Jak se učí samouk?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Lerau

Jak se učí samouk?

Příspěvek od Lerau »

Ahojky,
jsem v oblasti hudebních nástrojů úplný začátečník, tak bych od vás potřebovala radu :oops: . Kytaru už mám snad vybranou, v tom problém není, ale vůbec netuším, jak mám začít. Je vůbec možné, naučit se hrát sama, bez pomoci? Neznám noty, akordy,..... Poraďte mi prosím jak a z čeho se mám učit.
Moc se omlouvám za asi hloupý dotaz, ale zvuk kytary miluji, a ráda bych ji také ovládala.
Děkuji
Jester
Rádce

Re: Jak se učí samouk?

Příspěvek od Jester »

Možné to je - jestli se tomu chceš opravdu věnovat sama a nechodit někam k učiteli, tak musíš studovat z knížek. Dobré je občas přijít k někomu, kdo na tu kytaru trochu umí, aby ti něco vysvětlit nebo opravil nejhorší chyby.
Na klasiku (noty) doporučuji školy od Urbana, Jirmala nebo zkus Carcassiho (když tak PM).
Na akordy nevím, někdo doplní.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Taky jsem začínal sám - hodně záleží na tom, jak jseš sluchově vybavena, čím méně, tím déle Ti to potrvá ale neděs se, na kytaru (stejně tak na klavír) může hrát i úplný hluchoun. Já jim říkám tabulatůroví inženýři a není jich málo. :lol:
Ale jinak doporučuji hodně poslouchat, hodně sledovat kytaristy na "tubě" a hodně cvičit aby z Tebe nebyl kytarista z leknutí (taková ta metalová samohrajka. :D)
Tak mnoho zdaru
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

No hele me naucil Google a kam jsem to dotahnul..:)
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Dobré je umět alespoň základy teorie, když tak z jiného nástroje. Pak to půjde vše rychleji. Dobré je umět číst noty v houslovém klíči. Jinak naučíš se v pohodě. Já jsem samouk také, a něco mi říká, že nás tu je víc, pač dost z nás je v městech, kde je nikdo na elektriku nenaučí, - a na španělu jako hlavní kytaru nás tu hraje měně. Dost mi přidal na schopnosti učit se základ z piána.

Jinak stanov si nějaký cíl a ten piluj, popřípadě, jak už tu někdo piloval, tak semtam zajdi za někým, kdo už na kytaru hraje déle a mohl by ti pomoci.
Giof
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Giof »

Heh :) těžcí teoretici... na noty se klidně můžeš vykašlat, jestli se tím nechceš zaobírat.. tabulaturoví inženýři jsou tak na stejném levelu jako noťáci, rozdíl je v tom, že ten čas místo učení not využijou na něco užitečnějšího :P :D no to zas asi uplně ne ale málokdy jsem se setkal s tím, že by mi vadilo to, že neumím noty... Myslim že základ je naučit se akordy.. ty si klidně najdeš na netu a nemusíš kupovat žádnou knížku.. pak se je snažit přechytávat a postupně dávat do písniček.. a pak už tě to tak nějak navede :)
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

Jj akordy jsou základ. V podstatě jakejkoliv šlágr se dá zahrát jen pár obyčejnejma akordama a s tím nejjednodušším rytmem. Já se učil akordy tak že jsem si vždycky na netu našel akordy k daný písničce a pak se kouknul do Já, písnička a tam si našel jak se to drží. Ostatní zatím neřeš, nauč se pořádně hrát akordy, to ostatní přijde v době kdy tě jenom akordy přestanou bavit. :wink:
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Podnět k zamyšlení:
Spousta lidí tvrdí, že noty nejsou k ničemu dobrý a je zbytečné se je učit. Zvláštní je, že jsou to v naprosté míře lidi, kteří noty neumí. Otázkou je, jak můžou tvrdit, že noty nejsou zapotřebí, když je neumí?
V životě jsem neslyšel říct člověka, který noty umí, že jsou k ničemu. Což může mít dvě příčiny:
1. je blbý říct, že jsou noty k ničemu, když to dalo takovou práci se je naučit
2. asi opravdu k něčemu jsou
No abych nebyl za demagoga (noty umím, že - jinak bych to asi nepsal - že by bod 1? :wink: ), k táborákovýmu hraní asi fakt potřeba nejsou. Spousta muzikantů, opravdových muzikantů, noty neuměla a dotáhly to setsakramentsky daleko. Ale pokud to člověk myslí s muzikou vážně, tak noty jo. Lepší je učit se je hned na začátku, protože dle mého potom už člověk, co trochu umí hrát, v sobě nenajde vůli se je pořádně naučit. Pořádně naučit znamená hrát z listu, ne aby věděl jak se která jmenuje.

P.S. Tímto nereaguji na předchozí poznámky, ani nevím jestli Giof nebo Rasomaso noty umí nebo ne (mimochodem oba hrají fakt dobře), ale trochu mě k tomu jejich text vyprovokoval.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Giof: Povšimni si, prosím, že jsem zde o notách nenapsal ani čárku a když jsem začínal, noty jsem také neuměl, ty přišly na řadu až po poměrně dlouhém čase, v podstatě ve chvíli, kdy se mi začala líbit skutečná kytara - a ta jazzůvka nebo klasický kousek byl k dispozici jenom v notách. To víte děti, tenkrát nebyla ani tuba ani taby :D Jako muzikanti jsme byli odkázáni na svůj sluch, skušenější kamarády a noty!

Argumentace některých přispívajících jsou více než úsměvné...

Obrázek
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Giof
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Giof »

Samozřejmě jsem to s těma notama nemyslel tak uplně vážně, jen mě k tomu vyprovokovaly zase jiné příspěvky :D provokace vyvolává provokaci..
Atkins píše:To víte děti, tenkrát nebyla ani tuba ani taby :D Jako muzikanti jsme byli odkázáni na svůj sluch, skušenější kamarády a noty!
"Argumentace některých přispívajících jsou více než úsměvné..."
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

Jester: mno já nereagoval na ty noty ani na giofa, mluvil jsem čistě k autorce topicu :)
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
Holajs

Příspěvek od Holajs »

skratka proc se skrabat tak kdyz to jde tak, v dnesni dobe je o tabulaturovany vsechno a je to vazne jednoduchy, noty to je beh na dlouho trat, ale udelato to z tebe muzikanta. Jestli chces jit treba potom na umeleckou skolu nebo konzervator tak jasne noty, pokud chces hrat pro radost tak proc si stim zalamovat hlavu. Jinak do zacatku jak bylo receno akordy pak Barre akordy pote treba power akordy a nakonec nejakou tu stupnici
Fender strat FAT (1xHB Seymour Duncan TB-4 JeffBeck, 2xSC) Marshall JCM2000 TSL602, Boss OD-2,TU-3, Orange AD5
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

Podle mě je dobré naučit se takové ty základní dur/moll akordy a na těch ze začátku procvičit ruku. Později se dá přejít k jiným akordům a zkoušet je poznat po sluchu. Hodně taky udělá když se člověk naučí rozeznávat intervaly.
Hodně se člověk naučí odposloucháváním ikdyž je to často dost otrava a ze začátku to vůbec nejde. Rozhodně je taky dobrý sejít se s basákem a jamovat. :)
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Jester píše:Spousta muzikantů, opravdových muzikantů, noty neuměla a dotáhly to setsakramentsky daleko. Ale pokud to člověk myslí s muzikou vážně, tak noty jo.
Tady si docela slusne odporujes :)

Noty nejsou potreba ani pro skladani (na rockovy pomery) slozitych skladeb, ale urcite je lepsi je umet nez neumet. Na druhou stranu cim vic teorie do sebe clovek natlaci, tim vic se mu v hlave utvari predstava "jak by to melo vsechno vypadat/znit" a je nevedomky tema konvencema svazovanej. Z klasicky vzdelanych lidi vetsinou experimentatori nevzejdou, nejlepsimi experimentatory jsou diletanti.

P.S.: DotahlI :)
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Wohma píše:
Jester píše:Spousta muzikantů, opravdových muzikantů, noty neuměla a dotáhly to setsakramentsky daleko. Ale pokud to člověk myslí s muzikou vážně, tak noty jo.
Myslím že ti, kteří to dotáhli daleko (myslím tím třeba Beatles, Hendrixe), měli talent od boha, a bylo jim celkem jedno, jestli noty umí nebo ne. Pro obyčejné smrtelníky je asi lepší noty umět.
Wohma píše: Na druhou stranu cim vic teorie do sebe clovek natlaci, tim vic se mu v hlave utvari predstava "jak by to melo vsechno vypadat/znit" a je nevedomky tema konvencema svazovanej. Z klasicky vzdelanych lidi vetsinou experimentatori nevzejdou, nejlepsimi experimentatory jsou diletanti.
S tím souhlasím.
Wohma píše: P.S.: DotahlI :)
No fuj, se stydím.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Ano, stačí se podívat, když už se zde hovoří o Beatles, kteří členové měli základní hudební vzdělání - tedy znalost not - možná budeš překvapen.

Wohna: Otázkou je, kdo si co představuje pod pojmem experimentátor-experimentování...:D Opět bychom se dostali na dooost tenký led!

Osobně jsem naprosto přesvědčen, že průměrný "tabulátor", není schopen vytvořit slušnou arrange a o harnonisaci nebo rozepsání partů např. pro vokály ani nemluvě. Tím samozřejmě nechci a nemohu říci, že každý, kdo umí noty musí být nutně dobrým muzikantem, to známe všichni, některá taková ta dřevíčka z klasické ZUŠ nebo peďáku. :D
miro

Příspěvek od miro »

Možná, že diskuze uhnula trošku jinam než si autorka příspěvku přála. Za mě možná jenom takový postřeh. Začínal jsem na levné jumbo s kovovýma strunama tzn. první měsíc jsem sice hrozně chtěl, ale potýkal jsem se s bolestí neotlačených bříšek prstů - což mě demotivovalo. Tak jsem si koupil knížku pro samouky, která začínala jednoduchými akordy a v podstatě už od dvou akordů tam byl příklad písniček, co se tím dají zahrát. Pak přibyl třetí akord + písničky atd. Jasně drnčelo to, přehmaty byly nepřesné, takže mi všechny struny nezněly, ale zahrál jsem písničku!!! Tím chci říct, že mě motivovaly ty první úspěchy - nebylo to ani zdaleka dokonalé, ale bylo to tam. v zápětí jsem si pořídil knížku s nejčastějšími nešvary - pokusil jsem se jich vyvarovat, bohužel to u všech nevyšlo a každé přeučování je zdlouhavé a rozčilující.

Takže u mě to bylo pořadí:

1. akordy v základní poloze + základní rytmika
2. barré
3. techniky pravé ruky

a pak kam Tě potáhne styl hudby, který chceš hrát.
panedge

Příspěvek od panedge »

Wohma píše:

Noty nejsou potreba ani pro skladani (na rockovy pomery) slozitych skladeb, ale urcite je lepsi je umet nez neumet. Na druhou stranu cim vic teorie do sebe clovek natlaci, tim vic se mu v hlave utvari predstava "jak by to melo vsechno vypadat/znit" a je nevedomky tema konvencema svazovanej. Z klasicky vzdelanych lidi vetsinou experimentatori nevzejdou, nejlepsimi experimentatory jsou diletanti.

P.S.: DotahlI :)
Tak je taky potřeba bárt v potaz to,že je to spíš takovej postoj -lépe řečeno pozérství některých umělců-říkat že neuměj noty ,že sou pankáči apod.A najdenou s těma samejma umělcema pak čteš rozhovory a najednou zišťuješ ,že se setsakra v tý hudební teorii vyznaj-že znaj i velice záhadný propojení různejch stupnic atd
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Atkins píše:Ano, stačí se podívat, když už se zde hovoří o Beatles, kteří členové měli základní hudební vzdělání - tedy znalost not - možná budeš překvapen.
Čerpáno z knihy A. Matznera o Beatles - pokud si dobře pamatuji, neměl nikdo hudební vzdělání. Myslím, že kdyby neměli to štěstí na G. Martina (mimochodem s klasickým vzděláním, který jim počítal takty, dělal aranže, atd.), nebyly by ty jejich písničky takové jaké jsou. Příklad? Dle mého nejhezčí song Beatles - Eleanor Rigby.
Lerau

Příspěvek od Lerau »

Ahoj,
všem moc děkuji za rady a typy :wink: . Chtěla bych se naučit hrát jen tak pro radost, u ohně, s přátely a podobně. Na to aby ze mě byl kvalitní muzikant asi nemám buňky. Čas od času se ozvu, jak mi to jde - nebo nejde :oops: .
Ještě jednou moc děkuji za vše, jste hodní :D
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“