Proč to jde jen mono ?

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Re: Proč to jde jen mono ?

Příspěvek od Atkins »

souhlas
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Tak těmahle příspěvlama jsem to už pochopil bezva.. Radši se poptam jinde :roll:
Hudba si vyžaduje své přednosti, které nemají kompromisy.
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Jde prostě o to, že pokud máš vše dobře nastavené tak nahrát mikrofon mono a pak ho nechat hrát do obou beden (tzn. PAN je na prostředku) tak je to zvukově naprosto to stejný jako to nahrát do dvou stop L+R. Pokud tomu tak v tvém případě není tak je někde chyba.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Asi tam nějaká chybka bude.. Dělal jsem přesně to, co jsi napsal.. Tudíš jsem nahrával do jedné stopy pan 0 na střed.. A zvuk nebyl jako když jsem nahrál do dvou stop.. Někde musí bejt problém. Je to hroznej vos*r..
Hudba si vyžaduje své přednosti, které nemají kompromisy.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2aivn: Ivane - není to stejné. Už jsem asi trošku pochopil, o co Nikovi jde :wink: někde vedle se tu diskutoval/diskutuje tzv. "dualtracking" - totéž platí i o zpěvu. Není problém točit zpěv 2x, pokaždé samozřejmě do MONO stopy a následně je obě panovat L/R do nějaké šíře (obvykle není vhodné tvrdé L/R, ale je to zase o chuti každého soudruha). Je to ovšem docela náročné na zpěváka, aby nevznikaly rytmické a tonální artefakty plus chorusový efekt; pokud není zpěvák schopný dobře dát jednu věc dvakrát, je to do určité míry opravdu ztráta času...

Dá se třeba točit i rovnou na dva mikrofony, ale prakticky je to totéž, jako by se zkopírovala ta jednou už natočená stopa; výsledek nebude jiný.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

výsledek nebude jiný
Bude, v souvislosti s umístěním každého jednoho mikrofonu v daném prostoru a bude-li (logicky) nahrávat do dvou stop.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Atkins: ahh...jo, v případě větší vzdálenosti od zdroje ano, máš pravdu :wink: při "close-miking" (nevím proč, ale nějak mi blesklo hlavou jen toto) by IMHO platilo to, co jsem napsal. Nějak jsem myslel na jiné věci už .....

Ale dík za upozornění na nepřesnost.

P.

Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Úplně v pohodě, vážím si Tvých znalostí a konkrétních a konstruktivních odpovědí. :wink:
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

pavlii píše:2aivn: Ivane - není to stejné. Už jsem asi trošku pochopil, o co Nikovi jde :wink: někde vedle se tu diskutoval/diskutuje tzv. "dualtracking" - totéž platí i o zpěvu. Není problém točit zpěv 2x, pokaždé samozřejmě do MONO stopy a následně je obě panovat L/R do nějaké šíře (obvykle není vhodné tvrdé L/R, ale je to zase o chuti každého soudruha). Je to ovšem docela náročné na zpěváka, aby nevznikaly rytmické a tonální artefakty plus chorusový efekt; pokud není zpěvák schopný dobře dát jednu věc dvakrát, je to do určité míry opravdu ztráta času...

Dá se třeba točit i rovnou na dva mikrofony, ale prakticky je to totéž, jako by se zkopírovala ta jednou už natočená stopa; výsledek nebude jiný.

P.
Chceš tedy říct, že když na jeden mikrofon nahraju jakoby stereo stopu a nebo na jeden mikrofon mono stopu, že to v tom bude zvukový rozdíl? Nechci zpochybnit nějak tvoje tvrzení to vůbec, ale myslel jsem si,že v tom není rozdíl, a pokud ano tak mi nedochází, kde by ten rozdíl mohl vzniknout. Samozdřejmě v případě, že mám vždy PAN na 0.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ivane - na jeden mikrofon nenahraješ stereo stopu (pokud mikrofon není stereo) :wink:

Jinak byde výsledek jak jsem psal s tím rozdílem, že pokud by byly dva mikrofony ve větší vzdálenosti od tebe, tak bude výsledek samozřejmě jiný než při dvou MONO stopách (v nahrávce již bude zakomponován přirozený reverb prostředí).

PAN "0" nemá u stereo stopy zase smysl - fakt je třeba si ujasnit souvislosti a rozdíly STEREO, MONO, PANORÁMA, JEDEN MIKROFON, DVA MIKROFONY (JEDEN STEREO MIKROFON), ROUTOVÁNÍ MONO STOPA -> STEREO STOPA atd.

P.

aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Myslel jsem to takhle. Jaký bude rozdíl mezi tím, že nahraju na jeden mikrofon mono stopu a mezi tím když mono signál z jednoho mono mikrofonu rozvedu např v Cubase do stereo stopy. Prostě si v Cubase dám New stereo track a do L i do R dám jako vstup tenhle mono signál. Tzn, že tam bude dvakrát to stejný.... ne? Já jenom říkám, že rozdíl ve zvuku nebude žádnej.

Jinak prostě rozumím tomu, že z mono mikrofonu neudělám "opradovou" stereo stopu. A chápu, že na stereo nahrávku prostě potřebuju 2 mikrofony.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

aivn86 píše:Myslel jsem to takhle. Jaký bude rozdíl mezi tím, že nahraju na jeden mikrofon mono stopu a mezi tím když mono signál z jednoho mono mikrofonu rozvedu např v Cubase do stereo stopy. Prostě si v Cubase dám New stereo track a do L i do R dám jako vstup tenhle mono signál. Tzn, že tam bude dvakrát to stejný.... ne? Já jenom říkám, že rozdíl ve zvuku nebude žádnej.

Jinak prostě rozumím tomu, že z mono mikrofonu neudělám "opradovou" stereo stopu. A chápu, že na stereo nahrávku prostě potřebuju 2 mikrofony.
Nebo na tu nahrávku nasaď třeba stereoreverb ;)
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Fake stereo se da udelat i jemnym zpozdenim signalu v jednom kanalu, ale tam zas muzou vznikat fazovy problemy. Jsou ale i pluginy, ktery tohle maji vychytany, pokud je to zadouci, tak lze udelat i tohle. Stejne ale vetsinou mivas vokaly uprostred, tzn. neni potreba nahravat stereo.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Aivn: ano, takhle jak jsi to napsal (a já tohle také zmínil) nebude rozdíl žádný; pouze "to bude víc nahlas" :)

P.

Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

pavlii píše:"to bude víc nahlas" :)
A tohle je ta nejnebezpecnejsi iluze, ktere clovek potykajici se s nahravanim muze podlehnout - resp. spis tomu, ze neco zni lip, pricemz to zni jen vic nahlas. Myslim, ze by se to melo psat na kazde krabici se studiovym gearem, hlavne v nizsi a stredni tride :)
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jojojojojoooooooooooooooo!!!! :lol:

P.

vizistep
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vizistep »

Počkat, ona je fakt tišší mono stopa oproti tomu, když tu stopu zdvojím a dám do sterea? Nejsem sice nějaký odborník, ale tohle mi přijde jako blbost :D V monu přece do obou kanálu pošlu to samý a pokud to prostě jenom rozdělím na kanály dva, tak se nemůže nic změnit, ne?
http://putridpus.blogspot.com
Focusrite Saffire Pro 24
Yamaha RBX 270
E-MU Xboard 61
Audix OM2
Korg Nanopad

Obrázek
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No já to nebudu dlouho okecávat: kdo nevěří, ať tam běží a hlavně - ať si to před tím ještě nezapomene VYZKOUŠET :wink: :)

P.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“