to teprve namotáváš, přičemž odstřihneš to, co z toho vyčnívá (ne celý konec, protože je ho kus omotaný). Jiná metoda spočívá v tom, že se nechá první smyčkou návinu přiskřípnout volný konec. Každopádně já si dovolím tvrdit, že tento způsob bohatě stačí a je ke strunám i k mechanikám nejšetrnější. Drží mi to i když používám tremolo.

Jsou lidé, kteří to prostě založí a namotávají jen dolů, a drží jim to, byť za cenu většího návinu.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Rozladovani muze byt hlavne zpusobeno tim, ze tam clovek udela prilis mnoho otocek a ty struny furt pracuji... Ja namotavam podobne jako na poslednim obrazku a nikdy jsem s nejakym rozladovanim nemel problem. Na druhou stranu pokud ma autor nejakou levnou kopii strata, svuj podil na tom mohou mit i ladici mechaniky.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
duri

Příspěvek od duri »

To woro90

Jo, mělo by to být jak píšeš. Někdo ale dělá kolem kolíku takový "uzel". Zrovna nemůžu ten obrázek najít, ale bylo to někde na netu. Je to převzané z mandolíny nebo banja. Ale tvoje obr. s videem na druhém odkazu jsou dobré.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Teď jsem si teprve všiml že ten druhý odkaz ukazuje dvě metody - ty obrázky ukazují v textu popsaný způsob a to video je v podstatě to, co dělám já, jen s klasickými mechanikami a bez toho velkého odstupu od první smyčky .
duri

Příspěvek od duri »

Existují i ladící mechaniky se "zámkem".

http://www.instrumento.cz/img/clanky/in ... gotoh2.jpg
woro90

Příspěvek od woro90 »

duri píše:Existují i ladící mechaniky se "zámkem".

http://www.instrumento.cz/img/clanky/in ... gotoh2.jpg
Pokud vím tak o zamykacích mechanikách jsem psal už ve svém prvním postu - a dnes jsou daleko častější než tento typ např. Sperzely nebo ty, co má na kytaře Nero, často v auto-trim provedení (rovnou ucvaknou volný konec). Ale pokud člověk nechce kupovat drahé zamykací nechaniky, je daleko jednodušší naučit se motat struny tak, aby držely.
duri

Příspěvek od duri »

Tak se oml. sem nějak zasklil tvoji zmínku o zamykacích mechanikách.
Tady je odkaz na stránky sice o loutnách, ale obrázky s uchycením strun tam jsou... Je fakt, že kvalitní mechaniky by měly držet, ale setkal jsem se s kytarama, kde ten uzel byl nezbytný! :!:

http://lute.cepelak.cz/pece.html
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“