Jakou zvukovku?

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
daf666

Jakou zvukovku?

Příspěvek od daf666 »

Zdravím,
potřeboval bych poradit jakou si mám pořídit zvukovou kartu k noteboku za nějaký rozumný peníz.
Můj problém spočívá v tom že integrovaná zvukovka co mám při nahrávání zpožďuje a celkově kolísá takže třeba při nahrátí jedné stopy se to rozchází z metronomem. Ještě třeba v Guitar Pro to midi přehrává v pohodě ale jak tam zapnu RSE zvuky a je tam víc jak 3 nástroje tak to začne kolísavě zatěžovat procesor na 100% a tím se to seká (zřejmě to dle mého zvukovka nestíhá a tím zatěžuje procesor) takže to chce asi druhou externí zvukovku.
Takže bych potřeboval radu jakou pořídit, aby to zvládlo nahrávání a zároveň i ostatní funkce jako normální zvukovka abych nohl používat pouze jednu, nevím jestli FireWire nebo Usb, ale nevím jestli přes to Usb je to to pravé ořechové.
Pročítal jsem tady témata ohledně zvukovek, ale raděj bych něco levnějšího než většinou probírané, ještě jen nastíním použití abych trochu objasnil proč mě osobně příjdou probírané zvukovky na můj vkus zbytečně drahé,
pracuji s programy Adobe audition, Cakewalk, na nahrávání mě stačí pouze 1 line in, nahrávám kytaru a basu, stačí když to nahraje jen to co leze do linky a když je to podle metru tak aby to bylo také uloženo tak. Nedělám žádné studiové nahrávky, takže mě stačí poze ta 1 linka, nepotřebuji ani speciální vstup pro normální mikrofon ten stačí jen ten standartní pro ten jak bývá na sluchátkách na volání a různé předzesilovače atd. a nakonec stereo výstup.
Dříve jsem měl na stolním PC zvukovou kartu SB live a tam fungovali ty RSE zvuky v Guitar pro v pohodě a nahrávání do Cakevalku bylo také v pohodě, takže si myslím že by měla stačit jen nějaká normální lepší, že snad nebude potřeba zas až tak dobrá na takové domácí používání.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Jakou zvukovku?

Příspěvek od Wohma »

Pokud nahravas kytaru a basu, tak potrebujes vysokoimpedancni vstup, jinak to nebude uplne 100%. Ja za sebe muzu doporucit produkty Focusrite - sam mam Saffire LE, pokukuju pod Saffire PRO 24, coz je to same, ale navic s optikou. Kdybys mel zajem o kratkodobe pouzivany Saffire LE ode me, muzes mi napsat SZ :) Kazdopadne obe ty zvukovky jsou super volba.
Dalsi, co by ti mohly vyhovovat: Tapco LINK (USB nebo FW), M-Audio Fasttrack PRO, Echo Audiofire 2, ESI Dualfire, tc electronic Konnekt 6 nebo neco od Lexiconu.

P.S.: Moc jednokanalovych zvukovek s jednim preampem se nedela - a kdyz uz, tak to casto zas nemiva vysokoimpedancni vstup.
P.S.2: Doporucuju spis FireWire, pokud nejsi limitovan jen na USB. Ostatne to vychazi z toho, jaky zvukovky jsem ti vybral :)
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
daf666

Příspěvek od daf666 »

No na tyto zvukovky jsem se zhruba díval, ale nevím jestli by mě nestačila nějaká levnější, sice nahrávám kytaru s basou, ale jak už jsem psal, tak dříve jsem to nahrával na stolním PC na SB live (kytara-efekt-line in do zvukovky) a do Cakewalku a bylo to v pohodě, co jsem nahrál tak metrem sedělo (teď nahraju stopu podle metra a pak ji pustím a je to uplně jinde a když dohraju druhou tak ta je zas uplně jinde, to se prostě nedá).
Nahrávám většinou nějaký nápad do Cakewalku, např. bicí midi udělaný v cakewalku nahraji kytaru no a prostě konec, pak to je jen pro vlastní potřebu jako do zkušebny a tam se s tím už pracuje jen jako s nápadem, takže nějaká 100% kvalita si myslím není až tak potřebná a právě proto si nejsem jistý jestli na takové moje nahrávání potřebuji zvukovku kolem 5000kč a nestačí nějaká z těch levnějších jen aby zvládla co po ní budu chtít.
Ps:něměl jsem na mysli že chci 1kanálovou, ale že mě stačí to co je na obyčejné zvukovce: line-in,mic,line-out. Asi jsem se špatně vyjádřil. :D

Ps:Ještě tu zvukovku bych chtěl používat i pro ostatní činosti jako mp3,filmy ... prostě jako jedinou a výchozí
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

1. Zkusit ještě vyměnit ovladač, tohle vypadá na problémy spíš s ním (rozjíždí se synchronizace apod.). ASIO4ALL je dobrá alternativa na podobný test.

2. Provozovat 1 zvukovku pro systém a pro audio aplikace je základ na problémy - silně nedoporučuji! Systémové věci + multimédia ponechat na integrované a případně nově koupenou provozovat POUZE v audio aplikacích pro mix/recording.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

pavlii: Ja treba to Focusritku pouzivam na oboje a nemam problem!

daf666: To uz je na tobe. Usetril bys, kdybys:
1) Koupil jen nahravaci kartu - naprikald Line6 UX1, ale tim bys ztratil moznost ji provozovat i pro prehravani atd.
2) Koupil interni kartu - tam se da nejaky peniz usetrit, ale moc karet nema vysokoimpedancni vstup

Kupovat neco s linkovym vstupem ti moc nepomuze, furt te bude brzdit to, ze z kytary neleze linkovej signal, ale uplne neco jinyho. To, ze ti to ted neco nahrava i do linkovyho vstupu, jeste neznamena, ze to funguje uplne spravne. Pokud teda nemas mezi kytarou a zvukovkou nejaky preamp, ale tos nepsal.
Somnus Aeternus
micafica

Příspěvek od micafica »

Pro Tvé účely bych doporučil kartu od Lexikonu, mám s nimi veskrze dobré zkušenosti (třídu dle finančních možností). Jinak k využívání integrované zvukovky - to je opravdu problém. Mám vyzkoušeno jako nejlepší variantu, že v BIOSu zakážu integrovanou kartu a používám pouze extern. Práce se zvukem je v tomto případě ještě stabilnější a rovněž doporučuji (alespoň při nahrávání) omezit většinu systémových služeb neb Wokňousy jsou potvora a dělají si co chtějí a vůbec neberou ohled, že něco nahráváš ...

Pokud by si měl zájem o kartu od Lexikonu, tak mám jednu navíc a klidně rozumně odprodám - v případě zájmu zašli SZ.
Fender Strat USA Deluxe SSH, Schecter Hellraiser C7, Gibson LP Studio, Fender tele Mex. Std, Epi SG 400, ENGL - E650 R.B., ENGL BOX 4x12 V60, Pedalboard - download/file.php?id=876&mode=view, ruce ....
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Wohma: já taky netvrdím, že z toho problém bude :D ale základ na problémy je to slušný. Stabilnější řešení je prostě mít ty zvukovky 2 IMHO.

P.

daf666

Příspěvek od daf666 »

Wohma: o té nahrávací kartě jsem také přemýšlel, ale stále mě potom zůstává problém že to nezvládne ty RSE zvuky z toho Guitar pro, ale ještě zkusím jiný ovladač jak psal Pavlii a kdyby tento problém odpadl, tak ta karta by mohlo být další řešení.
Interní kartu do noťasu asi nedám, tak musímpočítat jen s externí.
Jinak dříve jsem používal výstup linky z Marshallu, ted mám nějaký multiefekt Digitech, ale jak jsem již psal, dříve na stolním pc přes SB Live to šlapalo a nahrávalo v pohodě, nezpožďovalo se to bylo to ok, až teďkom na tom noťasu s tou integrovanou mám problémy.
micafica:jaké ty karty od Lexikonu máš?

Ps:ohledně hardware jsem laik, proto to srovnávám ze stolním pc které jsem měl nějake AMD 2100 nebo menší, ted už nevím a normální zvukovku SB Live za pár kaček a bylo to v pohodě a noťas je 2jadr. Intel takže s výkonem být problém být nemůže, jen ta zvukovka, tak zkusím napřeď ten ovladač
micafica

Příspěvek od micafica »

daf666 píše: micafica:jaké ty karty od Lexikonu máš?
Používám dvě Omegy a mám volnou jednu Lambdu .....
Fender Strat USA Deluxe SSH, Schecter Hellraiser C7, Gibson LP Studio, Fender tele Mex. Std, Epi SG 400, ENGL - E650 R.B., ENGL BOX 4x12 V60, Pedalboard - download/file.php?id=876&mode=view, ruce ....
daf666

Příspěvek od daf666 »

micafica: Lambda nevypadá špatně, ale myslím, že pro mě je zbytečně moc, ještě zkusím pořešit ty ovladače a pak se nějak uvidí,jinak myslím že by mě stačilo něco levnější jako třeba Alpha
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Mohl bych se připojit s lama dotazem? Moc se v tom neorientuju, ale v budoucnu byhc si chtěl taky něco pořídit, tak se rovnou zeptám. Jak Lambda, tak i Omega nabízí fantomové napájení 48V. Na Omeze jsem našel zdířku na externí napájení, na Lambdě ne. To si bere těch 48V přes USB?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano, může tam být měnič (up-scale nebo jak se to označuje). V USB bude figurovat maximálně 12V (nečetl jsem nikdy tech. specifikaci, tak vycházím ze standardních úrovní "klasického" sériového rozhranní typu RS232C.

P.

micafica

Příspěvek od micafica »

Jester píše:Mohl bych se připojit s lama dotazem? Moc se v tom neorientuju, ale v budoucnu byhc si chtěl taky něco pořídit, tak se rovnou zeptám. Jak Lambda, tak i Omega nabízí fantomové napájení 48V. Na Omeze jsem našel zdířku na externí napájení, na Lambdě ne. To si bere těch 48V přes USB?

Tak, tak ... a spráně tušíš, že ten zdroj není tak tvrdý jako napaječ u Omegy .....
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Aha díky. A pozná se ta tvrdost napájení při práci s mikrofonem?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Nepozná. V tomto případě není potřeba tvrdý zdroj. Ale nebude mít takovou kvalitu z technického principu.

P.

Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

pavlii píše:Nepozná. V tomto případě není potřeba tvrdý zdroj. Ale nebude mít takovou kvalitu z technického principu.

P.
To bych se mozna i hadal, nezapomen, ze to chce provozovat na notebooku, kde vyrobci casto u USB sbernic nedodrzuji specifikace... Ve vysledku by tak mohlo jit mene stavy do USB a mikrofon by mohl byt podvyzivovan :) A to by rozhodne vliv melo. U FireWire bych se toho nebal, u USB je to podle me vzdy lepsi.

daf666: Na RSE zvuky z GP se vy*er :)
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Wohma: jj, to jako určitě - ale "méně šťávy" u tebe znamená řeč o napětí nebo proudu? To je třeba rozlišit; IMHO membrána kondíku není typ "odběratele" pro tvrdý zdroj..... ale jako není diskuse nad tím, CO je z principu lepší napaječ :wink: samotné USB rozhodně ne.

P.

micafica

Příspěvek od micafica »

pavlii píše:2Wohma: jj, to jako určitě - ale "méně šťávy" u tebe znamená řeč o napětí nebo proudu? To je třeba rozlišit; IMHO membrána kondíku není typ "odběratele" pro tvrdý zdroj..... ale jako není diskuse nad tím, CO je z principu lepší napaječ :wink: samotné USB rozhodně ne.

P.
Díky za erudované rady, nicméně mám vyzkoušeno, že Omega s napaječem je mnohem lepší .. a ten cenový rozdíl je dnes poměrně malý, ale i s Lambdou se dá celkem slušně zacházet .......
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

pavlii píše:2Wohma: jj, to jako určitě - ale "méně šťávy" u tebe znamená řeč o napětí nebo proudu? To je třeba rozlišit; IMHO membrána kondíku není typ "odběratele" pro tvrdý zdroj..... ale jako není diskuse nad tím, CO je z principu lepší napaječ :wink: samotné USB rozhodně ne.

P.
No podle me to je malo proudu, zkratka na velky odbery to neni dimenzovany. Pokles napeti snad nee, i kdyz nevim, treba pri vyssi zatezi klesne i napeti. Nejsem elektrikar, takze do tohohle nevidim, ale problem s napajenim u notebooku je znamy i z jinych veci - externich disku apod.
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jasnačka :wink: když je "měkký" zdroj, tak při větší zátěži (rozuměj tedy odběru = proudu) klesá napětí. Ale to je jen na okraj - podstatné bylo řečeno - USB napájení není rozhodně postačující pro kvalitnější práci s kondenzátorovým mikrofonem.

P.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“