To zní logicky, ale nějak jsem nepochopil tu fyziku předtím. Asi bych k tomu musel mít obrázky.Takže fór je v tom, že kobylkový snímač nemá více výšek, ale méně středů a basů.
TIP: Jak nastavit spravne ekvalizaci komba - clanek
Pravidla fóra
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
http://www.hudebniforum.cz/viewtopic.php?t=7031&start=0
Koukni se v prvním threadu zcela dolů - je tam pár obrázů plus odkazy na stránky, kde by mělo být obrázků ještě víc...
Koukni se v prvním threadu zcela dolů - je tam pár obrázů plus odkazy na stránky, kde by mělo být obrázků ještě víc...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
Nechci nikoho urazit nebo znevažovat snahu podělit se o zkušenosti s ostatními, ale tenhle článek je s prominutím pro kočku a k ničemu. To je možná tak dobrý, když hraješ sám. To si to takhle hezky nastavíš a sama kytara třeba hraje pěkně, jenže když pak spustí zbytek kapely tak zjistíš že zvuk který sis nastavil je k ničemu.
však do toho ti nikdo nekecá aby sis to nastavil podle sebeShaman píše:Nechci nikoho urazit nebo znevažovat snahu podělit se o zkušenosti s ostatními, ale tenhle článek je s prominutím pro kočku a k ničemu. To je možná tak dobrý, když hraješ sám. To si to takhle hezky nastavíš a sama kytara třeba hraje pěkně, jenže když pak spustí zbytek kapely tak zjistíš že zvuk který sis nastavil je k ničemu.
Ibanez RG 270DX
Laney TF700
-"kid: I've heard that alcohol makes people stupid."-
-"Fry: No I...doesn't."-
Laney TF700
-"kid: I've heard that alcohol makes people stupid."-
-"Fry: No I...doesn't."-
gorax píše:však do toho ti nikdo nekecá aby sis to nastavil podle sebeShaman píše:Nechci nikoho urazit nebo znevažovat snahu podělit se o zkušenosti s ostatními, ale tenhle článek je s prominutím pro kočku a k ničemu. To je možná tak dobrý, když hraješ sám. To si to takhle hezky nastavíš a sama kytara třeba hraje pěkně, jenže když pak spustí zbytek kapely tak zjistíš že zvuk který sis nastavil je k ničemu.
- Stanley
- Kontaktovat uživatele:
Re: TIP: Jak nastavit spravne ekvalizaci komba - clanek
já to tak dělam, teda většinou... dost sem v tom tápal a když to zapnu a slyšim hnus tak vždycky všechno stáhnu a přidávam postupně... tedy použitelné i pro basáky. Jinak nesouhlasim s tim, že na zkoušce je to k ničemu. přijdeš na zkoušku, nastavíš, začne se hrát, a pak řešíš jen volume
Basuju: Jackson C20
Kejtruju: Apollo DMG-1200
Apec: Laney H160b, Peavey Blazer 158, Kustom KLA 10
Kejbly, struny: Warwick
Prcátka: Dunlop .68, Brain .71
Kejtruju: Apollo DMG-1200
Apec: Laney H160b, Peavey Blazer 158, Kustom KLA 10
Kejbly, struny: Warwick
Prcátka: Dunlop .68, Brain .71
Ja nevim ale ale ladit basy podle snímače i krku se mě zdá jako pitomost pač na moji kytaře mam snímač u krku singl a u kobylky naopak humbecker takže basy se podle mě líp laděj na HB než na singlech ne? 
kytara:Fender Stratocaster (H-S-S) ,Kombo: E-Wave Ta-50R (celolampa), overdrive: Boss SD1, struny power Slinky, Akustiky: Cort Earth 70 , low end Tenson
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
kvasna píše:Ja nevim ale ale ladit basy podle snímače i krku se mě zdá jako pitomost pač na moji kytaře mam snímač u krku singl a u kobylky naopak humbecker takže basy se podle mě líp laděj na HB než na singlech ne?
To je nesmysl. Sice HB zní basověji, ale singl u krku má z tohoto hlediska lepší parametry pro nastavení basů. Nicméně bych i tak ten návod bral trochu s rezervou, každému vyhovuje něco jiného.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Nechce se mi zakládat nový vlákno, tak to šoupnu sem...
Bubeník si stěžuje, že když hrajem něco rychlýho (zkušebna), tak vůbec neslyší kytaru... co s tím? Je to otázka hlasitosti mého aparátu? Nebo i umístění aparátu? Mám ho umístěn tak, že mu míři jakoby na jeho pravou stranu obličeje... ale ne úplně... spíš k prostředku.... a taky je to 2x12, takže to není nějak extra vysoko... pomůže natočení víc do strany? Aby mu ten zvuk šel přímo jakoby podél těla tudíž k uším... a nebrzdil ho tak u země třeba kopák a přechody... na který je to z valný části namířený? Díky za postřehy....
Jinak když čučím na zkušebnu Metallicy, tak to maj tak: basovej aparát je vedle bicmena a namířenej směrem jako sedí bicmen, tzn. ke zbytku kapely... a rytmická kytara je z pohledu bubeníka na levý straně a sólová na pravý straně... tak jako maj normálně rozdělený kanály na audio nahrávkách... L a P... (ale oni to asi moc nemusí řešit, mají beztak monitorovací systém - ve sluchátkách i odposleších...)
Bubeník si stěžuje, že když hrajem něco rychlýho (zkušebna), tak vůbec neslyší kytaru... co s tím? Je to otázka hlasitosti mého aparátu? Nebo i umístění aparátu? Mám ho umístěn tak, že mu míři jakoby na jeho pravou stranu obličeje... ale ne úplně... spíš k prostředku.... a taky je to 2x12, takže to není nějak extra vysoko... pomůže natočení víc do strany? Aby mu ten zvuk šel přímo jakoby podél těla tudíž k uším... a nebrzdil ho tak u země třeba kopák a přechody... na který je to z valný části namířený? Díky za postřehy....
Jinak když čučím na zkušebnu Metallicy, tak to maj tak: basovej aparát je vedle bicmena a namířenej směrem jako sedí bicmen, tzn. ke zbytku kapely... a rytmická kytara je z pohledu bubeníka na levý straně a sólová na pravý straně... tak jako maj normálně rozdělený kanály na audio nahrávkách... L a P... (ale oni to asi moc nemusí řešit, mají beztak monitorovací systém - ve sluchátkách i odposleších...)
Zvuk vic vystredit.r0nn!e píše:Nechce se mi zakládat nový vlákno, tak to šoupnu sem...
Fender Classic 70's Strat
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
Předpokládám, že víc středů....
Jop, ono nejlepsi je nastavit trosku mensi hlasitost nez s kterou hravas, jen lehce... nasledne at zacnou bubenik a basak hrat, najit si stredama svoje mistecko ve frekvenci, kdy nikomu nevadis a bubenik te zacne slyset (a hlavne si zvyknout takhle hrat, ono neni dulezity, ze to zni dute, netlaci to atd. kdyz hrajes na apec sam... jak rikam clovek si na spravny zvuk kytary bez niceho musi zvyknout, me to trvalo pul roku nadavani a az zkusenosti ze studia, koncertu atd a ohlasy me presvedcili, ze tohle je nejlepsi vec co sem mohl udelat). Pokud ale ma basak spatne nastaveny frekvence, hleda se misto docela spatne (nekteri experti berou uzasne stredama misto kytare a naopak).r0nn!e píše:Předpokládám, že víc středů....
Samotny zvuk kytary ve zkusebne, bez ostatnich clenu vubec neres. Pokud chces "hutne a tlacici basujici peklo" tak hraj s eq Vckem doma a "nic" si usi nekvalitnim zvukem. V kapele musi byt nastaveni absolutne jiny. Protoze kytara co zni jak dudy neni kytara.(pokud mas album creeping death - zivak od metallicy, tak uvodni solo u fade to black je ukazka o cem mluvim - ikdyz nekomu se to muze libit).
A navic pro me je nutnost aby se tony neslevali, proto pouzivam relativne malo gainu a emgcka (81 maj uz to nastaveni v podstate v sobe, vysek akorat, basy stahnuty a hodne stredu diky keramickymu magnetu). Pak kdyz zahraju akord, sem schopny sluchem poznat vsechny struny a jejich tony, ne jen zed bordelu co leze z boxu. Pokud pri rychlosti nejde poznat co hrajes, problem je taky v mnozstvi gainu. Na to bych se zameril a postupne snizoval, ono se clovek musi s malo gainu naucit hrat. Pak vznikaji komicke situace ve studiu, kdy ti zvukar stahne gain na minimum, tobe vyleze krasne samotna hra a sam zjistis jak na ten nastroj neumis. ("mava na Frantu Sebaka
Fender Classic 70's Strat
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
Jou, koukám, že máš zkušenosti, rad od takových jako jsi ty, si vážím! Rozhodně... EMG používám taky, a že já blb si to neuvědomil sám... s kapelou hlavně přes středy... jsou to takový věci, který jsem měl už 2 roky předtím než jsem s někým vůbec jamoval (hraju na kytaru teprv rok a 3/4) přečtěný a byly mi jasný, ale nedělám je
až praxe člověka proškolí...
Co se týče gainu, tak s tím to rozhodně nepřeháním, já právě nemám rád to slití všeho do všeho a následného bordelu.... já musím slyšet jednotlivý tóny přesně jak popisuješ... takže co udělám, stáhnu basy, přidám středy.... jináč tady je ukázka z tý zkoušky kde se mi bubeník postěžoval... je pravda, že basákovi odešel apec, takže jsem hrál jen já s bicmenem, a je pravda, že tam těch basů je zbytečně moc... a málo středů... takže zvuk hutnej, ale neprorazí dostatečně k bicmenovi... je to slyšet na >> tomhle videu <<
Co se týče gainu, tak s tím to rozhodně nepřeháním, já právě nemám rád to slití všeho do všeho a následného bordelu.... já musím slyšet jednotlivý tóny přesně jak popisuješ... takže co udělám, stáhnu basy, přidám středy.... jináč tady je ukázka z tý zkoušky kde se mi bubeník postěžoval... je pravda, že basákovi odešel apec, takže jsem hrál jen já s bicmenem, a je pravda, že tam těch basů je zbytečně moc... a málo středů... takže zvuk hutnej, ale neprorazí dostatečně k bicmenovi... je to slyšet na >> tomhle videu <<
- wreptile
- Bandzone: http://bandzone.cz/ghostface
Chce to bych řekl lehce stáhnout basy, ale nejde mi do hlavy, že tenhle zvuk neprorazí... nepřijde mi to nijak extra nekonkrétní. Btw, dobrý výběr songu 
Kytara: Epiphone SG G400 | Kawai Aquarius s krkem Jackson
Basa: Squier Precision Bass modded
Snímače: DiMarzio Tone Zone, Kawai zebra hb
Box: Marshall 1936
Hlava:Randall RH 50T
Efekt: Joyo Vintage Overdrive, KOKKO Compressor, Rowin Noise Gate, Twinote Boogie Distortion, Boss SD-1, Artec Analog Delay, Behringer DD300, KOKKO Linear Boost
Bezdrát:AKG WMS40 Pro
GHOSTFACE - rock 'n' roll / post hardcore
http://bandzone.cz/ghostface
KOFE-IN - pop / rock
http://bandzone.cz/kofein
Basa: Squier Precision Bass modded
Snímače: DiMarzio Tone Zone, Kawai zebra hb
Box: Marshall 1936
Hlava:Randall RH 50T
Efekt: Joyo Vintage Overdrive, KOKKO Compressor, Rowin Noise Gate, Twinote Boogie Distortion, Boss SD-1, Artec Analog Delay, Behringer DD300, KOKKO Linear Boost
Bezdrát:AKG WMS40 Pro
GHOSTFACE - rock 'n' roll / post hardcore
http://bandzone.cz/ghostface
KOFE-IN - pop / rock
http://bandzone.cz/kofein
Hmm, no na další zkoušce to zkusím namířit trochu jinam ten apec a pokud to nepomůže, tak ještě přidám volume a pokud to nepomůže tak vystředím....
každopádně ten song je super
ještě nás baví Walk....
- rain
- Odborník
- Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
- Kontaktovat uživatele:
Jestli máš 2x12 box naležato na zemi, tak ho dej třeba na židličku nebo něco jiného. BTW, tak dlouho mě štvalo po příjezdu na místo hraní shánět židle nebo somrovat něco od zvukařů, až jsem si pořídil pod box stojan.
- Fade
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
- Kontaktovat uživatele:
Na hlasitost kasli. Zamer se na ty stredy. Hlasitost si muzes pridavat jak chces porad dokola a stejne to bude jeste vetsi koule hluku nez predtim. Mimochodem, co mas za aparat a box?r0nn!e píše:Hmm, no na další zkoušce to zkusím namířit trochu jinam ten apec a pokud to nepomůže, tak ještě přidám volume a pokud to nepomůže tak vystředím....každopádně ten song je super
ještě nás baví Walk....
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
Mám 2x12'' Celestion GT12-HOT (200W), reprobox je na kolečkách a myslím, že je tak stejně vysokej ako 4x12 bez koleček.... a hlava je kopie Mesy Boogie Dual Rectifier...
Každopádně jsme trochu poupravili zkušebnu, basovej aparát stojí přímo vedle bicmena a je namířenej do místnosti a do protilehlého rohu proti bicmenovi jsem postavil svůj aparát... a prý mě teď slyší výborně... ještě jsem ten zvuk trochu ustředil, ale né moc... (a jo, basák tam měl na svém aparáty až moc středů, tak jsem mu je sebral...)
Každopádně taková zvláštnost: Když hraju se špuntama, geniálně slyším sebe a dost dobře i zbytek kapely... a když bez špuntů, tak sebe neslyším skoro vůbec a zbytek kapely až moc dobře... zvláštní co?
Každopádně jsme trochu poupravili zkušebnu, basovej aparát stojí přímo vedle bicmena a je namířenej do místnosti a do protilehlého rohu proti bicmenovi jsem postavil svůj aparát... a prý mě teď slyší výborně... ještě jsem ten zvuk trochu ustředil, ale né moc... (a jo, basák tam měl na svém aparáty až moc středů, tak jsem mu je sebral...)
Každopádně taková zvláštnost: Když hraju se špuntama, geniálně slyším sebe a dost dobře i zbytek kapely... a když bez špuntů, tak sebe neslyším skoro vůbec a zbytek kapely až moc dobře... zvláštní co?
- Fade
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
- Kontaktovat uživatele:
To je uplne normalni
Jinak mesa je sice sama o sobe dost stredova, ale v kapele holt musis vetsinou jeste pridat stredy. Ono to treba samostatne zni divne, ale s ostatnima to je ten spravny zvuk. Nejlepe si zkus to, ze si nastavis ekvalizer do Vcka (basy full, stredy na nulu a vysky na full) a presence treba na polovinu a zkuste neco zahrat. Pak zkuste zahrat to same s vytazenyma stredama a trosku potlacenyma vyskama a basama pod polovinu (zalezi jak ti basuje box). Uvidis jaky to bude delat rozdil v slysitelnosti kytary. Samozrejme musi byt nastaveny i ostatni nastroje tak, aby si navzajem nelezly do pasem.
Dej vedet jak jsi dopadl
Btw, ta kopie je DorD?
Dej vedet jak jsi dopadl
Btw, ta kopie je DorD?
Skervesen 4AP Custom Shop