Stanley, co chceš upravovat, když z Tvého schéma http://nhmaniaci.wz.cz/plexi5w001.jpg vůbec není jasné, jaké napětí Ti na anody půjde?Stanley06 píše:postup:
tak jsem vydoloval patice... dokončuju objednávku z GESu... mno bude to asi necelej litr i s tou jednou ECC83 ale tak co nadělam![]()
dotaz:
mam tady ty trafa z rádia... výstupní bylo připojený na 4 ohm reproduktor, takž výstup bude asi 4 ohmy... problem je že mam nejakyho 8 ohm celestiona, takže co s tim moudré hlavy?o tom co jsem si tady přečet o připojení lampáče a boxu plynou jasny veci... 4ohm na 4 ohm... 8 na 8 atd... ale pak je tu ještě tohle...
Takže (je-li trafo pro 8 Ohmů) připojím-li místo 8mi 16, budou lampy méně zatížené (5,6 kOhm.), poteče jimi menší proud, ale v poměru se zvedne střední napětí mezi anodami (nebezpečí proražení výstupního transformátoru (VT), příp. průraz na patici, potažmo elektronkách - nelogicky anoda hned vedle žhavení)...
to i muj případ... akorat 4 připojím 8... nešel by tedy už ve schématu nějak "připravit" obvod na to že tam poteče větší napětí? nebude to třeba "méně" vadit když je to jen vykon kolem pár W? i když napětí na elektronkách je pořád vysoké... nevíte někdo co s tím? nebo mám raději koupit další repro a udělat si 2x12?
omlouvám se za pitomé dotazy... ale třeba někdo ví, lepší než mlčet a pak to spálit...
Takže (je-li trafo pro 8 Ohmů) připojím-li místo 8mi 16, budou lampy méně zatížené (5,6 kOhm.), poteče jimi menší proud, ale v poměru se zvedne střední napětí mezi anodami (nebezpečí proražení výstupního transformátoru (VT), příp. průraz na patici, potažmo elektronkách - nelogicky anoda hned vedle žhavení)...
Zajímalo by mě, kdo tuto debilní větu zveřejnil. O kolik voltů se U na středu trafa asi tak může zvednout? 2V, 3V, možná 5V? Vyřeš si prvně pořádně zdroj, páč tak jak ho máš navrhnutý, se z něj nedá nic vyčíst. Pokud chceš použít trafo z nějakého starého lampového rádia, tak na 90% bude mít symetrické sekundární vinutí pro Ua, v tom případě tam dávat grec, jak máš navrhnuté, je blbost. Ale možná máš trafo s jednoduchým vinutím, já nevím. Každopádně si zjisti, s jakým napětím vůbec budeš bojovat.