Stereo pro poslech vážné hudby.

Aktivní reproboxy, pasivní reproboxy, zesilovače, ...
Odpovědět
Fox_25

Stereo pro poslech vážné hudby.

Příspěvek od Fox_25 »

Čau, dlouho laboruji nad tím jestli mé stereo nechat na okoji či vylepšit.

Mám zes. Technics A700mk3 + velké třípásmové repro(výška kolem 1M šířka cca 60cm) napojeno na PC přes SB XFi Fatality gamer.
Vím že u zvukovky je vellká rezerva, buď koupím jinou a nebo na ní udělám tuning výměnou OPA a pár kondíků.

Ale zajímá mě jak je na tom zvukově zesilovač. Bohužel možnost srovnání s jiným nemám. Stejně tak se nebráním lampovému zesilovači ale ten nemá smysl protože zdro signálu bude PC a zabývat se externím AD převodníkem příliš nechci.

A teď rada nad zlato. Mám hledat jiný zesilovačs tím že později dokoupím a udělám nové hifi repro? Slyšel jsem že Technics nebyl zvukově ok tak nevím. Co jsem procházel elektro obchody tak jejich sestavy i s repro do 20000,- nepodávaly podle mých uší nejlepší výkon. Navíc jsem narážel na problém že stereo zesilovač jako takový nebyl, vždy jen receiver s 5.1. A 5.1 ke mě domů nesmí, zvuk subwooferu rád nemám.
Jester
Rádce

Re: Stereo pro poslech vážné hudby.

Příspěvek od Jester »

Jenom krátce:
1. se ptáš na blbým fóru, tady těch uživatelů, co poslouchaj stereo sestavy moc nebude (citizen.one, wohma, pavlii, ... ???) a navíc vážnou hudbu tady poslouchá pár lidí. Zkusil bych Slovanet nebo hifinázory
2. zesilovač asi nebude žádná sláva, podle ceny které se prodává (osobně jsem neslyšel, ale mám s touto spotřebkou - Sony - svý zkušenosti)
3. co je to za bedny - tady bych viděl asi prostor k vylepšení
4. o zvukovce ti nic neřeknu, na to tady budou jiní
5. jestli chceš koupit lampu, doporučuji si ji prvně poslechnout (není to jako u kytarových komb, že lampa automaticky rovná se lepší zvuk než tranzistor), no a potom si na ni připrav tak 20 - 30kKč
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Jester: dík za správné ošacování :wink: pro "hi-fi kontrolní poslech" mám Vincent SV123 + Dynavoice DF5 sloupovky.

2Fox: samozřejmě nevím nic o tvém cenovém stropu a nárocích, ale když čtu tu zmínku o bednách do 20kKč a jejich zvukovém podání, začínám pochybovat nad svým sluchem (ty Dynavoice stály tuším 15kKč, ale zaboha si nevzpomenu, jestli za kus nebo za pár a z webu www.melissa.cz se mi to nějak nepovedlo už zjistit). Ten Vincent je stereo receiver; ano, toto byl jeden z mých vstupních požadavků - něco jako hledáš i ty.

Nadmíru spokojenost (ale nejsem v žádném případě hifista :lol: ). Tak třeba tenhle příspěvek k něčemu bude.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
911

Příspěvek od 911 »

Ahoj,neměj mi to za zlé ,ale to je zesilovač za 300 doláčů a to se prostě žádné zázraky dít prostě nebudou.Nepředpokládám,že podle Tvého dotazu máš nějaké zkušenosti se stavbou kvalitních beden,víš tito lídé se takhle prostě neptaj.Také jsme před 25 lety stavěli bedny,ne že by to dnes nešlo,ale už se dá koupit kvalitní výrobek za rozum a postavit to dnes dokáže jen někdo,kdo o tom něco ví a je k tomu vybaven,včetně vědomostí.Na poslech vážné hudby je lampáč samozřejmě něco jiného,ale také úplně v jiné cenové kategorii.Jinak AV receiver 5.1 umí hrát i jen ve stereu,ale je to zase jako u všeho prostě o penězích.Pár jsem jich vyzkoušel,záleží jak jsi náročný,ale aby to aspoň hrálo dle mých představ,tak zesilovač či receiver za 20000kč a bedny za 40000kč.Občas je i něco zajímavého na bazaru hifi techniky/ www.hifibazar.cz /nebo ebayi.Přeji hodně štěstí,snad jsem Tě nezklamal.
Parker Fly Select Artist 3TB USA ,
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,

Fox_25

Příspěvek od Fox_25 »

pavlii>Nemyslel jsem jen 5.1 bedny za 20K, byl u toho receiver i s nějakým DVD. Hlavně to nezvládalo rozumně středy, subáč zas hrál jen určité pásmo a nešlo to rozummně vyladit, prostě spotřebka pro bohatší BFU. Ale poslech je pro každého jiný. Někomu dokonce stačí 5.1 od geniusu.

911>Za zlé ti to nemám určitě, je lepší to slyšet z více stran, pak se člověk dokope to změnit. Mě ten zes. stál 2500 a repro 2000. Za ty prachy to hraje výborně. To že nemám se stavbou repro zkušenosti je pravda. Ale rád se učím novým věcem(u audio to platí dvojnásob) a mám technické myšlení.

PS>Díky za rady.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Jestli ti můžu poradit, tak skákni někam do hifistudia a zkus si něco poslechnout, jak to hraje. Klidně si nech pustit sestavu, která je mnohem dražší, než bys do toho chtěl investovat, ať si uděláš představu.

Kupuj věci z druhé ruky, jinak se buď nedoplatíš nebo budeš mit za stejné peníze mnohem horší sestavu. Příkladem Ti budiž např. já - za 70k, které jsem do nového investoval, bych měl z bazaru mnohem lepší poslech. Ceny Hifi jdou v bazaru strašně dolů, výjimkou nejsou 50% a nižší ceny oproti nákupu. A ne jak Stratocaster, který někdo koupí za 26 a prodává za 24.

No a vážná muzika je na sestavu snad nejnáročnější - jestliže posloucháš symfonie (já třeba ne - je tam moc nástrojů a nedokážu je pořádně sledovat), tak potřebuješ kvalitní třípásmové bedny, které jsou schopny přenést celé spektrum zvuků od těch nejhlubších po ty nejvyšší. A k třípásmovým bednům s velkým basákem potřebuješ i silný zesilovač.

5 kanálový zesilovač určitě hraje dobře (aspoň některé :wink: ) ale ve stejné cenové kategorii dá vždy stereo zesák tomu pětikanálovému na p***l.
Fox_25

Příspěvek od Fox_25 »

Tak už jsem našel na hifi bazaru něco co by nemuselo být špatné, co na to říkáte?

repro

zesilovač

Jen ten zesilovač nevím...
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Nevím, neslyšel jsem.
DENONa jsem slyšel jeho vyššího bráchu (tuším něco PMA-1500) a nehrálo to špatně.
Jinak ELAC a DENON nemají v okruhu hifistů až tak povedené jméno.
Zkus si nechat poradit na tech hifi forech, na které jsem ti dával odkaz.
P.S.
Jinak kdybych mel radit ja, tak treba (v te cenove relaci):
Zesák vincent 233.
Bedny třeba Dynaudio nebo tyhle regálovky.
Ale chce to slyšet!!!

EDIT:
Teď se ještě dívám na bazar Melissy:
Zes NAD.
Tohle by nemusely být špatné bedny a tyhle jsou taky dost chválené.
Fox_25

Příspěvek od Fox_25 »

JESTER>U těch elaců se mi líbilo přenášené pásmo plus že jsou 3,5 pásmové. Chci na tom přehrávat SACD a hlavně DVD audio. To už by šli všechny MP3 definitivně z domu, stejně 90% své hudby neposlouchám. Ten denon jsem vybral od oka, už víc lidí na něj neřekly nic dobrého.

Zesilovač mám teoreticky vyřešený, kamarád mi říkal že má pro mě CLASSE CA-401 za 5000,- nevím kde to sehnal a v tomto případě je mi to jedno. Nejspíš to zdědil v rodině a nemá tucha o jeho hodnotě. protože repro od toho prý už má jeho bratr.

Jinak mě se líbí vážná hudba z toho důvodu proč ji neposloucháš, je úžasné jak někdo dokázal zakomponovat k sobě tolik nástrojů a melodii z nich sladit k dokonalosti. Dokážu vnímat tóny všech nástrojů, jejich melodii, prostě to co mi dává tenhle styl rock ani pop nedokáže. Právě u dvoupásem mi přišlo jako by se zvuky nástrojů slévaly v jeden a znělo to nepřirozeně.

EDIT>Tohle téma raději probírám zde, nejsem v tomhle profík a jak jsem si všiml nezasahují tu preference jedné značky což by mohl být u hifi fór problém. Je to stejné jako u foťáků, zkuste se někde zeptat jakou DSLR do 20 000,- a zvrhne se to ve flamewar kde si honí ego "majitelé" své značky.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

OK, takže Elac:
Frekvenční rozsah nahoru je pro SACD (panebože DVD Audio jsem myslel, že už skončilo, prakticky nic se nevydává, zatímco SACD teď jede) asi potřeba. Všimni si, že tam je sice udaný frekvenční rozsah, ale bez pásma - takový údaj je na nic. Nevíš, jaký útlum to bude mít na těch 25 Hz. I když s těma dvěma 18 cm reprama by to mělo hrát hodně dolů.
Taky nevím co je na tom dobrého, že jsou 3,5 pásmové. Resp. jaký je rozdíl oproti 3 pásmům. Jinak dvoupásmové je samozřejmě kompromis - zajímavé je, že se traduje, že 2 pásmové repro mají skvělý přednes středů, ale opak je pravdou - díky tomu, že dvoupásmo nemá basák, musí ten středobasový reprák hrát jak basy, tak středy - což je horší, než když pro každé pásmo existuje jeden specializovaný reprák.

Ad Classe - ta cena je neuvěřitelná, až podezřelá, ale to už je na Tobě. Jenom ber v potaz, že je to koncák a budeš potřebovat ještě předzes. Kvalitní předzes, abys ten konec nezabil.
Fox_25 píše: Jinak mě se líbí vážná hudba z toho důvodu proč ji neposloucháš, je úžasné jak někdo dokázal zakomponovat k sobě tolik nástrojů a melodii z nich sladit k dokonalosti. Dokážu vnímat tóny všech nástrojů, jejich melodii, prostě to co mi dává tenhle styl rock ani pop nedokáže.
Já jsem nenapsal, že vážnou neposlouchám. Naopak. Teď mám zrovna období, kdy ji poslouchám téměř výhradně. Napsal jsem jenom, že nemám rád symfonie - protože je tam moc nástrojů a já rád sleduju melodickou linku jednotlivých nástrojů. A v symfonii je jich tolik, že se v tom jakoby nedokážu zorientovat. Proto poslouchám většinou houslové koncerty nebo skladby pro sólový nástroj a basso continuo.
No a co se týká rocku a jeho složitosti. I v rocku existují kvalitní poslouchatelné věci s poměrně složitou melodikou a kompozicí (nechci srovnávat rock s vážnou, oboje mám rád), zkus třeba Gentle Giant, King Crimson, ...
Fox_25 píše: EDIT>Tohle téma raději probírám zde, nejsem v tomhle profík a jak jsem si všiml nezasahují tu preference jedné značky což by mohl být u hifi fór problém. Je to stejné jako u foťáků, zkuste se někde zeptat jakou DSLR do 20 000,- a zvrhne se to ve flamewar kde si honí ego "majitelé" své značky.
Jo, znám. Taky jsem fotil a o foťáky se zajímal. V Hifi je ale podstatně víc značek než silná čtyřka u foťáků. Stejně bych to zvážil (myslím ty odborné fóra) - chceš investovat poměrně hodně peněz a tam ti opravdu dokážou poradit lépe. Tady se bavíš zatím akorát se mnou.
Fox_25

Příspěvek od Fox_25 »

Jester píše:OK, takže Elac:
Taky nevím co je na tom dobrého, že jsou 3,5 pásmové. Resp. jaký je rozdíl oproti 3 pásmům. Jinak dvoupásmové je samozřejmě kompromis - zajímavé je, že se traduje, že 2 pásmové repro mají skvělý přednes středů, ale opak je pravdou - díky tomu, že dvoupásmo nemá basák, musí ten středobasový reprák hrát jak basy, tak středy - což je horší, než když pro každé pásmo existuje jeden specializovaný reprák.
Mají výškáč do 50Khz, Bi-wiring\Bi-amping zapojení které skutečně funguje. Tzn oddělení basáku od výšek a středů, pouze to chce zesilovač s výstupem pro 4 repro což můj technocs má. I já si udělal tuhle fičuru na svém repro.
Jester píše:Já jsem nenapsal, že vážnou neposlouchám. Naopak. Teď mám zrovna období, kdy ji poslouchám téměř výhradně. Napsal jsem jenom, že nemám rád symfonie - protože je tam moc nástrojů a já rád sleduju melodickou linku jednotlivých nástrojů. A v symfonii je jich tolik, že se v tom jakoby nedokážu zorientovat. Proto poslouchám většinou houslové koncerty nebo skladby pro sólový nástroj a basso continuo.
No a co se týká rocku a jeho složitosti. I v rocku existují kvalitní poslouchatelné věci s poměrně složitou melodikou a kompozicí (nechci srovnávat rock s vážnou, oboje mám rád), zkus třeba Gentle Giant, King Crimson, ...
To jsem potom blbě pochopil. Mám rád hlavně symfonie a sólíčka s klavírem. Rock poslouchám taky, zkus DIRE STREITS nebo stará alba depeche mode.
Jester píše:Jo, znám. Taky jsem fotil a o foťáky se zajímal. V Hifi je ale podstatně víc značek než silná čtyřka u foťáků. Stejně bych to zvážil (myslím ty odborné fóra) - chceš investovat poměrně hodně peněz a tam ti opravdu dokážou poradit lépe. Tady se bavíš zatím akorát se mnou.
Přiznám se že mě tenhle stav okolo hifi štve. Všude přehršel značek, o domácí hifi se skoro nikdo nezajímá protože ho zabily levné 5.1 sestavy. Obchody se toho hned chytily a tak všude vydím redstar s geniusem a pár dalších podezřelých značek. Plus téměř v kterémkoliv elektru když řeknu hifi hned mě vedou k 5.1 genius jako by to byla nějaká super kvalita a přitom je to TotalSocialAudioŠrot.

Co jsi fotil? Já se teď zaměřil na makro ale šeredně to leze do peněz, taky jsem teď napočítal 8 objektivů od širokáče po tele. Žádný zoom jenom stará světelná skla na M42 nebo pentax KA.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Biamping je téměř vždy posun k lepšímu, ale to jde udělat na každé bedně, která má 4 terminály. U Biwiring je vždy trochu sázka do loterie - u mých beden ten posun slyšet byl - proto to tak mám zapojené.
Odkud jsi? Jestli z nějakého většího města, tak v něm určite bude HiFi studio - zajdi si tam, do normálních elektro vůbec nechoď, je to ztráta času.
S foťákem jsem zhruba stejný amatér jako s Hifi a kytarama. Mám analogovou F80 Nikona a fotil jsem hlavně krajinky a potom svoje děti :-). Teď už nefotím prakticky vůbec.
Fox_25

Příspěvek od Fox_25 »

Hifi studio navštívím určitě, v normálních elektrech jsem byl(bylo to spíš divadlo), ale moje staré stereo přehrálo každý receiver co tam měli, co taky čekat od receiveru za 8000 že. A mé repro už má 4 terminály, dokonce jsem sehnal stejný zesilovač co mám tak budou slepé testy jaký to má na mé sestavě vliv. Ale díky převodníkům(s cenovkou 40kč/ks) na mé zvukovce to mít vliv nebude. Na to si budu muset půjčit gramofon.
Odpovědět

Zpět na „Zesilovače a reproboxy“