Mono Record

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Space

Mono Record

Příspěvek od Space »

Ahoj , mám trosku problem , poridil jsem si mikrofon shure PG 58. Slouzi skvele , problem vsak nastal po pripojeni k PC(pripojen pres redukci) Problem spociva v tom , ze pokud nahrava kvalitni zvuk a neni treba menit nastaveni zvuku , nahravka je pouze mono. Zkousel jsem 2 zvukove karty a na kazde ten samy problem , reinstal windows take , proto jsem se zacel ptat znamych a vetsina tvrdi , ze potrebuji zesilovac /predzesilovac ci specialni usb kartu. Mohl by mi prosím nekdo poradit , co porídit za prijatelnou cenu a v dobre kvalite ? Kdyztak prosím pripojte link. Dekuji vsem za jakoukoliv pomoc.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Re: Mono Record

Příspěvek od Atkins »

ze pokud nahrava kvalitni zvuk a neni treba menit nastaveni zvuku , nahravka je pouze mono
Má to znamenat, že pokud se nahrává zvuk nekvalitní, je nahrávka stereo :?: :D

A teď vážněji, je zcela logické, máme-li monofonní mikrofon, bude i záznam monofonní, vše ostatní je už pak věcí multitracku (nahrávacího SW) a zde je opět mnoho možností. Pokud chceš mít např. onen záznam ve dvou kanálech, stačí ten první překopírovat-duplikovat, nebo pokud chceš ze záznamu vytvářet jakési pseudostereo - např. fázovým posunem, nebo časovou změnou, opět k tomu slouží daný softvare.
A naopak, máme-li stereofonní mikrofon ale v PC pouze monofonní mikrofonní vstup, záznam bude opět pouze monofonní, pak je samozřejmě potřeba takový mikrofon (nebo dva mikrofony mono) zapojit do předzesilovače nebo mixu a to celé pak posílat do PC vstupu LINE-IN, který je stereofonní.
(Velmi zjednodušeně)

Téma mono vs. stereo je zde popisováno na mnoha místech
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Atkins píše:...
Téma mono vs. stereo je zde popisováno na mnoha místech
jj, stačí hledat: post254919.html?hilit=mono
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tak tak. Typický dotaz ukazující na nulovou znalost tolik potřebné teorie nahrávání & míchání. Když už je to samostatný topic, tak to shrnu (ale někde jsem se tu rozepsal určitě docela dost...):

Mikrofon znamená jeden zdroj, čili i jeden kanál, čili MONO. Pominu případné stereo mikrofony, ale na ně by se stejnak dalo vzhlížet jako na 2x standardní (mono) mikrofon. Fór je teď v tom umět se orientovat i ve zbylých pojmech, které souvisejí s nahráváním a mixem. Záznam z mikrofonu je v jedné audio stopě, čili i v jednom kanálu. Zde se nastavuje panoráma, neboť tento kanál - když to hodně zjednoduším - je v DAW "naroutován" do výstupní (MASTER) sběrnice, která se pochopitelně skládá z kanálů dvou (neb je STEREO). Čímž pádem nám vyjde, že na výstupu bude za defaultních podmínek VŽDY stereofonní signál (byť z jednoho mikrofonu!), který bude ovšem v obou kanálech obsahovat shodnou informaci (ovladač panorámy nedělá nic jiného, než že určuje "množství" signálu posílané z jednoho místa na druhé). Podmínkou je nastavení panorámy na střed, jinak budou hlasitosti obou kanálů nevyvážené.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Jestli někdo přeinstalovává windows jen kvůli tomu, že mu mikrofon nahrává mono, tak je to trochu k zamyšlení :D
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Space

Příspěvek od Space »

Moleek píše:Jestli někdo přeinstalovává windows jen kvůli tomu, že mu mikrofon nahrává mono, tak je to trochu k zamyšlení :D
Kdyby jsi nekdy zkusil Realtek , tak by si se divil , co vsechno dokaze posrat jeden ovladac od nich :(
Space

Příspěvek od Space »

Omlouvam se , pokud jsem zalozil shodne tema . Neví nekdo , kde se da ve Windows XP nastavit , aby vsechen zvuk byl prevaden na stereo ? Mam zvukovou kartu realtek HD a v te kdyz zmenim nastaveni na stereo , tak nahravka je nekvalitní. Jinak , nahravam v Adobe Audition 3.0 a v tom jsem nastaveni z mono na stereo nenalezl. Omlouvam se , ale s nahravanim a mixovani nemam zadnou zkusenost.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Space: ach jo, viz můj příspěvek :cry: ve Windows nic nenastavuješ, všechno je věcí DAW (v tvém případě Adobe Audition), kde se defaultně nic nenastavuje a výsledná nahrávka je vždy STEREO. Co takhle přečíst si manuál k Adobe Audition?

P.

Moleek

Příspěvek od Moleek »

Když v DAW vytvoříš MONO stopu (pro mikrofon), tak posuvníkem PAN určuješ poměr kolik signálu půjde do kterého reproduktoru... (v tvém případě nechej na prostředku)
Když v DAW vytvoříš STEREO stopu, tak se ti z MONO mikrofonu nahraje jen levá část a ovladačem BALANCE určuješ poměr mezi levou a pravou stranou.... Kdžy v pravý nic nebude, tak jen tlumíš tu levou, která ti pořád bude hrát z levého reproduktoru...
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Moleek: ee - ty nemít až tak docela pravdu, i když - abych to nebagatelizoval - je možné, že toto může záviset na SW. Nicméně i u STEREO stopy je standardní "panoráma", u každého kanálu samostatná a defaultně (při vytvoření stopy) je "zcela L" a "zcela R" (záměrně nepíšu hodnoty, protože tyy se opravdu soft od softu liší). Pokud u L kanálu budeš jeho panorámou pohyybovat doprava, standardně projdeš přes C až k R orientaci. Jinými slovy: přesuneš-li u stereo stopy tyto ovladače v každém kanále na druhou stranu, prohodíš vlastně stereobázi (L -> R a naopak).

P.

Moleek

Příspěvek od Moleek »

pavlii píše:2Moleek: ee - ty nemít až tak docela pravdu, i když - abych to nebagatelizoval - je možné, že toto může záviset na SW. Nicméně i u STEREO stopy je standardní "panoráma", u každého kanálu samostatná a defaultně (při vytvoření stopy) je "zcela L" a "zcela R" (záměrně nepíšu hodnoty, protože tyy se opravdu soft od softu liší). Pokud u L kanálu budeš jeho panorámou pohyybovat doprava, standardně projdeš přes C až k R orientaci. Jinými slovy: přesuneš-li u stereo stopy tyto ovladače v každém kanále na druhou stranu, prohodíš vlastně stereobázi (L -> R a naopak).
P.
Aha.. díky.. zas tak do podrobna jsem se tím nezabýval, tak jsem to napsal jen základ pro pochopení i u lidí s méně zkušenostmi

pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ale jinak jsi to popsal správně (myslím princip BALANCE; je opravdu odlišný od PANORAMA) :idea:

P.

Space

Příspěvek od Space »

Děkuju vsem , pomohli jste mi , jsem amater tak to pochopte :), chvili mi trvalo , nez jsem zjistil co je "DAW" , ale nyní uz vse funguje jak ma dík .
S.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Space píše:Děkuju vsem , pomohli jste mi , jsem amater tak to pochopte :), chvili mi trvalo , nez jsem zjistil co je "DAW" , ale nyní uz vse funguje jak ma dík .
S.
Rádo se stalo.. Já když začínal, tak se mi málem ani nepovedlo nahrát do tý stopy nějakej zvuk ;)

Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

nez jsem zjistil co je "DAW"
Tak z toho si vůbec nic nedělej, výraz "DAW" jsem v životě nepoužil a nepoužiju a přesto si s audiem celkem rozumíme.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

:lol: cool, ale DAW výrazně zkrátí diskusi (je to míň klepů do klávesnice než "hudební software" apod). Ale odbočili jsme, nicméně závěr zdá se býti úspěšným :wink:

P.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“