V případě, že jsi začátečník a hledáš podle toho co píšeš univerzální kytaru tak je dobrá volba Jazz bass. Dá se s tím hrát určitě všechno. Najdeš ji v obrovském množství žánrů. Co se týká značek. Tak koupě Squieru je dobrá volba. Jsou to kvalitní nástroje za dobrý peníz. Ale to neznamená, že nemůžeš najít nástroj třeba levnější, který bude mnohem lepší. Stejně tak ten squier může hrát líp než basa za 15000,- Je to často prostě o kusu.
Do šesti tisíc bych se podíval po Squierech, Ibanezkách a já bych koukl i třeba ne Fokus.
Co se týká komba tak tam záleží zda chceš kombo na domácí cvičení nebo máš v plánu hrát i s kapelou. Pokud jenom na doma tak ti stačí výkon do 20W. Pokud by jsi jej chtěl využít v kapele tak je nutné se dostat s výkonem minimálně nad 60-80W. Záleží jak je to hlučná kapela. Mě na folkovou muziku s kapelou bohatě stačí 65W kombo.
Z malých komb na domácí cvičení se dá doporučit Warwick Blue Cab, Fender Rumble, Laney RB 2, Kustom a další. Výběr je veliký. Opět bych se vyhnul značkám jako je Stagg, Tenson a Dimavery. Na domácí cvičení by ti stačilo i toto, ovšem později jsou tyhle komba skoro neprodejný.
Jinak bych ti mohl nabídnout basu Fokus V950 s kufrem a snímači RM pickups za cenu nové basy. Ovšem tato hraje mnohem líp než v originálním stavu. Hrál jsem na ni s kapelou na koncertech a festivalech a velká spokojenost. Více zde:
vase-recenze-f55/fokus-v-950-5s-activ-e ... 14855.html Tak to jenom taková malá reklama

Kdyby jsi chtěl vědět víc info tak mi napiš SZ.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801