NĚCO O HUDEBNÍ TEORII

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Jester
Rádce

Jak na akordové značky - část II

Příspěvek od Jester »

Jak na akordové značky - část II

Vysvětlení některých akordů:
Pozn.: Pro příklad je uveden vždy jeden hmat k popisovanému akordu. Těch hmatů je celá řada, vybral jsem většinou ten, který mi nabízel GuitarPro a obsahoval co nejvíce daných tónů akordu.

Durový kvintakord
Symbol: C
Tóny: c(1) e (v.3) g(5)
Popis: Durový kvintakord je základem všech durových akordů a obsahuje vždy 1, 3 a 5 tón/interval stupnice.
Obrázek

Durový kvintakord s průtažnou kvartou (4)
Symbol: Csus4
Tóny: c(1) f (4) g(5)
Popis: V akordu je nahrazena tercie (3) kvartou (4).
Obrázek

Durový kvintakord s přidanou sextou (6)
Symbol: C6
Tóny: c(1) e (v.3) g(5) a(6)
Popis: V akordu je přidána sexta (6).
Obrázek

Durový kvintakord s přidanou nonou (9)
Symbol: Cadd9
Tóny: c(1) e (v.3) g(5) d(9)
Popis: V akordu je přidána nona (9). Všimněte si, že akord neobsahuje septimu (7), proto musí být u čísla 9 napsáno ono „add“.
Obrázek

Durový velký septakord
Symbol: Cmaj7
Tóny: c(1) e (v.3) g(5) h(v.7)
Popis: Značka maj7 vždy znamená, že k akordu je přidána velká septima (v.7).
Obrázek

Durový tercdecimový akord s velkou septimou
Symbol: Cmaj13/7
Tóny: c(1) e (v.3) g(5) h(v.7) d(9) f(11) a(13)
Popis: Obsahuje i nonu (9) a undecimu (11).
Obrázek

Symbol: Cmaj13/11+/7
Tóny: c(1) e (v.3) g(5) h(v.7) d(9) fis(zv.11) a(13)
Popis: Obsahuje i nonu (9) a zvětšenou undecimu (zv.11).
Obrázek

Durový dominantní septakord
Symbol: C7
Tóny: c(1) e (v.3) g(5) b(m.7)
Popis: Obsahuje malou septimu (m.7).
Obrázek

Durový dominantní nonový akord
Symbol: C9
Tóny: c(1) e (v.3) g(5) b(m.7) d(9)
Popis: Obsahuje malou septimu (m.7) i nonu (9).
Obrázek

Durový dominantní tercdecimový akord
Symbol: C13
Tóny: c(1) e (v.3) g(5) b(m.7) d(9) f(11) a(13)
Popis: Obsahuje malou septimu (m.7), nonu (9), undecimu (11) a tercdecimu (13).
Obrázek

Symbol: C13-/9-/sus4
Tóny: c(1) f (4) g(5) b(m.7) des(m.9) f(11) as(m.13)
Popis: Jen pro příklad, jak jsou tóny poskládané. No tenhle akord jsem prostě v GP nedokázal zadat a jsem línej ho kreslit!

Durový zvětšený kvintakord
Symbol: C+
Tóny: c(1) e (v.3) gis(zv.5)
Popis: Místo čisté kvinty (5) obsahuje zvětšenou kvintu (zv.5).
Obrázek

Zmenšený septakord
Symbol: Cdim
Tóny: c(1) es (m.3) ges(zm.5) a(6)
Popis: Všechny tóny jsou vzdálené mezi sebou o malou tercii.
Obrázek

Mollový kvintakord
Symbol: Cmi
Tóny: c(1) es (m.3) g(5)
Popis: Mollový kvintakord se od durového kvintakordu liší pouze malou tercií (m.3).
Obrázek

Mollový septakord
Symbol: Cmi7
Tóny: c(1) es (m.3) g(5) b(m.7)
Popis: Přidána malá septima (m.7).
Obrázek

Mollový septakord s velkou septimou
Symbol: Cmimaj7
Tóny: c(1) es (m.3) g(5) h(v.7)
Popis: Přidána velká septima (v.7).
Obrázek

Mollový tercdecimový akord
Symbol: Cmi13
Tóny: c(1) es (m.3) g(5) b(m.7) d(9) f(11) a(13)
Popis: Obsahuje malou septimu (m.7), nonu (9), undecimu (11) a tercdecimu (13).
Obrázek

Zdroje článku:
Andršt Luboš – Kytara, Jazz Blues Rock – 1.vydání
Kurs harmonie bez not (http://www.webhouse.cz/kurz-harmonie/ZasZnac.htm)
Nero – Něco o hudební teorii (hrani-na-kytaru-tabulatury/neco-o-hudeb ... t7261.html)
rejmank

Re: NĚCO O HUDEBNÍ TEORII

Příspěvek od rejmank »

jeseter+60 fakt dobrej článek něco jsem se z toho i řiučil dík :D :D :D :D
kytara:squier telecaster special 2
kombo:crate flexwave 15
Dariel
last.fm: http://www.last.fm/user/darieel
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/dariel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dariel »

Jestere, právě ses u mě stal nesmrtelným.
loquito

Příspěvek od loquito »

já bych měl prosím dotaz...několik dní študuji stupnice...část jsem pochopil, další části přicházím na kloub a zůstala mi hlava stát na tom že k C-dur je a-moll, G-dur je e-moll, D-dur je h-moll, toto jsem trochu nepochopil jak toto určili...díky
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

C-Dur nemá přeznamenání [béčko, křížek... půltón + / - ]; A-moll nemá přeznamenání.
G-Dur má jeden křížek [fis]; E-moll má jeden křížek v aiolské podobě [fis] --- nahoře je část o kvintovém a kvartovém kruhu.
D-Dur má dva křížky [fis, cis] a H-moll má dva křížky v aiolské podobě [fis, cis]

Jednoduše...
Křížky...
•Dur
C (0) -> G (1) -> D (2) -> A (3) -> E (4) -> H (5 ) -> Fis (6) -> Cis (7)
•Mol [aiolská, v harmonické a melodické se přidává křížek]
A (0) -> E (1) -> H (2) -> Fis (3) -> Cis (4) -> Gis (5) -> Dis (6) -> Ais (7)

Béčka
•Dur
C (0) -> F (1) -> Hes [Bes; v ČR B] (2) -> Es (3) -> As (4) -> Des (5) -> Ges (6) -> Ces (7)
•Mol [aiolská, v hm a mel křížek]
A (0) -> D (1) -> G (2) -> Ces (3) -> Fes (4) -> Hes (5) -> Es (6) -> As (7)

Kvinta [interval, vzdálenost mezi 1. a 5. tónem ... C a G, D a A, apod. ]
Kvarta [interval, vzdálenost mezi 1. a 4. tónem ... C a F, D a G, apod. ]
Naposledy upravil(a) Prejdák dne 28.01.2010 21:55, celkem upraveno 1 x.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

loquito píše:já bych měl prosím dotaz...několik dní študuji stupnice...část jsem pochopil, další části přicházím na kloub a zůstala mi hlava stát na tom že k C-dur je a-moll, G-dur je e-moll, D-dur je h-moll, toto jsem trochu nepochopil jak toto určili...díky
Pokud chceš vysvětlení proč - viz to, co napsal Prejdák. Prostě jde o to, že C-dur a a-moll (a ty další dvojice enharmonicky záměnných strupnic) sestávají ze stejných tómů, už jenom kvůli tomu, že C ionská = a aiolská :-)

Pokud ti stačí neznat teorii a vědět, jak se na to přijde - dur tónina začíná na primě (např C), tak tónina od sexty (např A)bude mollová - a bude to k sobě sedět.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
loquito

Příspěvek od loquito »

Nero píše:
loquito píše:já bych měl prosím dotaz...několik dní študuji stupnice...část jsem pochopil, další části přicházím na kloub a zůstala mi hlava stát na tom že k C-dur je a-moll, G-dur je e-moll, D-dur je h-moll, toto jsem trochu nepochopil jak toto určili...díky
Pokud chceš vysvětlení proč - viz to, co napsal Prejdák. Prostě jde o to, že C-dur a a-moll (a ty další dvojice enharmonicky záměnných strupnic) sestávají ze stejných tómů, už jenom kvůli tomu, že C ionská = a aiolská :-)

Pokud ti stačí neznat teorii a vědět, jak se na to přijde - dur tónina začíná na primě (např C), tak tónina od sexty (např A)bude mollová - a bude to k sobě sedět.
je to prakticky pro pochopení a pro zajímavost...jinak snad to není až tak třeba k praxi...aspoň doufám
loquito

Příspěvek od loquito »

Prejdák píše:C-Dur nemá přeznamenání [béčko, křížek... půltón + / - ]; A-moll nemá přeznamenání.
G-Dur má jeden křížek [fis]; E-moll má jeden křížek v aiolské podobě [fis] --- nahoře je část o kvintovém a kvartovém kruhu.
D-Dur má dva křížky [fis, cis] a H-moll má dva křížky v aiolské podobě [fis, cis]

Jednoduše...
Křížky...
•Dur
C (0) -> G (1) -> D (2) -> A (3) -> E (4) -> H (5 ) -> Fis (6) -> Cis (7)
•Mol [aiolská, v harmonické a melodické se přidává křížek]
A (0) -> E (1) -> H (3) -> Fis (4) -> Cis (5) -> Gis (6) -> Dis (7)

Béčka
•Dur
C (0) -> F (1) -> Hes [Bes; v ČR B] (2) -> Es (3) -> As (4) -> Des (5) -> Ges (6) -> Ces (7)
•Mol [aiolská, v hm a mel křížek]
A (0) -> D (1) -> G (2) -> Ces (3) -> Fes (4) -> Hes (5) -> Es (6) -> As (7)

Kvinta [interval, vzdálenost mezi 1. a 5. tónem ... C a G, D a A, apod. ]
Kvarta [interval, vzdálenost mezi 1. a 4. tónem ... C a F, D a G, apod. ]
okay tak nějak jsem to pobral i s pohledem na kruhy...ale prostě už to tak někdo ustanovil a nedá se to změnit, jakože prostě tahle tónina bude mít jeden křížek a tahle dva,atd....?omlouvám se za perfekcionismus
woro90

Příspěvek od woro90 »

loquito píše:okay tak nějak jsem to pobral i s pohledem na kruhy...ale prostě už to tak někdo ustanovil a nedá se to změnit, jakože prostě tahle tónina bude mít jeden křížek a tahle dva,atd....?omlouvám se za perfekcionismus
Tak si zkus jak by zněl pokus o D dur bez jednoho z těch dvou křížků. Byla by to D mixolydická, ne D dur. Zkus si takhle přehrát a zapsat pár stupnic a ono ti to dojde samo. Nebo ještě jinak - rozepiš si C dur a pak zkus poskládat G dur, tedy od G ale se stejnými intervaly. Ejhle, ono tam musí být fis. A pak D dur. Ejhle, fis a cis. Už to trochu dává smysl?
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Mira7

Příspěvek od Mira7 »

Tak toto je skvělé téma pro někoho, koho rodiče nedonutili chodit do hudebky a kdo toho později hořce litoval ...

Mám dotaz ohledně použití stupnic.
1. Chápu správně, že C jónská = stejné tóny jako E frygická, jen že jedna začíná od C a druhá od E? E frygická by tedy logicky měla být použita ve skladbě v tónině E, je to tak?
2. Podle čeho poznám, kdy mám použít aiolskou, frygickou atd., aby to neznělo disharmonicky? Ještě tak dokážu zahrát do mollové/durové tóniny odpovídající stupnici, ale to je tak všechno. Rád bych svá sóla trochu zpestřil/obohatil, protože třeba ta frygická zní zajímavě, ale nevím, kdy jí použít. Trochu o tom mluví chlapík tady

,

ale odpovědi na otázku KDY a PROČ mi to nedalo.
6 strun: Ibanez RG 470, B.C. Rich Beast Special Edition - 7 strun: Ibanez RG 1527 . Line6 POD X3 Live. Jsem nekritickým fanouškem kytar Ibanez a drze to přiznávám.

Zakladatelé Baby Metalu: Metal Kidz
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Nechci se Vám tady do toho montovat - patrně by vzniklo i dost nevraživostí...Ale toto:
Obrázek
není úplně šťastný zápis a popis a z hlediska notace je zcela špatný - hned ta druhá notička rozhodně není "des" atd.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

des= cis... enharmonická záměna
Edit: Ale ty notové osnovy mohly být dvě... jedna s křížkama, druhá s béčkama...
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

des= cis... enharmonická záměna
Faaaakt :?: :lol:
Ale ty notové osnovy mohly být dvě... jedna s křížkama, druhá s béčkama...
Bohatě stačí jedna, jenom správně zapsaná...
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Nějak jsem si stále nevšiml toho, co se ti nezdá :roll:
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Atkins píše:Nechci se Vám tady do toho montovat - patrně by vzniklo i dost nevraživostí...Ale toto:
Obrázek
není úplně šťastný zápis a popis a z hlediska notace je zcela špatný - hned ta druhá notička rozhodně není "des" atd.
Ano to máš pravdu. Chtěl jsem, aby to bylo krátké a proto jsem tam nedával obě noty (jednu s křížkem, jednu s bé). Krom toho si matně vzpomínám, že jsem s notama s béčkem v GuitarPro marně bojoval - nějak ten SW nepoužívám. Což samozřejmě není omluva.
EDIT: Nebo to bylo, že jsem nedokázal dát nad sebe dvě noty? Fakt už nevím ...
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Ano, člověk než přijde na to, jak udělat béčka v GP, tak mu vstanou vlasy třikrát nahoru
Naučit se pentatoniku je jako naučit se plazit. Pokud nechceš žvýkat hlínu, nauč se teorii.
http://www.bandzone.cz/fan/nesst
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Tak o tohle mu šlo, hnidopichovi...
Že to nemáš v béčkách...
Myslím, že ten popis, že nvm... třeba cis= des bohatě stačí...
Někde se tu aji ty přeznamenání řešily, takže člověk by si to tady mohl pročíst celé.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Že Ti to ale trvalo :lol: :lol: A to Tě museli nakopnout.

Nejde o hnidopišství ale o přesnost notového zápisu, když si představím, že se podle toho budou někteří opravdu učit...
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Na předchozí stránce jsem psal, že to mohl napsat ve dvou osnovách- jednu s křížkama, druhou s béčkama.
Proto jsem nechápal o co Ti jde.

Samozřejmě ti, kteří by se z toho mohli učit by se mohli také zeptat, kdyby něčemu nerozuměli.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Mira7 píše: Mám dotaz ohledně použití stupnic.
1. Chápu správně, že C jónská = stejné tóny jako E frygická, jen že jedna začíná od C a druhá od E? E frygická by tedy logicky měla být použita ve skladbě v tónině E, je to tak?
2. Podle čeho poznám, kdy mám použít aiolskou, frygickou atd., aby to neznělo disharmonicky? Ještě tak dokážu zahrát do mollové/durové tóniny odpovídající stupnici, ale to je tak všechno. Rád bych svá sóla trochu zpestřil/obohatil, protože třeba ta frygická zní zajímavě, ale nevím, kdy jí použít. Trochu o tom mluví chlapík tady
1) Ano, C ionská (tedy klasická dur), obsahuje stejné tóny jako E frygická, ale i jako D dórská, F lydická, G mixolydická, A aiolská (tedy klasická moll) a H lokrická. Nicméně rozdíl je v tom, že u každé této stupnice leží prima, tedy základní tón, jinde - podle toho tónu je i stupnice nazvaná. Čili pokud je skladba napsána v C-dur a zákaldní akordy jsou tedy tónika C-dur, subdominanta F-dur a dominanta G-dur, tak nemá smysl mluvit o tom, že hraješ třeba v E frygické, protože hraješ v C ionské, vždy se vracíš do základního tónu C (zjednoudšeně řečeno).

2) V zásadě jde o to, v jaké tónině je skladba napsána. Pokud napíšu něco ve frygické stupnici (hojně užívána, třeba v metalu), tak prostě do toho bude hrát frygickou stupnici. To je takový základ, jak používat církevní módy. Druhá věc je to, že na základě akordových postupů budeš na každý akord hrát jinou stupnici. Například když si vezmeš klasickou bluesovou dvanáctku, kde prostřídáš například akordy A7, D7 a E7, tak těmhle septakordům přísluší mixolydická stupnice. V taktech, kde se tedy hraje A7 budeš hrát A mixolydickou, u D7 D mixolydickou, u E7 E mixolydickou. Proč to tak je souvisí to se stavbou akordů a tóninami. Například takové A7 najdeš v tónině D-dur jako dominantní septakord. A pokud bys hledal stupnici, která sestává se stejných tónů, jako D aiolská a zároveň začíná na A, tak zjistíš, že jde o A mixolydickou...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“