Jak začít hrát? (cviky apod.)

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Fizzy

Jak začít hrát? (cviky apod.)

Příspěvek od Fizzy »

cau lidi,

mam dotaz, chvilku hraju na basu (asi mesic) muj bratranec hraje na el.kytaru. sice uz jsme slozili par docela dobrejch pisnicek, tak je tady problem. chci se ucit lip a lip, abych proste vedel, kdyz neco uslysim, tak co tam mam zahrat apod. nejaky extra riffy apod. taky zatim nevymyslim (snad casem jo, az mi to lip pujde) a nechci se ucit noty a akordy zni (podle toho co jsem hral) docela blbe. poradi mi nekdo jak mam zacit hrat? jak se naucit rychle prehazovat struny-tony apod.? zakladame ted kapelu, tak by se mi neco hodilo. nejaky cviky nebo neco podobnyho. kdo by mi mohl poradit? diky predem za odpovedi. :?
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak začít hrát? (cviky apod.)

Příspěvek od Nesst »

Jestli vládneš angličitně, tak ti doporučím na youtube.com zkouknout de facto libovolnou basovou školu (osobně preferuju školu Stuarta Hamma, i když je potom hodně ostavená na slapu a tappingu, tak ten začátek je pro začátečníka výborný). Pokud nevládneš angličtině, tak tady na fóru v kytarové sekci jsou dobré články, které mají status Oznámení.
V nejideálnějším případě ti doporučuji si najít učitele...
Pokud jde o rychlejší přehmaty mezi strunami ,idální je trénovat to na stupnicích (stačí zákaldní dur).
Jinak totální základ je umět tabulatury, znát tóny na hmatníku, vědět, jak se na base správně tvoří tón (technika levé a pravé ruky).
Pokud budeš mít jakýkoliv konkrétnější dotaz, tak ti velice rád pomůžu.
Naučit se pentatoniku je jako naučit se plazit. Pokud nechceš žvýkat hlínu, nauč se teorii.
http://www.bandzone.cz/fan/nesst
hendy9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hendy9 »

Nauč se hrát co nejdřív z metronomem. Stačí se naučit třeba mastit kila, čtvrtiny osminy,šestnáctky a pak to po taktech střídat ...je to strašná p*čovina, ale strašně to pomůže.

Jinak je od tebe docala odvážný, když o hraní vůbec nic nevíš a ve druhý větě napíšeš , že máš měsíc kapelu a ste našlaplý jak ...
k úspěchu nevede výtah musí se jít po schodech
Mirus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirus »

teď jenom trošilinku odbočím od tématu , no ... je to vlastně taky k tématu ... je dobrý když mastím prstama ... abych do budoucna měl rychlost v nich ... a přitom ruku pravou správně držel na base .... je v pořádku když se palcem opírám o jeden snímač (mám klasickej dělenej mezi kobylou a krkem) a ruku mám lehce nakloněnou tak aby ukazováček byl zhruba ve stejné délce od struny společně prostředníčkem ? ... Jenom esi to není prostě volovina ... ? Thnx man
Washburn WV40 Vindicator >> AMT R1 Mesa Rec Preamp >> SWR Workingmans´s 2x12 cab
heczis

Příspěvek od heczis »

Mirus píše:... je v pořádku když se palcem opírám o jeden snímač (mám klasickej dělenej mezi kobylou a krkem) a ruku mám lehce nakloněnou tak aby ukazováček byl zhruba ve stejné délce od struny společně prostředníčkem ? ... Jenom esi to není prostě volovina ... ? Thnx man
Není. Vůbec není špatný hrát pomalu dlouhý noty - aby měl úhoz od obou (všech) prstů stejnej zvuk. Dobře je to slyšet, když dáš kombo hodně nahlas a hraješ jen lehce. Získáš cit v prstech i uších ;-)
fretless a 6tka od Petra Minaříka, jazzbass od Jardy Ubla, hlavy Peavey MAX160 a Eden WTX260, 2x box Hocke 1x12", mulťák Zoom B2.1u, trombon King 3B
http://bandzone.cz/sunday4
Nesst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Je to defacto jedna z těch nejsprávnějších technik.... Takže ok!
Naučit se pentatoniku je jako naučit se plazit. Pokud nechceš žvýkat hlínu, nauč se teorii.
Mirus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirus »

Díky ... no mě jediný teďka vadí ... nevím jak to říct ... jakobych měl prostředníček opožděnej :D Když hraju jenom ukazováčkem , nebo trsátkem ... dělám tóny vždycky stejně dlouho od sebe , takže to všechno zní jako pěknej celek ... ale když ukazováčkem + prostředníčkem ... tak hra není 100% plynulá ... chápete jak to myslím ? ... a zajímá mě , že ikdyž takhle budu hrát pořád dál , jestli se to časem vylepší a zpraví ? :D
Washburn WV40 Vindicator >> AMT R1 Mesa Rec Preamp >> SWR Workingmans´s 2x12 cab
Tom350

Příspěvek od Tom350 »

Hraním se prsty dostanou do rovnováhy a vyrovnají.
Dobré cvičení na to je, když hraješ takhle bez basy ;) Taky to tak dělám taky. Normálně třeba sedíš ve škole nebo v šalině atd. a položíš si uvolněně ruku na stehno, natáhneš prsty, zbytek skrčíš a klepeš si do nohy. Pomalu a rovnoměrně. Takhle můžeš cvičit kdekoliv i několik hodin denně. Můžeš potom vyklepávat i rytmy apod.
Tohle jsem odkoukal od bubeníků, kdy se učí klepat do nohou rukama, když se učí na jembee. Tak jsem si řekl, že to musí jít i takhle na basu :idea: 8)
Mirus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirus »

Tom350 píše:Hraním se prsty dostanou do rovnováhy a vyrovnají.
Dobré cvičení na to je, když hraješ takhle bez basy ;) Taky to tak dělám taky. Normálně třeba sedíš ve škole nebo v šalině atd. a položíš si uvolněně ruku na stehno, natáhneš prsty, zbytek skrčíš a klepeš si do nohy. Pomalu a rovnoměrně. Takhle můžeš cvičit kdekoliv i několik hodin denně. Můžeš potom vyklepávat i rytmy apod.
Tohle jsem odkoukal od bubeníků, kdy se učí klepat do nohou rukama, když se učí na jembee. Tak jsem si řekl, že to musí jít i takhle na basu :idea: 8)
No to zní dobře :) ... Vyzkůšám ... akorát občas střídám když hraju na basu ... že hraju rukou na ni jakoby "zvrchnu" ... a někdy zase že mám ruku asi tak ve 40 stupních od těla ... to je snad poslední , co nevím , který si vybrat =D
Nesst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Mirus: To se samo nespraví a ťukáním do kolena taky ne. Potřebuješ si sednout s metronomem a hlídat se. Časem by si dost pravděpodobně začal rytmicky víc kulhat, než teď. Takže říkám metronom a od pomalých temp pomalu zrychlovat (klidně stačí na jednom tónu, nebo potom třeba sjíždět stupnici, ale jde o to, aby ses nemusel soustředit na levou ruku, alem ohl se maximálně věnovat pravé.
Náklon ruky je dost specifická záležitost. A je to otázka osobních preferencí a pohodlí...
Mirus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirus »

Nesst píše:Mirus: To se samo nespraví a ťukáním do kolena taky ne. Potřebuješ si sednout s metronomem a hlídat se. Časem by si dost pravděpodobně začal rytmicky víc kulhat, než teď. Takže říkám metronom a od pomalých temp pomalu zrychlovat (klidně stačí na jednom tónu, nebo potom třeba sjíždět stupnici, ale jde o to, aby ses nemusel soustředit na levou ruku, alem ohl se maximálně věnovat pravé.
Náklon ruky je dost specifická záležitost. A je to otázka osobních preferencí a pohodlí...
Já nesedím u metronomu , ale u bicích , který se stále opakují ... jsou to většinou jednoduché rytmy , né písnička , a jsou v jednom tempu , takže něco jak metronom ... :P No takže podle tebe mám si sednout za basu .. a na pomalým tempě třeba od 60ti začít hrát stejnej tón pořád dokola ? ... Pak za tejden si dat temto na 70 ? =D Do vánoc bych se možná dostal k něčemu většínu , tak pak napíšu jak to dopadlo , jestli dobře , nebo jestli začnu nějak jinak :mrgreen: ...
Nesst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Mirus píše:
Nesst píše:Mirus: To se samo nespraví a ťukáním do kolena taky ne. Potřebuješ si sednout s metronomem a hlídat se. Časem by si dost pravděpodobně začal rytmicky víc kulhat, než teď. Takže říkám metronom a od pomalých temp pomalu zrychlovat (klidně stačí na jednom tónu, nebo potom třeba sjíždět stupnici, ale jde o to, aby ses nemusel soustředit na levou ruku, alem ohl se maximálně věnovat pravé.
Já nesedím u metronomu , ale u bicích , který se stále opakují ... jsou to většinou jednoduché rytmy , né písnička , a jsou v jednom tempu , takže něco jak metronom ... :P No takže podle tebe mám si sednout za basu .. a na pomalým tempě třeba od 60ti začít hrát stejnej tón pořád dokola ? ... Pak za tejden si dat temto na 70 ? =D Do vánoc bych se možná dostal k něčemu většínu , tak pak napíšu jak to dopadlo , jestli dobře , nebo jestli začnu nějak jinak :mrgreen: ...
Ach miluju ironii :D . Ne po týdnu... Ale obecně u cvičení rytmů je důležité začít na tak pomalém tempu, aby si slyšel každou odchylku.
Mirus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirus »

Ta ironie byla ze 40% ironie a z 60% sranda :D ... no ale zajímá mě , za jak dlouho si prsty "zvyknou a naučí se" aby hrály rovnoměrně , rychle ..... za jak dlouho si mozek zapamatuje prostě tempo 190 a dá prstům rozkaz aby to vypálili bez sebemenší chyby ? ... Jasný , určitě to trvá roky ... ale teď mě zajímá za jak dlouho si osvojím pomalou rychlost bez chyb :D ..
Martz

Příspěvek od Martz »

Tak víš co, na to je těžký odpovědět.... :D Každý má jiné zlozvyky, které mu brání rozvíjet se, protože hra na nástroj je vždycky komplexní záležitost. Taky záleží jak často cvičíš, že :D. Ale výsledky nečekej IMHO do týdne, aby to bylo opravdu precizní a nebylo tomu co vytknout (teda nevim jak na tom teď jseš, taky). Jinak ještě pár postřehů z vlastní praxe: lepší je cvičit s metronomem než s bicíma, poněvadž v tom zahustěnějším rytmickém prostředí je snazší hrát přesně podle rastru (názor...). Ideální je metronom se čtvrtkama, potom s půlkama a nakonec s celejma notama (etc.jak je libo), to tě zpřesňuje (třeba jazzmani cvičej primáně s metronomem na druhou a čtvrtou - kromě správnýho feelingu to tomu dodá i víc přesnosti). A ještě jeden postřeh - není špatný se občas při cvičení nahrávat a poštět si to, je až neuvěřitelné, jak je na sebe občas člověk v prvním plánu měkký a jak je nepozorný
- baskytara - kontrabas - tuba -
Dobrohošť, Irish Dew, Harmcore Jazz Band, Jazz Blend, Puss'O'Liqour, Johny Capler Orchestra a další...
Mirus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirus »

Tak dobrej metronom mám , už sem cvičil ... a docela fajn ... celkem hraju už asi ... 4 měsíce ... a denně mám docela hodně času , takže se můžu přemoct a cvičit v kuse denně třeba hodinu a půl ... "v kuse" ... jinak klidně i tři hodiny ... ale to se obávám že by mě bolela ruka :D No zakončím to tím - chce to čas ... jako všechno. I v obyčejným fotbale , v přípravce sem byl slabá lama .. a teď za dorost sem jeden s nejrychlejších a mám tvrdou střelu :mrgreen: Blbý přirovnání , nu což ... princip je stejnej ..
.:DannY:.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od .:DannY:. »

Mirus píše:Tak dobrej metronom mám , už sem cvičil ... a docela fajn ... celkem hraju už asi ... 4 měsíce ... a denně mám docela hodně času , takže se můžu přemoct a cvičit v kuse denně třeba hodinu a půl ... "v kuse" ... jinak klidně i tři hodiny ... ale to se obávám že by mě bolela ruka :D No zakončím to tím - chce to čas ... jako všechno. I v obyčejným fotbale , v přípravce sem byl slabá lama .. a teď za dorost sem jeden s nejrychlejších a mám tvrdou střelu :mrgreen: Blbý přirovnání , nu což ... princip je stejnej ..
tyjo zas bych to nepřeháněl... když budeš hrát dlouho v kuse (hlavně ze začátku) tak si můžeš vypěstovat zlozvyky... Třeba se už tak nesoustředíš na polohu ruky a sklouzneš k něčemu "pohodlnějšímu" co tě ale časem třeba bude brzdit...
všeho s Mirou... :wink:
*bass >>> Squier Vintage Modified Jazz Bass
*komb >>> Line6 LowDown Studio 110
*cable >>> Adam Hall
*case >>> kufřík (+Warwick RB20505 B)
*stand >>> Warwick RS20800 B
*strings >>> Hartke HSB440
*effects pedal >>> Zoom B2
--------------------------------------
Ptal jsem se jednoho amíka z Kalifornie co znamená Californication... prej germanizace v americkém podání...
Mirus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirus »

.annY:. píše:
Mirus píše: všeho s Mirou... :wink:
Ano to by mě mělo vystihovat :) Bohužel né vždy to tak je :P ...
Odpovědět

Zpět na „Hraní na baskytaru, tabulatury“