Drnčení strun
Pravidla fóra
-
kytarákjames
- Kontaktovat uživatele:
Drnčení strun
měl jsem ted asi týden kytaru v hudebninách,protože sem potřeboval přilepit kobylku a když sem natáhnul struny tak všechny celkem dost drnčí....myslíte že to může být tou opravou? a nevíte co s tím.? už sem zkoušel struny znovu natáhnout ale pořád to samý dokonce i horší....
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Drnčení strun
Možná to bude chtít seřídit prohnutí krku. Případně zvednout strunník.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
-
charliealpha
Ja myslim, ze bud mas krk moc rovnej (povolit sroub) a nebo, coz se mi zda pravdepodobnejsi, ti kytarar tou opravou snizil kobylku, cili musis vypodlozit ten plastovej bazmek o kterej se opiraj struny, nebo ho vymenit za vyssi.
Podívej se na nějaké fórum se zásadami pro seřízení kytary a porovnej je se svou kytarou. Je zvláštní, že Ti někdo předá z opravy nástroj, který není v pořádku, to bych se bránil.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
-
kytarákjames
- Kontaktovat uživatele:
tak už je to v pořádku díky....bylo to opravdu tím plastovým (omlouvám se..nevím jak se tomu říká) co drží struny...ale další problem je že to ani za hov.. nemůžu naladit.....
- ...EDGE...
Nemuzes naladit? Jak to vypada/probiha?
-
kytarákjames
- Kontaktovat uživatele:
vůbec nevím co s tím....ladím to podle ladičky ale prostě když zahraju nějakej akord tak to vůbec nezní....dá se říct že by byli ok akorát tak basový struny E, A....jinak fakt nevím.......
- miraslozil
A co jsi udělal s tím sedlovým pražcem-(tím plastem u kobylky pod strunama),když jsi říkal,že to bylo tím?Protože pokud ho snížíš nebo zvýšíš více,než je třeba,tak právě způsobuje to,že ti kytara v určitých polohách neladí.Je to alchymie a chce si s tím pohrát,včetně průhybu krku,je to u každé kytary jiné a každá chce individuální seřízení.Určitě ti někdo ze zkušenějších tady poradí.
Zkus si pročíst tohle:
http://www.volny.cz/klobouk_dolu/pages/adjust.html
Zkus si pročíst tohle:
http://www.volny.cz/klobouk_dolu/pages/adjust.html
-
kytarákjames
- Kontaktovat uživatele:
byl moc nízko tak sem ho dal výš...ale jinak sem ho tam dal tak jak tam byl před tím.....
- Nero
- Rádce
Ten kus plastu je struník.
Dal si ho tam zcela stejně? Máš struny v těch drážkách? Jak velký jsou rozdíly v ladění?
Dal si ho tam zcela stejně? Máš struny v těch drážkách? Jak velký jsou rozdíly v ladění?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
-
kytarákjames
- Kontaktovat uživatele:
jo dal jsem ho tam úplně stejně.....a rozdíl je v ladění je fakt velkej....prostě to vůbec neladí....Nero píše:Ten kus plastu je struník.
Asi nezbývá než zkontrolovat seřízení, někde bude něco špatně i přes odborný zásah.kytarákjames píše:jo dal jsem ho tam úplně stejně.....a rozdíl je v ladění je fakt velkej....prostě to vůbec neladí....Nero píše:Ten kus plastu je struník.
1.) Prohnutí krku.
Přimáčkni strunu na prvním a posledním pražci a podívej se ze strany, kolik je místa mezi vrškem 6. pražce a strunou. Mělo by tam být něco kolem půl milimetru, možná i méně. Já na tohle používám tenké trsátko, už si nevzpomenu jak tlusté je, ale někde ho mám a používám ho když si nejsem jistý svým odhadem.
2.) Výška nultého pražce.
Pokud prohnutí krku sedí, podívej se, kolik je místa nad prvním pražcem. Pak zmáčkni strunu na prvním pražci a podívej se, kolik je místa nad druhým pražcem. Nemělo by to být o moc méně a v žádném případě by to nemělo být více.
3.) Dohmat nad 12. pražcem.
Změříš ho poměrně snadno - prostě navrstvíš různě tlustá trsátka mezi pražec a strunu, a jejich tloušťky sečteš.
4.) Intonace.
Vezmeš si ladičku, naladíš a pak zmáčkneš strunu na 12. pražci, tedy zahraješ stejný tón, jen o oktávu výš. Pak zapíšeš o kolik centů a kterým směrem to neladí, pokud to tvoje ladička umožňuje. Pokud ne, zapisuješ např. E++ H+ G-- D- A E+, tedy tenké E je hodně vysoko, u H je to o kus lepší, G je dost nízko, A sedí atd. Mimochodem pokud by ti výsledek vyšel takto, máš sedlový pražec (prostě ten plastový bazmek) skutečně obráceně. Pokud ladíš podle ucha, porovnáváš flažolet nad 12. pražcem (položíš prst na strunu nad 12. pražcem, ale nestiskneš, pak brnkneš) s normálním tónem na 12. pražci (normálně to přimáčkneš na pražec) a zapisuješ ty + nebo -.
Pak sem napiš jak to dopadlo, hlavně výsledky s ladičkou, kdyžtak se uvidí co dál.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
- Nero
- Rádce
Terminologická debata splitnuta.
akusticke-kytary/nulte-prazce-orechy-st ... 15758.html
akusticke-kytary/nulte-prazce-orechy-st ... 15758.html
PetrPeter 1975 - 2008
Kolik stoji takove serizeni krku u opravare?
- Nero
- Rádce
250 - 450 Kč, cca... Tím myslím kompletní seřízení.
PetrPeter 1975 - 2008
No doufam ze to to je ono.pri hrani drnci strasne dokonce tri struny...myslim ze to agresivnim hranim urcite neni
Myslite ze je potreba seridit krk? Nebo muze byt problem jinde?
- ...EDGE...
Moc nizka kobylka (sedlo), presprilis prohnuty krk do luku.
- miraslozil
Jak už bylo řečeno-Buď potáhnout krk(povolíš ho tak,že si kytaru položíš na rovnou podložku a imbusem povolíš šroub co je buď v korpusu(ozv.otvorem)nebo na hlavě pod krytkou.Povoluj opatrně vždy tak o 1/4 otáčky,vždy potom dolaď a vyzkoušej.Nebo to může být snížením sedl.pražce.Ještě se to stává,když vyměníš struny za slabší,tím pádem se krk trošku narovná,protože tenší struny méně táhnou.Každopádně nejjednodušší je zkusit povoli ten krk,však to vždycky můžeš dát na zpět a navíc to nemá takový vliv na ladění kytary,jako třeba zásah do sedl.pražce.
Nejdřív ale zjistit jestli je to vůbec potřeba, viz výše. Já to nechápu. Téměř v každém threadu je návod jak na tto, jsou tu důležité thready kde jsou ty návody také, ale pokaždé se najde někdo, kdo se na to zeptá ještě jednou, aniž by to nejdřív zkusil.miraslozil píše:Jak už bylo řečeno-Buď potáhnout krk(povolíš ho tak,že si kytaru položíš na rovnou podložku a imbusem povolíš šroub co je buď v korpusu(ozv.otvorem)nebo na hlavě pod krytkou.Povoluj opatrně vždy tak o 1/4 otáčky,vždy potom dolaď a vyzkoušej.Nebo to může být snížením sedl.pražce.Ještě se to stává,když vyměníš struny za slabší,tím pádem se krk trošku narovná,protože tenší struny méně táhnou.Každopádně nejjednodušší je zkusit povoli ten krk,však to vždycky můžeš dát na zpět a navíc to nemá takový vliv na ladění kytary,jako třeba zásah do sedl.pražce.
Btw pokud je to jen prohnutí krku, je zbytečné chodit s tím za kytarářem.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
- miraslozil
Však jo,opakuje se to tady jako na kolovrátku,ale někteří očividně neumí hledat,ale zase o čem by jsme si tady potom psali?Já jsem chtěl říct,že nejvíce se člověk naučí stylem pokus-omyl,což byl i můj případ,před pár lety jsem ani nevěděl,že v krku je nějaká výztuha,co je polomasív-že jsem měl doma polomasív jsem zjistil až jsem kytaru před pár lety prodával.Dnes už se tady odvažuju radit-méně zkušeným.Tohle fo'rum mi dost dalo a protože mě tato tématika zajímá,dost rychle jsem se naučil,co jsem potřeboval.Sice se tady omílají stále stejné věci,ale smysl to má