Mesa home made

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
eeagles

Mesa home made

Příspěvek od eeagles »

Zdar,
montujem hlavu podľa schémy MB Caliber 50+ a klasicky som narazil na problém prepínania kanálov. Našiel som viacero diskusií na túto tému, ale nič konkrétne a shémach nie sú uvedené typy - našiel som len nejaké foto kde bola použitá rada VTL... GES aktuálne ponúka rýchle VTL5C3. Ak máte praktické skúsenosti s aplikáciou LDR eventuálne ich náhradou za relé, alebo SSR, budem vďačný za každý podnet.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: Mesa home made

Příspěvek od mmjuz »

Osobně jsem tohle nikdy nedělal, ale co vím, tak lidi co použili na přepínání relátka, dost často fňukali, že jim to při přepínání lupe a to i při použití kvalitních Omron relé a pod. Takže bych do relé asi nešel.
lunchie

Příspěvek od lunchie »

presne tohle resili tipeci na sloclone, protoze ty originalni optocleny jsou docela drahe a ne moc dostupne. Takze doporucuju tam kouknout.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Lupání relé jsem taky řešil... a vyřešil :-)
lunchie

Příspěvek od lunchie »

Ja cetl, ze mesa ma na firemnich schematech zamerne chyby (podobne jako treba engl). Mas je vsechny identifikovane nebo uz mas spravne schema? Pokud mas spravne schema, mohl bys posharovat? ;)
eeagles

Příspěvek od eeagles »

Zdar...tak všetkým ďakujem za reakcie na moje otázky, hlavne rainovi...a samozrejme môžem niečo posharovať po tom čo mi prídu nejaké vecičky z GESU a ja prežijem môj experiment....schémy som posťahoval z rôznych zdrojov a porovnávam a v každom prípade dám vedieť ako to dopadlo....
lunchie

Příspěvek od lunchie »

super, ja se chystam na lead kanal z mark2c, ale ciste jenom preamp bez ekvalizeru
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Poslyš, Eeagles, mrkni sem, to by Ti také mohlo helfnout: http://www.elektroworld.info/modules.ph ... ic&t=32598
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Takže pro budoucí generace bastlířů - řešení problému s lupáním při přepínání kanálů pomocí relátek, není to z mojí hlavy ale z http://www.instrumento.cz/diskuse.php?t ... 889&page=0 tak ať to nemusíte hledat (ten obrázek už je stejně v čudu):

Obrázek

komentář autora:
"Plusové vstupy (na levé straně) se připojí k přepínacím relátkům (nebo optočlenům) přepínací logiky. Při každém přepnutí kanálu se přes kondenzátor otevře tranzistor T1 a sepne relé. Kondenzátor, odpory a diody zajistí, že relé jenom ťukne. Např. čím větší kondenzátor, tím déle bude relé držet. Kontaktem tohoto relé se připojuje mřížka poslední elektronky preampu (nebo invertoru) na zem. Je to počítáno na 12V. Vycházel jsem z toho, že celá přepínací logika je na 12V, tzn. že i přepínací relé jsou na 12V a od těchto je odvozeno vstupní napětí. Stručně řečeno vstup je na 12V. Dá se to ale lehce upravit. Přes ten sériový kondenzátor projde jenom impulz, proto to relé jenom ťukne. Velikost toho kondíku určuje, jak dlouhý ten impulz bude (jak dlouho bude relé držet). Odporem R1 se nastavuje pracovní bod T1. Odpory R2, R3 ... upravují velikost vstupního napětí a pomáhají rychlému vybití kondenzátoru při změně režimu. Diody jsou ochranné. Pro jiná napětí je nutno si to upravit. Je to velmi jednoduché zařízení, takže se to musí vyladit, potom ale funguje spolehlivě. Tranzistor lze použít jakýkoliv s dostatečnou kolektorovou ztrátou pro spínání relé. Jediné, na co se musí dávat pozor je, aby nebyly překročeny mezní parametry tranzistoru.
Není to nic složitého, ale funguje to dobře, tak doufám že to mnohým z vás pomůže."
...
Jenom k tomu dodám že osobně jsem z určitých důvodů použil relé na 24V - Omrony zrovna nebyly k mání tak dobře posloužily (a stále slouží) i Relpol konkrétně tuším RSM822 a RM50 za pár kaček.
Po vyladění obvod funguje naprosto bezvadně.
eeagles

Příspěvek od eeagles »

Zdar,
ďakujem za tento geniálne jednoduchý návod, ak sa mi nepodarí zprevádzkovať optočleny, ktoré sa mi podarilo zohnať, tak sa vydám touto cestou...
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“