Jakou zvukovku?

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
daf666

Re: Jakou zvukovku?

Příspěvek od daf666 »

Tak jsem se díval na ty zvukovky, Lambda by šla ale Omega s vlastním zdrojem bude lepší ale asi nejvíc se mě zamlouvá Saffire LE ,Firewire mě příjde lepší volba než USB, vlastní zdroj také a podle nadepsaných konektorů výstupních kanálů (Centre, Rear Left, Rear Right a LFE) by to mělo být i Dolby Digital 5.1, tak ta bude zřejmě moje volba, ale budu muset nejdříve došetřit nějaký ten peníz.

Ps:Jen ještě jeden laický dotaz, latence, vysokoimpedancni vstup atd. mě nic neříká, tím bych se nezabýval, ale jen tak ze zvědavosti-laicky: když má "normální-standartní" zvukovka line-in tak tedy není schopna uložit vstup z linky v reálném čase (dochází ke zpoždění nahrávky)?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Nene - tady by to chtělo fakt víc do hloubky, takže jen hoooodně stručně: každá zvukovka ukládá v reálném čase. To, že případně nejsou jednotlivé stopy synchronní může být způsobeno několika faktory, ale ponejvíce ovladačem. Rozhodně to nemá co do činění s typem vstupu na zvukovce.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Uz ti rikam asi potreti - pokud nahravas basu ci kytary primo, tak vysokoimpedancni vstup potrebujes :)) Protoze z kytary leze vysokoimpedancni signal. Tohle sice jde poresit pres buffery efektu, ale stejne velmi casto dostatecne nevybudis linkovej vstup. Hi-Z vstup (vysokoimpedancni) je jistota pro nahravani nastroju se snimaci.

A latence je presne to, na co se ptas v PS :) Aspon tak jsem to pochopil.
Latence je jednoduse receno doba, za kterou stihne zvukovka a pocitac naroutovat signal ze vstupu, zpracovat (v lepsim pripade jen naroutovat, v horsim pak prohnat efekty - simulaci aparatu, reverbem atd., zkratka cimkoli, co si v DAW navolis) a poslat na vystup. Zkratka doba mezi brknutim struny a reprodukci hotovyho signalu z pocitace. Je to celkem klicova vec pri nahravani v podstate cehokoli.

Pokud bys mel zajem primo o tu moji focusritku, tak mi napis SZ, muzeme se nejak domluvit.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
daf666

Příspěvek od daf666 »

pavlii píše:Nene - tady by to chtělo fakt víc do hloubky, takže jen hoooodně stručně: každá zvukovka ukládá v reálném čase. To, že případně nejsou jednotlivé stopy synchronní může být způsobeno několika faktory, ale ponejvíce ovladačem. Rozhodně to nemá co do činění s typem vstupu na zvukovce.

P.
Tak například za těmi mýma problémy ze zvukovkou můžou být pouze ovladače, a pak už by to mohlo fungovat jak má? Nemyslím vstup kytary ale přímo linku. Mě to dělá problémy třeba ikdyž v cakewalku pustím midi a zároveň je nahrávám do další stopy abych měl audio stopu.

J
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Já bych to zglobalizoval (příklad s MIDI bude asi nejjasnější): máme-li MIDI noty a pouštíme do externího MIDI nástroje nebo virtuálního nástroje a vytváříme z toho audio stopu, tak bude všechno sedět spolu (synchronní). Pokud ne, je někde chyba - nejčastěji ovladač nebo blbě nastavené interní synchronizování.

Latence je slyšet pouze při monitoringu nahrávaného signálu, ale na synchronizaci nahrávání to nemá žádný vliv! Extrémní příklad: latence celková bude 500ms, takže brnkneš na strunu a uslyšíš zvuk až za půl vteřiny, ale nahraný bude okamžitě, co brnkneš! S latencí totiž DAW počítá, neb je pevně daná (je to taková konstanta neměnná v čase).

P.

daf666

Příspěvek od daf666 »

Wohma píše:Uz ti rikam asi potreti - pokud nahravas basu ci kytary primo, tak vysokoimpedancni vstup potrebujes :)) Protoze z kytary leze vysokoimpedancni signal. Tohle sice jde poresit pres buffery efektu, ale stejne velmi casto dostatecne nevybudis linkovej vstup. Hi-Z vstup (vysokoimpedancni) je jistota pro nahravani nastroju se snimaci.
Ohledně nahrávání kytary jsem to již nějakým způsobem pochopil, ale spíš jen jak jsem psal před chvílí.

Ohledně té Saffire LE, momentálně mám nějaké výdaje tak musím teprve našetřit :(
daf666

Příspěvek od daf666 »

Tak můj problém budou zřejmě ty ovladače, musím se poohlédnout po nějakém jiném bo k tomuto noťasu žádné na XP nebyli a tak se tam dali z jiné řady noťase.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

daf666: ja na to nespecham, klidne se pak ozvi :)

pavlii: Nutno ale dodat, ze s tak velkou latenci stejne v realu moc nahravat nejde - bud musi clovek nahravat jen nasucho, coz muze byt dost neprijemne, anebo si musi odbocit signal a monitorovat pres neco jineho.
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano, to je jasné - já jsem jen chtěl demonstrovat synchronnost nahrávání. Samozřejmě, že pak nelze použít monitorování skrz DAW právě díky tomu zpoždění.

P.

daf666

Příspěvek od daf666 »

Ještě mám takový blbý dotaz,
jinde na foru se řešila zvukovka asus, tak bych se jen chtěl zeptat jestli by mě nestačilo něco jako Creative SOUND BLASTER X-Fi nebo něco takového, cakewalk jsem používal 9 tedkom jsem sehnal sonar a ta integrovaná se nějak nechytá. Snad by mohla zvládnout vpoho midi v cakewalku a při použití ASIO4ALL by mohla zvládnout nahrát linku s rozumnou latencí. Tak jak to vidíte, šla by použít? nebo nějakou jinou s těchto levnějších?
Ještě bych chtěl k tomu dodat, nechci něco jako line 6, ale aby zvládla i přehrávání.
Chtěl by to použít jako dočasné řešení, osobně jsem se rozhodl pro Saffire LE , ale v rodiném rozpočtu na se na ni už letos nenajde, takže až příští rok. Tak bych chtěl vědět jestli by to tím šlo provizorně zalepit ať můžu aspoň něco dělat (jen takové domácí nahrávání linky do sonaru) nebo raděj nedělat nic.

Ještě
Wohma: tu zvukovku používáš zárověň i na přehrávání? Takže lze použít i napřehrávání jako normální zvukovku?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Za stávající (popsané) situace bych nekupoval nic - ASIO4ALL je pro integrované zvukovky dost parádní alternativa, tak bych s tím vydržel; aspoň si nezmanšíš "spořící hromádku" na podstatně lepší kus HW, přičemž SB jakékoli kategorie je prostě pořád multimediální zvukovka (byť může mít základní chip lépe navržený než integrované Realteky apod.).

Jo a ještě bych zareagoval na ten dodatek: Wohma nemá problémy, ale já mám zase svůj neměnný názor :lol: viď Wohmáku :wink: já osobně nedoporučuji provozování jedné zvukovky společně pro systém a DAW. Systému bych nechal integrovanou a DAW pouze tu speciální. Ale tohle není nic proti ničemu - jak je vidět, výsledek (a případné problémy) jsou děsně variabilní a nedá se to prostě bagatelizovat.

P.

Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Ha, nejak jsem to tu zazdil. Ano, pouzivam ji i na praci, i na poslech, dokonce bez problemu prepinam hudbu mezi DAW a foobarem (nebo to muzu nechat hrat i zaraz, ale to samozrejme moc k nicemu neni), nektere zvukovky s tim ale maji problemy - napr. Echo Audiofire a par dalsich. Nevzpominam si, jak se tomu presne nadava (sw mixovani - ale ma to nejaky svuj nazev :)), ale chce si to zkontrolovat, zdali to zvukovka ma. Mne to stvalo hodne.

Podle me je i logicke pouzivat zvukovku na nahravani i prehravani - nahravani muze byt totiz efektivni jen pri dobrem odposlechu a pri mixazi a dalsich upravach je hodne dulezite mit referencni nahravky, ktere ale kdyz poslouchas pres jinou zvukovku (kor treba integrovanou), tak mohou znit dost jinak nez kdybys to pustil pres kvalitni zvukovku.
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Wohma: já ho pochopil tak, že se ptá na "používání zvukovky i na přehrávání" v systému na multimédia. Přehrávání mixu se přece děje v DAW; přehrávání následného exportu (WAV, MP3) už je celkem jedno, kde se děje - spíše lépe, že se děje jinak a jinde => referenční poslech na jiném HW apod. :wink:

Samozřejmě ale platí to, co píšeš - jinak ta vlastnost se označuje tuším "multiclient driver".

P.

Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Ja v DAW nic neprehravam, na masteru mam vzdy zaveseny limiter a prijde mi, ze se mi mnohem hur vychytava stejna hlasitost nez kdyz si to pustim z foobaru ;) A uz jen kvuli tomu limiteru to nechci hnat pres DAW.
Ja mel na mysli referencni poslech v prubehu mixovani.
Jinak na bezny multimedia to pouzivam taky samozrejme.
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

???

V DAW nic nepřehráváš? A jak teda mícháš? :roll: Asi jsme si nějak neporozuměli hned v začátku...

P.

Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Ja uplne od zacatku mluvim o referencnim poslechu cizich pisni, to delam mimo DAW a na to je potreba multiclient driver :)
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jo tak to jo 8)

P.

daf666

Příspěvek od daf666 »

Tak díky za rady, nějak s tím budu muset vydržet, jen bych se chtěl ještě zeptat jestli náhodou někdo neví v čem je problém :
do teď jsem používal Cakewalk pro9, tam funguje vše ok, ale ted jsem si sehnal Cakewalk sonar a tam při nastavení midi výstupních portů není vůbec nic z čeho vybrat takže midi nehrají a ještě v audio stopách v tom sonaru to lupe jak stará gramofonová deska (v 9 i Adobe Auditions 3 je to ok)
ohynek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ohynek »

Hoj, potřeboval bych taky poradit s výběrem zvukovky k mému ntb. Momentálně hraju na integrované zkukovce od realteku s amlitube 2 + ASIO4ALL a je to v poho ale pořát to trochu šumí (záleží na tom, co tam navolim za efekty - nějaký nešumí a při jiných zase šum téměř přehlučí kytaru). Hraju si jen tak sobě pro radost, takže žádný super zvuk nepotřebuju. Chtěl bych se tedy zeptat, jestli bych ten šum odstranil, kdybych si pořídil ext. zvukovku... Našel sem tyto:
http://www.dj-obchod.eu/katalog/zvukove ... ugm96.html
http://www.dj-obchod.eu/katalog/zvukove ... tudio.html
http://www.dj-obchod.eu/katalog/zvukove ... rface.html
Pokud znáte jiné v této cenové relaci, tak klidně navrhněte.
Washburn WI100C,GHS BOOMERS 10-46, CRATE FW15R, Lexicon Alpha
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Zcela se střelbou od boku bych se zaměřil zřejmě na Lexicon Alpha Studio - je tady i pár uživatelů "plné" Alphy, tak ti k tomu určo něco mohou napsat. Dle mého je to z těchto tří nejdospělejší zvukovka.

P.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“