Homemade kytara

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Homemade kytara

Příspěvek od Nero »

Obrázek

Optimální je nastavit kameny doprostřed a měřit to od nich, podle nákresu to tedy odpovídá cca středu těch kotvících šroubů.

A struník není to, co má kameny, ale to, co drží konce strun. To blíže snímačům, mající kameny a vedoucí struny, to je samotná tune-o-matic kobylka, viz výše. Od toho se měří menzura.

Obrázek

Struník je to níže, TOM kobylka to výše.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Aha, tak to se omlouvám ...

Takže, jestli jsem to dobře pochopil, tak je menzura u LP vzdálenost TOM kobylky a krku. A struník tedy může být v libovolné vzdálenosti za TOM kobylkou.
mrkendy

Příspěvek od mrkendy »

Pokud mas doma uz krk, tak na nem zmer vzdalenost nulty prazec - 12 prazec, vynasob dvema a mas menzuru krku. V ty vzdalenosti narysuj na tele usecku a tu sklop v jejim stredu o 2 stupne a domer roztec, kde maji byt matice. Strunik muzes zavrtat v podstate kam chces, ale vyska struniku a vzdalenost za kobylkou ovlivnuji zvuk.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Pikus píše:Aha, tak to se omlouvám ...

Takže, jestli jsem to dobře pochopil, tak je menzura u LP vzdálenost TOM kobylky a krku. A struník tedy může být v libovolné vzdálenosti za TOM kobylkou.
Pro přesnost - kobylky (respektive kamenů) a nultého pražce :wink:

Struník bude odhadem tak 3, možná 4 cm za kobylkou, jeho umístění a výška ti skutečně trochu bude měnit zvuk. Pozná se to i na pocitové tvrdosti strun.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Nero píše:
Pikus píše:Aha, tak to se omlouvám ...

Pro přesnost - kobylky (respektive kamenů) a nultého pražce :wink:

Struník bude odhadem tak 3, možná 4 cm za kobylkou, jeho umístění a výška ti skutečně trochu bude měnit zvuk. Pozná se to i na pocitové tvrdosti strun.
Ok. Tak díky moc za rady...
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Ahoj Pikus,
tady je to snad dost nazorne:
Obrázek
muj zpusob mereni je popsan zde:
http://www.yitars.de/e-gitarren-landkarte.html
v cestine zde:
http://kytarovej.cz/
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Díky moc... až příští tejden pojedu na chalupu, budu mít jiv šechno potřebné a můžu se do toho pustit.
woro90

Příspěvek od woro90 »

TakJakyhoMeZnas píše:Hodlám realizovat můj projekt. Těd aktuálně se zaobírám vizáží nástroje a rád bych chtěl slyšet Vaše názory na moje dílo :-) Ten roh už je odfláklý, protože jsem to chtěl mít hotové.
http://yfrog.com/5nendingj
Pěkné, i když tyhle nemám rád Icemany - ale ten Fireman vypadá spíš trochu jako nějaký Rickenbacker, což mi celkem sedí. Hlavně vypadá, že to bude neskutečně pohodlná kytara, ten šikmý pas dělá divy. Umístění ovládacích prvků na rozdíl od SmileCZ chválím, i když mi volume přijde trošku moc blízko - hodil bych to tak o centimetr a půl dolů a o půl centimetru dozadu, ale záleží na tom, jak máš velké ruce. Přepínač snímačů má dle mého trochu nepraktický úhel, ale to sis asi ozkoušel, jaký směr ti vyhovuje nejvíc - a důležité je jak se na to bude hrát tobě, ne jak by se na to hrálo jiným. Co se týče natočení snímače, Gilbert je zvláštní člověk - kobylkový singláč, který má mít uřvané výšky, točí obráceně, aby se jich zbavil :lol: Hodláš to řešit jako u toho japonského holého 2HB modelu? Ten vypadá bez toho pickguardu možná lépe než normální Fireman, prostě jeden je ve stylu šedesátých let a druhý je moderní naháč.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
TakJakyhoMeZnas

Příspěvek od TakJakyhoMeZnas »

Dík za chválu :wink: samozřejmně až budu mít všechno potřebné náčiní, tak teprv pak žačnu přemýšlet kam přesně co dám. Přepínač je takhle, protože jsem nevědel, jak to ve photoshopu otočit. Už i to smazání pickguardu nebylo jednoduchý, natož snímače :D tak ty jsem tam nechal původní. Jinak pujde na místo kobylkového snímače asi Dimarzio Evolution a nahoru ten dimarzio YJM, ale malinko nahlý (na druhou stranu než to má pan Gilbert :D). Pick guard jsem přemýslel že dám jinak barevný, ale jak koukám, tak se mi to takhle docela líbí, takže tak asi zůstane. Nakonec, je to zatím jen doměnka, jak to vůbec bude vypadat za těch x let než mi uschne dřevo.. Možná tam ani PG nedám a elektroniku vyřeším zadem. Nechce se mi do toho moc řezat, chci mít dřevo upravdu solid. Krk koupím, asi něco podobného jako je na originálním FM.
"You feel alright then you hear a music ring"
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

woro90 píše: Co se týče natočení snímače, Gilbert je zvláštní člověk - kobylkový singláč, který má mít uřvané výšky, točí obráceně, aby se jich zbavil :lol: .....
Tech urvanych vysek se asi automaticky zbavil i Jimmi Hendrix, kdyz jako levak hral na obracenou Strato a kdo by si dovolil tvdit, ze to kazilo sound?
Musim se jeste ujistit, ze mel Jimmi, jak doufam, tenkou strunu e dole.
ahoj kocour
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
woro90

Příspěvek od woro90 »

kocour píše:
woro90 píše: Co se týče natočení snímače, Gilbert je zvláštní člověk - kobylkový singláč, který má mít uřvané výšky, točí obráceně, aby se jich zbavil :lol: .....
Tech urvanych vysek se asi automaticky zbavil i Jimmi Hendrix, kdyz jako levak hral na obracenou Strato a kdo by si dovolil tvdit, ze to kazilo sound?
Musim se jeste ujistit, ze mel Jimmi, jak doufam, tenkou strunu e dole.
ahoj kocour
Kdo mluví o nějakém kažení zvuku? Jenom jsem napsal že je zvláštní. A pokud se nepletu, Hendrix hrál většinou na krkový snímač, kvůli jeho umístění v 1/4 struny, což dává dost zvláštní zvuk a příjemnou práci se zpětnou vazbou.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

woro90 píše:Kdo mluví o nějakém kažení zvuku? Jenom jsem napsal že je zvláštní. A pokud se nepletu, Hendrix hrál většinou na krkový snímač, kvůli jeho umístění v 1/4 struny, což dává dost zvláštní zvuk a příjemnou práci se zpětnou vazbou.
Neber to osobne, chtel jsem k tomu jen dodat ten detail a o tvem prehledu ve veci nepochybuju.
ahoj kocour
Smile

Příspěvek od Smile »

tak, mam za sebou rozchod a potrebuju neco delat, abych na to nemyslel, takze je to tady, Smileova strasliva pekelnost zacinaa.

takze co me trapi tentokrat
- tvarem to bude PRS, ale chci pevnou kobylku, jako ma tahle. nevite kde se u nas da sehnat takovahle vec?
- jak se delaj znacky na hmatnik, kdyz nechci standartni tecky? chci jenom nakej obrazek na 12. prazec. nebo mozna ptacky pres celej hmatnik, ale chtel bych si ty znacky udelat sam :-D
- kde se da sehnat ten otocnej prepinac snimacu jako maj vsechny PRSka? teda, skoro vsechny no :-D
Pono MGC, Washburn WD10S; Kerrianne; Core88 Mephisto's Eins, Zwei, Drei; Core88 Sweet Hunny OD; Core88 Professor Stein's Fuzz; St. Anley 15W Head; St. Anley 112
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Pevná wrap-around kobylka. Kterou stejně jako ten rotační přepínač seženeš na eBay, a to dokonce originál PRS. Což obzvlášt u té kobylky bude mít smysl, protože jak můžeš vidět, nelze seřizovat a musí být tedy vyrobena totálně přesně (upřímně řečeno, docela si musíš věřit, jestli tenhle typ kobylky chceš dávat na home-made nástroj, pro přesný ladění to budeš muset udělat opravdu přesně). Ten přepínač samozřejmě půjde sehnat i na GESu atp.

PetrPeter 1975 - 2008
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Ty značky jsem viděl na YT jak někdo dělal horní frézkou, podle mě by to chtělo nějakou kvalitnější a aby do ní šly upnout i malý frézy, myslím, pokud ti ji někdo pujčí a nebo ti to někdo zkušenější udělá tak nebude problém.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Ono když člověk hledá, dá se koupit z napodobeniny perleti v podstatě cokoli, včetně ptáků... vyrábět si je sám už bude potřebovat slušnou výbavu a dost zručnosti.

PetrPeter 1975 - 2008
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Jo třeba na Bachu mají myslím ptáky z abalone a nebo na solleru ? teď nevím, ale surová perleť stojí kousek třeba 6 korun tak bych zkusil jak se s tím pracuje... ale je fakt, že ti PRS ptáci nejsou vůbec lehký vzor. Každopádně to není nejlevnější.
Smile

Příspěvek od Smile »

no, tu kobylku sem nedomyslel, jenom se mi libila, ja to vubec este nemam promysleny, veskera teoreticka priprava kdyz sem tohle chtel prasit kdysi davno je uz zapomenuta... takze tuhle kobylku muzu zavrhnout... tak jak napevno byste mi poradili ty struny?
Pono MGC, Washburn WD10S; Kerrianne; Core88 Mephisto's Eins, Zwei, Drei; Core88 Sweet Hunny OD; Core88 Professor Stein's Fuzz; St. Anley 15W Head; St. Anley 112
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Já bych je dal skrz tělo, nejlíp to rezonuje, není s tím problém a dobře to vypadá :D
Smile

Příspěvek od Smile »

taky sem nad tim premejslel... jaka se tam pouziva kobylka ale? idealne pls link na shop, jinak aspon fotku :-D
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“