Širokopásmové reproduktory (full range)
Pravidla fóra
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
Širokopásmové reproduktory (full range)
Rád bych tu založil vlákno na téma širokopásmové reproduktory (neboli tzv. full-range reproduktory). Případně jsou k vidění ještě koaxiální reproduktory, ty mají uprostřed zabudovanou hornu.
Můj konkrétní problém je, že mám tranzistorové kombo a rád bych jej osadil akustickým reproduktorem (použití akustická kytara, zpěv či klávesy). Díky stísněnému prostoru a nechuti řešit výškáč bych rád použil 1 širokopásmový reproduktor 12".
Máte nějaké tipy? Každopádně obecná diskuze o full-range reproduktorech je jen a jen vítana.
Můj konkrétní problém je, že mám tranzistorové kombo a rád bych jej osadil akustickým reproduktorem (použití akustická kytara, zpěv či klávesy). Díky stísněnému prostoru a nechuti řešit výškáč bych rád použil 1 širokopásmový reproduktor 12".
Máte nějaké tipy? Každopádně obecná diskuze o full-range reproduktorech je jen a jen vítana.
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 14.12.2009 22:23, celkem upraveno 10 x.
Re: Repro na akustické kombo
Koukni se po BEYMÁCH. Něco jako 12 GA/50. Já mám ve svým aku kombu 10 AG/N a hraje to super a i na Garden party to honim fest a v poho. Jsou dost citlivý,zatížitelný a cena je taky dobrá. A jsou to široko-pásma a nemusíš hledat hornu.
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- 3x Mmjuz aparáty, FR kombo Yamaha Stageplan 200 BTR
- krabiček a efektů kýbl
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
Díky moc, velice jsi mě potěšil, že bych nemusel řešit hornu. Ale předpokládám, že ty praskavé výšky dostanu asi jen z horny, ale na tom zas tak nebazíruju.
Máš namysli tento, předpokládám:
BEYMA 12 GA 50
Nemáš tip, kde sehnat nejlevněji?
Máš namysli tento, předpokládám:
BEYMA 12 GA 50
Nemáš tip, kde sehnat nejlevněji?
Dej si do Googlu "BEYMA 12 GA" jen česky a vypadne ti několik našich šopů. Cena kolem 1700 Kč. Beyma dělá velmi dobrá repra
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- krabiček a efektů kýbl
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 23.09.2009 20:43, celkem upraveno 1 x.
Ty vado,teď koukám,že ta BEYMA má citlivost 102 dB. To se ti ta bedýnka rozsype i s 25W co tam máš (jestli to je ten kousek,co byl bez repra na bazáči)
- krabiček a efektů kýbl
- krabiček a efektů kýbl
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
Nene, na bazaru to teď určitě nebylo. Co jsi měl přesně namysli? Je to tam ještě?
Ale to mé má cca 30W.
Co tedy přesně znamená ta vysoká citlivost v důsledku? Že je to hlasité i při dodávce malého výkonu?
Ale to mé má cca 30W.
Co tedy přesně znamená ta vysoká citlivost v důsledku? Že je to hlasité i při dodávce malého výkonu?
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Ta Beyma má vůbec nějaká zvláštní technická data, viz.:
Průměr membrány: 52 mm (2 palce)
Šířka membrány: 9 mm
Výška vzduchové mezery: 7 mm
Tak nevím, nevím...
Tak nevím, nevím...
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
http://profesional.beyma.com/pdf/12GA50E.pdf
Jaký průměr membrány?
Voice coil je cívka uvnitř magnetu, a dle mě jsou dva palce naprosto běžný rozměr.

Jaký průměr membrány?

-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
No já to chápu, ovšem ten prodejce těžko, jinak by takovéhle kraviny nemohl psát:
Technické specifikace:
Nominální průměr: 300 mm (12 palců)
Jmenovitý odpor: 8 ohmů
Minimální odpor: 6,8 ohmů
Kapacita výkonu: 250 W AES
Výkon: 500 W
Citlivost: 102 dB 2,83 V @ 1m @ 2pi
Frekvenční rozsah: 70 - 18000 Hz
Doporučený objem bedny: 20 / 70 l
Hmotnost: 2,75 kg
BL Faktor: 10 N / A
Hmotnost pohyblivých částí: 0,034 kg
X Damage (rozkmit): 24 mm
:
I ta citlivost je nějak zvláštně napsaná, ale když se to dosadí do vzorečku, tak to kupodivu na 1W vychází. Ona je tam spousta perel. A pokud někdo napíše, že 2´´ cívku uchladí při příkonu 500W (!!) ten magnetek na obrázku, tak mu prostě nevěřím vůbec nic. Ale ono je to asi jedno, za 1500,-, co by člověk nechtěl. Jen bych tak nejásal.
Technické specifikace:
Nominální průměr: 300 mm (12 palců)
Jmenovitý odpor: 8 ohmů
Minimální odpor: 6,8 ohmů
Kapacita výkonu: 250 W AES
Výkon: 500 W
Citlivost: 102 dB 2,83 V @ 1m @ 2pi
Frekvenční rozsah: 70 - 18000 Hz
Doporučený objem bedny: 20 / 70 l
Hmotnost: 2,75 kg
BL Faktor: 10 N / A
Hmotnost pohyblivých částí: 0,034 kg
X Damage (rozkmit): 24 mm
:
I ta citlivost je nějak zvláštně napsaná, ale když se to dosadí do vzorečku, tak to kupodivu na 1W vychází. Ona je tam spousta perel. A pokud někdo napíše, že 2´´ cívku uchladí při příkonu 500W (!!) ten magnetek na obrázku, tak mu prostě nevěřím vůbec nic. Ale ono je to asi jedno, za 1500,-, co by člověk nechtěl. Jen bych tak nejásal.
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
Aha. No, kdybychom tu řešili, stavy popisů prodejců, tak by to vydalo na nové fórum. V tomhle případě by určitě prodejce udělal lépe, kdyby radši žádný popis nevložil.
A je na českém trhu (nebo jakémkoliv trhu) krom Baymy nějaká alternativa 12" širokopásmového repráku?
A je na českém trhu (nebo jakémkoliv trhu) krom Baymy nějaká alternativa 12" širokopásmového repráku?
Re: Širokopásmový reproduktor (full range)
No jo,jsou tam nějaký boty. Třeba ten rozkmit membrány 24mm
. Ta by letěla
Tak holt kontrolně kouknout do datašítu přímo na BEYMě. Ale jinak je to slušnej výrobce. Já už drahně let (k naprostý spokojenosti) provozuju ten širokopásmovej desetipalec a vím taky o mnoha bednách s jejich basákama. Všechno gut.
A když jsem koukal na to kombíčko,tak se mě napadlo,že tady jde asi dost i o cenu. Ono cpát tam slušnej basák+hornu+výhybku by něco stálo.
Tak holt kontrolně kouknout do datašítu přímo na BEYMě. Ale jinak je to slušnej výrobce. Já už drahně let (k naprostý spokojenosti) provozuju ten širokopásmovej desetipalec a vím taky o mnoha bednách s jejich basákama. Všechno gut.
A když jsem koukal na to kombíčko,tak se mě napadlo,že tady jde asi dost i o cenu. Ono cpát tam slušnej basák+hornu+výhybku by něco stálo.
- krabiček a efektů kýbl
- krabiček a efektů kýbl
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak, nemá cenu do tohoto komba dávat cokoli dražšího. Dovedu si představit co je uvnitř. Ta Beyma vyhoví. Ale jsou i jiné možnosti. Já loni koupil jeden krásný širokopásmý 12´´ Yamaha ze 70.let fungl nový za 300,- i s poštovným z bazaru a hraje jako kráva. Také jsem tu měl 3ks repra RCF, měla datakód výroby na rantlu listopad 1975, která dovezl kemoš z frcu ve Švýcarsku, vyšli mě kolem 1000,-Kč / ks i s převinutím původních atypických 3ohmů a ty také hrají luxusně. Občas se v inzerci objevují solidní širokopásmé kousky z bývalé NDR, např. 12´´ RFT L3060PB, která jsou také vynikající, ceny bývají do 500,-Kč, mají dokonce jakostní AlNiCo magnety. Tesly se dají jakž takž použít ARO 835, ale to jsou 13´´. Stačí se rozhlédnout....
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
Tady je alternativa:
Eminence BETA-12LTA
A dokonce je i levnější, než Beyma, ale padá už někde na 8 kHz.
Bude zvuk dost "cinkavý" nebo to už záleží na gustu?
Zajímavý je taky:
Eminence BETA-12CX
U něj se udává rozsah do 20 kHz s hvězdičkou, padá někde na 4 kHz ale u 20 má taková zvláštní hup. Kde tenhle reprák najde použití? Asi jen s hornou, že?
Eminence BETA-12LTA
A dokonce je i levnější, než Beyma, ale padá už někde na 8 kHz.
Bude zvuk dost "cinkavý" nebo to už záleží na gustu?
Zajímavý je taky:
Eminence BETA-12CX
U něj se udává rozsah do 20 kHz s hvězdičkou, padá někde na 4 kHz ale u 20 má taková zvláštní hup. Kde tenhle reprák najde použití? Asi jen s hornou, že?
8 kHz je na hlas a akustiku málo. A ten 12 CX je středobas. Takže ano,leda s hornou.
Nešpekuluj a ber tu Beymu a nebo ty vykopávky co psal Mmjůz (zkus bazar nebo Aukro)
Nešpekuluj a ber tu Beymu a nebo ty vykopávky co psal Mmjůz (zkus bazar nebo Aukro)
- krabiček a efektů kýbl
- krabiček a efektů kýbl
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
Á, škoda. A na co by se tak dal ten 8kHz reprák použít samostatně? Repráky pro el. kytaru mají kolem 4kHz, takže by to mělo být podstatně lepší, než s nimi.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
No, ony třeba Celestiony a repra vycházející z jejich vzoru hraji tak do 5,5kHz a navíc nedokáží prakticky zahrát ani hloubky pod 100Hz. Takže to chce nějakou jinou konstrukci. Z těch kytarových by mohly mít širší záběr třeba Jenseny. Tu je jeden na bazaru:
Jensen P10R
Prodám reproduktor Jensen P10R, AlNiCo magnet, 8Ohm.
Cena: 1250,- CZK Tel.: 608 97 33 88
Asi bych mu docela věřil. Ono frekvence nad cca 6,5kHz už jsou u kytary jen vyšší harmonické které se různě načítají a to jak přímo při hře na nástroj, tak i v zesilovači. A docela záleží na konstrukci zesu, jak ty vyšší harmonické budou znít příjemně. A pokud se jedná o nějakou opravdu nevhodnou konstrukci s nějakými lacinými integr. obvody TDA... MDA...., tak se Ti může stát, že ten koncový stupeň ani nebude schopný ty cinkavé frekvence zesílit a ořízne Ti je. Takže by i ten rozsah do 8Khz mohl stačit. Prostě záleží na nástroji, zesu i tom repru. Chce to zkoušet.
Jinak na Aukru se poměrně často vyskytují repra ze starých rádií, třeba středobas z NDR rádia Stradivari s označením EGB P540 a jeho klony se tam dá koupit většinou za 30 - 50,-Kč, letos jsem tam koupil tři kousky. V originále byl ještě podpořen dvěmi membránovými středovýškami, sám v kombu hraje takto: http://leteckaposta.cz/149204225. Což mi přijde i na tu akustiku použitelné, ovšem je jen 8W a i po převinutí bych se bál do něj pouštět více jak 20W. Jinak je to tahoun se solidní citlivostí, který Ti při slušném zacházení vydrží do důchodu. Ale jestli nechceš experimentovat, polsechni Lachima a kup tu Beymu ať máš pokoj. Nebo zkus toho bazarového Jensena s AlNiCem, ale jeho kvalit bys spíš využil s lampáčkem.
Jensen P10R
Prodám reproduktor Jensen P10R, AlNiCo magnet, 8Ohm.
Cena: 1250,- CZK Tel.: 608 97 33 88
Asi bych mu docela věřil. Ono frekvence nad cca 6,5kHz už jsou u kytary jen vyšší harmonické které se různě načítají a to jak přímo při hře na nástroj, tak i v zesilovači. A docela záleží na konstrukci zesu, jak ty vyšší harmonické budou znít příjemně. A pokud se jedná o nějakou opravdu nevhodnou konstrukci s nějakými lacinými integr. obvody TDA... MDA...., tak se Ti může stát, že ten koncový stupeň ani nebude schopný ty cinkavé frekvence zesílit a ořízne Ti je. Takže by i ten rozsah do 8Khz mohl stačit. Prostě záleží na nástroji, zesu i tom repru. Chce to zkoušet.
Jinak na Aukru se poměrně často vyskytují repra ze starých rádií, třeba středobas z NDR rádia Stradivari s označením EGB P540 a jeho klony se tam dá koupit většinou za 30 - 50,-Kč, letos jsem tam koupil tři kousky. V originále byl ještě podpořen dvěmi membránovými středovýškami, sám v kombu hraje takto: http://leteckaposta.cz/149204225. Což mi přijde i na tu akustiku použitelné, ovšem je jen 8W a i po převinutí bych se bál do něj pouštět více jak 20W. Jinak je to tahoun se solidní citlivostí, který Ti při slušném zacházení vydrží do důchodu. Ale jestli nechceš experimentovat, polsechni Lachima a kup tu Beymu ať máš pokoj. Nebo zkus toho bazarového Jensena s AlNiCem, ale jeho kvalit bys spíš využil s lampáčkem.
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
Koukal jsem na ten Jensen a podle charakteristik na tom nebude o moc lépe, než ten Eminence BETA-12LTA
http://jensentone.com/p10r.php
12'' http://jensentone.com/p12r.php
Repráky ze starých rádií asi ne. Ne, že by nehrály pěkně, ale zmiňovaný výkon je dost malý. Mám Teslu Moderato, je fakt citlivý, takže už při trochu vyšších hlasitostech to chraptí.
Pokud se nic neobjeví v bazaru, tak dopadne asi ta Bayma. Každopádně tahle diskuze nemusí být zaměřená jen na mě (za češ samozřejmě děkuji), ale i na obecnou diskuzi o full range reprácích.
http://jensentone.com/p10r.php
12'' http://jensentone.com/p12r.php
Repráky ze starých rádií asi ne. Ne, že by nehrály pěkně, ale zmiňovaný výkon je dost malý. Mám Teslu Moderato, je fakt citlivý, takže už při trochu vyšších hlasitostech to chraptí.
Pokud se nic neobjeví v bazaru, tak dopadne asi ta Bayma. Každopádně tahle diskuze nemusí být zaměřená jen na mě (za češ samozřejmě děkuji), ale i na obecnou diskuzi o full range reprácích.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
No, on EGB P540 bude úplně někde jinde, než Tesla Moderato... Ale tím lépe, zbydou pro mne.
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
Tady alternativa od Celection:
Celestion TF1218 TC
Cenově je srovnatelně s Beymou.
http://www.dancefloor.cz/index.php?file ... bek=tf1218
Celestion TF1218 TC
Cenově je srovnatelně s Beymou.
http://www.dancefloor.cz/index.php?file ... bek=tf1218