jiná ladění

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
ais

jiná ladění

Příspěvek od ais »

Ahoj kluci,
narazil jsem na problém, třeba my to vysvětlíte, lépe polopatě nežli lopatou :D

Takže, jak je to s laděním kytary. Je my jasné co se ode mně chce když naladím klasiku, E-H-G-D-A-E.
V poho. Chápu, že když je něco napsanýho třeba v C ladění, moje chytrá ladička mě pomůže naladit kytaru a hraju stejně akordy, jen to zní jinak, teda tak jak má.. Trochu zmatený, ale snad mě chápete..

A teď k problému.Všiml jsem si , že spousta hudebníků přelaďuje kam chce struny, jak tedy s tímto hrát..???

Viz příklad ladění Drop D
D-A-D-G-B-E

ukázka
http://www.youtube.com/watch?v=2yBc9slT ... rofilepage

Vysvětle te mě princip,jak se s tím hraje pls.
Dík a ať Vám to hraje
Prkna s drátama : Ibanez RGT 42DX
To hranatý : Berserker - Red Plate 30W, AIS stack 212
ostatky : Boss GT-10
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Re: jiná ladění

Příspěvek od McKozias »

chlape absolutne nechapu co resis...a dejsi pozor, ladeni se pise od nejhrubsi struny, takze to je EADGHE..mas namysli to jak zahrajes se svym standartnim ladenim neco co je ladeno jinac?vetsinou, kdyz mas naladene Ecko a nejaka pisnicka je nize ladena taksi ji moc nezahrajes, ptz se tam muzou objevit tony pod Eckem a tobe by chybely struny na todle..nebo to muzes hrat o oktavu vyse,ale to nekdy nejde a neni to ono,viz to drop D (DADGHE)..kdybys tam mel brnkat nejhrubsi prazdnou strunu (D) tak by to neslo, ptz tvuj rozsah konci uz u Ecka, ale tak myslim ze kdyz se struna povoli o jeden ton tak se to da prezit..snad si pochopil ty me, asi to taky neni nejlip sepsane
Drobák

Příspěvek od Drobák »

Jak dlouho hraješ na kytaru? předpokládám že začátečník? aspoň co se teorie týče....
O podladění by sis měl něco přečíst a nastudovat...a co se týče akordů, většina ti tak jak by sis předstaoval ladit nebude....v nižších ladění se jedou spíš powerchordy,kde místo 3 strun držíš většinou dvě protože 3 by stejně zkreslení nepobralo....nicméně já v numetalu často hraju i na hluboký podladění akordy který ve standartu laděj a zní ale třeba v Drop B už ne, ale udělá to takovej mnou žádanej rozladěnej zvuk za uši tahající zvuk kterej dělám zámerně...
To jde hodně slyšet u KoRn, tyhle zvuky jak když kočku taháš za vocas, ale nesmí se tak hrát falešně celej song, jen určitý části nebo třeba intro....
Ale teď sme uplně odběhl a možná tě ještě víc zmátl, v prví řadě si něco nastuduj co se ladění týče, časem tomu přijdeš na kloub...
pehve

Příspěvek od pehve »

no moc jsi se tady nerozhlídnul :roll:

tady se koukni a dál hledej už sám
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

No, pánové, docela jste kolegu zdrbli a zrovna mnoho informací nepředali, na odkázaném vlákně jsem se rovněž až tak mnoho nedověděl, tedy kromě velmi úsměvných informací typu - "když je podladěná jenom jedna struna (Vy používáte výraz Drop D"), není to žádné podladění apod.
Mne by kupříkladu zajímalo, kdo z Vás používá skutečná jiná ladění, nikoli pouze podladění celého nástroje o určitý interval. A kdo z Vás sluchem pozná odlišné ladění a případně jaké a opět nehovořím o podladění celého nástroje, protože to pozná i velmi průměrný sluchař.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Drobák

Příspěvek od Drobák »

No tak to jsem asi poprůměrnej....s laděnim experimentuju za pomocí chromatický ladičky
Asi byhc poznal u dvou čistejch nahrávek rozdíl, že jedna je třeba 430hz a druhá 440hz
Ale říct která je která bych neuměl....
a když to zvládne průměrnej sluchař tak já někdy vemu ladičku, nahulim distortion, udělám pár nahrávek p různých frekvencí a pošlu ti to...sem zvědavej jak mi řekneš která je která...spousta lidí má problém poznat na skreslenym zvuku i o jaký podladění se jedná...
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Tím chceš říci, že nepoznáš, že je podladěno o půltón, celý tón, nebo malou tercku? V běžné (v tomto prostředí rockové-metalové) skladbě? Popřípadě, ani když máš po ruce normálně naladěný nástroj?
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Drobák

Příspěvek od Drobák »

Pul ton ještě, poznám, když sem o ton mimo tak mě to bouchne hned i ve skreslenějším zvuku.....malý a velký tercie si myslim že pozná i člověk s míň rozvinutym sluchem....já třeba když někde ulítávám o pul ton tak to poznám jedině když stáhnu volume a poslechnu si to, pak podle sluchu doladim....
Myslim že hudební sluch jakž takž mám, ale to neni vrozená věc ale spíš vlastnost kterou člověk získává zkušenostma a ty moje ještě nejsou na takovym levelu abych si pustil orchester a říkal v jakých Hz ladí...
za což se nestydim, ale myslim že kdybych vosolil distorzi tak jak normálně hraju, rozjel nějakej metalcore a poslal ti nahrávky o různých frekvencí tak mi taky neřekneš která je která :wink:
Až budu mít možnost kvalitní nahrávky tak to schválně vyzkoušim....
věřim že na akustice bys to poznal, rozhodně líp jak já, vzhledem k tvý praxi....
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

"rozjeď", nějaký "metalcore" a někam to pověš, jenom doufám, že nebudeš používat takových křiváren, jako o čtvrtón vedle abychom tady pak neslovíčkařili, že to není fis ale g. :D Ale upřímně přiznám, že se mi podladění lépe poznává na reálných skladbách.
Drobák

Příspěvek od Drobák »

Jasný, já o tvejch sluchovejch dovednostech nepochybuju :wink:
Pro mě je důležitý že když rozeznim struny tak si řeknu, sem vedle a strunu od sluchu doladim...
I proto se snažim většinu toho co hraju odposlouchávat, abych se trochu rozvíjel v kreativitě a nebyl jen strojovej hráč co si otevře tab a hraje všechno krok po kroku podle toho....
To by mě nikam moc neposunulo, ale nemam v plánu vyučovat hudební výchovu a terminologii, takže sme rád že mi kytara ladí v praxi....
Ale myslim že sme tázajícímu zbytečně zamotali hlavu, když se ptal jenom na drop :)
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

No, téma je otevřené a mne opravdu zajímá, zda je tady vůbec někdo, kdo sluchem pozná jiné ladění (né podladění) a případně, jak to dělá, protože to rozhodně není snadné. (mně osobně tro zrovna moc nejde). :lol:
Zamozřejmě, že existují různé pomůcky, např. člověk pozná prázdnou strunu od struny na pražci, z čehož se dá malinko vyjít ale je to dřina. Chápu, že ses s takovými věcmi ani nemusel setkat.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Atkins píše:No, téma je otevřené a mne opravdu zajímá, zda je tady vůbec někdo, kdo sluchem pozná jiné ladění (né podladění) a případně, jak to dělá, protože to rozhodně není snadné. (mně osobně tro zrovna moc nejde). :lol:
Zamozřejmě, že existují různé pomůcky, např. člověk pozná prázdnou strunu od struny na pražci, z čehož se dá malinko vyjít ale je to dřina. Chápu, že ses s takovými věcmi ani nemusel setkat.
Trochu OT: Uvazoval tady nekdo proc jsou vsechny soucasne kytary stavene na plastovy nulty "prazec" (resp. orech fungujici i jako nulty prazec), a zadna nema nulty PRAZEC? :wink:
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

já hraju teď na double drop D... DBGDAD komorní a 440 to je nes klasika a pokud se chce domluvit i s jiným muzikantem, pak tuto frekcvenci ctí
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
PinHead
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PinHead »

tak pokud by někdo měl zájem;-) nikde na netu sem nenašel tab Moonspell - Age of Mothers....myslim že to odpolslechnu...ale potřebuju vědět, v čem je to laděný;-)

díky pánové:-)
Dean Icon ftw.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Je to zahratelné v běžném ladění
nejčastější "akordy" - cis, h, gis, podrobněji jsem to nepitval, není to můj šálek čaje.
panedge

Příspěvek od panedge »

Otázka jinýho ladění je konkrétně pro mě velkou neznámou a ani ho sluchem nepoznám,třeba kdybych se soustředil přímo na to nevím,já slyším skladbu a nenapadne mě ,že by to mohlo bejt jiný ladění.Klidně bych různý ladění vyzkoušel,ale tak nějak sem přišel na to,že moje kytary se cejtěj nejlíp ve standardním ladění a jek to někam posunuju ,nechce to držet a rozlaďuje se to.K tomu mě taky napadá otázka jak to děláte se svojema kytarama vy?já mám třeba backing ,třeba 3 písně z 20 a sou celý o půltón dolů,přeladím kytaru a nežse to ustálí tak to je doba,pak zas nazpátek a zase si to musí sednout než to drží .
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Já jsem to řešil, že strata jsem nechával ve standartním ladění, a Les Paula přelaďoval dle potřeby. Většinou teda o půl tón, do dropu, či tak nějak. Když jsem se nudil, tak jsem ho hodil do drop C, ale to málokdy. Nicméně, ten Les Paul půjde dál. Za něj koupím SD SH4, či podobný snímač (akorát mám strach, že to bude až o moc hlasitější, než singly), nějakej lepší kabel a pošlu to na seřízení.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Když se mi nechce přelaďovat kytaru, tak přeladím backingtrack.
panedge

Příspěvek od panedge »

Atkins píše:Když se mi nechce přelaďovat kytaru, tak přeladím backingtrack.
Aha tak to sem netušil,že to de,nechceš mi poradit jak?
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Jasně - jakýkoli audio software (např. SoundForge), pitch shift.
Některé programy mají ovšem pro přeladění špatný algoritmus (Pro Tools LE), takže je výsledek drobátko zmršený.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“