Už od malička snim o studiu a s tak s kamarádama z kapely už teď (v 15-ti letech) nahráváme ve zkušebně. Jsem studiový amatér, ale to, co jsme nahráli, má hlavu a patu. Řekl bych dokonce, že ten výsledek stojí za poslech. Avšak není to jako ze studia. Největší problém je s úpravou zpěvu.
Jak tak poslouchám studiový nahrávky jiných kapel, ten hlas je tak zajímavě čistej. Vše je vyladěno, basy, středy a hlavně výšky. A to mě zaráží. Já sice nemám žádný studiový mikrofon, ale podle frekvenční křivky se mi zdá celkem dobrej na nahrávání (Samson C05).
Teď tedy k hlavnímu problému. Zpěv upravuju tak, že ho proženu přes kompresor, a pak to jenom doladím ekvalizérem a lehkou ozvěnou. Od 100 Hz dolů dám cut, lehce vytáhnu frekvence 1kHz a kolem 4kHz a v těsný blízkosti 8kHz to prudce stáhnu, abych odstranil ono nepříjemné "ssss". Ale nikdy nedosáhnu dobrýho výsledku. Je to tak zvláštně tmavý, i když od 6kHz to celý postupně zvednu. Zkusil jsem i multiband kompresor, kterej jsem zaměřil na těch 8kHz aby tam byly, a v těch sykavkách aby se to stáhlo. Ale stejně to není ono. Tak prosím kohokoliv, kdo má s tímto zkušenosti, poraďte