----------
Model: Zvex Box of Rock Hand-Painted
Foto:

Pořízeno: - (dlouhodobější zápůjčka od kamaráda), cena v ČR 9000 Kč
Testováno na: PRS Custom 24, Ibanez SZ 520, Mesa Boogie F-50 Combo
Základní charakteristika
Distortion, který má být svatým grálem rockového zkreslení, + zcela obyčejný booster v jedné krabičce. Zvukové má vycházet z aparátu Marshall JTM45. Kovové šasi s dvěma standardními spínači, na každé straně jeden konektor, možnost napájení přes adaptér nebo 9V baterii – žrát by měl asi 3 mA, jde o True-Bypass efekt (mechanické spínání). Ovládacími prvky jsou Boost, Volume, Tone, Drive. Krabička je ručně malovaná.
Zpracování
Šasi je opravdu odolné, spínače vskutku masivní, vše je umístěno tak, jak má, z hlediska mechanického bych tuto krabičku označil snad za zcela nezničitelnou. Design je sice moc hezký, ale přece jen u efektů jsou důležitější atributy, než ručně počmáraná krabka. Docela by mě zajímalo, co si za tuhle šílenost člověk připlatí – mno, obyčejná Vexter verze stojí 5300. Spočítejte si to sami… (Ohledně srovnání, koukněte na videa níže, Zvex se tváří, jako by tam nebyl rozdíl.)
Co mě velmi překvapilo, bylo, jak malý Box of Rock je. V souvislosti s tím se mi totiž občas stávalo to, že při hraní, kdy jsem tak nazdařbůh šlápnul na spínač, se efekt sice zapnul/vypnul, ale zároveň jsem celou krabičku převrátil na stranu či vzhůru nohama – a to jsem po ní opravdu nedupal nijak moc silně. To považuji za drobounké mínus, ale je to v rámci pedalboardu řešitelné, a to ne nijak složitě. V souvislosti s velikostí je nutno počítat i s tím, že všechny prvky jsou vcelku blízko u sebe. U poťáků to nijak nevadí, u spínačů už to chce dávat pozor, jak a kam člověk šlape a hlavně jestli u toho nešoupá nastavením potenciometrů, či do nich nekope.
Za zásadní problém v kategorii „Zpracování“ považuji nedostatky potenciometrů Boost a Drive. Všechny 4 poty jsou sice hezky usazené, mají plynulý chod a dobrý rozsah, ale pokud při zapnutém efektu kroutíte Bosostem nebo Drivem, ozývá se opravdu nelibozvučný škvrčení. Nevím, jestli to je problém daného jednoho kusu, či „systémová“ chyba, každopádně to je nepříjemné. Bohužel mám dojem, že to není kusová záležitost, protože jsem na YT viděl videa, kde ty potenciometry dělaly to samé.
Jinak vše zcela bezproblémové, neodhalil jsem již žádné další nedostatky. Přístup k baterii je sice malinko komplikovaný (nutno šroubovat), ale aspoň je dobře uložena, konektory se tváří kvalitně. Snad jen podotknu to, že ten úchvatný ručně nanášený lak a kresba jsou vcelku náchylné k otlučení. Víc, než jsem se zatím setkal u jiných efektů – takže aby ta příplatková parádička nezmizela moc brzo...
Zvuk
Boost – této části efektu přísluší tedy jeden spínač a jeden potenciometr, spuštění je signalizováno žlutou LED diodou. Jde opravdu jen o čistý lineární boost, který neudělá nic jiného, než že zesílí signál. Nijak neovlivní ekvalizaci, sám o sobě nemění míru zkreslení. Jak ho využijete už závisí jen na vaší fantazii, nastavení úrovně boostu, dynamice hraní, nastavení aparátu a práci s volume potem kytary. Samozřejmě není problém nastavit „pouhé“ zesílení signálu třeba pro sóla, též lze ale s boostem pracovat tak, že nakopne aparát a hezky signál „nacpe“ do zkreslení. No prostě lineární boost, no
Distortion – Box of Rock, tyhle 3 slova to kompletně vystihují. V rockové hudbě je tento efekt jako doma. Práce poťáku Volume je jasná, Tone nastavuje klasicky ekvalizaci, přičemž použitelné nastavení se mi zdálo od 4/10 dál (níže mi to přišlo dost zahuhlané, ideálně zněl tak od 7/10 dále), Drive určuje úroveň zkreslení, využitelné je jakékoli nastavení, ani v maximu se zvuk nijak nepřehlcoval a nesléval, dle výrobce BoR zvládá až 50 násobný gain. Signalizujícím prvkem je zde tentokráte červená LEDka.
Není problém získat jakýkoli zvuk od jemného bluesového nakreslení (pominu-li zcela čistý zvuk při Drive na nule) až po distorzi, která se uchytí v jakékoli hardrockové hudbě, BoR možná i lehce koketuje s heavíkem ála Iron Maiden (na to ale už třeba silnějších snímačů, na Ibanezce se silnými snímači to nebyl problém, na PRS jsem to už doloval horko těžko, ale dalo se, na tuhle hudbu bych už ale doporučil jiné krabičky) – suverénně si opravdu počíná v tom rockovém spektru. Nevybavuji si distortion pedál, který by uměl tak kvalitně podat celé rockové spektrum zkreslení. Navíc skvěle spolupracoval s aparátem, dobře reagoval na dynamiku hraní (v rámci svých možností), tón se hezky táhl za rukou.
Když člověk chce, je tam slyšet ten marshallovský základ zvuku, ale asi bych neřekl, že to je vyloženě 100% Marshall. (Ano, přiznávám, hrál jsem to přes Mesu, ale slyšel jsem naživo ho hrát přes Peavey Classic, tam to znělo marshallovštěji, ale pořád ne vyloženě jak Marshall. Na webu jsem ale četl názory, že to opravdu zní jako JTM45, na kterou jsem tedy nikdy nehrál, ale věřím, že z toho je možné vytáhnout zvuk se stejným charakterem.) Na tónu se mi líbilo, že byl hodně tlustý, bohatý a široký – prostě žádné šidítko. Zvuk se opravdu nesléval ani při nejvýše nastaveném Drive, při hraní akordů je pořád slyšet každý tón, artikulace se neztrácí.
Spolehlivost
Efekt mám jen zapůjčený a ne tak dlouho, abych mohl nějak více mluvit o spolehlivosti, avšak neočekávám, že by s BoR mohl být nějaký problém. Tváří se opravdu dost spolehlivě. Zvex navíc proklamuje, že u všech hand-painted efektů poskytuje doživotní záruku, asi ví proč.
Shrnutí
Ano, je to třeba říct – Box of Rock v sobě opravdu skrývá tu správnou rockovou esenci a hledá-li člověk tento typ zkreslení, pak je BoR na 100 procent jednou z nejlepších voleb. Zvukově to je prostě paráda. Trochu mě štve ten problém s poťáky, u efektu za tyhle prachy bych očekával perfektní vycizelování každého detailu.
Na druhou stranu, přes veškeré kvality tohohle prcka – dát za Hand-Painted verzi 9000 mi přijde opravdu hodně přehnané, za tyhle prachy bych určitě koukal jinam (není problém sehnat Mesu V-Twina za něco málo přes 7000 a podobně). Pokud jde o sérii Vexter, tak těch 5300 mi přijde rozumnějších, nicméně pořád je to dost. Takže když už, tak bych to řešil nákupem ze zahraničí – v US se dá ručně barvená verze sehnat za 320 doláčů, Vexter za 170 – 200 babek, což už mi přijde jako dobrá cena.
Mám-li to nějak shrnout – Box of Rock je zvukově skvělý efekt, ale jestli to fakt stojí za ty prachy, to už si opravdu nejsem zcela jistý…
Kdyby mi nástroj ukradli, koupil bych si ho znovu?
Není můj, kdyby mi ho ukradli, tak jsem v pěkný bryndě
Ukázky
Technické zádrhele mi neumožnily natočit plánované ukázky (ach ano, jsem líný skočit pro nový mikrofonní kabel, když se ten starý rozbil…). Na YT jsem našel ukázky pouze Vexter verze, zajímavá jsou však následující dvě videa srovnávající Vexter a Hand-Painted verzi.