Jednak bych potřeboval poradit po konstrukční stránce, a jednak taky po stránce vybavení. Lampovej mikrofon je mi jasnej (podle mě by se hodil nějakej Rode), ale spíš bych potřeboval poradit s reprákama do režie a se sluchátkama pro mastering.
Zkušebna -> Studio
Pravidla fóra
- DJ Murano
- Bandzone: www.bandzone.cz/tarquam
Zkušebna -> Studio
S kapelou máme zkušebnu a chceme si z toho udělat studio. 2 místnosti to má, sice ta menší je jen jako chodba (od venkovního světa jí dělí jen dvoje netěsnící dveře), ale jako místnost s mixem a kompem to stačí. Druhá místnost - samotná zkušebna - je kompletně obložená platama od vajíček
na stropě je pár dek a prostěradel, ale stejně to dělá ozvěnu. Prosímvás poraďte, jak máme tu zkušebnu co nejlíp odizolovat od okolí (páč když výjdu ven, bicí sou slyšet na míle daleko
) a zamezit nežádoucí ozvěně. Jinak zkušenosti s nahráváním i mícháním mám. Akorát se neorientuju v těch vašich výrazech
to víte, vy ste zkušení, já ne....tak pls vysvětlete mi to tak, abych tomu rozuměl
Nechceme se pouštět do nějakejch radikálních úprav s přiděláváním latí na zeď atd. ale pokud je to nevyhnutelné....
Jednak bych potřeboval poradit po konstrukční stránce, a jednak taky po stránce vybavení. Lampovej mikrofon je mi jasnej (podle mě by se hodil nějakej Rode), ale spíš bych potřeboval poradit s reprákama do režie a se sluchátkama pro mastering.
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Symphonic metal band - Wishmasters | Studio AD-SOUND |
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
Re: Zkušebna -> Studio
Jedinej zpusob, jak opravu dobre odizolovat, je Rockwoolem, Orsilem ci podobnym materialem. Pro nejlepsi pohltivost je dobry mit cca 20 cisel materialu a zhruba jednou tak velkou mezeru mezi stenou. Stavis vlastne mistnost v mistnosti. Samozrejmosti je co nejlepsi utesneni vsech (i zdanlive nesouvisejicich) prostor. Plata od vajicek jsou k nicemu - pro nahravani mnohem vic poslouzi absorbery (daji se vyrobit taktez z tech mineralnich vat, viz forum electrozone.cz ).
Co se tyce vybavy - je nutne uvest, jaky je vas rozpocet a co tam vlastne hodlate nahravat. Zrovna lampovej mikrofon si myslim, ze neni vubec potreba, mnohem dulezitejsi jsou kvalitni studiovy monitory (na tech to vse stoji a pada) a nejake slusne mikrofony a predzesilovace. Bez cenove relace a pouziti se ale lip poradit neda.
Co se tyce vybavy - je nutne uvest, jaky je vas rozpocet a co tam vlastne hodlate nahravat. Zrovna lampovej mikrofon si myslim, ze neni vubec potreba, mnohem dulezitejsi jsou kvalitni studiovy monitory (na tech to vse stoji a pada) a nejake slusne mikrofony a predzesilovace. Bez cenove relace a pouziti se ale lip poradit neda.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- Hiddenplate
- Kontaktovat uživatele:
Zdarec 
to Wohma: Tak ted nechapu? Jak jako zbytecny pouzit lampovej mikrofon? Lampa sama o sobe ma uz cistejsi a teplejsi zvuk nez kdejakej jinej mikrofon at uz je kondenzatorovej nebo dynamickej. Pokud na ten lampovej mikrak ma tak proc ne? Teda samozrejmne se od toho asi nejspis pak bude odvijet i cena monitoru, kabelaze, mixu atd.
to Wohma: Tak ted nechapu? Jak jako zbytecny pouzit lampovej mikrofon? Lampa sama o sobe ma uz cistejsi a teplejsi zvuk nez kdejakej jinej mikrofon at uz je kondenzatorovej nebo dynamickej. Pokud na ten lampovej mikrak ma tak proc ne? Teda samozrejmne se od toho asi nejspis pak bude odvijet i cena monitoru, kabelaze, mixu atd.
- DJ Murano
Nevím, proč nejdůležitější částí sou monitory (pokud já vim, tak sou to jen dražší repro bedny
) v nahrávací místnosti bude mít sluchátka, a při masteringu sou prej nejlepší taky sluchátka.
Pokud tomu dobře rozumim, máme postavit ještě jednu místnost, a tím pádem se nám zkušebna zmenší o půl metru z každý strany? už teď máme málo místa
Pokud tomu dobře rozumim, máme postavit ještě jednu místnost, a tím pádem se nám zkušebna zmenší o půl metru z každý strany? už teď máme málo místa
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Symphonic metal band - Wishmasters | Studio AD-SOUND |
- DJ Murano
Wohma: Koukal sem na rockwool, ale je tam strašě moc typů. Já se v tomhle neorientuju, tak mi pls poraď jakej typ. A taky sem koukal, že 200mm tloušťka je třeba 1m za pětikilo
takže nevim nevim 
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Mno - tak jako nejdřív je třeba si ujasnit, jestli chceš opravdu to, co jsi psal hned na začátku, a nebo jestli si chceš pořád jen "hrát na muzikanta"
Pokud to druhé, tak netřeba ztrácet s tebou čas tady ani nikde jinde a pokud to první, tak směle čti dál
1. Souhlas s Wohmou: na lampovém mikrofonu rozhodně nestojí a ani nepadá dobrá nahrávka; podle kvality zbytku nahrávacího řetězce a schopností zvukového inženýra (ano, pokud sedíš za pultem, tak se to tak dá označit
) to může taky být spíš na škodu než mikrofony jiných technologií.
2. Holt se musíš smířit s tím, že to bude chtít investici, která bude přímo úměrná (do určité úrovně) výsledku. ROCKWOOL AIRROCK ND (asi nejlepší věc pro dané použití) se dá koupit za nějakých bratru 150 - 170,- Kč/m2. Samozřejmě pak to chce další materiál (lamino/MDF, sololit, látku na zakrytí, hřebíčky/vruty/sponkovačku, .....) a rozkreslení jednotlivých prvků.
3. Na mastering určitě zapomeň (teda aspoň než se spoustu věcí doučíš) a rozhodně i zapomeň na tvrzení "že na mastering jsou lepší sluchátka"
4. Já nemyslím, že by bylo až tak nutné nabízené řešení cca 20 + 20cm z každé strany; mohly by postačovat vhodně zvolené absorpčně/difusní prvky (čili kombinace basových pastí do rohu, možná bych cca 10cm obložil stěny jako celek a na ně ještě místy montoval širokospektrální difuzory). Ale fakt je ten, že "absolutnější" odhlučnění bude Wohmovo metodou
Tohle je samo o sobě hoooodně složité téma - akustika v místnosti, to je na samostatný thread (možná i na víc). Doporučuju juknout na [url=http://www.electrozone.cz)electroZone.cz[/url), tam je krásný, dlouhý a podrobný thread "DIY basové pasti", to by ti mohlo do začátků hodně pomoci!
2Hiddenplate: ono taky záleží v čem ta lampa je a jak je celé zapojení navrženo.... Jako pokud ten lampáč už má, tak OK, ale pokud ne, tak jak jsem psal výše - neudělá na něm rozhodně lepší nahrávku než na dobrém kondíku (třebas).
P.
Pokud to druhé, tak netřeba ztrácet s tebou čas tady ani nikde jinde a pokud to první, tak směle čti dál
1. Souhlas s Wohmou: na lampovém mikrofonu rozhodně nestojí a ani nepadá dobrá nahrávka; podle kvality zbytku nahrávacího řetězce a schopností zvukového inženýra (ano, pokud sedíš za pultem, tak se to tak dá označit
2. Holt se musíš smířit s tím, že to bude chtít investici, která bude přímo úměrná (do určité úrovně) výsledku. ROCKWOOL AIRROCK ND (asi nejlepší věc pro dané použití) se dá koupit za nějakých bratru 150 - 170,- Kč/m2. Samozřejmě pak to chce další materiál (lamino/MDF, sololit, látku na zakrytí, hřebíčky/vruty/sponkovačku, .....) a rozkreslení jednotlivých prvků.
3. Na mastering určitě zapomeň (teda aspoň než se spoustu věcí doučíš) a rozhodně i zapomeň na tvrzení "že na mastering jsou lepší sluchátka"
4. Já nemyslím, že by bylo až tak nutné nabízené řešení cca 20 + 20cm z každé strany; mohly by postačovat vhodně zvolené absorpčně/difusní prvky (čili kombinace basových pastí do rohu, možná bych cca 10cm obložil stěny jako celek a na ně ještě místy montoval širokospektrální difuzory). Ale fakt je ten, že "absolutnější" odhlučnění bude Wohmovo metodou
2Hiddenplate: ono taky záleží v čem ta lampa je a jak je celé zapojení navrženo.... Jako pokud ten lampáč už má, tak OK, ale pokud ne, tak jak jsem psal výše - neudělá na něm rozhodně lepší nahrávku než na dobrém kondíku (třebas).
P.
Pavlii uz reagoval za me, takze mi nezbyva nez zopakovat, ze je potreba mit rozpocet a predstavu o tom, co se tam bude delat. Mastering bude vzdy spise amatersky, pokud nemas leta zkusenosti a opravdu kvalitni vybavu (jejiz cena se bezne splha do milionu, minimalne stovek tisic), ten nema cenu resit a to, ze je nejlepsi masterovat na sluchatka - to by me zajimalo, kde jsi to slysel
Autorovi bych neveril ani "Dobry den". Sluchatka jsou dobry jednak jako dalsi zdroj zvuku pro reference (poslech na co nejvice zarizeni) a hlavne treba kvuli tomu, ze se v nich snaze lokalizuji artefakty a lip se "stopuji" nastroje. Jde spis ale o korekcni prace ve fazi mixovani, pri masterovani mivaji sluchatka spise kontrolni funkci ("Jak to asi bude znit na iPodu?").
Jeste me napada ohledne toho odhlucneni - samozrejme by mohlo stacit i levnejsi, pripadne amaterstejsi reseni, ale pokud to nema byt jen takove provizorium, tak je nejlepsi mit co nejucinnejsi separaci rezijni a nahravaci mistnosti. A toho bez profi absorpcnich materialu nedosahnes.
Konkretni typ materialu ti neporadim, snad jen par poznamek:
- z Rockwoolu jsou na to vhodne snad temer vsechny typy
- u jinych vyrobcu (Orsil) jen nektere (konkretne treba Domo myslim)
- veskere blizsi informace od lidi, kteri s tim maji konkretni zkusenosti, najdes na electrozone
Jeste me napada ohledne toho odhlucneni - samozrejme by mohlo stacit i levnejsi, pripadne amaterstejsi reseni, ale pokud to nema byt jen takove provizorium, tak je nejlepsi mit co nejucinnejsi separaci rezijni a nahravaci mistnosti. A toho bez profi absorpcnich materialu nedosahnes.
Konkretni typ materialu ti neporadim, snad jen par poznamek:
- z Rockwoolu jsou na to vhodne snad temer vsechny typy
- u jinych vyrobcu (Orsil) jen nektere (konkretne treba Domo myslim)
- veskere blizsi informace od lidi, kteri s tim maji konkretni zkusenosti, najdes na electrozone
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus