Nulté pražce, ořechy, struníky a další kytarová terminologie

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
woro90

Nulté pražce, ořechy, struníky a další kytarová terminologie

Příspěvek od woro90 »

Nero píše:Ten kus plastu je struník.
Dal si ho tam zcela stejně? Máš struny v těch drážkách? Jak velký jsou rozdíly v ladění?
Ten kus plastu je kobylka (bridge), případně sedlový pražec kobylky - struník (tailpiece) drží konce strun, ale je za kobylkou a na zvuku se podílí jen úhlem zalomení strun za kobylkou :wink: To jen pro přesnost a aby byly názvy konzistentní - dobře vidět to je u smyčcových nástrojů. Kobylka tvoří koncový bod kmitající struny a u akustických nástrojů přenáší vibrace na ozvučný systém (přední deska, skříň, kovový rezonátor...), je zatížená kolmo k tělu. Struník struny pevně drží za kobylkou, je namáhán tahem směrem k hlavě nástroje a na zvuku se nepodílí. U akustických kytar odvozených od španělky (tedy španělky, déčka, jumba,... ale ne jazzovky a bluesovky s volnou kobylkou) je struník vlastně integrován v kobylce, nicméně ta věc na přední desce je hlavně kobylka, méně už struník (hlavně z hlediska umístění - je možné na čundráckou španělku s vyboulenou přední deskou namontovat separátní struník a používat kobylku jako u smyčcových nástrojů či jazzovek, ale kobylka musí zůstat pořád stejná) a nazýval bych tu věc proto kobylkou. Analogicky u elektrik - Tune-O-Matic je kobylka, stopbar je struník. Stratovské tremolo je především kobylka (dá se nahradit hardtailem se strunami skrz tělo), u kytar se strunami skrz tělo je přítomna jen kobylka a průchodky, vlastní struník chybí. Mandolíny mají volnou kobylku a kovový struník. Loutny mají primitivní kobylku, na kterou se struny uvazují přímo.

Tolik kosmetický detail, byl bych pro to, aby zkušenější učili méně zkušené i správné názvosloví, aby věděli co pod jakým názvem shánět. Navíc správné názvosloví také pomáhá správně pochopit principy fungování nástrojů. Za OT se omlouvám, ale tohle mi připomnělo příčinu spousty nedorozumění tady na fóru i jinde.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
charliealpha

Re: Drnčení strun

Příspěvek od charliealpha »

Smekám, woro :-)
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

woro90 píše:
Nero píše: Milý Nero (bla bla bla... :wink: )
Sakryš, tohle se mi nikdy nepřestane plést, vždy se sám přesvědčím o své neomylnosti co se názvosloví týče a pak zase padnu na hubu a zjistím, že jsem mimo :D Sorry...

Nicméně, woro, jsi si zcela jistý s tím sedlovým pražcem? Pro srandu jsem ted chvilku googlil a i na webech typu muzikus a intrumento jest často psáno, že sedlový = nultý pražec :D Tak abychom si byli fakt jistí...

Jinak tomu kusu se mi nechce říkat kobylka, protože kobylka je to dřevěné něco, kde to plastové něco drží... :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Ja mam fakt poci, ze nulty prazec neni sedlo, ale je to jen pocit.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Nero píše:Nicméně, woro, (bla bla bla... :wink: )
Kobylka je dřevěné, kovové, kostěné nebo plastové cokoli, tvořící jeden ze dvou opěrných bodů struny, přičemž tím druhým je nultý či jiný pražec, případně jiná součást hmatníku. Sedlový pražec se tomu říká běžně, nebo také kobylkový pražec - patrně je to odvozeno ze starších konstrukcí kytar kdy se na kobylku opravdu dával kus pražcového drátu.Také se tomu nadává vložka kobylky, což není úplně přesné. Muzikus a instrumento jsou podobné komunity jako toto fórum - co hlásají velké hvězdy, to po nich opakuje zástup - a zpětně se pak slavní řídí hlasem zástupu. Každá z těchto komunit má vlastní pravdu. Ovšem logicky nejsprávnější je asi sedlový či kobylkový pražec. Už proto, že u elektrik tomu samému říkáme kameny nebo sedla (sedla spíš díky otrockému překladu z angličtiny). Také bych se spíš přikláněl k tomu, že je to součást kobylky, tedy kobylka je vícedílná, ale říkat kobylka jen tomu holému dřevu se mi zdá trochu nešťastné. Hlavní roli hraje ta plastová věcička, ať ji nazveme jakkoli. Nultý = sedlový je nesmysl, zvlášť při použití analogie s elektrickou kytarou. Nultý je prostě nultý nebo ořech. Já většinou ani neříkám nultý pražec, protože to, co se dělá na většině kytar, je prostě ořech, který převzal funkci skutečného nultého pražce. ten je možno najít na některých jolanách či bulharkách.

...nesplitnul bys to? Třeba se ještě někdo zapojí do debaty...
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Nero: Na toto jsme spolu hovořili - asi před rokem, sedlový pražec je ta umělohmotná (nemusí být nutně umělá) věc zasunutá (vlepená) v kobylce, nultý pražec je ta umělá věc na začátku hmatníku (hned vedle ladících kolíků), ořech, je rovněž správné pojmenování pro nultý pražec. To, že není na mnohých webech dodržováno správné názvosloví jenom svědčí o nedůslednosti tamních pisatelů - například, když si nepřečtou starší (papírové) publikace a je v tomto případě úplně jedno zda se jedná o web odborný, či amatérský. Neb i samotný pojem odbornost je v posledních létech, jaksi, značně devalvován.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Nero
Rádce

Re: Nulté pražce, ořechy, struníky a další kytarová terminologie

Příspěvek od Nero »

Jojo, pamatuju si, Atkinsi. Nicméně jak jsem již psal, pořád v tom mám bordel, pokaždý, když si to konečně ujasním a pokusím se zafixovat, tak se objeví někdo / něco, co mě zase znejistí a zákon schválnosti vede k tomu, že to pak zase plácnu špatně... :P
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
miraslozil

Příspěvek od miraslozil »

Nero,i mistr tesař se někdy utne,je tady přece spousta "starších odborníků" viz Atkins,kteří na omyly nás mladších nekompromisně upozorní a uvedou to na pravou míru a jsem rád,že tu takoví jsou.Nicméně i nějaká tvá chybička nemění můj názor na tvoje dobré znalosti. :wink:
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

můj názor na tvoje dobré znalosti.
S tímto naprostý souhlas.

A co strunník? Použili byste také výraz "závěs"? Už jsem se s tím několikrát setkal...
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
...EDGE...

Atkins píše:
můj názor na tvoje dobré znalosti.
S tímto naprostý souhlas.

A co strunník? Použili byste také výraz "závěs"? Už jsem se s tím několikrát setkal...
V nekterych pripadech..proc ne?
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

V kterých?
...EDGE...

U jazzovek treba?
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

No možná pokud je na šroubech ve svrchní desce resp. korpusu, pak závěs a pokud na lubu spolu s kolíčkem na řemen, pak strunník.
miraslozil

A co je to,když jsou struny provlečeny kobylkou a nejsou pod kolíčky?
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Pokud mluvíš o španělce, pak kobylka.
ipetrk

Příspěvek od ipetrk »

Nemáte obrázky?? :oops:
miraslozil

Atkins píše:Pokud mluvíš o španělce, pak kobylka.
Já to mám i na 12 str. déčku a měl jsem to i na jumbu,je to sice méně obvyklé,ale mě to vyhovuje.Samozřejmě,že je to kobylka,došlo mi to hned,jak jsem to napsal.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

No jo vlastně, míval jsem Applausku, než jsem jí nedobrovolně věnoval jednomu rómskému občanovi, ta to měla taky tak a hrála výborně.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Pánové, když už jsme u toho, tak teď mladý bude muset opravovat staré :P Totiž, abychom byli zcela přesní, tak je

STRUNÍK a ne STRUNNÍK - platí stejná pravidla, jako například u slova deník.

(Šaur, Vladimír: Pravidla českého pravopisu s výkladem mluvnice, Ottovo nakladatelství, s. r. o., Praha, 2004 - strana 375 - to abychom si mohli být skutečně jistí :wink: )

PetrPeter 1975 - 2008
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Ano, pravidla jsou směrodatná - nicméně mám pocit, že se dříve užívalo dvou "n", setkal jsem se s tímto i na některých současných webech např. http://www.instrumento.cz/slovnik.php?t ... &pismeno=T
Slováci a Poláci rovněž používají obou "n".
Máš ovšem samozřejmě pravdu
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“