Špatný výstup pasivního snímače na akustice?

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
jk0man

Špatný výstup pasivního snímače na akustice?

Příspěvek od jk0man »

Zdravím,
jako člen jsem tady prvně a protože jsem podobný dotaz položený nenašel, píšu zde.

Mám černou akustickou kytaru zn. Westfield, kterou jsem si před rokem pořídil jako svou první kytaru v Anglii. Zvuk je pro mě úžasný a přestože podle slov odborníků to je "šmejd z Číny", jsem s ní velmi spokojený.

Z jistých důvodů, mezi které patří např. možnost si něco nahrát do počítače, nebo zahrát ve zkušebně, jsem se rozhodl do svého miláčka zabudovat elektrický snímač. Oním panem odborníkem mi byl doporučen, z hlediska kvality kytary, jako nejlepší pasiv. A tak jsem tedy přistoupil. Před 2 dny jsem kytaru nechal v dílně a dnes, za 800 Kč jsem si ji vyzved, upgradovanou, zpět.

Moc jsme se těšil, jaké to bude, až ji doma zapojím do své zvukové karty M-Audio a konečně v počítači nahraju cosi alespoň přijatelné kvality. Byl jsem nadšením bez sebe. Jenže sutečnost mě dost zklamala.

Protože moje zvukovka má i speciální vstup pro kytaru, zapojil jsme ji právě tam. Na počítači jsem šteloval a šteloval, ale signálu jsme se nedobádal žádného. Je sice pravda, že ten vstup je zřejmě určený pro signál ze snímače elektrické kytary, ale alespoň něco by zachytit mohl. Vždyť obyčejná elektrika nemá taky žádný předzesilovač; a elektriku tam mám odzkoušenou, že funguje pěkně.

Protože mi nic jiného nezbývalo, zapojil jsem kablík z kytary přes redukci do mikrofonního vstupu a ejhle: po značném zesílení jsem se konečně nějakého, byť hodně nekvalitního signálu dočkal.

Moje otázka teda zní: Opravdu má být signál z pasivního snímače takto slabý, že je třeba jej ve zvukovce přijímat citlivým mikrofonovým vstupem? A opravdu má kvalita býti taková průměrná?

Mám dojem, že i přes takovou tu jednoduchou klipsnu, která se používá při ladění akustiky, to vydávalo signál alespoň dvojnásobné intenzity. Teď když kablík z kytary zapojím do jednuduché elektronické ladičky s led diodami, neznačí nic. Až když do struny hodně silně brnknu, něco pochytí.

Opravdu by mě zajímalo, jestli to tak má fungovat. Podezřívám trochu pana technika odborníka, protože nejenže mi strašně vynadal, jakou mám hroznou kytaru, ale taky při zabudovávání pár věci zničil, takže jsem musel ještě něco přes stovku doplácet.

Nesejmul bych nakonec zvuk kytary mnohem lépe nějakým obyčejným mikrofonem, ze kterého alespoň něco leze?

Všechno mi to vrtá hlavou. A tak jsem za každou dobrou radu a vysvětlení velmi vděčný.

Máte úžasné fórum. Jako neuživatel je pro mě už nějakou dobu významným zdrojem.

Díky,
Jakub.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Špatný výstup pasivního snímače na akustice?

Příspěvek od Nero »

Ahoj,

první dotaz je jasný - jaký přesně že tam ten snímač vlastně máš? Bez tohoto se budeme jen těžko dohadovat, co s tím vlastně je.

Jinak kytara se běžne strká v případě pasivní elektroniky do Hi-Z (čili nástrojového vstupu) s ním by to určitě mělo spolupracovat. Pokud si tam nedostal žádný signál, problém může být v elektronice kytary, v kabelu, nebo ve zvukovce, případně v nastavení software. Tedy druhý dotaz - jak vlastně chceš signál nahrávat / přehrávat v PC?

K tvým otázkám: signál ze snímače opravdu slabý je, ale v nástorjovém vstupu by měl normálně být rozpoznán, rozhodně není dobře posílat to do mikrofonu, což je zřetelné už i na nízké kvalitě zvuku. Snímání mikrofonem je už trochu jiná disciplína a nejde moc jednoznačně říct, co je lepší, protože pak do toho vstupuje u kavlita výbavy a know-how uživatele.

Teda tomu "odborníkovi" bych už kytaru ani nic jiného jindy nesvěřil - pokud ti vynadá, co máš za kytaru a ještě ti ji při práci poškodí, tak to je jasný symbol neprofesionality, neznalosti a neschopnosti. Rozhodně bych mu pak neplatil víc, ale naopak požadoval slevu!

A díky za pochvalu, jako admina mě to velmi těší :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
termyx

Příspěvek od termyx »

toho "kytaráře" bychom případně mohli přidat na nějaký seznam kytarářů, co tu je s poznámkou, aby se mu ostatní vyhnuli...

pasiv jako pasiv..pokud je signál až tak moc slabý, tak to vypadá na špatnou práci s pájkou..nebo problém s kabeláží v kytaře, co bych tak řekl..jinak snímače samotné moc zničit nejdou..a jinde než na trase snímač-výstup z kytary by problém být neměl(normálně)...

jinak takovému člověku, co ti vynadá za nástroj a dodatečně ho ještě nějak poničí, bych nástroj ani nedal..rovnou otočka a vypadl bych pryč..
to a to a za chvíli zas tohle
LAMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LAMA »

Podle mě je chyba určitě na straně kytaráře. Otázkou je, zda je dobrý nápad jít to reklamovat, aby ti z kytary vůbec něco zbylo :roll: Zkus zajít k jinému kytaráři (nejlíp k někomu doporučenému tady na fóru) ať ti kytaru prohlédne :wink:
92% teenagerů poslouchá hip-hop, jestli patříš mezi zbylých 8% hoď si tohle do podpisu.
R.I.P. PetrPeter + 1.8.2008
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Pokud je snímač v pořádku tak i pasivní by měl na zvukové kartě normálně fungovat. V případě, že ho píchneš do Hi Z vstupu. Pokud je signál tak slabý, že i ladička s tím má problém tak je určitě chyba v zapojení snímače nebo v kabelu. Jako první bych zkusil vzít kytaru a píchnout ji do jakéhokoliv komba. Pokud bude zvuk ok tak bude chyba ve zvukovce nebo v nahrávácím SW, ale to se vylučuje s tím, že to nefunguje ani přes ladičku. Takže takhle se to jeví jako závada na snímači.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

No a je to piezo pod kobylkou, nebo piezo talířek zevnitř kytary, nebo co za snímač vlastně? Nějaké čudlíky (volume) u něho jsou?
jk0man

Příspěvek od jk0man »

Zdravím.

Jaký typ snímače to je jsem si, já blbec nezjistil. Jednoduše jsem panu kytaráři řekl, ať tam dá nějaký snímač. Načež se mi dostalo odpovědi, že u té moji kytari aktiv nemá cenu a rozdíl mezi pasivem a aktivem bych ani nepoznal, takže mi dá nějaký pasiv. Protože se tvářil, že v tom má jasno, dal jsem na jeho doporučení a nechal si tam zabudovat nějaký ten normální pasiv. Jediné co vím, že je zabudovaný snad pod kobylkou.

Myslel jsem, že alespoň na faktuře značka a typ bude, jenže ať koukám jak koukám, stojí tam jenom prosté "snímač - 830 Kč".

Že by byl problém ve zvukovce nemám dojem. Co jsem posledně nahrával, tak signál pobírá bezproblémově a software, sic jen s mikrofonem, používám běžně. Zvukovou kartu mám M-Audio fast track USB, což podle mě na takové to nenáročené domácí hraní a nahrávání si jdnoduchých věcí stačí. Samozřejmě signál ještě softwarově nekolika násobně zesiluju, ale je třeba laťku nastavit opravdu vysoko, abych se jakéhosi někvalitního signálu dopídil.

S kytarou jsem byl i ve zkušebně, kde jsem ji do Hi Z vstupu zesilovače píchl taky, ale bylo třeba opět hodně zeslít, abych nějaký zvuk lezl ven. Navíc i ten onen zvuk byl strašně nekvalitní a především úplně chyběly středy a basy.

K ladičce. Ano, ladička pri normálním brnknutí nepochytí vůbec nic. Až když vyloudím opravu silný tón, že se bojím aby struna nepraskla, ladička cosi pochytí. Ale ani tím si není jistá, protože jenom trochu poskáče sem tam, ale konkrétní tón neukáže.

Snad jsem opět řekl vše podstatné :-)

Mnohokrát vám děkuji za tak rychlé a vstřícné reakce, vůbec jsem nečekal, že se zde najde tolik lidí ochotných mi poradit.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Je to jednoznačně špatná práce kytaráře a celkem mne zaráží, žes to nechtěl předvést, každý slušný kytarář má v dílně aparát a každý slušný kytarář má na faktůře (účtence) značku zboží a popis práce.
Jednoznačně REKLAMACE
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Jak říká Atkins... Akorát se bojím, jak to u tohoto úžasného pána bude probíhat... Každopádně, doporučuju, abys kontakt na něj napsal do tohoto threadu:
co-se-nikam-jinam-neveslo/upozorneni-bl ... t7428.html

Čistě pro mojí zajímavost, mohl bys tu svou kytaru se snímačem nafotit? Rád bych viděl, co ti tam ten borec vymyslel...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
jk0man

Příspěvek od jk0man »

jk0man

Příspěvek od jk0man »

Nové zprávy z terénu!

Byl jsem v oněch hudebninách. Pan "odborník" tam sice nebyl, ale zastihli jsme jiného člověka, který si s kytarami taky rozuměl.

Jednak mi oznámil, že kobylka (kterou mi novou dával "odborník") je špatně zasazená a tak mi drnčí struny. Což je jeden mínus ke kvalitě zvuku. A dále kytaru zkoušel zapojit do několika komb, i velmi výkonných a sám se přesvědčil, že i na maximálním zesílení kombo vydává minimum zvuku. Nejdříve mi sice tvrdil, že tak to má být, že pasivy jsou slabé a musím si pořídit předzesilovač a nebo alespoň nějaký efekt. Po několika dalších vyzkoušeních ale uznal, že opravdu to je hodně slabý signál a něco tam je špatně. Navíc je údajně i špatně připájená samice.

Inu, v pondělí tam kytaru panu "odborníkovi" znovu donesu na opravu. Jsem zvědavý, jak to vše dopadne. A hlavně jsem rád, že ta chyba tam opravdu je a není to jenom můj výmysl.

Abych pomohol ostatním: Vyvarujte se hudebninám "Hudební nástroje Skotnica" ve Frýdku-Místku, hlavní technik (jméno si nevzpomínám). Jak jsem za ty poslední dny zjišťoval z několika nezávislých zdrojů, všichni si na jejich nekvalitní práci stěžují. Opravdu pozor. Pro ostatní profi kytaráře to jsou údajně amatéři.

Ještě jednou všem děkuji.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Takhle, u pieza bych celkově preferoval aktivní elektroniku, má to pak mnohé výhody...

Nicméně přístup v těhle hudebninách je opravdu šílený, strčit nástroj podobným lidem, tak to si snad vyrvu všechny vlasy z hlavy. Doufám, že se vše nějak vyřeší a nakonec budeš aspoň v rámci možností spokojený...

PetrPeter 1975 - 2008
woro90

Příspěvek od woro90 »

Jak se proboha dá zmrvit instalace pasivního pieza? :shock: Věřím že ten expert chodí na oběd do hospody, protože ho žádná ženská nechce a připálil by i vodu na instantní nudle...
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“