hraní live s VSTi

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
cervcz

hraní live s VSTi

Příspěvek od cervcz »

Ahoj, mel bych par dotazu ohledne VSTi
Hraji na klavesy /Korg TR/ ve skupine a jelikoz se trochu presouvame do jineho stylu, tak jsem se zacal zajimat o VSTi. Uz jsem si udelal nejakej research, takze shrnu co bych potreboval.

Zapojeny klavesy pres MIDIUSB do notebooku, tam na to hodim nejakej VSTi plugin a poslu do externi zvukovky a z ni vystup do beden.

1. Pri hledani nejaky ty zvukovky jsem narazil na Lexicon Alpha, myslite ze je to dobra volba (finance 2-4k)
2. Je mozne nejak rychle stridat vystupy ? Tzn, jeden song by byl vystup z TRka a dalsi by byl pres VSTi, pripadne to nejak i michat ?

To je snad zatim vsechno. Diky za odpovedi
janriha

Re: hraní live s VSTi

Příspěvek od janriha »

Ta zvukovka myslim uplně v poho...
Jinka každej zvukař ti určitě dvě žíly na pódiu zapojí :-)
Ideální a vůbec nej řešení je si k tomu pořídit ještě malej mixáček a posílat zvukaři už hotovej signál dle tvejch představ...
Fender American Deluxe Stratocaster HSS 60th, George Dennis The Blue , Audio-technica Wireless, In-Ear LD Systems a zase nově - hlava a bedna Orange - hraje to fuck dobře :-)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Střídání bude na tom to nejjednodušší - stačí zamutovat v PC daný VSTi (jeho stopu), na klávesách ponechat Local Control a pouze zesílit/zeslabid (dle požadovaného režimu - hraje VSTi nebo interní zvuk kláves).

Co bude problém je hra v reálném čase přes VSTi. Bude potřeba dostatečně malá latence (do nějakých 5 - 10ms). To je ale věc, která se dá velice rychle vyzkoušet a nebude-li daná zvukovka svými technickými parametry vyhovovat (mluví do toho i výkon PC/notebooku, ale to je dneska už docela dost dobře dimenzovaná věc), dá se vrátit bez udání důvodu (nákup přes e-shopy).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
DJ Murano
Bandzone: www.bandzone.cz/tarquam

Příspěvek od DJ Murano »

Tak, tak. Notebook (pokud je to standart) svými parametry dle mého názoru není dobrá volba pro live. V případě, že bys používal nějaký kvalitní VSTi to platí dvojnásob. Čím lepší VSTi, tím víc to žere CPU a tim víc se to seká (pokud máš nastavenou co nejnižší latenci). Jde o to, jakou muziku hraješ. Já osobně mám v počítači zvukovku E-MU 0404 PCI, klávesy YAMAHA PSR-3000, do PC napojený na USB-MIDI a všecko hnaný přes FL Studio. Ovšem PC je už asi 10 let starej takže výkon procesoru nic moc a RAM pouze 1GB (což pro moje účely je naprosto nedostačující). FL má v sobě jeden dobrej VSTi a to Sytrus. Dává ti naprostou volnost při tvorbě zvuku - ovšem to zabare někdy více než 3 hodiny. Na druhou stranu zas presety nejsou nic moc. Jak sem řikal - záleží jakou hudbu hraješ.
Co se týče původního dotazu - jak už bylo řečeno - nejlepší by bylo pořídit si k sobě malej mixík (2x stereo vstup) do jednoho vstupu píchneš klávesy, do druhýho PC, a pak už jenom mačkáš "mute" :D
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Symphonic metal band - Wishmasters | Studio AD-SOUND |
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
cervcz

Příspěvek od cervcz »

No notebook mam: procesor core2duo na 1,8Ghz a 4GB DDR3, takze to by snad melo jit.
A ohledne toho mixaku, nemeli byste nejakej tip ? Uz jsem koukal a nic malyho jsem nenasel :(
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Ten mix, podle mne není nutný, externí zvukovka má nevyužitý LINE-IN, kam zapojíš ty klávesy a míchat můžeš v aplikaci.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
DJ Murano

Příspěvek od DJ Murano »

Je taková série malejch mixů od Behringeru a Tapca...Sou naprosto totožný, ale myslim, že TAPCO je kvalitnější :) Kdybys opravdu hledal, jak tvrdíš, zabralo by ti to max. 10 minut :D Stačí tady nahoře kliknout na "e-shop" a najdeš tam všecko co chceš :D kdyby se ti hledat nechtělo tak cesta: ZVUK -> Mixážní pulty -> Analogové mixážní pulty -> Do 10ti kanálů :D

Nejlepší volbou by byl asi Behringer XENYX 502, kde máš 2 stereo vstupy (který bys potřeboval dle mého návodu) a navíc ještě vstup na mikrofon, takže bokud bys v kapele ještě zpíval vokály, měl bys 2 mouchy 1 ranou - s tou výhodou, že si to můžeš vše nastavit sám

A co se týče toho tvýho notebooku, 4GB RAM sou krásný :D ovšem procesor nevim jestli bude stačit. I když dvoujádro asi bude. Ale stejně...mám zkušenosti s tim, že procesor jede na nějakých 50 procent v pohodě, čistě, žádný sekání, ale stačí nějaká malá operace (např. stažení aktualizace na antivir) a hned to udělá několik kazů. Takže radši sem pro hraní na čisto než přes PC. Radši si kup nějaký zvukový modul ke klávesám. To, že máš KORG je ideální volba. Pokud jsi na tom fnančně dobře, můžeš si dokoupit zvukový modul od YAMAHY - Motif XS rack, a od ROLANDu - Fantom XR. A v tu ránu máš z jednich kláves kombinaci těch nejlepších synťáků od všech 3 nejlepších tvůrců :D
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Symphonic metal band - Wishmasters | Studio AD-SOUND |
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
vizistep
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vizistep »

Core 2 Duo bude stačit naprosto s přehledem, s prstem v nose můžeš hrát na několik VSTi zároveň :)
DJ Murano píše:procesor jede na nějakých 50 procent v pohodě, čistě, žádný sekání, ale stačí nějaká malá operace (např. stažení aktualizace na antivir) a hned to udělá několik kazů.
Aktualizace antiviru není žádná malá operace a většinou hodně zpomalí systém, ať už děláš cokoliv. Asi je jasný, že když hraju naživo přes software, tak proboha nebudu mít zároveň zapnutý antiviry, vypalovat DVD, kopírovat soubory nebo snad defragmentovat, to můžu mít klidně čtyřjádro a stejně to "hned udělá několik kazů".

Jinak souhlasím s tím, že mix není potřeba, bez problému si to zapojíš do zvukovky
http://putridpus.blogspot.com
Focusrite Saffire Pro 24
Yamaha RBX 270
E-MU Xboard 61
Audix OM2
Korg Nanopad

Obrázek
cervcz

Příspěvek od cervcz »

Je mi jasny ze kdyz budu hrat, tak vsechno bude vypnuty, pobezi jenom vst plugin, abych zminimalizoval moznost nejakyho problemu.

Takze koupim nejspis tu Lexicon alpha a doufam ze to vsechno pobezi.

Dekuju mockrat za rady. :)
cervcz

Příspěvek od cervcz »

Jeste jsem se chtel zeptat, ktery program je nejlepsi na live hrani s vsti ?
Zkousel jsem cubase, ale ten mi prijde spis nahravaci a pak jsem nasel Cantabile performer, ktery uz mi prijde lepsi.
S tim ze potrebuju si nastavit ruzny vlastnosti vsti (pridat i nejake vst pluginy) ke kazde pisnicce, a pak pri hrani jenom prepinat nastaveni pro kazdej song.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Cantabile je asi nejvhodnější, dokonce tam mají jednu verzi free.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
vizistep
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vizistep »

Od Steinberga je taky zajímavý SW s názvem V-Stack, ten se na live hraní určitě hodí líp než Cubase
Focusrite Saffire Pro 24
Yamaha RBX 270
E-MU Xboard 61
Audix OM2
Korg Nanopad

Obrázek
DJ Murano

Příspěvek od DJ Murano »

FL je taky dobrej, ale příjde mi, že zbytečně zatěžuje operační paměť. Nahrává do ní totiž vše, co s ním příjde do styku. Cubase to nedělá, ten akorát přehrává různý samply, ale FL to vše nahrává do paměti a odtamtud to přehrává, takže výsledkem je, že pokud děláte song ve FL, jeho spotřeba paměti se může vyšplhat až na 800 MB - obzvlášť s EZDrummerem...ale to sem odbočil. Vaše jmenované programy neznám, kromě Cubase. A souhlasím s tím, že Cubase je spíše nahrávací a masteringovej program, než pro live hraní. A to ještě musím připomenout - v Cubase se nepřehrává zvuk lezoucí dovnitř, slyšíte jen zvukovku. FL má ale zvlášť input, kterej si můžete upravovat vlastníma pluginama - to v Cubase není možno. Proto se zas přikláním k FL. Je dobrej jak na VSTi, tak i na čistej zvuk kláves, páč si ho tammůžeš jakkoli upravit (pokud máš dostatečnou databázi VST pluginů :) )
vizistep
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vizistep »

v Cubase se nepřehrává zvuk lezoucí dovnitř, slyšíte jen zvukovku
Asi jsem natvrdlej, v Cubase normláně dělám a nevím, co myslíš :)
Focusrite Saffire Pro 24
Yamaha RBX 270
E-MU Xboard 61
Audix OM2
Korg Nanopad

Obrázek
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

DJněco - Myslím, že nemáš pravdu, to co tvrdíš, že Cubase neumí je základní funkce každé slušné multistopy, takže to spíše bude tak, že Cubase příliš neznáš.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Koukal jsem do FL na ten synťák SYTRUS a dost se mi líbil... Nedá se nějka dostat do Cubase? Když ho tam zkopíruju, tak se v seznamu pluginů tváří jako Unloadable
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
vizistep
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vizistep »

Wikipedia píše:Image-Line also released its VSTi and DXi versions.
Takže by to jít mělo, ale asi ne přímo s tou verzí, co je ve FL. Řekl bych, že to nějak půjde "sehnat" :)
Focusrite Saffire Pro 24
Yamaha RBX 270
E-MU Xboard 61
Audix OM2
Korg Nanopad

Obrázek
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2DJ Murano: Pravděpodobně jsi neměl akorát zapnutý monitoring audio stopy, do které jsi nahrával. Proto nebyl slyšet nahrávaný signál - tato funkce se totiž nezapíná automaticky, je nutné ji kliknutím u jedné každé stopy aktivovat.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Moleek

Příspěvek od Moleek »

vizistep píše:
Wikipedia píše:Image-Line also released its VSTi and DXi versions.
Takže by to jít mělo, ale asi ne přímo s tou verzí, co je ve FL. Řekl bych, že to nějak půjde "sehnat" :)
Díky.. už jsem sehnal shareware verzi, jediný omezení je klasicky čum jednou sa čas, ale neni nijak výraznej, takže než to "nějak vyřešim" tak to nevadí :D
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
DJ Murano

Příspěvek od DJ Murano »

2pavlii: máš pravdu, zapnu monitoring a ejhle, muzika jede :D S Cubasem už dělám poměrně dlouho, ovšem tohle mě nenapadlo :D
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“