Struny na podladěnou kytaru - doporučení

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Eidi

Struny na podladěnou kytaru - doporučení

Příspěvek od Eidi »

Ahoj,

chtěl jsem se Vás zeptat, jaký struny byste mi doporučili? Zkoušel jsem už spoustu strun. Teďka řešim spíš dilema, jestli mám volit mezi D'Addario, DR nebo Dean Markley. Potřebuju struny na podladěnou kytaru, ideálně Drop C. Je mi jasný, že to bych si měl sám "ohmatat", který jsou pro mě. Ale vzhledem k tomu, že DR jsou oproti D'Addario nebo Dean Markley dražší, jestli je v tom takovej rozdíl, co se týče kvality a životnosti. Spíš jsem se chtěl zeptat, jak jsou na tom tyhle tři značky.

Díky.
Kai

Re: Struny - dopručení

Příspěvek od Kai »

Pouzivam DR, vyzkousel sem vsechno mozny, ale tyhle maj uzasnou zivotnost, aspon teda kdyz se o to clovek trosku stara.
Fender Classic 70's Strat
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
nity

Příspěvek od nity »

z tech 3 co si napsal urcite DR...anebo vyborny sou este thomastik power brights, srovnatelny s DR i cenove:)
Gibson Les Paul Custom 1978, Godin Gseries, Soldano X88R, Mesa 50/50(6L6), Mesa Roadking 2*12, Crybaby Classic, Rocktron Xpression, Boss TU-2, Nobels MF-2
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

ja mam s DR teda blby zkusenosti (sada 10-52), za ty dve kila ktery jsem za ne dal v jednom pardubickym obchode mi to tedanestalo - kratka zivostnost, hrozne brzo se vyhraly a asi za tri dny prasklo A a D. (obvykle mam zivotnost strun kolem 14ti dnu, pak zacnou praskat nebo uz proste neznej).
Daddaria mi prijdou jako jeste vetsi sh*t, maji prijemny tah ale za poslednich 5 let mi z kazdy sady (ktery jsem kupoval jen vyjimecne protoze jsem takovou zkusenost s nima mel vzdycky) nejaka struna praskla za nulakem nekde u koliku, a to na zadny kytare nemam zamky. zase maj prijemnou tvrdost. Dean markley mi prijdou slusny. na drop C bych si na kytaru natah GHS ZW 11-70 - skvely struny na podladeni, ale pozor na tu 70ku - nektery ladici koliky ji nemaji tendenci moc dobre pobrat :) pro me osobne jsou nejlepsi struny co jsem zatim mel na kytare (z hlediska zivotnosti a tvrdosti) GHS ZW 10-60 ve standartnim ladeni. skoda ze kvuli problemum se slachama je uz nemuzu tahat.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

D'Addario jsem vyměnil za DR 10-46 a pořád mám ty první, protože (ačkoliv brzy zčernaly) hrají pořád skvěle. Na další sadu (10-52), co mám připravenou ve skříni, se práší. ;)
Navíjel jsem je měsíc a půl zpátky.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Wraith
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wraith »

vložím dotaz sem, ať nezakládám nový forum:

sem totálně zblbej z těch čísel a strun, moje situace je taková že mam Daddario EXL110 a struny
010/013/017/026/036/046
předpokládám že 046 je dolní éčko
muj problém je, že to dolní éčko mi přijde moc volný a chci tvrdší, co s tim můžu dělat? e, h, g struny mi maximálně vyhovujou. koukal sem na set "heavy bottom light top" a tam mi přitom nabízej 052 na éčko, to bude spíš ještě větší bláto nebo ne? pokud chci víc napnout tak by měla ta struna bejt tenčí ne? :)
fakt už v tom mam solidní bordel :)
Custom Guitar @ ENGL Screamer
Dunlop CryBaby | SansAmp GT-2 | MXR EVH Phase 90 | Boss CE-3
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Blato z toho leze, kdyz mas strunu moc volnou (pripadne kdyz mas blby snimace nebo blbe nastavenej apec). Pokud je problem ve strunach, potrebujes tvrdsi, tj. hybridy.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Wraith
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wraith »

Wohma píše:Blato z toho leze, kdyz mas strunu moc volnou (pripadne kdyz mas blby snimace nebo blbe nastavenej apec). Pokud je problem ve strunach, potrebujes tvrdsi, tj. hybridy.
jo to vim, že když je moc volná ale když potřebuju tvrdší tak potřebuju co :) teď mam 046 éčko tak potřebuju "víc" na 052 nebo "míň"? :)
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

No ty cisla jsou primo tloustky strun v palcich, nejsou to zadny zlomky... Tudiz plati prima umera :) Vyssi cislo = tvrdsi struny, takze potrebujes ty 52 (nebo cokoli vyssiho nez 46).
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Heavy bottom, light top znamená cosi jako tvrdé spodní, měkké horní. Spodní jsou ty basové (D, A, E), horní jsou melodické (e, h, g).
V takovém případě se jedná o hybridní sadu strun, kdy jsou basové struny jakoby ze sady jedenáctek a melodické ze sady desítek.

Jo, a to číslo je co tak vím průměr struny v průřezu, takže čím větší, tím je struna tlustší.

Sakra. Byl jsem předběhnut.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Wraith
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wraith »

díky za odpovědi, já jen abych zas nekoupil nějakou blbost a ještě se tomu nedivil :)
Jimmy2

Re: Struny - doporučení

Příspěvek od Jimmy2 »

Zdravím, nechtěl jsem zakládat nové téma, snad mi poradíte tady :)

Na nové kytaře už mi pomalu reznou struny (jsem bohužel potník), takže zvažuju, že v dohledné době jednak vyměním struny a při té příležitosti nechám kytaru rovnou seříditu kytaráře.

Můj problém je, že chci zkoušet i metalové songy, při kterých se většinou podlaďuje (ať už jedna struna nebo víc), ale zároveň mě celkem baví hraní si s bendingem v písničkách typu Pink Floyd.

Co mám teď z indonésie jsou 10/46, mozna dAddario či co. Spodní e někdy trošku zadrnčí, ale ne z komba takže mi to nevadí. Nejsem zrovna tintítko, pracky nemám malé. Současné desítky mi přijdou měkčí a míň naplé než nylonky co mám na akustice (co si teda pocitově vybavuju, teďko su v práci), teoreticky bych řek, že bez problémů silnější utáhnu. Ale 11tky na elektrice jsem nikdy nedržel takže se realita může lišit.

Doporučili byste mi spíš hybridy (10/52, 10/56), nebo přímo zkusit 11tky? Moje preference jsou zaměřené spíše na univerzálnost: čili, oželel bych mírné plandání při občasném podlazení, pokud by mi komplet 11tek znemožňoval normální hru ve standartním ladění. Ale na druhou stranu, je možné, že by mi 11tky nedělaly problém (případně jsou na trhu lehčí/tvrdší 11?).

Četl jsem různé názory, od "vyšší než 10 ani ránu" po "16 uplně v pohodě", takže uvítám názor nějakého vzrostlejšího jedince, který by potvrdil či vyvrátil "hratelnost" jedenáctek ve standartnim ladeni.

Struny si koupím asi buď DR nebo GHS, co jsem tak četl na fóru.. Nemyslím, že bych jako začátečník vůbec poznal rozdíl, ale cenově si dělím struny na Elixiry a zbytek, přičemž Elixiry bych koupil, až bych si ověřil jaká tvrdost je pro mě..

Díky dopředu za každou smysluplnou radu
Cort KX5, Cort CJ 1F NS, Marris CL-100, Roland Cube 30x, Toneport GX, Amatér a věčný začátečník.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Hele, stejně ti tady každý bude povídat svoje subjektivní poznatky, které ve výsledku pro tebe budou zcela mimo, protože to později uvidíš jinak... Hraní na jakýkoli nástroj je alchymie, a stejně tak je alchymie i výběr strun. Já 3 roky kupoval pokaždé jiný typ strun od jiného výrobce, abych ve finále konečně dospěl k tomu, co potřebuju - no a vlastně ještě ani nedospěl, už jsem přišel na to, jakého výrobce, ale s tloušťkou pořád laboruju, pořád zkouším něco nového. A pokud chceš sám najít ty nejlepší struny, tak ti ani nic jiného nezbyde.

Abych ti aspoň něco zodpověděl - hybridy 10/11 i standard 11 jsou na tvé požadavky v pohodě. Takže ti zase moc nepomůžu... :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
woro90

Příspěvek od woro90 »

Pro mě 11ky hratelné jsou, ale ačkoli jsem také vzrostlejší jedinec, dávám přednost hybridům 10-52. Nejdřív jsem používal jedenáctky, pak jsem kvůli rychlejším a přesnějším bendům přešel na desítky, ale basové struny mi přišly jako strašné bláto, tak jsem přešel na Ernie Ball Skinny Top Heavy Bottom a zatím spokojenost. Reznutí řeším olejem na struny (takové to čistidlo a mazadlo v jednom) z řady Dunlop 65 a otíráním strun po hraní. Ale na akustice pořád experimentuji se strunami, i když tloušťku mám celkem jasnou, zvykl jsem si na dvanáctky. Na elektrice jsem si to nějak osahal, devítky ani náhodou, desítky mají měkký spodek a jedenáctky jsou na mě trochu moc, navíc mám radši ostřejší zvuk, takže já to mám celkem jasné. Ty hybridy jsou fajn, ale jak píše Nero, zkoušej různé druhy a tloušťky. Znatelný rozdíl je i ve zvuku.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Jimmy2

Příspěvek od Jimmy2 »

@Nero - nene, přínosný příspěvěk!
@woro - kontrolní otázka, podlaďuješ?

Koukal jsem se na katalog DR, a zajímavé zjištění je, že ty hybridy mají ještě tlustší basové struny jako 11tky.
Cort KX5, Cort CJ 1F NS, Marris CL-100, Roland Cube 30x, Toneport GX, Amatér a věčný začátečník.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Tak ono označení strun jako devítky, desítky, jedenáctky atd je dost zavádějící - hovoří se jen o nejtenčí struně, ostatní můžou být různé. Desítky nemusí být nutně univerzální desítky, kdy všechny firmy dělají stejně tlusté všechny struny, u hybridů jsou ty rozdíly ještě složitější...

Jinak abych ti v tom udělal ještě větší zmatek - málokterý výrobce to uvádí, ale různé struny mají různou tenzi - čili ve finále můžeš mít desítky od firmy A a desítky od firmy B a zjistíš, že každé jsou jinak tvrdé a jinak se chovají při podladění.

Další vliv má i menzura nástroje, na LesPaulovských 628mm jsou struny měkčí než na stratovských 648 mm. Hodně zjednodušeno, na LP budou mít desítky podobný feeling jako devítky na stratovi.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Jimmy2

Příspěvek od Jimmy2 »

V pohodě zmatek to není, naopak je dobrý vědět co čekat. Každopádně ke svému podlazování teda dobrý, že mám 648 i když to asi přebije materiál strun :)

S tou tenzí je to dobrej podraz, to asi nezbývá než doufat v tip od někoho kdo taky podlazuje s hybridama třeba :)

Celkově jsem ale optimista, vychází mi, že hybridy i 11 mají svoje +i -, takže asi koupí jedněch z nich chybu neudělám.. Tím nechci odrazovat ostatní od tipů a názorů, jen houšť, nekupuju to zítra :)
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Nero píše:Další vliv má i menzura nástroje, na LesPaulovských 628mm jsou struny měkčí než na stratovských 648 mm. Hodně zjednodušeno, na LP budou mít desítky podobný feeling jako desítky na stratovi.
Devitky na stratovi ;)
woro90

Příspěvek od woro90 »

Jimmy2 píše:@woro - kontrolní otázka, podlaďuješ?
Teď už skoro vůbec, ale občas si tam drop D hodím. Drop C jen vzácně. Jinak většinou hraju ve std. E.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
micafica

Příspěvek od micafica »

Jimmy2 píše:Zdravím, nechtěl jsem zakládat nové téma, snad mi poradíte tady :)

Na nové kytaře už mi pomalu reznou struny (jsem bohužel potník), takže zvažuju, že v dohledné době jednak vyměním struny a při té příležitosti nechám kytaru rovnou seříditu kytaráře.

Díky dopředu za každou smysluplnou radu

Ahoj - na základě Tvého dotazu bych Ti jednoznačně doporučil vhodnou sadu Elixírek. Vydrží mi asi třikrát déle naž struny jiných značek a vyzkoušel jsem jich vcelku hodně. Na Les Paula je používám podladěné - a je to v poho.
Fender Strat USA Deluxe SSH, Schecter Hellraiser C7, Gibson LP Studio, Fender tele Mex. Std, Epi SG 400, ENGL - E650 R.B., ENGL BOX 4x12 V60, Pedalboard - download/file.php?id=876&mode=view, ruce ....
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“