zlomená destička u kobylky

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Re: zlomená destička u kobylky

Příspěvek od Atkins »

Ale pořád to není tak dobrý tah jako přesvědčit lidi, že voda z láhve je lepší než z kohoutku. To byl opravdu geniální trik.
Sedíí
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
woro90

Příspěvek od woro90 »

Atkins píše:Já vám to chlapci ještě malounko zkomplikuju ale jenom malounko:
Všimli jste si u akustik, že zvuk prázdných strun je zcela jiný než kupř. na prvním pražci? A ten zvuk (z ořecha) není horší - naopak! Mnoho lidí používá jiná ladění právě proto aby bylo co nejvíce využito prázdných strun a tedy charakteristického (libého, zajímavého) zvuku. A dost možná to byl ten důvod, proč u akustik nuláky z pražcoviny zmizely (u elektrik posléze také) - tedy jeden z důvodů.

Další lekrace - nechal jsem si přepražcovat Tornádo, Péťa mi tam dal i nějaký plastový nulák, hrálo to hrozně, musel jsem jej vyměnit a vrátit tam tam inkriminovaný hliníkový.

Někdy jsou ty kytáry pěkná duchařina. :lol:
Máš pravdu že je věc osobního vkusu jestli tam člověk těch šest zvonivějších tónů s delším sustainem chce. Já je tam nechci, dávám přednost vyrovnanému zvuku, ale pokud to někomu vyhovuje, je jasné, že po skutečném pražci nesáhne. Na ta různá ladění využívající tohoto zvonivějšího zvuku je to dobrá věc, ale standard E mi přijde v tomto ohledu jako nevhodné, na to jsou podle mě vhodnější skutečné nulté pražce. U slajdky bych tam asi napral ořech, ale na standard bych dal přednost kytaře s nultým pražcem.

U Tornáda bych se tomu možná až tolik nedivil, to má v sobě tolik záhad :wink:
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Manus

Příspěvek od Manus »

Jen jsem narážel na to, že jsi tvrdil, že menzuru určuje ořech. Menzuru určuje nultý pražec.
Hýml!! Když říkam, že nepoužívam nultý pražec, ale vořechuju, tak to tvrdim správně. Když tam ten nultej pražec nemam, tak mi menzuru prostě určovat nemůže. NEMŮŽE, PROTOŽE TAM NENI! A nech už toho nebo se mi rozkočí hlava. Odděl v naší debatě dvě věci. Nultý pražec (drát), ořech (kost). Pak už snad nebudem mít neschody v menzuře...
A jak je možné, že kytara s kapodastrem hraje stejně dobře jako bez něj?
Ano, výrazem upravovat jsem myslel u nultého pražce přebroušení, u "ořechopražce", nebo jak to odlišit, prohloubení drážek.
Sypu si popel na hlavu. Jiné myslím jiné píšu. Výška nultého pražce čí drážka v ořechu je shodná nebo jen o malinko vyšší než ostatní pražce. Jinak by mohl bejt dohmat rovnou jak u dobra :D . A přebrušovat pražec musíš, když ho měníš. A když se přepražcováva, měl by se měnit. Pokud ale neměníš, tak spíš nepřebrušuješ. Dorovnáváš jen nové. Ale to je podle mě blbost. Když měnit, tak celé.A prořezávat drážky nevim. Záleží na konkrétním případu. Pokud jsou vyřezané v ořechu mělké, pak prohloubit. Ale bavim se jen ořechování a pražcování zvlášť! jen abychpmse pochopily. Jinak když pražcuješ, můžeš mít v ořechu ty drážky klidně hlubší. Beztak si výšku drží pražec. Souhlasíš?
Složitější na stavbu rozhodně není, zvláště pokud je spoj typu rocker joint, jaký paradoxně jednu dobu používal Gibson. Dražší je právě proto, že je tradiční u Gibsonů, zatímco Fendery stavěné jako levnější nástoje mají tradičně šroubovaný, tedy rozebiratelný spoj. Prostě Gibson přesvědčil lidi, že lepený spoj je něčím nadřazený, a doteď z toho těží. Ale pořád to není tak dobrý tah jako přesvědčit lidi, že voda z láhve je lepší než z kohoutku. To byl opravdu geniální trik.
Hele tvůj názor ti vymlouvat nebudu. Z praxe vim, že lepený spoj je lepší a zdali na tom Gibson udělal kampaň nevim a je mi to jedno. Mě se prostě zamlouvá průchozí krk. Máš tam i naprosto zozdílné pnutí v materiálu.
Atkins píše:Já vám to chlapci ještě malounko zkomplikuju ale jenom malounko:
Všimli jste si u akustik, že zvuk prázdných strun je zcela jiný než kupř. na prvním pražci? A ten zvuk (z ořecha) není horší - naopak! Mnoho lidí používá jiná ladění právě proto aby bylo co nejvíce využito prázdných strun a tedy charakteristického (libého, zajímavého) zvuku. A dost možná to byl ten důvod, proč u akustik nuláky z pražcoviny zmizely (u elektrik posléze také) - tedy jeden z důvodů.
Souhlasim, mě se kostěný ořechy u akustiky moc líbí a hlavně by mě nenapadlo strkat tam nultej pražec (drát).
woro90

Příspěvek od woro90 »

Manus píše:
Jen jsem narážel na to, že jsi tvrdil, že menzuru určuje ořech. Menzuru určuje nultý pražec.
Hýml!! Když říkam, že nepoužívam nultý pražec, ale vořechuju, tak to tvrdim správně. Když tam ten nultej pražec nemam, tak mi menzuru prostě určovat nemůže. NEMŮŽE, PROTOŽE TAM NENI! A nech už toho nebo se mi rozkočí hlava. Odděl v naší debatě dvě věci. Nultý pražec (drát), ořech (kost). Pak už snad nebudem mít neschody v menzuře...
Když vořechuješ, stejně se tomu běžně nadává nultý přežec, což je ostatně logičtější - ta věc má polohu i funkci nultého pražce, jen funguje i jako ořech, to jsem tím myslel :wink: Ale dobře, už toho nechme, hlavně že víme odkud co měřit.

V tom ostatním se asi shodneme. Průchozí krk se mi také líbí, i když mám možná radši šroubovaný díky jeho rozebiratelnosti, prostě jsem asi fenderista. A co se týče zvuku prázdných strun, tvých 6 výrazných tónů z kosti ti neberu, jen si je asi nikdy neoblíbím.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“