12ti strunná kytara

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
Jazzman
Rádce

12ti strunná kytara

Příspěvek od Jazzman »

Potřebuji si koupit do latino-kapely dvanáctku, protože kubánský tres neseženu, ani se na něj nechci učit a potřebuji zvuk zdvojených, kovových, strun. Kubánci to často dělají stejně. Dřív bych automaticky koupil Seagulla, ale poslední dobou mají problémy s laděním, což jsem si ověřil v několika obchodech a mate mě cedrová deska, protože 12 strun už je slušný tah, ( můj odhad tak 120 kg, když 6 strunná sada 0.12 má tah 84 kg ) a cedr není tak pevný jako kvalitní smrk, i na šestkách se po letech bortí.

Jaké máte DLOUHODOBÉ zkušenosti s dvanáctkami? Má někdo z vás nebo z vaší kapely dobrou dvanáctku do 20 000,- , která roky slušně hraje a je spolehlivá?
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Oltec

Re: 12ti strunná kytara

Příspěvek od Oltec »

Fakt věříš, že by Ti mohl fungovaně někdo tady odpovědět?
60'Rock_N'_Roll

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

Oltec píše:Fakt věříš, že by Ti mohl fungovaně někdo tady odpovědět?

:lol:
Oltec

Příspěvek od Oltec »

tak první odpověd´z praxe se už objevila a určitě přibudou další
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Dlouhodobé zkušenosti mám s Yamahou FG-420-12, která je jen o něco málo mladší než já. Kupovaná na konci roku 91, možná začátek roku 92 (cca, já si to fakt nepamatuju :wink: ). Polomasiv, smrk + mahagon, jestli se nepletu. Co si pamatuju z vyprávění, tak když se kupovala, tak to byl dovoz z Rakouska, stála něco kolem těch 20 tisíc.

Dodnes hraje moc hezky, zpracování zcela v pořádku, spolehlivost taková, jaká má být. Byl s ní jediný problém - špatně ladily G struny, nicméně to se vyřešilo návštěvou tehdá ještě u houslaře, který k tomu na míru udělal kompenzovaný strunník (ani to nestálo moc). Dva roky zpět blbě upadla a zlomil se jí u hlavice krk, nicméně páni Kobrle a Stehno si ji vzali do parády a podařilo se jim to dát do absolutně pořádku.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
charliealpha

Příspěvek od charliealpha »

Mě se po jednom bujnějším večírku sbírka kytar rozšířila o omlácenou 12tku Stagg... Ačkoliv sem zásadní antistagovec, tak tenhle kus se poved a navzdory svému stavu (vymletá díra tam kde by měl bejt pickguard a pokřupanej lak na vrchní desce, spodek je z plastu) ladí odspoda až nahoru a krk je krásně rovnej. Asi mám vyjímku potvrzující pravidlo, že Stagg je šmejd :-D
Patyzone

Příspěvek od Patyzone »

Vůbec nedoporučuji nové Ephiphone DR 212, které mi příjdou po všech stránkách pěkně odfláknuté. Vlastním ještě starou Ephiphone DR 200 12 (v té době stála hodně přes 10k), která byla trošku lepší. Po deseti letech hraní měla slušný zvuk (na kterém pořád byla slyšet ta překližka :-( ), ale potom zažila akci a smrtelný pád. Ten tah strun je u dvanáctek šílený. Naštěstí ji pan Jedlička z Hodonína dostal ze stádia klinické smrti, ulomenou hlavu přilepil a kytara hraje dál. Její kvality to naštěstí snížilo jen neznatelně, čímž jsem byl velmi mile překvapen, ale i přesto bych nové DR212 vůbec nedoporučoval a pokud byste narazil na starou 200 12, tak jenom po velmi podrobném vyzkoušení. Myslím, že u nich byla velmi různorodá kvalita! Přesto můžu říct, že krk kytary fungoval dobře, neprohýbal se. (OT: Po opravě se asi trochu změnil poměr sil působících od strun na krk, takže jakoby se cca 5 cm za "zlomeninou" (směrem od hlavy k tělu) vyboulil hmatník o cca 1 - 1,5 mm, což při původním nastavení předpětí strun a actionu, způsobilo v tomto místě mírné drnčení strun. Musel jsem tedy změnit předpětí strun a musím na kytaru hrát s vyšším dohmatem.)
Obrázek
Great Image, Business, Sacred Object, Neat Doufám, že se naučím rozepínat singl!
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Na bazaru je Martin 28 12ka, to by mohla být dobrá volba - ale osobní zkušenost nemám. Mě láká strašně ta 6ka. Až tak moc, že se na ni raději nepojedu podívat, protože bych ji určitě koupil. :)
romank

Příspěvek od romank »

Ahoj,
hraju na Furch D41CM12 .Stála cca 15000kč. Zvuk i zpracování jsou výborné.Co se týče životnosti tak nemohu moc sloužit - mám jí teprve rok . Struny používám desítky elixíry byť mě prodavač ujišťoval, že to snese v pohodě i dvanáctky, ale právě z hlediska životnosti si říkám že u desítek zůstanu(i tak to dělá slušnej kravál :D )
Furch D41-CM12
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“